Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

A ja mam wylane ławy i dzisiaj zaczęło się murowanie ścian fundamentowych. Nie wiem czy tez meliście wrażenie patrząc na ławy, że to wszystko takie malutkie?

I ten garaż co może na rower to będzie ok, ale dwa auta???

ponoć wszyscy maja takie wrazenie-mnie to wrazenie opusciło niedawno w sumie jak połozyli strop-a garaz podoba sie wszystkim-naprawde robi wrazenie(ja mam nawet pomniejszony przeciec o ok 2 m kw :lol:

• Odpowiedzi 963
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam wylane ławy i dzisiaj zaczęło się murowanie ścian fundamentowych. Nie wiem czy tez meliście wrażenie patrząc na ławy, że to wszystko takie malutkie?

I ten garaż co może na rower to będzie ok, ale dwa auta???

ponoć wszyscy maja takie wrazenie-mnie to wrazenie opusciło niedawno w sumie jak połozyli strop-a garaz podoba sie wszystkim-naprawde robi wrazenie(ja mam nawet pomniejszony przeciec o ok 2 m kw :lol:

Wiem, wiem, że to tylko wrażenie. Jak byłem na budowach u znajomych to każdy z nich przechodził taki moment, więc nie panikuję :D

Na własnym przekładzie obserwuję spokojnie jak sugestywnym zwierzątkiem jest człowiek :D

No i mam jeszcze pierwszego zgryza, bo ławy wykonali panowie na 60 cm szerokie, ostatnio mój inspektor trochę się wkurzył. No i nie wiem czy to wystarczy?

Napiszcie co o tym sądzicie.

Warunki gruntowe wtglądają ok. 60 - 70 cm humus, dalej piasek i pospułka, z rzadka kawałek gliny. Ale badań geologicznych nie robiłem.

No i co teraz ósma klaso ???

moim skromnym zdaniem nie masz sie co martwic o szerokośc ławy-ja żałuje ,że nie zmniejszylismy szerokosci ale jak nie zmieniałeś uzbrojenia to naprawde nie masz sie co martwic na zapas-naprawdę nawet niezalezny budowlaniec mówił ,że mamy za bardzo stalowo-betonowy domek :lol: a grunt masz dobry-wydaje mi sie ze oni-czyt.fachowcy zawsze chca sie wykazac w jakims temacie i byc madrzejsi :lol:

moim skromnym zdaniem nie masz sie co martwic o szerokośc ławy-ja żałuje ,że nie zmniejszylismy szerokosci ale jak nie zmieniałeś uzbrojenia to naprawde nie masz sie co martwic na zapas-naprawdę nawet niezalezny budowlaniec mówił ,że mamy za bardzo stalowo-betonowy domek :lol: a grunt masz dobry-wydaje mi sie ze oni-czyt.fachowcy zawsze chca sie wykazac w jakims temacie i byc madrzejsi :lol:

Ja to nawet rozumiem, że w projektach gotowach architekt musi wziąść poprawkę na różne warunki gruntowe, że jedni leją ławy w grunt, a inni szalują, jedni mieszają beton na budowie zamiast towarowego z gruchy itd. więc się nie martwię, ale u mnie wyszła mała jatka między kierownikiem a inspektorem. A ja tylko chciałem się upewnić czy ława na 60 cm jest w normie.

No a teraz to wypadałoby zwolnić któregoś - tylko którego? :-?

U nas dach kryją, chciałabym Wam pokazać pare zdjęć,ale muszę się nauczyć je wklejać... Pozdrawiamy

witaj-nie moge sie doczekać twoich zdjęć no i troszke komentarza na temat budowy-ja sie nauczyłam wklejac zdjęcia z pomoca syna i forum muratora bo wktórymś watku było po kolei jak to sie robi przy pomocy programu na http://www.imageshack.us :lol: jakby co to słuze pomocaJasiulanapisz cos wiecej o twoim zaciszu

Mam pytanie do Zaciszan :D

Jak zaplanowaliście umiejscowienie skrzynki z bezpiecznikami i wodomierz?

Początkowo obie rzeczy planowałem w garażu, ale mój kierownik budowy słusznie podpowiedział, że garaż to zimne pomieszczenie i jego zdaniem bezpieczniej dać go np pod schody. Wtedy jest gwarancja, że przy dużych mrozach nie zamarznie.

Co wy na to?

i skrzynke el.i licznik wody mamy według projektu-prąd-wiatrołap,woda-kotłownia.Od początku mamy wyprowadzona wode w kotłowni w docelowym miejscu-jak chcesz to na dniach wkleje fotke w swojej galerii-musimy tylko teraz jak sa mury przymocowac do sciany konsole bo wisi jakby w powietrzu-na desce(mysle ,że w kotłowni nie bedzie zimno na tyle aby zamarzło :lol: )

Pepe a po co masz wpuszczać do spisywania licznika praktycznie do domu jak mozesz do wody wpuscic z boku do kotłowni(przy okazji nie nabrudzi :lol: )-a mi przyszedł pirwszy rachunek za wodę za 2 mies.budowy-96 zł :cry:

Zadzam sie w 100%, dlatego planowalem to wszystko w garazu. Jak powiedziel mi kierownik to jest jakies ryzyko ze na moment temperatura w garazu spadnie ponizej 0 i wodomierz zamarznie.

Ale z kotlowni to dobry pomysl.

Witam,

Jestem na etapie wyboru projektu domu i bardzo mocno zastanawiam się nad Zaciszem 2. Mam do Was kilka pytań:

- Chcielibyśmy z żoną zamienić lukarny ze stronu ogrodu na okna połaciowe (tak nam bardziej pasuje). Ktoś z Was rozważał takie rozwiazanie? Korci nas takze zamiana luakrny z przodu na okna połaciowe, ale martwi mnie na ile zepsuje to bryłę domu?

- dostaliście jakieś kosztorysy wybudowania tego domu? Chodzi mi o stan surowy zamknięty (chociaż orientacyjne, bo wiadomo ile zależy od materiałów, etc)

- z tego co widzę jest to bliźniaczy projekt co http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zfg2/zfg2.html#f ? Jakie są Przewagi Zacisza 2? Ktoś porównywał dokładniej te 2 projekty?

Pozdrawiam,

TS

Projekt faktycznie dość z zewnątrz podobny i domek całkiem ładny. Wiesz tu pisują ludzie któży obejrzeli z 1000 projektów i wybrali to co ich zdaniem najlepiej dla nich, więc odpowiedzi będą raczej subiektywne :D

Moim zdaniem w zaciszu II jakoś lepiej są poukładane pomieszczenia, zwłaszcza na poddaszu dla moich potrzeb jest dużo lepiej.

No i bryła budynku i dach jakby mniej skomplikowany choć w Zaciszu i tak do tanich nie należy ale no oko stylowy dom będzie drożej.

Ja połaciówek na poddaszu bym nie dawał. Jażeli chodzi o koszty to dobre połaciówki + kołnierze + wykonanie + jakieś roletki lub markizy - w końcu to sypialnia, to też jest spory wydatek. Ja te dwie lukarny przerobiłem bo mi się nie podobały.

Jak jesteś zainteresowany to możesz do mnie podjechać. Widzę że jesteśmy z Wrocka, więc możemy się jakoś zmówić.

A w projekcie stylowego podoba mi się pustka nad salonem, to fajny bajer. Cóż nie można mieć wszystkiego. :-?

aha, jeżli chodzi o kszt to już jestem uświadomiony

W moim przypadku to będzie ok 2 stówek, z tym że mam świadomość, że buduję drogo. Jeden wykonawca, nie zaopatruję budowy, nie odpowiadam za kradzież materiałów, toika, ochrona budowy to jest poza mną. No i baaardzo drogi dach - pełne deskowanie + karpiówka, płynne kosze co stanowi ok 30% tej kwoty. Płacę za materiał i robociznę po wykonaniu i odbiorze etapu.

Ja połaciówek na poddaszu bym nie dawał. Jażeli chodzi o koszty to dobre połaciówki + kołnierze + wykonanie + jakieś roletki lub markizy - w końcu to sypialnia, to też jest spory wydatek. Ja te dwie lukarny przerobiłem bo mi się nie podobały.

Połaciowki zamiast lukarn od strony ogrodu chcę dać głównie nie z racji kosztów, ale bardziej wizualnych. Znacznie bardziej odpowiadają nam okna połaciowe - lubimy skosy :wink: . Jeśli przy okazji byłoby taniej - czemu nie (chociaż tak jak napisałeś, wyjdzie pewnie podobnie) :) . Pytanie czy taka zamiana jest możliwa w projekcie (czy nie będzie dużych zmian w kontrukcji więźby, etc)?

Jak jesteś zainteresowany to możesz do mnie podjechać. Widzę że jesteśmy z Wrocka, więc możemy się jakoś zmówić.

A w projekcie stylowego podoba mi się pustka nad salonem, to fajny bajer. Cóż nie można mieć wszystkiego. :-?

Super! Jak tylko podejmiemy ostateczną decyzję na pewno się odezwę :) . Na razie musimy definitywnie coś wybrać (wahamy się jeszcze nad Virgo 2 z dobredomy.pl i Bajką z domyzklimatem.pl choć ja skaniam się własnie ku Zaciszu 2, z racji najlepszego dla mnie układu pomieszczeń).

Pozdrawiam!

Hej Fani Zacisza II - jeśli nie macie jeszcze ndporoży nad wykuszami - uczulcie wykonawcę i kierownika budowy na projekt daszków nad wykuszami, na etapuie murowania - można wpuścic metalowe kotwy do mocowania konstrukcji tych daszków. Piotr wymyślił betonową konstrukcję - nam wyspawano, teraz montaż to też duże wyzwanie, bo nie mamy kotew. Jeśli krycie dachówką - to daszek ciężki, do tego śnieg zimą - mogą popękać szyby (tak twierdzą moi wykonawcy) tylko wpadli na to zbyt późno.Jak nauczę się wklejać zdjęcia - to umieszczę naszą "opatentowaną"konstrukcję.

Projektant dał ciała - z ilością pustaków na strop - około 200 za dużo o i z daszkami - brak projektu i pomysł, aby była to konstrukcja drewniana - kompletnie nietrafiony.