Miraśka 03.08.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 A ja mam wylane ławy i dzisiaj zaczęło się murowanie ścian fundamentowych. Nie wiem czy tez meliście wrażenie patrząc na ławy, że to wszystko takie malutkie? I ten garaż co może na rower to będzie ok, ale dwa auta??? ponoć wszyscy maja takie wrazenie-mnie to wrazenie opusciło niedawno w sumie jak połozyli strop-a garaz podoba sie wszystkim-naprawde robi wrazenie(ja mam nawet pomniejszony przeciec o ok 2 m kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 04.08.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 A ja mam wylane ławy i dzisiaj zaczęło się murowanie ścian fundamentowych. Nie wiem czy tez meliście wrażenie patrząc na ławy, że to wszystko takie malutkie? I ten garaż co może na rower to będzie ok, ale dwa auta??? ponoć wszyscy maja takie wrazenie-mnie to wrazenie opusciło niedawno w sumie jak połozyli strop-a garaz podoba sie wszystkim-naprawde robi wrazenie(ja mam nawet pomniejszony przeciec o ok 2 m kw Wiem, wiem, że to tylko wrażenie. Jak byłem na budowach u znajomych to każdy z nich przechodził taki moment, więc nie panikuję Na własnym przekładzie obserwuję spokojnie jak sugestywnym zwierzątkiem jest człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 04.08.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 No i mam jeszcze pierwszego zgryza, bo ławy wykonali panowie na 60 cm szerokie, ostatnio mój inspektor trochę się wkurzył. No i nie wiem czy to wystarczy?Napiszcie co o tym sądzicie. Warunki gruntowe wtglądają ok. 60 - 70 cm humus, dalej piasek i pospułka, z rzadka kawałek gliny. Ale badań geologicznych nie robiłem.No i co teraz ósma klaso ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 04.08.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 moim skromnym zdaniem nie masz sie co martwic o szerokośc ławy-ja żałuje ,że nie zmniejszylismy szerokosci ale jak nie zmieniałeś uzbrojenia to naprawde nie masz sie co martwic na zapas-naprawdę nawet niezalezny budowlaniec mówił ,że mamy za bardzo stalowo-betonowy domek a grunt masz dobry-wydaje mi sie ze oni-czyt.fachowcy zawsze chca sie wykazac w jakims temacie i byc madrzejsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 04.08.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 moim skromnym zdaniem nie masz sie co martwic o szerokośc ławy-ja żałuje ,że nie zmniejszylismy szerokosci ale jak nie zmieniałeś uzbrojenia to naprawde nie masz sie co martwic na zapas-naprawdę nawet niezalezny budowlaniec mówił ,że mamy za bardzo stalowo-betonowy domek a grunt masz dobry-wydaje mi sie ze oni-czyt.fachowcy zawsze chca sie wykazac w jakims temacie i byc madrzejsi Ja to nawet rozumiem, że w projektach gotowach architekt musi wziąść poprawkę na różne warunki gruntowe, że jedni leją ławy w grunt, a inni szalują, jedni mieszają beton na budowie zamiast towarowego z gruchy itd. więc się nie martwię, ale u mnie wyszła mała jatka między kierownikiem a inspektorem. A ja tylko chciałem się upewnić czy ława na 60 cm jest w normie. No a teraz to wypadałoby zwolnić któregoś - tylko którego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 06.08.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 A od pištku leje, więc przerwa w murowaniu fundamentów. Szkoda, że nie jestem po wylewce bo beton sam pielęgnowałby się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 07.08.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 A od pištku leje, więc przerwa w murowaniu fundamentów. Szkoda, że nie jestem po wylewce bo beton sam pielęgnowałby się ja to bym wolała żeby padało troszke jak wyleja strop a napewno juz bedzie ładna pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 07.08.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 U nas dach kryją, chciałabym Wam pokazać pare zdjęć,ale muszę się nauczyć je wklejać... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 07.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 U nas dach kryją, chciałabym Wam pokazać pare zdjęć,ale muszę się nauczyć je wklejać... Pozdrawiamy witaj-nie moge sie doczekać twoich zdjęć no i troszke komentarza na temat budowy-ja sie nauczyłam wklejac zdjęcia z pomoca syna i forum muratora bo wktórymś watku było po kolei jak to sie robi przy pomocy programu na http://www.imageshack.us jakby co to słuze pomocaJasiulanapisz cos wiecej o twoim zaciszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 08.08.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Mam pytanie do Zaciszan Jak zaplanowaliście umiejscowienie skrzynki z bezpiecznikami i wodomierz? Początkowo obie rzeczy planowałem w garażu, ale mój kierownik budowy słusznie podpowiedział, że garaż to zimne pomieszczenie i jego zdaniem bezpieczniej dać go np pod schody. Wtedy jest gwarancja, że przy dużych mrozach nie zamarznie. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 08.08.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 i skrzynke el.i licznik wody mamy według projektu-prąd-wiatrołap,woda-kotłownia.Od początku mamy wyprowadzona wode w kotłowni w docelowym miejscu-jak chcesz to na dniach wkleje fotke w swojej galerii-musimy tylko teraz jak sa mury przymocowac do sciany konsole bo wisi jakby w powietrzu-na desce(mysle ,że w kotłowni nie bedzie zimno na tyle aby zamarzło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 09.08.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Pepe a po co masz wpuszczać do spisywania licznika praktycznie do domu jak mozesz do wody wpuscic z boku do kotłowni(przy okazji nie nabrudzi )-a mi przyszedł pirwszy rachunek za wodę za 2 mies.budowy-96 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 09.08.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Pepe a po co masz wpuszczać do spisywania licznika praktycznie do domu jak mozesz do wody wpuscic z boku do kotłowni(przy okazji nie nabrudzi )-a mi przyszedł pirwszy rachunek za wodę za 2 mies.budowy-96 zł Zadzam sie w 100%, dlatego planowalem to wszystko w garazu. Jak powiedziel mi kierownik to jest jakies ryzyko ze na moment temperatura w garazu spadnie ponizej 0 i wodomierz zamarznie. Ale z kotlowni to dobry pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 09.08.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam, Jestem na etapie wyboru projektu domu i bardzo mocno zastanawiam się nad Zaciszem 2. Mam do Was kilka pytań: - Chcielibyśmy z żoną zamienić lukarny ze stronu ogrodu na okna połaciowe (tak nam bardziej pasuje). Ktoś z Was rozważał takie rozwiazanie? Korci nas takze zamiana luakrny z przodu na okna połaciowe, ale martwi mnie na ile zepsuje to bryłę domu?- dostaliście jakieś kosztorysy wybudowania tego domu? Chodzi mi o stan surowy zamknięty (chociaż orientacyjne, bo wiadomo ile zależy od materiałów, etc)- z tego co widzę jest to bliźniaczy projekt co http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zfg2/zfg2.html#f ? Jakie są Przewagi Zacisza 2? Ktoś porównywał dokładniej te 2 projekty? Pozdrawiam,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 09.08.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Projekt faktycznie dość z zewnątrz podobny i domek całkiem ładny. Wiesz tu pisują ludzie któży obejrzeli z 1000 projektów i wybrali to co ich zdaniem najlepiej dla nich, więc odpowiedzi będą raczej subiektywne Moim zdaniem w zaciszu II jakoś lepiej są poukładane pomieszczenia, zwłaszcza na poddaszu dla moich potrzeb jest dużo lepiej. No i bryła budynku i dach jakby mniej skomplikowany choć w Zaciszu i tak do tanich nie należy ale no oko stylowy dom będzie drożej. Ja połaciówek na poddaszu bym nie dawał. Jażeli chodzi o koszty to dobre połaciówki + kołnierze + wykonanie + jakieś roletki lub markizy - w końcu to sypialnia, to też jest spory wydatek. Ja te dwie lukarny przerobiłem bo mi się nie podobały. Jak jesteś zainteresowany to możesz do mnie podjechać. Widzę że jesteśmy z Wrocka, więc możemy się jakoś zmówić. A w projekcie stylowego podoba mi się pustka nad salonem, to fajny bajer. Cóż nie można mieć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 09.08.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 aha, jeżli chodzi o kszt to już jestem uświadomionyW moim przypadku to będzie ok 2 stówek, z tym że mam świadomość, że buduję drogo. Jeden wykonawca, nie zaopatruję budowy, nie odpowiadam za kradzież materiałów, toika, ochrona budowy to jest poza mną. No i baaardzo drogi dach - pełne deskowanie + karpiówka, płynne kosze co stanowi ok 30% tej kwoty. Płacę za materiał i robociznę po wykonaniu i odbiorze etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 09.08.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja połaciówek na poddaszu bym nie dawał. Jażeli chodzi o koszty to dobre połaciówki + kołnierze + wykonanie + jakieś roletki lub markizy - w końcu to sypialnia, to też jest spory wydatek. Ja te dwie lukarny przerobiłem bo mi się nie podobały. Połaciowki zamiast lukarn od strony ogrodu chcę dać głównie nie z racji kosztów, ale bardziej wizualnych. Znacznie bardziej odpowiadają nam okna połaciowe - lubimy skosy . Jeśli przy okazji byłoby taniej - czemu nie (chociaż tak jak napisałeś, wyjdzie pewnie podobnie) . Pytanie czy taka zamiana jest możliwa w projekcie (czy nie będzie dużych zmian w kontrukcji więźby, etc)? Jak jesteś zainteresowany to możesz do mnie podjechać. Widzę że jesteśmy z Wrocka, więc możemy się jakoś zmówić. A w projekcie stylowego podoba mi się pustka nad salonem, to fajny bajer. Cóż nie można mieć wszystkiego. Super! Jak tylko podejmiemy ostateczną decyzję na pewno się odezwę . Na razie musimy definitywnie coś wybrać (wahamy się jeszcze nad Virgo 2 z dobredomy.pl i Bajką z domyzklimatem.pl choć ja skaniam się własnie ku Zaciszu 2, z racji najlepszego dla mnie układu pomieszczeń). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 10.08.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 TS147 zamiana lukarn na połaciówki to akurat rzecz najprostsza. I w tym wypadku nie wiąże się z wielkimi zmianami. A więżba jest mniej skomplikowana/W drugą stronę to już nie zawsze tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 11.08.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 a u nas dzisiaj zalewanie stropu i schodów -ale mam nerwa ,zeby poszło ok potem troszke wytchnienia-do konca wybrać firme na okna ,drzwi i brame garazową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 11.08.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Hej Fani Zacisza II - jeśli nie macie jeszcze ndporoży nad wykuszami - uczulcie wykonawcę i kierownika budowy na projekt daszków nad wykuszami, na etapuie murowania - można wpuścic metalowe kotwy do mocowania konstrukcji tych daszków. Piotr wymyślił betonową konstrukcję - nam wyspawano, teraz montaż to też duże wyzwanie, bo nie mamy kotew. Jeśli krycie dachówką - to daszek ciężki, do tego śnieg zimą - mogą popękać szyby (tak twierdzą moi wykonawcy) tylko wpadli na to zbyt późno.Jak nauczę się wklejać zdjęcia - to umieszczę naszą "opatentowaną"konstrukcję.Projektant dał ciała - z ilością pustaków na strop - około 200 za dużo o i z daszkami - brak projektu i pomysł, aby była to konstrukcja drewniana - kompletnie nietrafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts