Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akustyka po raz setny!!!

Zygmunt123

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jak widzicie to mój pierwszy post na tym forum. Prześledziłem kilka wątków i odnoszę wrażenie że tutejsi forumowicze wiedzą wszystko... Być może ktos miał podobne problemy i podpowie jak sobie z nimi poradzić.

Problem mój jest następujący: Zmienił mi się sąsiad. Nowy typ sąsiada jest dużo głośniejszy, jednym słowem sąsiad jest miłośnikiem muzyki. Jakiej? Nie potrafię rozpoznać - do mego mieszkania dochodzą tylko basy. Zamiłowanie nowego sąsiada do głośnych dźwięków jest najwyraźniej spontaniczne. Może to być godz.10, 18 albo i 22. Może trwać 10minut albo i 6godzin. Na prośby sąsiad nie reaguje. Pytanie mam następujące: Co robić? Wiadomo, że nocą obowiązuje cisza nocna, a co w dzień? Czy istnieją jakieś przepisy, administracyjne reguły ograniczające sąsiada-melomana w dzień? Co robić? Gdzie szukać pomocy?

Z góry dzieki

Opsss, sorki, ja z przyzwyczajenia o domku mówię.

W mieszkaniu jesteś na niego zdany i nic nie pomoże oprócz rozmowy.

Tez kocham dobra muzykę i m.in. dlatego wyniosłem sie do domku aby podczas "lądowania helikoptera" na filmie DVD sąsiad mi nie przychodził, ze mu się kawa z filiżanki wylewa :)

Na głośnego sąsiada proponuję metodę taką

a) bierzemy duże kolumny z odpowiednim wzmacniaczem i subwooferem

b) przystawiamy je do ściany od strony sąsiada

c) puszczamy jakąś rąbankę na full, najlepiej w kółko to samo

d) zamykamy mieszkanie i idziemy do pracy albo na zakupy - tak z 10 godzin

Jeśli sąsiad zacznie z daleka mówić 'Dzień Dobry' to znaczy że terapia działa. Jeśli nie czynności powtórzyć.

e) po powrocie zastajemy cieknącą lodówkę, migające ze stanem 0:00 zegary we wszystkich sprzętach oraz wezwanie na komendę ;)

jeśli to stare budownictwo, proponuję ćwiczenia perkusyjne na kaloryferach

żeliwne żeberka mają super brzmienie 8)

zasada powinna być jedna - czas ataku = czasowi reakcji, a reakcja pownna nastepować natychmiast

tak jak się uczy psa

"Toccata" J.S Bacha byłaby niezła.... :roll:

Tylko to dobry sprzęt trzeba mieć. Nawet nie ten "najmocniejszy"

Kilka płyt z nagraniami laureatów z Oliwy....

Co rok tam koncerty robią...

Jakaś fuga o północy... :roll:

Generalnie - preferowałbym muzykę organową. Dobrą!

A jak przyjdzie z zarzutami do repertuaru - to dać "spadek" po jakiejś dorastającej młodzieży. Ktoś ze znajomych udostępni Ci "Paweł i Gaweł" co w jednym stali domu..."

Może nie tylko muzykalny? Może też czyta?

Adam M.

Takie coś na ten przykład...

http://pl.youtube.com/watch?v=ipzR9bhei_o

Albo Prokofiew... Też dobry!

http://pl.youtube.com/watch?v=bSPDmQtWPak

Chyba żeby Wanessa...

http://pl.youtube.com/watch?v=3jey-OmaKUM

Porywające!....

Dzieki za wszystkie rady, szczególnie te dowcipne.

Będę próbował wszystkiego. Myślę że najpierw wrócę do metod łagodnej perswazji, potem poszukam wsparcia u innych sąsiadów. Jeśli to nie zadziała, zostaje metoda z głośnymi kawałkami z mojej strony a potem ewentualnie straż miejska, policja , sądy itd. Zobaczymy co zadziała...

Aha, na końcu pewnie sie wyprowadzę do domku za miastem...

Aha, na końcu pewnie sie wyprowadzę do domku za miastem...

I będziesz pisał posty "Dymiący komin sąsiada po raz setny"? :wink:

Czego oczywiście nie życzę, ale wyprowadzka do domku za miastem nie gwarantuje niestety idealnych sąsiadów :-?

Na głośnego sąsiada proponuję metodę taką

a) bierzemy duże kolumny z odpowiednim wzmacniaczem i subwooferem

b) przystawiamy je do ściany od strony sąsiada

Jeśli sąsiad zacznie z daleka mówić 'Dzień Dobry' to znaczy że terapia działa. Jeśli nie czynności powtórzyć.

A co zrobić jak na 2 dzień sąsiad wpadnie sie kompaktami wymienic ? ;) jak pomysli, ze bratnią dusze wkoncu zlalazl ? Lub zaproponuje wspolny wypad na techno-parade ?

• 5 years później...

O tym nie zawsze myśli projektant, nie pamięta inwestor budujący dom. A potem dom jest gotowy, zaczynamy mieszkać i... jest problem z hałasem. Słychać każdy krok na poddaszu, dudnienie i stuki. Strop bez dobrej izolacji akustycznej reaguje jak pudło rezonansowe gitary! O właściwej izolacji akustycznej stropu opowiada nasz film z cyklu "Stan surowy bez błędów". Zapraszamy do obejrzenia filmu!