Redakcja 02.09.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Przygotowujemy artykuł o przyłączach. Chcielibyśmy podać ich koszt w różnych rejonachPolski. Prosimy o informację, ile zapłaciliście za- przyłącze elektryczne/rodzaj (kablowe czy napowietrzene), długość- gazowe/długość- wodne/długość- kanalizacyjne/długość- telefoniczne/długość.Prosimy o podanie nazwy miejscowości lub województwa. W ankiecie pytamy o kłopoty z uzyskaniem i zatwierdzeniem dokumentacji, długim oczekiwaniem na wykonanie, bardzo wysoki koszt przyłącza. Prosimy o przedstawienie swoich problemów. DziękujemyRedakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domka 02.09.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Witam, Warszawa (linia napowietrzna 200 m) - termin podłączenia docelowego prądu koniec 2005 roku (2 lata od momentu złożenia wniosku)KOOOOSZSZMAAAAR !!!!!!!!!czym tłumaczą tak długi termin - sprawami urzędowymi - załatwianiem pozwoleń, planów itp, oraz oszczędnością i cięciami niemców !!!, co może przyspieszyć (na połowę 2004 roku) - projekt i załatwienie pozwolenia na koszt własny,a jaki koszt - ? jaka gwarancja dotrzymania terminu? natomiast wiem ile kosztowałoby mnie podłączenie gazu:koszt podłączenia gazu wraz z projektem na odcinku nie dłuższym jak 200 m około 50 000 zł (pięćdziesiąt tysięcy zł)ZDZIEEEERSTWOOOOO !!!!!! pozdrawiam, Domka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.09.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Szczęśliwie mam już wszystkie przyłączna na działce, które umożliwiają normalną egzystencję. 1. Jako pierwszy pojawił się prąd pod ziemią: koszt 700zł za 7kW. Oczekiwanie od podpisania umowy do założenia licznika ok. 6miesięcy. Prąd pociągnęli ze skrzynki oddalonej jakieś 50m od mojej działki. Całość zakończyli w skrzynce, która niestety nie umożliwiała jeszcze poboru prądu. Dodatkowo na własny koszt /800zł/ musiałem posadowić drugą skrzynkę, w której znalazł się licznik i tymczasowe gniazda odbiorcze. 2. Następnie była woda: projekt rozbudowy wodociągu wraz z przyłączem 1500zł. Wykonano 63m wodociągu oraz 10m przyłącza wodengo do mojego domu w dwa dni.Miałem już projekt iu pozwolenie na budowę. Łączna cena /robocizna+materiał/ 4300zł + geodeta 300zł. Dodatkowo gmina będzie chciała odemnie 1000zł za przyłączenie się do sieci wodociągowej, ale z racji tego że sam pokryłem koszta wodne mam nadzieję, że będę zwolniony. Dodam tylko że za tą samą usługę - firma dzierżawiąca i konserwująca sieć wodociągową od gminy wyceniła wodociąg + przyłącze na 7300zł. 3. Telefon to sprawa prosta i przyjemna. Pewnie ze względu na fakt iż miałem słupek telefoniczny przy działce. Kilka telefonów i po 10 dniach przyjechał człowiek i wykopał rów jakieś 8m w którym umieścił przewód. Cała operacja koszt 50zł+vat - promocja TPSA. 4. Kanaliza brak. Jest szambo stalowe. Koszt 1600zł + transport 350zł+ wykop i zasypanie 350zł. Jeden dzień. 5. Jako ostatnie było przyłącze gazowe. Gaz z butli z Gaspolu. Wszystko ciągnęło się poprzez brak warunków zabudowy. Sprawa załatwiana od marca tego roku. Wykorzystując nowe prawo budowlane po 11 lipca udało się to zrobić w miarę szybko. Koszt instalacji zew. gazowej to 1100zł + projekt 800zł. Zbiornik /podziemny/ dzierżawię 215zł za kwartał. Przyłącze miało jakieś 12m. A WSZYSTKO TO DZIAŁO SIĘ W MISZEWKU K. GDYNI - WOJ. POMORSKIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly70 03.09.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Najwięcej kłopotów mam z przyłączem wodnym bo.... jeszcze go nie mam.Wodociąg kończy się 30 m od mojej działki a gmina nie pozwala mi na wykonanie przyłącza o takiej długości. Za radą forumowiczów (wątek "kłopoty z wodą") próbowałem się dogadać z urzędnikami abym na własny koszt pociągnął te brakujące 30 m wodociągu. Urzędnicy (wójt) zgodził się ale na 120 m (czyli do końca ulicy) + 2 hydranty. W końcu stanęło na tym, że zrobię 60m + 1 hydrant a gmina wykona projekt. Gmina wskazała także firmę, która ma to wykonać. Z ową firmą nie mogę się dogadać co do kosztów bo nie mają projektu, kóry miała wykonać gmina. Gmina natomiast pospiesznie wysłała mi do podpisania umowę o nieodpłatnym przekazaniu "mojej" części rury na rzecz gminy. Ja stoję na stanowisku, że nie będę finansował czegoś do póki nie poznam kosztów inwestycji. I tak ciągnie się to od maja. Aha- prądu też nie mam chociaż w umowie energetyka zadeklarowała początek czerwca, później dostałem pisemko o tym, że termin się przesunie do ok. 20 sierpnia i ....nic.W listopadzie chcę się wprowadzić i będę miał niepowtarzalna szansę przeżyć zimę w warunkach takich jakie mieli moi dziadowie sto lat temu.Pozdrawiam Sly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 05.09.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Kupiłam działkę kompletnie uzbrojoną, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam co to oznacza. Za wykopanie studzienki, zamontowanie licznika i wyprowadzenie rurki z kranikiem 2600, za poprowadzenie kabla z przylącza do pomiaru i skrzynki rb 1300. Teraz już wiem co to znaczy działka uzbrojona . Oczywiście do tego projekty po 500 za każdy. Szczecin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 05.09.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Za gaz i kanalizację się nie zabieram na razie bo dopiero zaczynam budowę, ale za same warunki na kanalizę 900 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 05.09.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Prąd 10700 brutto, 300m od granicy działki, kabel aluminiowy 35 + przyłącze napowietrzne ok 10 m nad drogą polną i postawienie słupa.Woda 3000 za 45 m + 1000 projekt.Gaz - brak ale od tego samego sąsiada co prąd więc też jakieś 300m- chyba wolę nie wiedzieć jaki będzie koszt.Telefonu prawdopodobnie nie będzie, obecnie mieszkam w domu w którym telekomunikacja założyła telefon radiowy i jakość jest taka , że wykorzystuję aparat tylko jako element dekoracji.Okolice Złotokłosu koło WarszawyAgnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.09.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 ja za przyłacze energetyczne zapłaciłam cos koło 7 tyś...i nerwówk abyła przez 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.09.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 przyłacze energetyczne - 2 lata cena 7 tyśprzyłacze wodne - 2lata sami wybudowalismy koszt na osobe 1800 zł a pozniej wodociagi wymusiły na nas jeszcze 3400 zł za niteczki do domukanalizacja- cxałe szczescie dał fundusz phare - zgoda gminy - 900 złPrzyłacze gazowe koszt 980 zł...po wielkiej awanturze w gazowni...trwajacej tez cos 2 lata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.09.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Teska - przybliż temat boju z gazownią, bo właśnie przekuwam w ślad za Kościuszką przekuwam kosy na sztorc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 15.09.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 1. przyłącze energetyczne: - docelowe - koszt 2.200 zl., termin wykonania-2 lata (ponoć w 2004 roku zrobią, ale nie wierzę ) dlugość przyłącza - 250 m częściowo napowietrzna, częściowo kablowa - na czas budowy - już zrobione, kosztowało to nas ok. 2.500 zl. 2. przyłącze wodne - wodociągi były w drodze, więc należało się tylko wbić w wodociąg. Za partycypację w kosztach zapłaciliśmy gminie 1250 zl, za odbiór wodociągu 120 zl,a za wykonanie przyłącza do domu - 1700 (z materiałami) 3. gazowe - brak. 4. kanalizacja - oczyszczlania ścieków własna 5. telefoniczna - jeszcze nie mysleliśmy m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 15.09.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jelenia GóraPrąd:Złożyliśmy wniosek w czerwcu br, ma być w czerwcu 2004, koszt 1500. Tyle chce ZE. Nie wiem ile będzie jeszcze.Gaz 1550 opłata przyłączeniowa, już zapłacona, gaz za rok, VIII.04Woda - musimy im zrobić mapkę, wtedy rozstrzygnięcie.Kanaliza, będzie za rok, może 2, może 3 - nikt tego nie wie. Ale będzie (bo UE) a narazie, przejściowo ma być szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 03.10.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Redakcjo Droga...........Przede wszystkim trzeba uświadomić wszystkich nieuświadomionych (ja do nich - do niedawna również się zaliczałem), że działka uzbrojona to połowa sukcesu - trzeba ją jeszcze "dozbroić". Buduję się pod Warszawą - za przyłączenie wody na działkę - za przyłączenie się do wodociągu gminnego - 850 zł- za projekt przyłącza wodociągowego z pieczątką strażaka - 450 zł- za fizyczne podłączenie (wcięcie do nitki wodociągu znajdującego się 1 metr od ogrodzenia + zawór odcinający + ok. 12 metrów wykopu i zakończenie kranem) - 2200 zł RAZEM 3500 złza energię:- 10 Kw - w energetyce 1200 zł - za wykonanie (projekt + 10 metrów wykopu + skrzynki (ta w płocie) i tymczasowa RB + licznik) - 2900 zł RAZEM 4100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldemarek_b 10.10.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 prąd 1700 zł za zejście ze słupa i postawienie szarej skrzyneczki z licznikiem w terminie 2 m-c od wniosku (słup stoi w granicy działki)woda całość 2200 zł za 3m rurki studzienkę (dwa kręgi i zwężka) i licznik termin 3 m-c od wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaKa 10.10.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Droga Redakcjo,Dom już stoi kilka lat, ale dopiero teraz dotarła do nas miejska woda. Ubiegłoroczne ceny przyłącza wodociągowego w Józefowie koło Otwocka realizowanego w ramach inwestycji miejskich wynoszą 1700 zł. Koszt ten obejmuje wykonanie projektu przyłacza wraz z uzgodnieniami oraz wykonanie wcinki w magistralę i 2 m odcinka poza granicę posesji. Dalsza część jest realizowana według projektu wyłacznie na koszt inwestora. Proponowana przez Zakład Wodociągów stawka wynosi 80 zł/mb rurociągu, przedstawiana bez żadnej kalkulacji i przy zastrzeżeniu, że wykop można wykonać koparką. Teoretycznie można wykonać przyłącze samemu, ale wówczas, aby można było zawrzeć umowę na dostawę wody z Zakładem Wodociągów należy przedstawić dokumentację geodezyjną wykonanego rurociągu, świadectwo badania wody przez Sanepid i dokonać odbioru technicznego przez Zakład Wodociągów. Proponowana przez firmę budującą magistralę i przyłącza stawka za mb wynosiła 20 zł, ale resztę trzeba było załatwiać samemu. Okoliczni rzemieślnicy pytani o koszt wykonania przyłącza podawali tę samą cenę (80 zł/mb), lub rezygnowali z wykonania usługi po podaniu nazwy miejscowości, tłumacząć to kłopotami z odbiorem wykonanego przyłacza. Ciekawostką pozostaje dla mnie fakt, że mój sąsiad za takie same przyłącze zapłacił 60 zł/mb, a na pytanie dlaczego uzyskałem odpowiedź, że było dłuższe. Zakład reklamuje się, że oferuje ceny preferencyjne dla mieszkańców Józefowa, a władze miasta narzekają, że mało mieszkańców podłącza się do wodociągu.W efekcie, nie mając innego wyboru zapłaciłem za 21 mb rurociągu, dwa zawory, wodomierz i badanie jakości wody 1780 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kantorowski 26.05.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam małopolskie, Kraków - przyłącze elektryczne napowietrzne 14, długość 255 m koszt 2.000zł - gazowe z reduktorem i długość tylko 2m koszt 950zł (projekt i uzgodnienie ZUDP we własnym zakresie) - wodne własna studnia głębinowa do 5m3 na dobę, głębokość do 25 m koszt 7.000zł (odwiert sam i akcesoria na Allegro) - kanalizacyjne własna biologiczna oczyszczalnia ścieków z wylotem do cieku wodnego, długość 10m koszt 10.000zł (projekt i uzgodnienie we własnym zakresie ponadto gmina dofinansowuje jeżeli nie przeoczymy 2m3 na dobę - telefoniczne (telefonia komórkowa) /długość ile się da . - internet bez przewodowy od 25 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDE 28.05.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 moja działka okolice Piaseczna przylega do drogi gdzie jest woda miejska, kwestia podciągnięcia do domu, wcinki, rury, zasówy, geodety i liczników kosztowała mnie 5200 ( 45m długości przyłącza ) gdzie szukałam wykonawcy z uprawnieniami we własnym zakresie bo i tu ciekawostka ... firma wodociągowa krzyknęła mi 8900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotem 28.05.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 woda - 1800 zł (30 mb)gaz - 1700 zł (12 mb)prąd - 4500 zł (do skrzynki w domu) - od słupa do domu 25mbkanalizacja(oczyszczlania) - 7300 zł - 8 mbProjekt przyłącza to 300zł/szt. Ceny z materiałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts