MARTiiii 17.03.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jaką moc na m kw. powinno się przyjąc przy ogrzewanie kotłem gazowym kondesacyjnym? Grzejniki płytowe pod oknami. Czy 100W na m kw. będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 17.03.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 jesli masz dom "normalnie" ocieplony to podobno mozesz przyjac 50W/m2 mnie z OZC wychodzi jeszcze mniej, ale ja jeszcze nie mieszkam u siebie zeby to sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 17.03.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jaką moc na m kw. powinno się przyjąc przy ogrzewanie kotłem gazowym kondesacyjnym? Grzejniki płytowe pod oknami. Czy 100W na m kw. będzie dobrze? Witam. Przy standardowym ociepleniu, dla zwykłego oszacowania stosuje się prosty przelicznik: Kubatura pomieszczenia [m3] / 50 = Moc grzejnika [kW] Dla przykładu: pomieszczenie - długość = 6,0 m pomieszczenie - szerokość = 5,5 m pomieszczenie - wysokość = 2,7 m stąd: kubatura = 89,1 m3 moc grzejnika(ów) = 89,1 / 50 = 1,782 kW = 1782 W. W zależności od specyficznych parametrów budynku można coś z tego ująć albo coś do tego dodać. Można też policzyć profesjonalnie i uzyskać dokładny wynik (zwykle bardzo zbliżony do powyższego) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonAzw 17.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Pamiętaj tylko że kondensat pracuje na niższych parametrach niż klasyczne kotły.Kocioł kond. będzie pracował z największą sprawnością gdy powrót będzie niższy niż temperatura rosy tj ok 57stC na gazie. Dobierz grzejniki dla takich temperatur 55/45stC. Są większe ale kocioł kondensuje w pełnym zakresie temp. zewnętrznych. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maudi 17.03.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jaką moc na m kw. powinno się przyjąc przy ogrzewanie kotłem gazowym kondesacyjnym? Grzejniki płytowe pod oknami. Czy 100W na m kw. będzie dobrze? Witam. Przy standardowym ociepleniu, dla zwykłego oszacowania stosuje się prosty przelicznik: Kubatura pomieszczenia [m3] / 50 = Moc grzejnika [kW] Dla przykładu: pomieszczenie - długość = 6,0 m pomieszczenie - szerokość = 5,5 m pomieszczenie - wysokość = 2,7 m stąd: kubatura = 89,1 m3 moc grejnika(ów) = 89,1 / 50 = 1,782 kW = 1782 W. W zależności od specyficznych parametrów budynku można coś z tego ująć albo coś do tego dodać. Można też policzyć profesjonalnie i uzyskać dokładny wynik (zwykle bardzo zbliżony do powyższego) Pozdrawiam. 1782W /33m2 czyli przy tej wysokosci pomieszczenia 54W/m2 wiec bylem blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 17.03.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 1782W /33m2 czyli przy tej wysokosci pomieszczenia 54W/m2 wiec bylem blisko Tak. Byłeś blisko. Podany przez Ciebie wskaźnik 50 W/m2 dotyczy pomieszczeń o wysokości 2,5 m. Aby można go zastosować uniwersalnie, ze względu na różną wysokość budowanych pomieszczeń, zaproponowałem ów prosty wzór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jaką moc na m kw. powinno się przyjąc przy ogrzewanie kotłem gazowym kondesacyjnym? Grzejniki płytowe pod oknami. Czy 100W na m kw. będzie dobrze? Witam. Przy standardowym ociepleniu, dla zwykłego oszacowania stosuje się prosty przelicznik: Kubatura pomieszczenia [m3] / 50 = Moc grzejnika [kW] Dla przykładu: pomieszczenie - długość = 6,0 m pomieszczenie - szerokość = 5,5 m pomieszczenie - wysokość = 2,7 m stąd: kubatura = 89,1 m3 moc grzejnika(ów) = 89,1 / 50 = 1,782 kW = 1782 W. W zależności od specyficznych parametrów budynku można coś z tego ująć albo coś do tego dodać. Można też policzyć profesjonalnie i uzyskać dokładny wynik (zwykle bardzo zbliżony do powyższego) Pozdrawiam. A dlaczemu taki skomplikowany przelicznik ? ja zawsze byłem uczony liczyc szczegółowe straty ciepła a dla hałturników 50W/m2 - a tobie wyszlo 20Wm3 ... W nowych nie 3-4 litrowcyh ani pasywnych wskaznik na m2 - waha sie od 30-60W/m2 - wysokosc 2,6-3,0... moc grzejnikow bez wzgledu na źródło musi byc taka sama ... w zaleznosci od parametrow zatow wyjda wielkosci grzejnikow ... Mimo wszystko poleciałbym wykonac/zlecic wykonanie projektu instalacji co - jak zwykle prawidłowo dobrane grzejniki i całosc instalacji - moze sie opłacic .. jak nie to proponuje raczej przewymiarowac... pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 18.03.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 A dlaczemu taki skomplikowany przelicznik ? ja zawsze byłem uczony liczyc szczegółowe straty ciepła a dla hałturników 50W/m2 - a tobie wyszlo 20Wm3 ... W nowych nie 3-4 litrowcyh ani pasywnych wskaznik na m2 - waha sie od 30-60W/m2 - wysokosc 2,6-3,0... moc grzejnikow bez wzgledu na źródło musi byc taka sama ... w zaleznosci od parametrow zatow wyjda wielkosci grzejnikow ... Mimo wszystko poleciałbym wykonac/zlecic wykonanie projektu instalacji co - jak zwykle prawidłowo dobrane grzejniki i całosc instalacji - moze sie opłacic .. jak nie to proponuje raczej przewymiarowac... pozdrawiam Piotrek Witam. Ten przelicznik jest bardzo prosty w zastosowaniu. Kubatura x 20 W/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 18.03.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Sam nie korzystałem, ale wygląda obiecująco:http://www.purmo.com/pl/downloads/software.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 15.12.2009 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 No włąsnie jak to jest z tym liczeniem grzejników pod kotły kondensacyjne. Gdzieś czytałam, że ważne jest by w obliczeniu pod kotły kondensacyjne uwzględniac temperature powrotną poniżej punktu rosy czyli ok 55 st a wychodzącą 70 st i wtedy będzie zachodziła kondensacja. Mój instalator mówi, i ja się do tego przychylam, że by zachodziła kondensacja to temp wychodząca powinna być ok 55 st bo jak wychodząca będzie 60+ to już proces kondensacji nie będzie zachodził. Na stronie purmo znalazłam taką ulotkę: http://www.purmo.com/docs/Ulotka_Purmo.pdf tam na str 26 jest tabela ze wskaxnikami jak wyliczać odpowiednią moc grzejników gdy temp wych/przych/pomieszczenia są inne niż 75/65/20. Ja dla kondensata przyjęłam 55/45/20 i wychodzi, że moc cieplna powinno się przemnożyć przez 1,96 względem mocy jaka wychodzi wg temp 75/65/20. Może się niezbyt klarownie wyraziłam ale mam nadzieje, że mnie rozumiecie Przy okazji zapytam o moc na m2. Ja przyjmuje dla pokoi przy ścianach szczytowych 60W/m2, a w pokojach środkowych 50 W/m2. Może być? Za mało? Za dużo? Dom z PTH 25 + 15 styro, + reku z GWC + wełna na poddaszu 25cm. Grzejniki dotyczą tylko poddasza. Parter podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 15.12.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Nikt nie pomoże? No wiecie co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 15.12.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Gryzłem się z tematem grzejników - akurat też purmo - miesiąc temu. Sprawa wygląda tak - przelicznik 1,96 jest dla strefy klimatycznej chyba IV o ile dobrze pamiętam. Wiadomo, że wiecznie -20 C nie będzie więc można zmniejszyć to nieco i podpiąć się pod III strefę. A tutaj zresztą wszystko jest napisane http://forum.muratordom.pl/grzejniki-pytanie-zielonego,t168263.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts