KiZ 17.03.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ktos ma ideę jak zmusić Worda, aby "indeksy i spisy" widziały formaty zawarte w polach tekstowych? Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel, które sa otoczone tekstem ramką z ustawionym odstępem dolnym aby zmieścić opis pomiędzy zawinietym tekstem a rysunkiem/tabelą. Nie bardzo mam pomysł jak te opisy wcisnąc inaczej niz polem tekstowym. Wszystko ładnie wygląda, ale przy spisach automat nie widzi mi formatów bedacych podstawa spisów, a zawartych w text fieldach Jakieś pomysły? MS Office Professional Edition 2003 SP3, Vista Business. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 W polu tekstowym to chyba nie będzie widział. Wstawiając obiekt do worda masz możliwość nadać mu opis we właściwościach tegoż obiektu. Ten opis powinien być widziany w indeksie. Jak to długi tekst, to życzę duuuużo cierpliwości. Word się nadaje do pisania faksów i listów przewodnich, ale do składu tekstu koszmarnie upier.liwy Choć nie ma rzeczy niemożliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 17.03.2008 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Nie pocieszyłaś mnie Ten opis obiektu chyba nie zadziała... chyba bo nie umiem tego zrobic, widzę tylko text alternatywny ale to raczej nie o tym mowilas. W kazdym razie dzieki za checi. Swoja droga to dziwne, dyć nawet jesli styl jest unikalny dla pola tekstowego to na liscie stylow on sie pokazuje, jest w pełni modyfikowalny itp. A przy spisie taki zonk Moze ktos jeszcze? Ino jesli to mozliwe to prosze mnie nie odsyłac do open office'a i innych tego typu lub tez nie każcie mi grzebać w kodzie żródłowym Worda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Styl tu nie ma wiele do rzeczy. Możesz na liście stylów widziecieć style nadane dla innego całkiem dokumentu. Popróbowałabym jednak z tym opisem - do spisu treści zdaje się tego nie wrzucisz, ale możesz zrobić indeks rysunków i tabel (nie pamiętam już - czy on to robi razem, czy osobno). O ile dobrze pamiętam, to word nie widzi tekstu w ramkach i do spisów tego nie włączy niezależnie od stylu. A jaki teks alternatywny widzisz, bo nie bardzo kojarzę, o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 17.03.2008 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Mówiłas cos o nazwaniu obiektu. We własciwosciach pola mozna tylko wpisac tekst alternatywny dla przeglądarek. Przynajmniej ja wiecej nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 17.03.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 przepraszam ale przeczytalam Miss World - help i az z ciekawosci weszlam jaki problem dotyczacy najpiekniejszej kobiety swiata cie nurtuje a tu "tylko" informatyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.03.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel Do takich dokumentow to się TeXa stosuje a nie MS Word Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Wstawiasz obiekt typu zdjęcie, tabela itd. Pod prawym klawiszem myszy masz "Podpis", ewentualnie z menu "Wstaw". Otwiera Ci się okno dialogowe i miejsce z domyślnym "Rysunek 1. ...." wpisujesz opis rysunku, możesz zmienić nazwę np. na "Ryc." "Tab." co tam potrzebujesz. Domyślnie jest ustawiony jakiś tam styl i numeracja, który automatycznie będzie tworzył spisy w menu Wstaw/Indeksy i spisy. Sorki za chaotyczność, ale piszę trochę z pamięci, bo na tym kompie nie mam nawet pół dokumentu, żeby sobie przypomnieć - od paru lat z tym nie walczyłam. Worda też mam ciut starszego, ale w 2003 jest podobnie o ile nie tak samo.Popróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.03.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel Do takich dokumentow to się TeXa stosuje a nie MS Word Co racja to racja, ale trudno się TeXa uczyć dla stworzenia jednego dokumentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 17.03.2008 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel Do takich dokumentow to się TeXa stosuje a nie MS Word Dwadzieściakilka minut wczesniej z góry dziekowałem za podobne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.03.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel Do takich dokumentow to się TeXa sotosuje a nie MS Word Co racja to racja, ale trudno się TeXa uczyć dla stworzenia jednego dokumentu Bez przesady. Bierze się od kogoś gotowy szablon, wstawia tekst i kompiluje. Cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 18.03.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel Do takich dokumentow to się TeXa sotosuje a nie MS Word Co racja to racja, ale trudno się TeXa uczyć dla stworzenia jednego dokumentu Bez przesady. Bierze się od kogoś gotowy szablon, wstawia tekst i kompiluje. Cała filozofia. Po pierwsze, trzeba mieć od kogo - ja np. nie mam. Po drugie, zaraz Cię szef z roboty wywali, jak będzie musiał własne poprawki wprowadzić (na przykład) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.03.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Po pierwsze, trzeba mieć od kogo - ja np. nie mam. Jak to nie masz A ja? Po drugie, zaraz Cię szef z roboty wywali, jak będzie musiał własne poprawki wprowadzić (na przykład) Nie mówimy o jakichś pierdółkach dla szefa tylko poważnych dokumentach, a szef zawsze może uwagi nanosić na papierze pod pretekstem dbania o jego oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 18.03.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Po pierwsze, trzeba mieć od kogo - ja np. nie mam. Jak to nie masz A ja? Teraz już mam Ale już się w to nie bawię - może jeszcze kiedyś A bawiłam się we FrameMakerze i mi stykało Po drugie, zaraz Cię szef z roboty wywali, jak będzie musiał własne poprawki wprowadzić (na przykład) Nie mówimy o jakichś pierdółkach dla szefa tylko poważnych dokumentach, a szef zawsze może uwagi nanosić na papierze pod pretekstem dbania o jego oczy. Z szefami różnie bywa - mój obecny chce zestawienia w excelu i nie ma bata Jeszcze mu muszę ręcznie przekładać w jego rubryczki i wymyślać dane z nieba No cóż... skoro mi za to płaci, to tworzę PS. Nie wiemy, o jakich dokumentach mówimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 PS. Nie wiemy, o jakich dokumentach mówimy Wiemy: "Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel," w dodatku mają być spisy i indeksy. MS Word zawsze był i będzie beznadziejny w takich sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 18.03.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 PS. Nie wiemy, o jakich dokumentach mówimy Wiemy: "Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel," w dodatku mają być spisy i indeksy. MS Word zawsze był i będzie beznadziejny w takich sytuacjach. A w jakich nie był?? Toć ja nie mówię nic innego od pierwszego postu Ale o powadze dokumentu to nic nie wiemy Czasami tak lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 18.03.2008 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 PS. Nie wiemy, o jakich dokumentach mówimy Wiemy: "Rzecz w tym, że mam dokument z duża ilością rysunków i tabel," w dodatku mają być spisy i indeksy. MS Word zawsze był i będzie beznadziejny w takich sytuacjach. A w jakich nie był?? Toć ja nie mówię nic innego od pierwszego postu Ale o powadze dokumentu to nic nie wiemy Czasami tak lepiej Dokument to raport. Komercyjne opracowanie. Dlatego tex odpada. Ja moge sie w nim bawić, ale klienci, u których dominuje ms office już nie Zapis o dokumencie w formacie word znajduje sie czesto wprost w umowie. Bo potem łatwo wrzucic: a to w ppt a to w xls i błysnac na naradzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 19.03.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Heloł Też robiłam dla klientów i w takim programie, w jakim sobie życzyli Wiem o co biega Udało się z tymi tabelkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 19.03.2008 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Heloł Też robiłam dla klientów i w takim programie, w jakim sobie życzyli Wiem o co biega Udało się z tymi tabelkami? Udało się, ale metoda nieco chałupniczą Zeby miec ządany format w tekscie (opis rysunku lub tabeli) po prostu wstawiałem dodatkową tabelę dwukomórkową. Do jednej komórki wstawiałem obiekt, do drugiej opis juz nie w formie pola tekstowego. Usuwałem obramowanie i dla tej tabeli nadrzędnej ustawiałem parametry otaczania. Otaczajacy text nie kolidował mi z podpisami, indexy wszystko zliczały... Prymitywne, ale w sumie skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 19.03.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Na worda najlepsze są prymitywne metody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts