Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...

witam

Ja mam taki 29 kW, dwu funkcyjny, chciałem dodać zasobnik, ale instalator mi odradzil, i chwala mu za to bo sam kocioł zaspokaja potrzeby naszej 3 osobowej rodzinki. Kocioł mam 4 lata, i ani razu nie nawalił!!! poza kosmetycznymi wymianami i przeglądami kotła to nic przy nim nie robie. POLECAM GORĄCO!!!

hmmm.... poświęciłem trochę czasu i poszukałem na forum opini o tych piecach. Delikatnie rzecz ujmując to straszne badziewie, choć trzeba przyznać, że było kilka pozytywnych wypowiedzi. Ja sie zniechęciłem do zakupu tego pieca.
  • 1 year później...
  • 3 years później...

Wtrącę się:D

Przecież jest diametralna różnica - albo ogrzewasz tylko instalację centralnego ogrzewania (jedno-funkcyjny) lub c.o. + instalację wody użytkowej (dwu-funkcyjny) Logicznie można stwierdzić że przy dwu-funkcyjnemu pracuje więcej więc zużycie również będzie większe.

Jeżeli chodziło ci o zastosowanie tz. krótkiego obiegu (podgrzewanie zasobnika poprzez wężownice) poprzez stwierdzenie jedno-f... to głownie chodzi o komfort użytkowania wody - w zbiorniku masz cały czas dostępną wodę (która wychładza się nieznacznie ale masz cały czas ją ciepłą:cool:) a przepływowo używasz jej kiedy potrzebujesz ale nie zawsze wydatek jej jest odpowiedni (np. jak chcesz wykąpać się w wannie)

Pozdrawiam