Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie pogodowe ?

Recommended Posts

Frankai: Zauważ subtelną różnicę między pojemnością cieplną obiektu, jakim jest ogrzewany budynek, a pojemnością cieplną źródła ciepła, jakim jest system c.o.

Porównaj: ogrzewamy budynek o małej bezwładności, np. o kostrukcji szkieletowej źródłem o dużej bezwładności, np. podłogówką.

I na odwrót: budynek murowany, ocieplony od zewnątrz - duża pojemność cieplna i bezwładność - źródłem o małej bezwładności, np. konwektorami elektrycznymi.

Jesteś pewnie automatykiem i wzory ze szkoły pamiętasz.

Wybacz mi te dywagacje, ale na forum często trzeba operować uproszczeniami, bo inaczej trzeba by spędzić przed komputerem cały dzień.:smile:

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

szczerze to myślę że nie ma żadnego ludzie oczywiście w domu można zrobić takie ogrzewanie które będzie miało rozrzyt temperatury np. 1 stopień. Tylko po co chyba po to aby patrzeć na ten komputer który steruje tym wszystkim. Czy naprawdę myślicie że będzie taki dyskomfory jak będą trochę większe wachania temperatury np 3 stopnie(tak naprawdę to nie wiem jaką różnicę temperatur potrafi wychwycić człowiek oczywiście jak się znajduje w tym pomieszczeniu). Co do oszczędności prawa fizyki są nie ugięte aby było ciepło to tzreba dostarczyć energii. Przy podłogówce człowiek może przebywać w pomieszczeniach o niższej temperaturze(powoduje to że zapotrzedowanie na ciepło jest mniejsze) Ale pogodowe steruje w ten sposób że jeszcze bardziej spłaszcza temperaturę pomieszczenia ale grzeje do takiej samej temperatury. Może się mylę ale jestem handlowcem i wiem że ludziom trzeba pokazać potrzebę aby chcieli kupić rzeczy potrzebne do spełniania tych potrzeb chociaż tak naprawdę to czasami wcale nie potrzebują tego (patrz promocje w hipermarkecie)Przykładem czegoś takiego dla mnie jest sterowanie pogodowe działa spełnia swoje zadanie powoduje że temperatura w pomieszczeniu jest stała tylko po co, jesli regulatory w pomieszczeniach robią to samo tylko z trochę większą amplitudą temperaturą.

Aziel - masz rację, ale tak jak piszesz nie chciałem spędzać całego dnia przy komputerze. No więc uproszczone podsumowanie. Mamy trzy rodzaje (dzieląc po bezwładności) systemów grzewczych:

1. s. o dużej bezwładności, np. ogrzewanie podłogowe, może też stare grzejniki żeliwne z dużą ilością medium,

2. s. o średniej bezwładności, np. grzejniki płytowe,

3. s. o małej bezwładności, np. konwetory, ogrzewanie nadmuchowe.

Budynki można podzielić na 2 rodzaje:

A) duża bezwładność cieplna - im cięższy i "zimniejszy" materiał (cegła) tym większa bezwładność,

B) mała bezwładność - domy szieletowe i technologia kształtego styropianowych.

Przy 1B i 2B dawałbym pogodówkę bez wahania, przy 3A nie ma sensu (jak pisze Buber producenci i handlowcy próbują nam czasem wcisnąć coś czego nie potrzebujemy). Nad pozostałymi bym się zastanawiał. A automatykę daje się po to, by mieć stabilną temperaturę. Jak ktoś chce mieć +/- 4 stopnie, to zwykły termostat podpięty standardowo do pieca i głowice mu wystarczą.

buber:

pogodówka naprawdę zapewnia oszczędność energii, zapobiegając niepotrzebnemu grzaniu. Niestety nie mam danych o oszczędnościach w domkach, ale za to w kilkudziesięciu blokach, w którym firma w której pracuję instalowała sterowanie pogodowe węzłem wymiennikowni oszczędności zużycia energii wynosiły od 14 do 30%.

Buber - a jak wg Ciebie da sobie radę z temperaturą dom drewniany z ogrzewaniem pogodowym.

Aziel - czy podane przez Ciebie oszczędności są po wprowadzeniu pogodówki do bloku z jako taką automatyką (głowice), czy obejmują konieczność obniżania temperatury bo za bardzo ludziskom grzano? Jeżeli to pierwsze, to nie ma żadnej różnicy między blokiem a domem. Jeżeli to drugie to różnica zasadnicza.

Piotr amplituda 4 stopni czyli czsami dwa więcej czasami dwa mniej ale srednio zadana czyli np. twoje 20.

A żadna automatyka nie zapewni ci dokładnie zadanej temperatury w pomieszczeniu zawsze będą jakieś skoki temperatury.

Pogodowe oczywiście jeszcze bardziej spłaszcza tą amplitudę wokół temperatury zadanej tylko PO CO ???

frankai skąd wiesz że 4 stopnie ludzie z danfosa mówią zę zawory zaczynają zamykać sie jeśli różnica temperatur wynosi 1 stopień a jak wynosi 2 to się całkiem zamykają.

Widzę frankai że lubisz nowości i zainstalujesz wszystko co się da tylko naprawdę nie dorabiaj teorii do swoich twierdzeń.

nie zrobisz sauny i lodówki jeśli rożnica będzie wynosiła +/- 2 stopnie od zadanej.

oczywiście to twój szmal i możesz zrobić z nim co chcesz.

Ja osobiście uważam że w domkach jednorodzinnych sterowanie pogodowe to strzelanie do much z armaty zawsze się ją zabije ale łapką też można to zrobić

On 2002-03-20 10:07, Piotr_PA wrote:

W pracy mam zamontowaną głowicę odczówam różnicę ale po bardzo długim czasie około 1 godziny przy małym pomieszczeniu.

A czy ty sugerujesz, że niewarto montować głowic termostatycznych?

Piotrek

głowice termostatyczne tak bo coś musi sterować kaloryferami w pokoju.

Nie widzę potrzeby sterowania pogodowego w domku jednorodzinnym

Jka odczuwasz różniće po jednej godzinie to znaczy wyczuwasz że jest chłodniej w tym pokoju po godzinie ???

dokładnie

musisz wziąść pod uwagę parę czynników

Przenikanie ciepła przez ściany i okna

Wentylacja

Tak naprawdę to nawet to że w danym pokoju przebywa ileś tam osób i to pomieszczenie też ogrzewa śmiałbym sie z tego ale w robocie mam klimę i nie była policzona na to że będzie tu 8 kompow i 8 ludzi i w zimie mam 26 stopni (niemożna niestety otworzyć okna.

więc jeśli dom jest dobrze ocieplony to zmiany temperatury wewnątrz są bardziej powolne.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: buber dnia 2002-03-20 13:14 ]

Buber - spokojnie, bo się zaczyna tu robić nerwowo. Nie twierdzę, że przy głowicach będzie +/- 4 stopnie, bo napewno nie będzie. Jak pisałem ma to bardzo duże znaczenie w szczególnych przypadkach (szkieletor z podłogówką). Termostat + głowice, to minimum, a jak ktoś chce mieć większą wygodę, ma ten "trudny dom", lub chce mieć większe możliwości regulacji (wyłączanie konkretnych pomieszczeń w określonym czasie), to rozbudowuje sobie automatykę zależnie od potrzeb, a jednym z łatwiejszych sposobów jest automatyka pogodowa. Czy osiągnie się 10-15% jak pisze TomekSw, trochę wątpię, ale będą napewno, więc może jednak dać spokój armatom.

Kiedy ja składałem zapytania o cenę klimy do naszego biura, to podawałem wszystko: stronę świata, typ okna, ściany, wielkość pomieszczenia, rodzaj pomieszczeń sąsiednich, ilość komputerów i ich maksymalną moc wliczając monitory (to są stacje robocze, więc żrą trochę więcej) i ilość osób w pomieszczeniu. To ostatnie jest ważne, bo każda osoba to 100W, a każdy tu już chyba wie ile to znaczy, jak dom jest ocieplony. 1 osoba/m2 i nie potrzebujemy ogrzewania :lol:

Czy ktoś wie jaka jest żywotność takiego automatu ? Czy oszczędność na ogrzewaniu zdąży skompensować koszty zakupu sterownika przed jego techniczną śmiercią ?

Z opisów wynika, że to są małe komputerki a PC ile wytrzymuje ? max. z 5, 6 lat zanim sie zacznie sypac, pomijajac niedostepnosc czesci i serwisu dla "tak wiekowych" urzadzen. Wezcie to pod uwage.

pozdrowienia

Czy ktoś wie jaka jest żywotność takiego automatu ? Czy oszczędność na ogrzewaniu zdąży skompensować koszty zakupu sterownika przed jego techniczną śmiercią ?

Z opisów wynika, że to są małe komputerki a PC ile wytrzymuje ? max. z 5, 6 lat zanim sie zacznie sypac, pomijajac niedostepnosc czesci i serwisu dla "tak wiekowych" urzadzen. Wezcie to pod uwage.

pozdrowienia

Są systemy automatyki, które pracują i 30 lat bez zaglądania do nich. Gorzej jak masz przepięcie w sieci, albo zalejesz to cudo wodą, albo jak w inny sposób uszkodzi Ci się niezależnie od "wewnętrznego widzimisię". Faktycznie jest to jakiś powód, by nie dawać czegoś droższego niż 2 tys., no chyba że masz kupę kasy i interesuje Cię komfort a nie cena.