Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka czy klej średniowarstwowy pod płytki?

aroko

Recommended Posts

Witam

Problem jak w temacie, ale przybliżę szczegóły. W pokoju mam zamiar połączyć aneks kuchenny wyłożony płytkami z parkietem w reszcie pomieszczenia. Problemem jest różnica w grubości płytek i parkietu. Wynosi jakieś 1-1,5 cm. I chciałbym go jakoś zniwelować.

Jakie rozwiązanie jest najlepsze? Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Pomieszczenie ma ok. 18m2 w tym aneks będzie zajmował jakieś 3-4 m2 więc powierzchnia nie jest zatrważająca :D

Taka różnica to dla zwykłego kleju to może być . Poprostu będzie dłużej schnąc . Ewentualnie rozprowadź warstwę kleju odczekaj dobe i potem przyklejaj terakote .

Kolega raczy pisac bzdury . Prosze zajrzec do karty technicznej zwyklego kleju . Zwykly klej aktualnie jest cienkowarstwowy . A wiec przy klejach tanszych - 3mm , przy drozszych - 5mm .

A odpowiadajac autorowi watka - uzyj kleju grubo warstwowego , np: Mapei Keraflex Maxi - 3 - 15mm , lub Mapei Mapeklej Maxi od 10 do 30mm warstwy kleju .

Może być klej o małym skurczu np Atlasa ale musisz popytać bo nie pamiętam nazwy.

Jest taki klej ATLAS CAL N. Ma większą grubość warstwy sklejania - do 2 cm. To wiem, nie wiem tylko co jest lepsze...

Przy okazji dodam ze chcialbym sam polozyc plytki :)

Bardzo dobry klej na płytki o duzym formacie,idealnie "rozpływa" sie pod płytką,nie zostawia pustych miejsc.

Lub jak pisze vadiol :lol:

No to juz sie prawie na pewno zdecydowalem :)

Rozwazalem parkiet 16mm, ale wolalbym go uniknac. Mieszkanie bede mial na parterze, nad garazem i piwnicami, wiec chcialbym to jakos pozadnie zaizolowac. Wydaje mi sie ze 22mm bardziej sie bedzie sprawdzac niz 16mm.

A tak przy okazji, zakladajac ze izolacja przeciwwilgociowa jest prawidlowo zrobiona pod posadzka, to czy powinno sie podloze w moim przypadku jeszcze jakos specjalnie zaizolowac?