Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max i 15cm styropianu

Recommended Posts

chyba głupi jestem i czegoś nie kumam... wszystkie domy są tam takie? czy to jakieś osiedle podobnych do siebie domków...

Bo jakoś ciągle nie chce mi się wierzyć, że Irlandczycy mają jakąś skazę genetyczną powonienia i nie zauważają tego grzyba a przyjechali Polacy i od razu to wyniuchali... Przecież jeżeli technologia się nie sprawdza w danym klimacie to się jej nie wykorzystuje.

Chyba, że to jakieś "special apartmets for rent" i budowano ją z uwzględnieniem zasady CCC.

Jak na razie nic nie przesądza ze jesteś głupi. :wink:

Zjawisko jest podobne do wnętrza foliowego namiotu.

Jak to jest zasada CCC???

Ja znam tylko jedną:

- Cudza

- Czysta i

- Cycata

:oops:

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciężko się rozmawia z kimś kto w wypowiedzi stara się wszystko interpretować jak atak na swoją osobę lub poglądy.

No wiesz, trudno nie interpretowac jako atak, skoro napisals, ze mieszkam w slumsach.

PS: Normalnie chetnie bym Cie zaprosila do Irlandii.

Majac na mysli grzyba w KAZDYM domu, nie chodzilo mi o to, ze pelza po suficie, wychyla sie zza kanapy i wita gosci w progu. Nie napisalam, ze tynk odpada ze scian, smierdzi a plesn porasta meble (tak jak jest ponoc w slumsach, a swoja droga, to skad Wiesz, jak tam jest?) U nas np jest tylko w punkcie skraplania. Ale jest. W jednych domach jest lepiej, w innych gorzej.

Acha a co do Hiltona i innych hoteli, to w hotelu, w ktorym pracowal moj maz, grzyby wyrosly na dywanie. Idealne do tej waszej konserwy

A tak na serio to zamknijmy juz ten temat.

W koncu Irlandia nie na darmo nazywana jest Kraina Deszczowcow i klimat tez ma pewnie co nieco do powiedzenia.

Ja tez mimo wszystko pozdrawiam i zamykam ten temat.

Nie obawiaj się, że zrobisz z domu konserwę. Przez ściany przenika tylko ok. 3% wilgoci więc nawet gdybyś go zapakował w folię to byś tego nie odczuł, tym bardziej, że pewnie planyujesz rekuperator

15 cm to rozsądna wartość chodź trend jest zwyżkujący, obecnie często stosuje się 20cm. To zależy od podejścia do tematu. Jeżeli ogrzewasz węglem to 15cm jest zupełnie wystarczające jeślidroższym paliwem to na pewno opłaci sie 20cm (styropian stanowi niewielki koszt systemu docieplenia). Pojawiają sie jeszcze aspekty estetyczne. Niektórym ludziom przeszkadza wizualnie 20cm ościeże, gdyz okno w tym przypadku musi być zamocowane w licu muru.

Żeby przekonać się o optymalej (w sensie techniczno-ekonomicznym) grubości izolacji należałoby wykonać audyt energetyczny.

ciężko się przyznać do błędu co? łatwiej (nomen omen) kota ogonem odwrócić...

No cóż - ja nie napisałem, że MIESZKASZ ale Ty jak widać wolałaś to tak odczytać. O tym właśnie wcześniej pisałem...

Taki z Ciebie troche poseł Palikot. Napisał na blogu, ze prezydent łoi. Na poczatku dodał "Czy" na końcu "?" sprawa jest czysta z punktu widzenia poprawności językowej, a wszyscy wiedzą o co chodzi.

wszystkie wynalazki typu nawiewniki, rozsczelnianie itd. są śmieszne w sumie bo w swej idei zaprzeczają kupionym wcześniej super szczelnym i o wyśmienitych parametrach izolacyjnych, drogim oknom.

idea nawiewników polega na samoczynnym zdalnym ich otwieraniu kiedy wilgoć przekroczy ustalony poziom, a nie na stałym otwarciu, oprócz tego w handlu dostępne są pochłaniacze wilgoci, je stosuje się bez otwierania okien

Dodam,że nawiewniki higrosterowane redukują straty ciepła - jeśl mnie pamięć nie myli to w nocy można wymiane powietrza zmniejszyć o 30% a w trakcie niebecności domowników o 50%.

• 2 weeks później...

Okno w przypadku ściany dwuwarstwowej "musi" być zamocowane w licu ściany nośnej ze względu na prawa fizyki budowli.

cofnięcie okna do wnętrza tworzy potężny mostek cieplny i chodzi tu nie tylko o straty ciepła ale przedewszystkim o mozliwosc zawilgacania ściany w obrębie okna (skraplajaca się wilgocią dyfundujaca przez ścianę) i związanymi z tym potencjalymi problemami