Zaki 18.03.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Wiem, że watków o ogrzewaniu było mnóstwo. Ale bardzo proszę o radę. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny, podłogówka na dole, kaloryfery na górze. Domek 130m + garaż. Z tego względu zlikwidowaliśmy kotłownię i komin. Kocioł będzie w garażu + rura na zewnątrz. No i oczywiście, jak to w życiu bywa od razu pojawiły się głosy o podwyżce gazu. Wiem, na razie nie przeszło, ale zanim wybudujemy domek to na pewno zdrożeje. Powiedzmy, że mamy jakieś 10 tys, które możemy zainwestować w alternatywne źródło ciepła. Co byście zrobili: -wybudowac jednak komin i kotłownię, żeby w razie czego można było zmienić kocioł na węglowy (mieszkamy w węglowym zagłębiu ) -iść do przodu, kupić lepszy, oszczędniejszy kocioł gazowy, lepiej docieplić domek (budujemy z prefabetu bielskiego, miały być ściany jednowarstwowe, ale chyba je docieplimy 5cm styropianu) - kupic rekuperator -Kupic solary rurowe jako urządzenie wspomagające ogrzewanie -zrobic kominek z płaszem, lub z DGP. Bardzo proszę o poradę, bo zaraz oszaleję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.03.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Myslisz ze jak gaz podorozeje to inne nośniki nie? Stopniowo wszystko idzie do góry. Ja zrobiłem kondensat i kominek typowo rekracyjny bez płaszcza DGP. Ogólnie grzeje cały czas gazem kominek ot tak dla nastroju wprawdzie to pierwszy sezon ale uważam ze to dość rozsądne wyjscie. dom 139m2 plus garaz najwiekszy rachunek za gaz 350zł/mc (grudzien) w tym CO CWU i gotowanie, styczeń 300zł. Po podwyżce wyjdzie 350-400/mc. Rodzice grzeja ciut wiekszy dom gazem i węglem oczywiście troche tym troche tym (wiećej węglem) suma kosztów większa niż u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 18.03.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Rodzice grzeja ciut wiekszy dom gazem i węglem oczywiście troche tym troche tym (wiećej węglem) suma kosztów większa niż u mnie. nie może być ?? gaz tańszy od węgla ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.03.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 nie może być ?? gaz tańszy od węgla ??? Trudno uwierzyć .... no nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 18.03.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Przede wszystkim zrobić podłogówkę też na górze - dziwne przesądy ,że na górze musza być grzejniki to bajki,Sam mam 223 m podłogówki - wodę dajesz na kotle np.30 stopni a nie 60 czy 70.Kondesaty dobrze współgrają z takim ogrzewaniem.Te 10 kzł można wydać na solary lub kominek z DGP.Za tyle pompy ciepłą nie kupisz.Oczywiście możesz dać 20 cm styro na ściane i okna 0,6 - to tez metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSIN 18.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 ocieplenie o grubości 5 cm. da niewiele. można zainwestować w kocioł kondensacyjny i porządne ocieplenie (15 cm), ale z drugiej strony napisałeś, że masz 10 tys.... na reku już nie starczy...a robić porządne ociepleniei kupując oszczędny kociołek, a potem wypuszczać ciepło bezsensownie kominami grawitacyjnymi...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts