Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duża powinna być kuchnia? Jakie wy macie kuchnie?

monikaa13

Recommended Posts

Projektu szukamy już dobrych parę lat i jakoś powoli i ciężko nam idzie.

Aktualnie podoba nam się projekt z kuchnią 9m2, jadalnią 9m2 otwartą na salon 28m2

Myślicie, że kuchnia jest za mała???

Kuchnia nie byłaby całkowicie otwarta na salon, byłoby tam tylko okno, tzn taka dziura między kuchnią a salonem

Zawsze szukaliśmy projketu z kuchnią ok. 10-11m2

Może się wypowiedzą ci co już mieszkają?

Z góry dziękuję

Witam

Naprawdę trochę dziwią mnie takie pytania :roll: przecież to zależy od ciebie. Jeżeli dużo gotujesz i przyjmujesz często gości to raczej musisz mieć dużą i wygodną kuchnię. Ja w niej nie spędzam zbyt wiele czasu choć lubię gotować - niestety brak czasu. Nie ma ustalonych norm na wielkość pomieszczeń. Dla mnie 9m2 jest ok.

pozdrawiam

Obecna kuchnia otwarta na salon ma ponad 10m. W starym domu to około 16m -musiałam naprawdę sie nabiegać i sprzątać było co. Jeszcze wcześniej miałam kuchnie w kwadracie 3*3 tzn 9 m- i ta była idealna- dokładnie wszystko pod ręką.

Jednak rozmiary kuchni zależą zapewne od naszych indywidualnych potrzeb.

Ja użytkuję obecnie dużą kuchnie, ponad 11m2 i powiem szczerze, że jeśli byłaby mniejsza, to byłoby po prostu wygodniej, teraz jest większa przestrzeń w kuchni i nie przeszkadza mi to jakoś, wiadomo sprzątania dużo jak w każdym miejscu. Taki jest plus małej kuchni, że wszystko ma się pod ręką i nie biega się niepotrzebnie. Odnowienie kuchni nie kosztuje znów przesadnie dużo, nie to co większa ;) ceny horrendalne ;)

To oczywiście zależy od każdego pojedynczego użytkownika i jego preferencji, ale jestem raczej za mniejszą kuchnią :)

Hmmm, ja z kolei mam inaczej... W mieszkaniu mam 9m2 i uważam, ze to klitka, chociaż w kwadracie i bardzo ustawna...

W domu mam 16m2 otwarta na salon 30m2. Gdybym mogła ja powiekszyc, to chetnie bym to zrobiła... Marzy mi sie taka kuchnia 25m2, z wielką wyspą na środku, żeby było dużo przestrzeni, dużo dolnych szafek, stół/barek śniadaniowy...

Hmmm, pomarzyć można ;)

no wiem, ze to indywidualna sprawa, a więc tak

ja nie cierpię gotować, ale mój mąż tak i tak czytam sobie tu na forum, że fajni emieć dużą kuchnię, bo wtedy można sobie posiedzieć pogadać w kuchni, przy stoliku, a chyba w takiej 9m2 się nie da, jak myślicie

kuchnia ma wymiary 3x3

spiżarni nie ma, jest z każdej strony zamknięta a na jadalnię ma okno, tzn dziurę w ścianie

To naprawdę dobry rozmiar kuchni. Meble należy odpowiednio rozplanowac i nie masz sie co obawiać. Miałam taką kuchnie i była akuratna. Kuchnia 20m -moze dla kogos dobra- jednak nachodzić to sie trzeba, koszt samej kuchni olbrzymi - no i zapewne sprzydałaby sie Pani Sprząjąca. Dobrego wyboru życzę.

Ja mam kuchnię o wymiarach 4,20 na 3,10. I wiesz co? Jak wstawili meble to od razu stwierdziłam, ze będzie za duża. Po prostu od płyty (i lodówki) do piekarnika mam ponad 2 metry. To jest dużo. Byc moze gdyby była wyspa byłoby inaczej. Mam stoliczek przymocowany do ściany (1,30 na 0,60). I jest dobrze, bo tam jemy posiłki.

Uważam, ze kuchnia powinna by mniejsza, bo nie ma tyle chodzenia. W mieszkaniu maiłam 2,20 na 3,20 i było wszystko pod ręką.

Kuchnia w kształcie prostokąta np. 2,50 x 3,50 byłaby super.

Dlatego 9 m2 to jest idealna kuchnia. a gości przyjmuje się w salonie.