Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMBIR pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...

Witam ! Jestem świeżo upiczoną fanką IMBIRU :p !

Moje propozycje to garaż dwustanowiskowy ;

ja zabudowałabym kuchnię z pozostawieniem wejścia od strony schodów ( pokój na dole może się przydać).

Następnie powiększyłabym lukarnę od frontu do tej identycznej z tyłu domu. Przesunęłabym ją lekko w lewo w stronę pralni ( tam wylądowałoby drugie okno) do linii lukarny z tyłu domu. Jadnocześnie zlikwidowałabym tę pralnię powiększając hol i dodając mu okno ;) Pralnię z suszarnią wyniosę na strych.

Dom zyskałby także, moim zdaniem ,na frontowym uroku. Reszty bym chyba nie zmieniała- bo to wręcz ideał :D - jest moim światełkiem w tunelu.

Gizelko ! Napisz, czy realizujesz ten domek- tym bardziej,że jak czytam, też potrzebujesz podwójnego garażu ?!!!

Pozdrawiam serdecznie wszystkich- jako nowa forumowiczka :wink:

Witaj, z calą pewnoscią chcę go realizować. :D Czekam na powstanie gotowego projektu i ruszam w przyszłym roku. Pracownia wspominala, że jesienią do zimy najpóźniej powstanie. Moje zmiany to: garaż 2 stanowiskowy (lub ptrzynajmniej poszerzenie o 1 metr taka działka). Dodatkowy pokój i gardebobę (duuuużą) zrobię nad garażem. No i zamierzam zlikwidowac pokój na dole bo 4 mi wystarczą a tam dam kuchnię i z łazienki na dole wydzielę spiżarkę. Poza tym nie planuje zmian. Może dodam kominek na tarasie (myślę intensywnie). Ten dom to naprawde ideał. Zastanów się nad tą lukarną z przodu domu. Myslę, że może zakłócić harmonię. Ta z tyłu jest ok ale i proporcje są zupełnie inne. Latać z praniem i prasować na strychu to cieżka sprawa, przynajmniej w moim przypadku bo piorę i prasuje prawie codziennie (2 dzieci, mąż i pies ufff a sama też dużo prania produkuję). Zawsze to jest wydodnie pralnia obok lazienki i pokoji bo dzieci napewno oleją strych i pranie bedzie wszędzie a nie w koszach itp. A kiedy ty masz zamiar sie rozkręcać?

Ach, u nas to taka pokręcona historia :-? , bo mieszkamy teraz w dobrze usytuowanym (czytaj- wszędzie blisko), sporym i ładnym ( jak na lata 70-te) domu wybudowanym przez rodziców. Zamarzyliśmy jednak o swoim ( tym bardziej,że wszyscy znajomi się budują i też tym żyjemy) ale zakłuło by to rodziców :oops: .Wpierw były to plany niewielkiego domku w spokojnej okolicy pod miastem, na starsze lata. No i działkę już mamy. Ale przeglądając projekty zaczęło nas pożądnie korcić by sprawę przyspieszyć. IMBIR jest dla mnie nr 1. Rzeczywiście , dobrze by było zobaczyć tę powiększoną lukarnę z frontu, na szkicu. Trochę z tym kombinowałam i wydaje mi się, że może być nieźle...choć to rzecz gustu i potrzeb. Nie ukrywam,że badziej podobają mi się dachy kopertowe ale w środku znacznie ograniczają poddasze. A dach dwuspadowy pozwala na zrealizowanie pożądnych sypiali (19 m kw !). Nad zamianą kuchni z pokojem na dole też się wczesniej zastanawiałam-gdyż pozwoliłoby to na usytuowanie kuchni z frontu domu i okno z kuchni na furtkę, a to duży plus. Kuchnię zamieniłabym na pokój wtedy- choć mój mąż nie akceptuje tej zmiany ale popracuję nad tym jeszcze :wink:

Pozdrawiam serdecznie :p

Hej! Mam prośbę, czy mogłabyś zerknąć na projekt KASIA też z domowych klimatów. Moim zdaniem jest bardzo ciekawy, no ale i większa powierzchnia ( to akurat niekonieczne) za to ma już dwustanowiskowy garaż :D .

Tymczasem ja zaczęłam wysyłać zapytania do biura odnośnie IMBIRU- jego metraż też się przecież powiększy jak zwiększymy garaż :o . KASIA ma sypialnie niiewielkie ( a przydałaby się jedna większa :wink: ). Podejrzewam jednak,że podane wymiary pokoi w IMBIRZE na poddaszu są powierzchniami podłogi :-? -od tego trzeba by odjąć skosy.

Zobaczę co odpowie projektant na moje wysłane pytania.

Witaj, obejrzałam sobie Kasię i myślę tak.: ma zdecydowanie wszystko jakieś takie nieuporządkowane tzn. nie umiem znaleść sie w tym domu. Ma dośc funkcjonalny parter ale juz z poddaszem gorzej. Ja osobiście nie jestem fanką antresoli (z powodu głośnych zabaw dzieci jak i chęci pewnej intymmności podczas snu) no i dość podraża to koszt odrzewania. Duże okna sa ładne ale ich mycie juz nie nalezy do przeyjemności. Gdy pada na nie światło słoneczne to każdą plamkę widać. Skosy i zawiłości (niesymetryczności) są ciężkie potem do zagospodarowania przez tzw. niefachowców takich jak my :wink: Można sobie z tym zabardzo nie poradzić. Brakuje w nim ładu i prostoty architektonicznej ale może się podobać ze względu na walory reprezentacyjne. Często jednak reprezentacja nie idzie w parze z funkcjonalnością. Ja myślę obserwując świat, że jest teraz powrót do form tradycyjnych, prostych i pieknych zarazem samych w sobie. Tak budują architekci, a dobre wzory trzeba powtarzać. Tylko 2% ludzi zajmujących sie na codzień architektura mają domy "udziwnione" wiekrzość ma praktyczne, przyjazne do mieszkania, gdzie dom jest dla nas a nie my dla domu. Mojemu meżowi sie też podobały różne "ptwory architektoniczne" ale po wielu wielu wielu rozmowach teraz patrzy na to zupełnie inaczej. IMBIR jest fajny bo .: ma malą kubaturę (aż sie zastanawiam czy to oby nie pomyłka) ogrzewanie będzie dość przyjemne dla kieszeni, ma kotłownię dużą i funkcjonalną, wysokie ścianki kolankowe, co daje takie powierzchnie jakie widać (nie będą wiele się różniły od powierzchni podług- wydaje mi się, że pracownia zawsze podaje powierzchnie użytkowe tzn. pow. 1,90 ale może tu byc inaczej, może się mylę). A wracając do KASI to bardziej przypadł mi JASMIN. Musisz szukać, jak poczujesz takie goraco w serduszku tzn. że to ten projekt. Ja tak miałam z Imbirem. Szukalam jeszcze innych ale zawsze było w nich juz nie tak. To miłość .... :lol:

• 4 weeks później...
  • 8 months później...

Aktualnie Imbir jest naszym faworytem i teraz z ciekawością czytam co piszecie ;)

Brakuje mi miejsca na stół, myślę nad zabudową tarasiku, ale boję się, żeby dom na wyglądzie nie stracił, a marzy mi się duży taras, zadaszony.

Idealnie byłoby przerobić pokój na kuchnię, ale nie wyobrażam sobie domu bez dodatkowego pokoju na dole, przy małych dzieciach może być przydatny, a także będzie służył jako gabinet i pokój gościnny, a najprawdopodobniej w przyszłości także jako telewizyjny.

Jedyną rzeczą jako koniecznie muszę przerobić to zmienić miejsce kominka, może uda się go zrobić między salonem a pom. gosp., może wtedy zajmie mniej miejsca w salonie. Nie mam tylko koncepcji na ustawienie mebli ;) (z poprzedniego projektu zrezygnowałam właśnie ze względu na kominek na ścianie ze schodami.

Pralnię planuję przerobić na drugą łazienkę, obok sypialni.

Może zaczął już ktoś budowę, może ktoś ma jakieś zdjęcia z budowy?