jaxmdl 18.03.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, zwłaszcza budujących i mających zamiar się budować. Jesteśmy tu nowi lecz obserwujemy forum od dawna. Jest kopalnią wiedzy dla przyszłego budującego się, wiedzy podpartej praktyką pozwalającej zaprzeczyć stereotypowi polaka mądrego po szkodzie. Jesteśmy w trakcie zakupu działki w okolicach Sędziszowa Małopolskiego w podkarpackiem. Więcej szczegółów przekażę po sfinalizowaniu zakupu by nie zapeszyć. Poszukiwania naszego przyszłego domu nie były zbyt długie gdyż mieliśmy bardzo jasne wymaganie które musiał nasz dom spełnić: - prosty, prosty jeszcze raz prosty - bryła budynku prostokątna - bliżej do kwadratu - dach dwuspadowy - żadnych udziwnień na dachu w stylu lukarn - ganek oczywiście w miarę mało ingerujący w dach - w technologii szkieletu drewnianego - mam pewne doświadczenie ze stanów - pokrycie dachówką ceramiczną - prosty układ pomieszczeń - poddasze użytkowe - jak będą dzieci to będą pokoje, dzieci pójdą w świat poddasze zamkniemy - max 130 m2 powierzchni Po poszukiwaniach padło na dwa domy: - Filip z Damir'a - Z14 z Z500 Filip Według mnie jeden z najprostszych domów do zbudowania. Prostacki wręcz układ pomieszczeń. Ten dom aż się prosi do budowania, wszędzie gdzie się dało zastosowano standardowe belki 38x140. Fundament wg. mnie troszkę zbyt skomplikowany, lecz to kwestia gustu. Choć ten system pozwala solidnie zaizolować podłogę nad pustką i uzyskać przyzwoitą izolacyjność. Zastosowano dwa podciągi co pozwala usztywnić podłogę na piętrze. Bardzo pomocna jest dość szczegółowa strona która zawiera wiele przydatnych informacji: - szegółowy projekt domu - rysunek CAD w formacie PDF - kosztorysy - pełna animacja i możliwość aranżacji kolorystycznej budynku - bardzo pomocne i używamy do doboru kolorystyki i stylu naszego Z14. Dlaczego nie wzięliśmy tego projektu: - chcemy dachówkę - Filip jest liczony pod blachodachówkę - dość drogi projekt jak na taki domek - dwa podciągi troche utrudniają zmianę pomieszczeń na parterze Każdy mający nieco doświadczenia z budową domu szkieletowego doceni jego prostotę i może stawiać systemem gospodarczym z zachowaniem obowiącujących reguł w tym budownictwie. Z14 Łeb w łeb z Filipem szedł Z14. W tym przypadku bardzo pomocne były także plany tego domu dostępne w formacie PDF lecz już wg. mnie nieco gorsze od Filipa. Układ wnętrz jest bardzo przemyślany i każdy znajdzie coś dla siebie. Na początku nie planowaliśmy żadnych zmian w bydynku. Doświadczenia innych forumowiczów skłoniły nas jednak do dokonania zmian, które przedstawię w dalszych wątkach. Domek jest ładny i przyjemny. Cieszy ponadczasową prostotą i zachęca do zabawy w dom pasywny.Na stronie internetowej też znajdziemy przydatne informacje: - zdjęcia z budowy - wiele podwariantów z planami w formie pdf - kosztorysy - kolornik - jednak bardzo słaby, dlatego stosujemy kolornik z Filipa (domy dość podobne)Kontak telefoniczny na przyzwoitym poziomie choć czasami zdarzało się im nie odbierać telefonu, może są zarobieni... Generalnie ich projekty są praktycznie jedynymi, które mi się najbardziej podobają będące w moim zasięgu finansowym. Naprawdę ładne domy dla każdego, bez udziwnień i innych straszydeł. Bardziej podobały mi się domy z pracowni Olczak - polska drewniana. Układ pomieszczeń bardziej nam odpowiadał tym bardziej zastosowano tam jedną ścianę nośną - centralną oraz miniścianę przy klatce schodowej która w zasadzie podpiera więźbę dachową w rejonie otworu na schody.Cena za projekt jest niższa niż za Filipa jednak szkieleciarze zostali gorzej potraktowani od murarzy o całe 100 zeta. Tak więc zdecydowaliśmy się na Z14 w wersji bez wykusza (podstawowej), lustrzane odbicie Z14 D LZamówiliśmy przez wydawnictwo budowlane w Rzeszowie, zajmujące się także pośrednictwem w zakupach projektów. Uzyskałem rabat 50 zł oraz dziennik budowy i dwa numery gratis. Przynajmniej papierowy dziennik budowy już mam...Wczoraj po trzech tygodniach oczekiwania dostałem projekt do ręki. Moje spostrzeżenia co do projektu..Generalnie więcej się spodziewałem... może z powodu, że raczej tylko raz widziałem projekt domu i nie wyglądał wiele lepiej. Co mi się nie podobało: - lichy papier- dokument przygotowany typowo do zdania do urzędu, na budowie z lupą się nie rozstawaj!- przejrzystość rysunków leży na dość niskim poziomie, w niektórych miejscach lupa nie pomaga. Spodziewałem się, że rysunki dostępne ze strony internetowej są poglądowe, zaś w dokumentacji będą lepsze. Jednak tak nie jest i za podstawowe mam rysunki wydrukowane ze strony internetowej, choć mojej wersji tam nie ma (występuje jako murowana).- totalnym nieporozumieniem jest walenie pieczątki potwierdzającej oryginalość dokumentu praktycznie na środku rysunku. Po prostu tego nie rozumiem. Honor ratują rysunki dostępne ze strony, które wydrukowałem na A3 i jest o niebo lepiej.- jest jeden rysunek w skali 1:50 i jest lepiej jednak toner się wykrusza i rysunek jest po chwili rozmazany. Można było zrobić pozostałe rysunki w skali 1:50 a nie 1:100.- karta z przykładami zastosowania łączników systemowych - robienie sobie jaj... obrazki z podręcznika z 1950 roku (chyba) które nic nie wnoszą.- jest jeszcze parę buraków jak rozwiązania więźby dachowej, nie mające się nijak do rzeczywistego projektu- rysunek instalacji odgromowej - jestem po technikum elektrycznym i mogę sobie tylko wyobrazić co tam narysowano.- to samo się tyczy planu instalacji wodnej w domu - woda zimna - czarna kreska, woda ciepła - czarna kreska, kanaliza - czarna kreska - można było w kolorze druknąć.- mam wrażenie, że projekt domu w technologii szkieletu jest uzupełnieniem domu murowanego i zrobiony na szybko. Podsumowując: - studio Z500 powinno zainwestować w kolorowego lasera, chociaż w leasing i bardziej się przyłożyć do kolorystyki "monochromatycznej" (zielone - linia przerywana, czerwone - kreska, kropka.....)- wrzucić kopię rysunków w formacie a2 w osobnej teczce dla inwestora, by mógł na budowie ślepemu robolowi pokazać palcem jak ma robić i to nie kosztuje wiele. Moje spostzreżenia jak najbardziej nie dyskwalifikują studia Z500. Są być może przejawem mojej upierdliwości i takie dokumentacje są standardem wśród architektów. Pracuję w przemyśle lotniczym, gdzie przejrzystość dokumentacji jest szalenie ważna i tak samo podszedłem do projektu. I proszę forumowiczów o podzielenie się swoimi uwagami na ten temat. Czy to tak jest, czy też inne biura robią lepiej a może gorzej? Po dokonanych modyfikacjach i zmianach technologii w sumie projekt służy jedynie jako prawo autorskie do konceptu architektonicznego czy bryły domu. Dom planuję budować systemem gospodarczym. Fundament zlecam, pozostała reszta własnym sumptem, oczywiście z pomocą przy większych robotach jak stawianie szkieletu itp. Modyfikacje jakie dokonaliśmy do projektu przedstawię w innych wątkach jak obczaję jak wstawiać zdjęcia i pliki. Fundament Zdecydowaliśmy się na Legalett. Po analizie kosztów oraz zebraniu opinii z forum i uzyskaniu wstępnej wyceny wyszło jednak, że ten Legalett nie jest tak drogi jak się na poczatku wydaje. Jest drogi jeśli się weźmie pod uwagę prostotę tego fundamentu. Co zadecydowało, że wzięliśmy Legaletta: - odizolowanie fundamentu od ziemi przez warstwę żwiru- drenaż opaskowy- ciepły, projekt planuje stosowanie 20 cm styropianu, spróbujemy 25 lub 30cm- wszystko za jednym razem, mogę w zasadzie postawić namiot i grzać- szybko- a przede wszystkim, żadnych betoniarek, gruszek i innych mokrych robót po wykonaniu fundamentu, definitywny koniec z babraniem sie w betonie i wilgoci. Szkielet Zachaczyłem o Steico i tak zostało. Opiszę w następnym wątku bo i tak się rozpisałem. Myślę, że bedę miał czas by coś wsmarować. Witam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaxmdl 19.03.2008 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Robię postępy. Założyłem wątek z komentarzami do dziennika. Link w stopce. Niedługo coś wsmaruje. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaxmdl 04.04.2008 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam serdecznie Trochę mi zeszło. Robota i takie tam. Jak na razie to działka jest jeszcze nie zatwierdzona (nie ma jeszcze swojej księgi wieczystej) i czas upływa na niemiłosiernym czekaniu na ten papier. Ale jedźmy dalej.Ostatnio stanąłem na Steico. Nadmieniam, że to co napiszę nie jest jakąś reklamą tego systemu. Długo szukałem polskojęzycznej informacji na ten temat prócz producenta. Po przeglądnięciu wątków w tym forum jak i forum na szkielecie.pl oraz ogólnie w Internecie nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat tego ciekawego w sumie systemu. Więcej można znaleźć informacji nt Ekopłyty.Cóż, zawsze ktoś musi być pierwszy. Postaram się opisać w miarę szczegółowo ten system w wraz rozwojem mojej budowy oraz spostrzeżenia i doświadczenia co mam nadzieję przysłuży się komuś. Jako pomoc lub przestroga. Steico znalazłem gdzieś w którymś Muratorze. Ciekawie to wyglądało, jednak sceptycznie do tego podchodziłem, gdyż z ogólnego doświadczenia wyniosłem, że jak mamy do czynienie z niemieckimi technologiami i do tego ekologicznymi to tanie na pewno nie jest. Motto reklamy o tańszej alternatywie nie specjalnie mnie przekonały. Z ciekawości zajrzałem do ich strony internetowej WWW. Steico.com . Mają tam trochę katalogów do ściągnięcia, poradnik systemu oraz cennik. Jest to system podobny do systemu Kronopolu. W sumie oferują wszystko by postawić szkielet oraz go ogacić. Oczywiście co pierwsze to sprawdziłem cennik. Za pierwszym przeliczeniem – rewelacja! Potem policzyłem jeszcze raz – kicha! Popełniłem błąd licząc podaną cenę jako słupki 2.5m a cena jest za 1mb. To się nazywa tańsza alternatywa. Sytuację uratował kolega, który też szperał u nich i wyjaśnił, że ceny katalogowe nie zawierają rabatów i pokazał mi ich wycenę dla niego na materiały izolacyjne i rabaty były rzędu 65%! No to z powrotem do nich. Cenowo przy uwzględnieniu rabatów to wychodzi troszkę drożej jak się bawimy w słupki 38x140. Kiedy przeliczyłem na większe słupki to już wychodzi równoważnie a dalej to już taniej przy przyjęciu, że stolarze liczą za 1 m3 drewna suszonego komorowo, czterostronnie struganego około 1100 – 1200 zeta netto. Sumując ceny są porównywalne do zwykłego drewna a nawet tańsze. Opinie niektórych o kosmicznych cenach są raczej nieporozumieniem. Tak przynajmniej mi się wydaje.Powyższa sytuacja zmieniła totalnie moje nastawienie do domu i pójście w stronę domu pasywnego, przynajmniej energooszczędnego z bardzo grubą izolacją. Dlaczego?Słupki i belki są wykonane w formie dwuteownika z pilśniowym środnikiem. A pilśń jest tania co powoduje, że cena między najniższą belką a najwyższą (w tej samej szerokości) różni się około 1 zł za mb. Dlatego postanowiłem dać grube ściany.No to tak to możemy się pobawić w ekologię. Skontaktowałem się z Panem Bromberkiem i po naprawdę bardzo miłej i rzeczowej rozmowie co sobie bardzo cenię wysłałem rzuty Z14 z wykuszem ściągniętego z netu celem wyceny (jeszcze nie miałem kupionego projektu). Dostałem za free projekt domu zaadoptowany do ich technologii, który jest ważny wraz z oryginalnym projektem domu. Dostałem też wykaz materiałów, i proponowany cennik. Rabaty były naprawdę spore, tak, że zdecydowałem się na całościowe wykonanie domu w ich technologii. Poniżej zamieszczam wizualizację Z14 w wykonaniu Steico. http://img137.imageshack.us/img137/396/st9xd7.th.jpghttp://img215.imageshack.us/img215/3234/z148ir3.th.jpghttp://img215.imageshack.us/img215/1530/z147nz3.th.jpghttp://img215.imageshack.us/img215/1530/z147nz3.th.jpghttp://img233.imageshack.us/img233/8164/z146ch7.th.jpghttp://img233.imageshack.us/img233/2177/z145nt2.th.jpghttp://img215.imageshack.us/img215/4403/z144ql4.th.jpghttp://img233.imageshack.us/img233/1251/z143no4.th.jpghttp://img137.imageshack.us/img137/4268/z142zx8.th.jpghttp://img233.imageshack.us/img233/1302/z141yo1.th.jpghttp://img137.imageshack.us/img137/2151/st7kx2.th.jpghttp://img137.imageshack.us/img137/1485/st6qz5.th.jpghttp://img137.imageshack.us/img137/2525/st3au5.th.jpg Dostałem także paczkę z katalogiem oraz próbkami materiałów. Naprawdę przyjemnie się trzyma taki dwuteowniczek. W środku była też wełna drzewna, pilśń oraz wełna z konopii. Oczywiście wełnę podpaliłem. Nie chce się palić wbrew pozorom, po zdjęciu płomienia gaśnie. Troszkę gorzej jest z wełną konopną, chwilkę się żarzyła. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy wełną drzewną a konopną prócz ceny, tak że zdecydowałem się na drzewną. Dodatkowym atutem dwuteowników jest to, że mostkiem termicznym jest tylko cienki środnik a puste przestrzenie obok niego wypełnione są izolacją (za dopłatą) i mamy prostokątną belkę. Mając na uwadze powyższe zdecydowałem się na następujący układ: Ściana (od zewnątrz)- szalówka drewniana- listwy dystansowe (na ścianie północnej wypełnione izolacją)- wiatroizolacja- Steico Special – 60mm- Steico Wall 200mm + Steico Flex 200mm- Rusztowanie + Steico Flex 50 lub 60- Karton Gips Dach (od zewnątrz)- dachówka ceramiczna- łaty/kontrłaty- Steico Special 60mm- Stecio Joint 240mm +Steico flex 200mm +Steico Flex 40mm- Rusztowanie +Steico Flex 60mm- Paraizolacja- Karton Gips Według specyfikacji Steico w ścianach nie jest wymagana paroizolacja, która jest wymagana w przypadku dachu (zastanawiam się czy stosować ją kiedy planuję stosować rekuperator). Stecio Special nie wymaga stosowania folii wstępnego krycia na dachu ale nie wiem jak to jest z wiatroizolacyjnością i dlatego muszę się dopytać. Wybaczcie proszę ten chaos myśli, staram się w jak najbardziej wyczerpujący sposób się podzielić moją wiedzą a w przyszłości także doświadczeniem i mam natłok myśli i ciężko mi się z tym uporać. W każdym razie jak ktoś się decyduje na Steico to polecam kontakt z Panem Bromberkiem (namiary mogę podesłać na priva). Ze stanów sprowadziłem już sprzęt – sprężarkę, gwoździarki i takie różne rupieci które są tam tanie a ułatwiają budowanie domu. Jak macie pytania i sugestie to proszę o nie, to będzie dla mnie ułatwieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaxmdl 17.04.2008 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam, Zarobiony jestem a w domu nie mam kompa, dlatego piszę trochę chaotycznie. Wybaczcie. Dziękuje za odzew. Daje mi to siły i mobilizację do pisania na forum.Wasze posty obserwowałem od dawna i były jedną z głownych przyczyn, że zdecydowaliśmy się na Z14. Przedstawię tutaj nasze zmiany jakie wnieśliśmy do projektu: http://images32.fotosik.pl/220/0d8886e46cd6d569m.jpg Powyżej jest typowy rozkład zgodnie z projektem z500 poniżej już zmieniony przez nas. Dlaczego?- symetryczna bryła domu (z frontu)- większa kuchnia- łazienka raczej bez zmian - bedziemy grzać gazem piecem kondensacyjnym z kominem przez ścianę - planujemy to zasłonić drzwiami przesuwnymi - bedzie też miejsce na ręczniki i chemię- spizarka to też będzie szafa wnękowa a takie ziemiaczki i marcheweczki - w ziemiance pod schodami do domu (schody będą drewniane)- mikro garderoba (raczej nano) pod schodami na doraźne ciuchy W tym tygodniu zabieram się na delegację i nie będzie mnie przez tydzień. postaram się na spokonie w czasie delegacji coś napisać. Wykaz kosztów także wypiszę. wojtek50Jeśli chodzi o belki dwuteowe to uzyskałem rabat 45% w stosunku katalogowej przy zamiówieniu materiały na cały dom. AguuJestem bardzo zainteresowany odwiedzeniem waszej budowy. Ja pracuję w Nowej Dębie ale jestem delegowany do Rzeszowa. Jestem otwarty na kontakt. Mój priv [email protected]Projekt szkieletowy jest na szybko zrobiony na bazie murowanego. Szkielet jest przeprojektowany przez Steico i poleconego przez nich konstruktora Jako wentylacje planujemy rekuperator. O tym napiszę poźniej. Nie wiem czy będziemy mieć więcej miejsca - grubość ścian - 32 cm (pilśń i wełna drzewna) Do zobaczenia!!Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts