root 18.03.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam. Z racji że lubię robić sam... mam pytanie do fachowców. Mam mały przedpokój w którym zerwałem stare płytki pcv i usunąłem resztki kleju. Podłożem jest betonowa wylewka, jest równe i wytrzymałe no i oczywiście suche. Chcę tam położyć parkiet z Tekau 70 x 9 cm więc dość długi. Kupiłem klej UZIN MK 92 s czyli poliuretan 2 składnikowy i tu rodzi się pytanie: Czy koniecznie muszę gruntować podłoże ?? Jeśli tak to jakim gruntem. Jaka nierówność podłoża jest dopuszczalna ?? (2mm, 5mm ??). I ostatnie pytanie czy mogę też kleić to samo bezpośrednio na czymś takim jak lastryko ?? Czy mam to czymś zmatowić, zeszlifować ?? Będę wdzięczny za pomoc. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.03.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Na lastryko nie ma opcji abyś kładł bezpośrednio...stosuje sie różnego rodzaju grunty i sypie się je piaskiem kwarcowym i wtedy dopiero się klei bądź leje wylewke na tak przygotowane podłoże..Co do przedpokoju to koniecznie trzeba szlifnąć grubym papierem (lub kamieniem czy tarcza diamentową wylewkę która jest wykonana) i KONIECZNIE trzeba zmierzyć jej wilgotność.. maksymalnie może miec 2% jesli ma wiecej czekac aż doschnie ewentualnie zastosować żywicę...Nierówność podłoża pod parkiet znaczy mniej wiecej tyle - po przyłożeniu poziomicy 2mb i uchwycenia poziomu rzecz jasna szczelina pod poziomica nie powinna mieć więcej prześwitu niż 2mm...Jak szlifniesz wylewkę to ja bdb odkurz i wtedy zastosuj grunty jakie podaje producent w karcie technicznej... I tak na koniec w castoramie nic ci nie powiedzieli?? Na kleju nic nie pisze na ten temat???Nie możesz ściągnąc sobie karty technicznej tegoż kleju??Mnie to zajeło 20 sekund...http://www.uzin-utz.com/uzin/Produkte/Dokumente/6541.pdfPozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 19.03.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Dzięki za odpowiedź. Kartę produktu sobie zciągnąłem, ale zależy mi bardziej na informacjach praktycznych, bo producenci zawsze piszą że trzeba koniecznie używać tylko ich produktów. Natomiast nie znalazłem informacji co do klejenia na lastryko. Zastanawiam sie w takiej sytuacji czy nie dać płyty osb i na nią kleić, chyba będzi ebezpieczniej, tylko w jaki sposób osb przymocować do podłoza ?? Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam ROOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikolasus 13.11.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Po pierwsze nie może przekraczać 2% CM, przy czym jest to wartość kwalifikująca się do zastosowania gruntu odcinającego.Po drugie jeśli producent nie opisał w specyfikacji innych sposobów przygotowania powierzchni oprócz gruntowania to znaczy że gruntowanie jest niezbędne. Po trzecie sprawdź stabilność i twardość podłoża, jeśli nie masz dostępu do specjalistycznego sprzętu,wystarczy dokładnie obejrzeć wylewkę, czy nie ma spękań i rozwarstwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts