Gość 02.09.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Witam,Właśnie wpadło mi dzisiaj do ręki rozporządzenie MF, które wchodzi w życie od 01.09.A w nim jak byk stoi, że wydziały architekury, nadzory budowlane mają same bez wezwania przesyłać do US informacje o wydanych pozwoleniach na budowę, pozwoleniach na użytkowanie itd.Dalej stoi też o samochodach sprzedanych, kupionych itd. itp.Ostatni gasi światło.Jak już ktoś napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 03.09.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Co w tym dziwnego? Tu u mnie tak jest "od zawsze". Zaraz po wydaniu pozwolenia na budowe dostalem (od fiskusa) szczegolowe pouczenie (i stosowne formularze) jak mam rozliczac VAT po zakonczeniu inwestycji.To chyba dobrze, ze pewne formalnosci sa zalatwiane ponad Twoja glowa, ze nie musisz myslec o tym, zeby samemu powiadomic skarbowke, nie? Budujac masz dosc na glowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kompas 03.09.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Co w tym dziwnego? Tu u mnie tak jest "od zawsze". Zaraz po wydaniu pozwolenia na budowe dostalem (od fiskusa) szczegolowe pouczenie (i stosowne formularze) jak mam rozliczac VAT po zakonczeniu inwestycji. Co to znaczy "rozliczać VAT po zakończeniu budowy"??? Czy chodzi o tą planowaną możliwość odliczenia różnicy między 22% i 7%, czy może o coś innego? Trochę się zaniepokoiłem, bo często sprzedawcy wprost oferują możliwość zakupu (np. drewna) bez VAT i faktury, czy potem przyjdzie do mnie urzędnik skarbowy i będzie mnie wypytywać skąd mam więźbę i dlaczego nie mam faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.09.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Kompas - zwróć uwagę, że Doki mieszka we Flandrii a jest to kraina w innym jednak kraju UE. Co prawda do UE dążymy wielkimi krokami, prawo kodyfikujemy z prawem unijnym ale nawet wśród państw członków UE panuje jednak pewien margines swobody. P.s To, że wydziały architekury, nadzory budowlane mają same bez wezwania przesyłać do US informacje o wydanych pozwoleniach na budowę, pozwoleniach na użytkowanie wcale mi nie przeszkadza.Podobnie jak nie zamierzam też wcale ukrywać faktu ewentualnego zakupu czy też zbycia samochodu. Uważam nawet, że może to nawet uprościć procedury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kompas 03.09.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Kompas - zwróć uwagę, że Doki mieszka we Flandrii a jest to kraina w innym jednak kraju UE. Ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 03.09.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Co w tym dziwnego? Tu u mnie tak jest "od zawsze". Zaraz po wydaniu pozwolenia na budowe dostalem (od fiskusa) szczegolowe pouczenie (i stosowne formularze) jak mam rozliczac VAT po zakonczeniu inwestycji. Co to znaczy "rozliczać VAT po zakończeniu budowy"??? Czy chodzi o tą planowaną możliwość odliczenia różnicy między 22% i 7%, czy może o coś innego? Trochę się zaniepokoiłem, bo często sprzedawcy wprost oferują możliwość zakupu (np. drewna) bez VAT i faktury, czy potem przyjdzie do mnie urzędnik skarbowy i będzie mnie wypytywać skąd mam więźbę i dlaczego nie mam faktury? Chodzi tu o to, ze w Belgii placi sie tez VAT od prac wykonanych we wlasnym zakresie. Jest to o oczko lepiej niz zlecic cos na czarno, poniewaz cala Belgia jest oparta na roznorakich kompromisach, tak i tu fiskus idzie na kompromis i nie sciga, a tylko kasuje. To dziala tak: po zakonczeniu budowy informujesz o tym fakcie kadaster, ktory przychodzi wycenic budynek, bo na podstawie tej wyceny jest naliczany podatek kadastralny. Rownolegle przebiega wycena budynku przez administracje VAT. W przypadku nowowybudowanego budynku sprawa jest prosta: na wszystko obowiazuje stawka VAT 21%. Dostajesz wycene bez VATu (mozesz sie odwolywac), to 21% od tej sumy to jest nalezny VAT, ktory musisz zaplacic. Na stosownym formularzu wykazujesz jakie prace wykonales we wlasnym zakresie, kiedy i z kim. Popierasz fakturami za materialy. Nie musisz przedstawiac swiadkow, ani nagran video, ze rzeczywiscie sam to zrobiles, ale dokumentacja fotograficzna postepu prac mile widziana. Jesli masz pokrycie w fakturach, ze nalezna sume VAT juz zaplaciles, placac wykonawcom i za materialy, to rozstajecie sie z fiskusem w zgodzie. Jesli nie: pokrywasz roznice. Praktycznie tolerowane "odchylenia" (bez wszczynania szczegolowej procedury kontrolnej) to ok 10% naleznego VATu. W przypadku przebudowy budynku starszego niz 30-letni obowiazuja inne zasady, bo tu stawka VAT wynosi tylko 6%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.09.2003 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 w Belgii placi sie tez VAT od prac wykonanych we wlasnym zakresie Chcieliście Unii ? No to ją macie !Ciekawe, jak szybko u nas jakiś urzędas wpadnie na podobny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Zdaje się, że chodzi o Dz.U Nr 152 poz.1488Warto poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kompas 04.09.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Zdaje się, że chodzi o Dz.U Nr 152 poz.1488 Warto poczytać. Z tego roku? Na http://www.abc.com.pl jeszcze nie ma (najnowszy jest nr 149), co tam jest takiego ciekawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 To jest zdaje się to rozporz.A czy warto poczytać ?Może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.09.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Uff, znalazłam, chyba chodzi o Dzu 03.152.1489ale mają przesyłać informacje nie do US-u, ale do "organu podatkowego właściwego w sprwawach podatku od nieruchomości", czyli do wydziału podatków Urzędu Gminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts