Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlatego nie bierze sie firmy, gdzie musimy utrzymywac darmozjada szefa w bialym garniaku. Lepiej wziac takiego co pracuje razem ze swoimi ludzmi, wtedy mamy koszta mniejsze bo i on z braku czasu nie kombinuje jak tu duzo zarobic i sie nie narobic.

Jak by mi 4-osobowa ekipa budowal dom przez 3 miesiace to bym ich pognal. Orientacyjne jesli pracuja od 7 do 19 i w sobote od 8 do 13 to w 1,5 miesiaca bez problemu zbuduja. Przechodzac do kosztow to:

- 4 osoby (w tym szef) x 4000 mieszczne koszta = 16.000. Do tego polowka drugiego miesiaca i mamy w sumie 16000+8000= 24000 i to jest relana i dobra kwota dla ekipy za stan surowy z wieziaba, oczywiscie za średniej wielkosci domek a nie za pałac.

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2363691

Vax nie masz kompletnie zielonego pojecia o budowie i nie pisz wjecej głupot jak nie masz co robic . Przez 1,5 miesiaca to sobie kiosk mozesz postawic a nie dom jednorodzinny sam strop stoji 2 tygodnie a od 7 do 19 to mozesz w biurze pracowac a nie na budowie. Nie masz pojecia o pracy na budowie a wypowiadasz sie na dziwne tematy dla ciebie wiesz na kartce to wszystko ładnie wyglada a na budowie jest inaczej samo przygotowanie budowy trwa około 2 tygodni i nie wprowadzaj ludzi w błąd he i jeszcze jedno w deszcz, grat i snieżyce tez pracujesz . A od 7 do 19 ile po pracujesz tydzien potem padniesz albo na rete :) ponos przez 3 godziny bloczki co dziennie to zrozumiesz jak bym sie słuchał takich jak ty to bym padł na zawał szczeze doradzam natychmiastowe leczenie ,

Co ty chłopie piszesz? Co do cen to masz rację to lekkie kity.Ale po za tym to ty chyba nie masz pojęcia o budowie? Ja naginam ze swoimi ludzmi po 10 godz dziennie i styka.Dom da się postawić od 1,5 do 2,5 miecha ale w środku lata bez opadów i temp. minimum 25 stC. we czterech.Wszystko zależy tylko i wyłącznie od projektu.

Po za tym naucz się pisać lub zwracaj uwagę jak piszesz.

POZDRO.

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2364257

smigloxxx napisał:

Vax nie masz kompletnie zielonego pojecia o budowie i nie pisz wjecej głupot jak nie masz co robic . Przez 1,5 miesiaca to sobie kiosk mozesz postawic a nie dom jednorodzinny sam strop stoji 2 tygodnie a od 7 do 19 to mozesz w biurze pracowac a nie na budowie. Nie masz pojecia o pracy na budowie a wypowiadasz sie na dziwne tematy dla ciebie wiesz na kartce to wszystko ładnie wyglada a na budowie jest inaczej samo przygotowanie budowy trwa około 2 tygodni i nie wprowadzaj ludzi w błąd he i jeszcze jedno w deszcz, grat i snieżyce tez pracujesz . A od 7 do 19 ile po pracujesz tydzien potem padniesz albo na rete ponos przez 3 godziny bloczki co dziennie to zrozumiesz jak bym sie słuchał takich jak ty to bym padł na zawał szczeze doradzam natychmiastowe leczenie ,

Nie masz całkowicie racji, przez 1,5 miesiąca można niewielki dom wybudować. U mnie same fundamenty robili przez 3 dni (od podstaw, razem z wykopami). Poza tym praca przez 10 godz nie jest niczym nadzwyczajnym. A jak dla mnie to praca w biurze po 10 godz. jest bardziej męcząca niż praca na budowie.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2364299

Vax nie masz kompletnie zielonego pojecia o budowie i nie pisz wjecej głupot jak nie masz co robic . Przez 1,5 miesiaca to sobie kiosk mozesz postawic a nie dom jednorodzinny sam strop stoji 2 tygodnie a od 7 do 19 to mozesz w biurze pracowac a nie na budowie. Nie masz pojecia o pracy na budowie a wypowiadasz sie na dziwne tematy dla ciebie wiesz na kartce to wszystko ładnie wyglada a na budowie jest inaczej samo przygotowanie budowy trwa około 2 tygodni i nie wprowadzaj ludzi w błąd he i jeszcze jedno w deszcz, grat i snieżyce tez pracujesz . A od 7 do 19 ile po pracujesz tydzien potem padniesz albo na rete :) ponos przez 3 godziny bloczki co dziennie to zrozumiesz jak bym sie słuchał takich jak ty to bym padł na zawał szczeze doradzam natychmiastowe leczenie ,

Chlopcze wybudowalem swoj dom i wiem dokladnie o czym pisze, choc nie bylo to 1,5m bo dom jest duzy ale potrafie liczyc co ile trwalo. Przygotowanie budowy 2 tygodnie...buhehehe..(niby co masz przygotowac, chyba nastawienie psychiczne przy BOLS`ie). No tak przepraszam zaponnialem , ze zaczynamy prace od piwka, sniadanka, wyborczej i tak okolo 12 zaczyna sie zaprawe rozrabiac..czlowieku u mnie ekipa zapierd.... od 7 do 19 wiec nie pisz bzdur, ze to ciezko jest, no w sumie dla szefa darmozjada to napewno ciezko.

Jak czytam twoje wypociny to ja bym nie chcial abys u mnie wychodek stawial a co dopiero dom.

P.S. Panowie 1,5 miesiaca na jak pisalem nie duzy dom to w zupelnosci wystarcza, oczywiscie jak inwestor nadaza z materialami ale to juz inna historia.

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2365594

smigloxxx napisał:

Vax nie masz kompletnie zielonego pojecia o budowie i nie pisz wjecej głupot jak nie masz co robic . Przez 1,5 miesiaca to sobie kiosk mozesz postawic a nie dom jednorodzinny sam strop stoji 2 tygodnie a od 7 do 19 to mozesz w biurze pracowac a nie na budowie. Nie masz pojecia o pracy na budowie a wypowiadasz sie na dziwne tematy dla ciebie wiesz na kartce to wszystko ładnie wyglada a na budowie jest inaczej samo przygotowanie budowy trwa około 2 tygodni i nie wprowadzaj ludzi w błąd he i jeszcze jedno w deszcz, grat i snieżyce tez pracujesz . A od 7 do 19 ile po pracujesz tydzien potem padniesz albo na rete ponos przez 3 godziny bloczki co dziennie to zrozumiesz jak bym sie słuchał takich jak ty to bym padł na zawał szczeze doradzam natychmiastowe leczenie ,

Nie masz całkowicie racji, przez 1,5 miesiąca można niewielki dom wybudować. U mnie same fundamenty robili przez 3 dni (od podstaw, razem z wykopami). Poza tym praca przez 10 godz nie jest niczym nadzwyczajnym. A jak dla mnie to praca w biurze po 10 godz. jest bardziej męcząca niż praca na budowie.

Pozdrawiam.

Pawlom,możesz bliżej podać jak można w ciągu trzech dni od podstaw wykonać fundamenty przeciętnego domu?
https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2366136

Pozdrawiam.

Pawlom,możesz bliżej podać jak można w ciągu trzech dni od podstaw wykonać fundamenty przeciętnego domu?

Prawdopodobnie chodziło o wylanie ław fundamentowych w ziemi (bez szalowania).

Zakłądając, że humus jest zdjęty wcześniej:

1 dzień

- geodeta wyznacza osie, zero ....

- wykopanie ław

- rozpoczecie skręcania zbrojenia

2 dzień

- skręcanie zbrojenia

3 dzień

- zalanie ław betonem z użyciem pompy

U mnie tak chyba było (ale to dawno już)

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2367483

Zadna szanujaca sie firma budowlana zaznaczam firma nie Pan Kazik pseudo murarz który o mórowaniu wie tyle co nic nie postawi wam domu w stanie surowym otwartym za 15000 zł widziałem też post ze z pokryciem dachowym

daj linka do takiego posta :) ciekawie będzie poczytać

Wiadomo, że to są przesadzone kwoty. I tyle w temacie cen.

ale....

Przez 1,5 miesiaca to sobie kiosk mozesz postawic

moja ekipa wybudowała dom - a nie kiosk

a nie dom jednorodzinny sam strop stoji 2 tygodnie

to rozumiem, że nic nie robicie w czasie tych 2 tygodni, a Ty płacisz (pieniędzmi inwestora) swoim pracownikom za siedzenie w domu?

a od 7 do 19 to mozesz w biurze pracowac a nie na budowie.

każdy ma wybór - jesli chce pracować od rana do nocy...

samo przygotowanie budowy trwa około 2 tygodni

możesz rozwinąć myśl - jak profesjonalna ekipa przygotowuje się do budowy przez 2 tygodnie i dlaczego inwestor ma opłacać pensje dla 4 osób w tym czasie?

jeszcze jedno w deszcz, grat i snieżyce tez pracujesz .

nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekuje, że ekipa będzie budowała w grad lub śnieżycę

ponos przez 3 godziny bloczki co dziennie to zrozumiesz

na budowie są ludzie od noszenia bloczków i kręcenia paciary i są od murowania

tak jak w biurze są od uśmiechania się i od "brudnej roboty".....

jak bym sie słuchał takich jak ty to bym padł na zawał szczeze doradzam natychmiastowe leczenie ,

ciekawe co by mój szef powiedział, jakbym miał takie podejście do swojej roboty....

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2367516

• 2 weeks później...
Konczac temat to smigloxxx pokazal podejscie prawdziwego polskiego paproka i to wlasnie przez takich ludzi, dla niektorych budowanie to koszmar ciagnacy sie po dzien dzisiejszy.

Gdyby nie to, że Smigloxxx ma w profilu "Ostróda", to podejrzewałbym, że jest z Piekar :)

https://forum.murator.pl/topic/98478--/#findComment-2384994