lettka 19.03.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Cześć, Jesteśmy na etapie projektowania nowoczesnego domu,byliśmy już na 1 wizualizacji, architekt zaproponował nam projekt, którego podstawą jest dosyć duża kaltka schodowa z dwóch stron mająca zamiast ściany szyby do wysokości prawie 8 metrów. Wygląda to mniej więcej tak: http://img216.imageshack.us/img216/1733/pytgb2.jpg Cała koncepcja bardzo nam sie podoba, ale mam obawy praktyczne. Abstrahuję od tego, że ciężko byłoby myć te szyby, ale czy da się to ogrzać, czy taki dom z taką wysoką klatką i do tego przeszkloną z dwóch stron skazany jest na zimno w zimie? Reszta pomieszczeń ma standardową wysokość. Byłabym wdzięczna za wskazówki i rady.Może ktoś z Was ma taką wysoką klatkę? Pozdrawiam Arletta[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a jak zamierzasz rozwiazac samą kwestie ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Może połączenie podłogówki i ogrzewania ściennego ... ?? W każdym razie nie ma co - do ogrzania takiej klatki schodowej potrzeba będzie nieco energii .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 ta czesc podłogówką, pod oknem grzejnik kanałowy - lub wszystko czesac powietrzem nawiewanym na szyby + połączenie wszystkiego powyzej ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 i trzyszybowe okna oj nietanie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a jak zamierzasz rozwiazac samą kwestie ogrzewania ? Myśleliśmy o ogrzewaniu podłogowym plus kominek z rozprowadzeniem ciepła np na klatkę schodową. prawdę mówiąc to jesteśmy jeszcze zieleni jak trawka na wiosnę. Ale kilka osób powiedziało nam, ze w takim domu będzie po prostu ziimno i tyle, żeby nie wiem co robić. Druga sprawa nie chciałabym, żeby ten dom okazał się bardzo drogi utrzymaniu. A ja jestem ciepłolubna. Może wystaczyć ograniczyć trochę to przeszklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 (...)Druga sprawa nie chciałabym, żeby ten dom okazał się bardzo drogi utrzymaniu. A ja jestem ciepłolubna. Może wystaczyć ograniczyć trochę to przeszklenie. Na pewno okaże się drogi w budowie ... - jak widzę te okna na klatce schodowej to mam dreszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 heh juz prawe z przemysłowych rozwiązań - na górze tego komina walnąc aparat spychający - tzn taki co bedzie z gory powietrze ogrzane nawiewał w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 19.03.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a która to strona świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a która to strona świata? jadalnia od zachodu, a front od wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 19.03.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Jeżeli ten stół z krzesłami to jadalnia, to są szanse, że zimą w słoneczny dzień będzie sporo energii docierało, natomiast latem bez klimatyzacji to chyba będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.03.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Oh Dżizus! Piękny biurowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 mały offtop: tak swoja droga ładnie te schody są wykonstruowane na wizualizacji ps. wiem ze to uproszczenia dla zbudowania 'wizii' a nie szczegolow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ale kilka osób powiedziało nam, ze w takim domu będzie po prostu ziimno i tyle, żeby nie wiem co robić. Druga sprawa nie chciałabym, żeby ten dom okazał się bardzo drogi utrzymaniu. A ja jestem ciepłolubna. Może wystaczyć ograniczyć trochę to przeszklenie. Wg mnie bedzie zimno. Tzn albo ma być oszczędne grzanie, albo takie klatki schodowe. Uważam ze pogodzenie tanio i tak jak na obrazku nie istnieje. Zeby było cieplej nie wystarczy ogrniczyć pow okien, ale straty ciapła troszke spadną. Co do okienek no fajne, dwa okna i z 50tyś pójdzie Z ciakawości jaka powierzcnia domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 (...) Z ciakawości jaka powierzcnia domku? Biorąc pod uwagę wielkość klatki schodowej - to chyba z 300m2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 (...) Z ciakawości jaka powierzcnia domku? Biorąc pod uwagę wielkość klatki schodowej - to chyba z 300m2 ... Patrząc na klatkę to ja tak bliżej 500m2 -600m2 obstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 hmm i na dotatek, z tego co widac w odbiciu - dlugie naswietle takie trojkatne dachowe pieeeknie doswietlone - jednak racja ogrzewanie tego to masakra - ale da sie zrobic - jak wspomniali poprzednicy tanio to ani zbudowac tego sie nie da ani utrzymac ale sie da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 (...) Z ciakawości jaka powierzcnia domku? Biorąc pod uwagę wielkość klatki schodowej - to chyba z 300m2 ... 190 m2 powierzchni użytkowej domu plus garaż i kawałek piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 190 m2 powierzchni użytkowej domu plus garaż i kawałek piwnicy - to jaką powierzchnię ma ta klatka schodowa / razem z tym aneksem na stół / ?? - po zdjęciu to mi sie widzi że z 60m2 ... - a gdzie reszta domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 (...) Z ciakawości jaka powierzcnia domku? Biorąc pod uwagę wielkość klatki schodowej - to chyba z 300m2 ... 190 m2 powierzchni użytkowej domu plus garaż i kawałek piwnicy to sądząc po wizualizacji budujecie klatke schodowa bo kolosalna jest ... ja tam bym sie zastanwoil - ale osobnicze preferencje to osobnie prefernecje - wielgachna salono/jadalno/klatka schodowa ftw ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts