Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy da się to dogrzać?

Recommended Posts

Cześć,

Jesteśmy na etapie projektowania nowoczesnego domu,

byliśmy już na 1 wizualizacji, architekt zaproponował nam projekt, którego podstawą jest dosyć duża kaltka schodowa z dwóch stron mająca zamiast ściany szyby do wysokości prawie 8 metrów. Wygląda to mniej więcej tak:

http://img216.imageshack.us/img216/1733/pytgb2.jpg

Cała koncepcja bardzo nam sie podoba, ale mam obawy praktyczne. Abstrahuję od tego, że ciężko byłoby myć te szyby, ale czy da się to ogrzać, czy taki dom z taką wysoką klatką i do tego przeszkloną z dwóch stron skazany jest na zimno w zimie? Reszta pomieszczeń ma standardową wysokość.

Byłabym wdzięczna za wskazówki i rady.

Może ktoś z Was ma taką wysoką klatkę?

Pozdrawiam

Arletta[/img]

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

a jak zamierzasz rozwiazac samą kwestie ogrzewania ?

Myśleliśmy o ogrzewaniu podłogowym plus kominek z rozprowadzeniem ciepła np na klatkę schodową. prawdę mówiąc to jesteśmy jeszcze zieleni jak trawka na wiosnę. Ale kilka osób powiedziało nam, ze w takim domu będzie po prostu ziimno i tyle, żeby nie wiem co robić. Druga sprawa nie chciałabym, żeby ten dom okazał się bardzo drogi utrzymaniu. A ja jestem ciepłolubna. Może wystaczyć ograniczyć trochę to przeszklenie.

Ale kilka osób powiedziało nam, ze w takim domu będzie po prostu ziimno i tyle, żeby nie wiem co robić. Druga sprawa nie chciałabym, żeby ten dom okazał się bardzo drogi utrzymaniu. A ja jestem ciepłolubna. Może wystaczyć ograniczyć trochę to przeszklenie.

Wg mnie bedzie zimno. Tzn albo ma być oszczędne grzanie, albo takie klatki schodowe. Uważam ze pogodzenie tanio i tak jak na obrazku nie istnieje.

Zeby było cieplej nie wystarczy ogrniczyć pow okien, ale straty ciapła troszke spadną.

Co do okienek no fajne, dwa okna i z 50tyś pójdzie :)

Z ciakawości jaka powierzcnia domku?

(...)

Z ciakawości jaka powierzcnia domku?

Biorąc pod uwagę wielkość klatki schodowej - to chyba z 300m2 ... :D

190 m2 powierzchni użytkowej domu plus garaż i kawałek piwnicy

to sądząc po wizualizacji budujecie klatke schodowa ;) bo kolosalna jest ... ja tam bym sie zastanwoil - ale osobnicze preferencje to osobnie prefernecje - wielgachna salono/jadalno/klatka schodowa ftw ;p