pablitoo 19.03.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ja wybudowałem dom 180m2 pow użytkowej i wogóle klatki schodowej nie mam / schody drewniane ażurowe w hallu / - i powierzchnia parteru jest w sam raz - nie wyobrażam sobie klatki schodowej - a jeszcze o takiej powierzchni .... No ale jak napisał theodolit - każdy buduje jak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 190 m2 powierzchni użytkowej domu plus garaż i kawałek piwnicy - to jaką powierzchnię ma ta klatka schodowa / razem z tym aneksem na stół / ?? - po zdjęciu to mi sie widzi że z 60m2 ... - a gdzie reszta domu ... spokojnie, reszta domu wcale nie cierpi z powodu klatki, która ma ok 28 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 190 m2 powierzchni użytkowej domu plus garaż i kawałek piwnicy - to jaką powierzchnię ma ta klatka schodowa / razem z tym aneksem na stół / ?? - po zdjęciu to mi sie widzi że z 60m2 ... - a gdzie reszta domu ... spokojnie, reszta domu wcale nie cierpi z powodu klatki, która ma ok 28 m2 Na tej wizualizacji wygląda jakby miała z 80 : i była w środku biurowca Microsoftu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.03.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Mam jadalnię połączoną z kuchnią i salonem. Nigdy nie powtórzę tego błędu - jak oglądam TV w salonie, w jadali nie da się rozmawiać - chyba że tak głośno, że aż TV w salonie nie słychać. Porażka. Obawiam się, że jadalnia pod schodami może oznaczać coś podobnego - tym bardziej że kuabtura budynku dość mała i nie ma co liczyć na to, że taka jadalnia "zginie" w przestrzeni (także dźwiękowej ). Jeśli macie lub będziecie mieć małe dzieci, odgłosy zabawy będą wam towarzyszyć przy każdym jedzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 spokojnie, reszta domu wcale nie cierpi z powodu klatki, która ma ok 28 m2 To wobec tego chyba coś nie do końca jest ze skala tej klatki, tego stołu itd. Stół ma ~85cm tyle ile szyba w oknie x prawie 5 pól to daje wys kondygnacji 4 metry. Wspominałąś ze wysokośc pomieszczeń "normalna" jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 spokojnie, reszta domu wcale nie cierpi z powodu klatki, która ma ok 28 m2 To wobec tego chyba coś nie do końca jest ze skala tej klatki, tego stołu itd. Stół ma ~85cm tyle ile szyba w oknie x prawie 5 pól to daje wys kondygnacji 4 metry. Wspominałąś ze wysokośc pomieszczeń "normalna" jak to jest? Klatka jest wysoka na 8 metrów,. Na parterze z tej klatki się idzie w lewo do salonu, a w prawo za jadalnią jest kuchnia ze spiżarką, są też pomieszczenie gospodarcze, wc, garaż. Natomiast na górze jest więcej powierzni użytkowej, bo ok 100 m2, po lewej ze schodów sjest ypialnia, a po prawej 3 pokoje. Ta klatka niejako przedziela dom 2 nierówne części. Wiesz już o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Na tej wizualizacji wygląda jakby miała z 80 : i była w środku biurowca Microsoftu - koleżanka buduje dla Microsoftu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.03.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Klatka jest wysoka na 8 metrów. Czyli jedna kondygnacja ma wysokość 4m??????? O'rety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Klatka jest wysoka na 8 metrów. Czyli jedna kondygnacja ma wysokość 4m??????? O'rety. kochani, to ze klatka ma 8 metrów nie oznacza, że kondygnacja ma 4 może pokażę Wam o co mo chodzi i zaznaczę, że wysokość pokoi to 2,80 to jest pierwsza wizualizacja, więc będziemy to bardzo okrajać z kosztów i na pewno niejedno zmienimy, ale sam zamysł i styl nam odpowiada, choć wiem, że niewiele osób jest w stanie to zrozumieć niestety tutaj widok z lewej strony stojąc od przodu domu http://img88.imageshack.us/img88/4918/dombokun1.jpg tu front http://img88.imageshack.us/img88/7895/domfrontlr2.jpg tu tył http://img88.imageshack.us/img88/9849/domtylvz6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 O żesz ale futura ... - wydacie fortunę na oszklenie tego domku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 no napewno to nie jestdom pasywny ze tak powiem cieekaawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.03.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 O żesz ale futura ... - wydacie fortunę na oszklenie tego domku .... No i na ogrzanie - przeszklony parter, klatka... 1000zł/miesiąc jak nic - przy gazie ziemnym i niezbyt mroźnej zimie. Myślę, że nawet 200W/m2 może okazać się mało - chyba, że szyby potrójne itp., ale koszta takich rozwiązań są przerażające (choć, najwidoczniej, nie dla wszystkich ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 O żesz ale futura ... - wydacie fortunę na oszklenie tego domku .... No i na ogrzanie - przeszklony parter, klatka... 1000zł/miesiąc jak nic - przy gazie ziemnym i niezbyt mroźnej zimie. Myślę, że nawet 200W/m2 może okazać się mało - chyba, że szyby potrójne itp., ale koszta takich rozwiązań są przerażające (choć, najwidoczniej, nie dla wszystkich ). Tak jak pisałam, to jest 1 wizja architekta, mnie przeraża aż tak duża ilość szkła. Myślę, że całkowicie zejdziemy z tej wielkiej klatki schodowej i jej przeszklenia. Wtedy całość może nie będzie aż taka powalająca kosztowo, może wydamy więcej na okna, ale za to zaoszczędzimy na dachówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 O żesz ale futura ... - wydacie fortunę na oszklenie tego domku .... No i na ogrzanie - przeszklony parter, klatka... 1000zł/miesiąc jak nic - przy gazie ziemnym i niezbyt mroźnej zimie. Myślę, że nawet 200W/m2 może okazać się mało - chyba, że szyby potrójne itp., ale koszta takich rozwiązań są przerażające (choć, najwidoczniej, nie dla wszystkich ). Tak jak pisałam, to jest 1 wizja architekta, mnie przeraża aż tak duża ilość szkła. Myślę, że całkowicie zejdziemy z tej wielkiej klatki schodowej i jej przeszklenia. Wtedy całość może nie będzie aż taka powalająca kosztowo, może wydamy więcej na okna, ale za to zaoszczędzimy na dachówce Jak klatke wywalicie to sie architekt obrazi bo budynek inny bedzie no i w tego typu bajerach szkło chyba jest potrzebne ... taki styl ... No a na dach to nie dachówa bo dach płaski - racja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.03.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Dla mnie w tej postaci to bardziej projekt dla niewielkiej firmy, powiedzmy z branży reklamowej czy marketingowej - jako dom mieszkalny jakoś nieprzytulnie to wygląda No i przy takiej ilości przeszkleń można się spodziewać, że ludzie spacerujący po drodze obok będą nam w okna zaglądać. Oczywiście można postawić wysoki mur - ale to już by było prawie getto w stylu wspomnianego wcześniej "małego-miękkiego". Rzecz gustu, a o gustach nie przystoi dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Tak jak pisałam, to jest 1 wizja architekta, mnie przeraża aż tak duża ilość szkła. Myślę, że całkowicie zejdziemy z tej wielkiej klatki schodowej i jej przeszklenia. Wtedy całość może nie będzie aż taka powalająca kosztowo, może wydamy więcej na okna, ale za to zaoszczędzimy na dachówce Architekt wizjoner - no ale to nie on przecież będzie budował ten dom ... Jak zlikwidujecie przeszklenia klatki to wewnątrz będzie wrażenie komina - cały projekt jak widać - okna w nim spełaniają podstawową rolę - a to przeszklenie salonu na dole - pojedyńcza szyba o rozmiarze z 10x3 metry - koszt ogromny / za tą szybę przypuszczam miałabyś dachówkę na cały dach / Dachówka przy takich rozwiazaniach to jednak chyba by była jedną z mniej kosztownych rzeczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 O żesz ale futura ... - wydacie fortunę na oszklenie tego domku .... No i na ogrzanie - przeszklony parter, klatka... 1000zł/miesiąc jak nic - przy gazie ziemnym i niezbyt mroźnej zimie. Myślę, że nawet 200W/m2 może okazać się mało - chyba, że szyby potrójne itp., ale koszta takich rozwiązań są przerażające (choć, najwidoczniej, nie dla wszystkich ). Tak jak pisałam, to jest 1 wizja architekta, mnie przeraża aż tak duża ilość szkła. Myślę, że całkowicie zejdziemy z tej wielkiej klatki schodowej i jej przeszklenia. Wtedy całość może nie będzie aż taka powalająca kosztowo, może wydamy więcej na okna, ale za to zaoszczędzimy na dachówce Jak klatke wywalicie to sie architekt obrazi bo budynek inny bedzie no i w tego typu bajerach szkło chyba jest potrzebne ... taki styl ... No a na dach to nie dachówa bo dach płaski - racja ? na dach jakaś papa, dlatego pisałam, ze zaoszczędzimy na dachówce (w porównaniu do domów tradycyjnych, gdzie jednak dachówka sporo kosztuje) architekt się nie obrazi, przecież to ma być dom dla nas sam powiedział, że to co na początku wcale nie oznacza, że tak będzie wyglądało na końcu tworzenie projektu to jest jakiśtam jednak proces i do pewnych rzeczy się dochodzi po czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A wracając do pytnia postawionego w tytule wątku czyli "czy da sie to dogrzać" - cały dom rzeczjasna - czyli 190m2 tego futurystycznego budynku - to napiszę że w rozsądnych granicach czyli przyjmując rachunkli miesięczne w granicach 500-600 pln za ogrzewanie- to wg mnie nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Tak jak pisałam, to jest 1 wizja architekta, szkło to jedno a jeszcze jest kwestia konstrukcji tego budynku widze conajmniej jedno mijsce bardzo cięzkie do wykonania, ciężkie znaczy drogie na etapie konstrukcji. Taką bryłe pokaż konstruktorowi niech się wypowie. Mi się to podoba. Ale drogie pierońsko bedzie. Dachówka przy tym to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 na dach jakaś papa, dlatego pisałam, ze zaoszczędzimy na dachówce (w porównaniu do domów tradycyjnych, gdzie jednak dachówka sporo kosztuje) - sama papa na dach nie wystarczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts