theodolit 19.03.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 na dach jakaś papa, dlatego pisałam, ze zaoszczędzimy na dachówce (w porównaniu do domów tradycyjnych, gdzie jednak dachówka sporo kosztuje) - sama papa na dach nie wystarczy ... ? dlaczego przecierz papa to tez materiał wierzchniego krycia .. a konstrukcja stropodachu i tak musi byc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Tak jak pisałam, to jest 1 wizja architekta, szkło to jedno a jeszcze jest kwestia konstrukcji tego budynku widze conajmniej jedno mijsce bardzo cięzkie do wykonania, ciężkie znaczy drogie na etapie konstrukcji. Taką bryłe pokaż konstruktorowi niech się wypowie. Mi się to podoba. Ale drogie pierońsko bedzie. Dachówka przy tym to pikuś. Pewnie myślisz o tym nawisie nad salonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Pewnie myślisz o tym nawisie nad salonem? Dokładnie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Takie domy widywałam w programie "wielkie projekty"To jest piękne, te przeszklenia. Ale niestety, taki styl wymaga właśnie przeszkleń.Nie jestem pewna, czy to na nasz klimat. Co prawda w jednym z opisywanych domów budowali również we Francji w górach całą przeszkloną galerię z widokiem na szczyty, ale nie wspominali o kosztach ogrzewania. Ale niestety, nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka... Albo bierzesz wizję (piękną, choć troszkę "blokową") z dobrodziejstwem inwentarza, zakładając, że " jak mnie stać na nietuzinkowy dom to i zarobię na utrzymanie", albo pomyśl o innym projekcie. Jak ten oskubiesz z przeszkleń, to jego urok pryśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 ? dlaczego przecierz papa to tez materiał wierzchniego krycia .. a konstrukcja stropodachu i tak musi byc ... Zgadza się - oczywiście - moi tesciowie do dzisiaj mieszkają pod papą - mnie ciekawi jak wg projektu ma być wykończony ten stropodach - nie chce mi się wierzyć że architekt zaprojektował samą papę jako wierzchnie krycie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 wydaje mi sie ze da sie zrobic to rozsadnie z tego co widac sa attyki wiec nie ebdzie poszycie eksponowane ... chyba ze ukształtowanei terenu bedzie przyjalo ... moze nie od razu jakies blachy tytan-cynk ;p czy jak to sie zwie .. a swoja droga moze i takie ustrojstwo byloby warto walnac 100% powietrzem tj/ grzanie/chlodzenie z odzyskiem -ale to znowu ma minusy jedno jest pewne jak sie na to zdecyduja - to i trzeb porzadny projekt instalacyjny zrobic - ale naprawde dobry nie sciemniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Na takim futurystycznym domku to ja bym widział dach odwrócony i może zielony taras na nim ... - pasuje jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Takie domy widywałam w programie "wielkie projekty" To jest piękne, te przeszklenia. Ale niestety, taki styl wymaga właśnie przeszkleń. Nie jestem pewna, czy to na nasz klimat. Co prawda w jednym z opisywanych domów budowali również we Francji w górach całą przeszkloną galerię z widokiem na szczyty, ale nie wspominali o kosztach ogrzewania. Ale niestety, nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka... Albo bierzesz wizję (piękną, choć troszkę "blokową") z dobrodziejstwem inwentarza, zakładając, że " jak mnie stać na nietuzinkowy dom to i zarobię na utrzymanie", albo pomyśl o innym projekcie. Jak ten oskubiesz z przeszkleń, to jego urok pryśnie. Dokładnie to ujęłaś. Myślę jednak, że można zmienić koncepcję, chociażby tej klatki, np środek domu jakoś ciekawie załamać, zmniejszyć ilość pustego powietrza nad głową, dodać trochę kształtów, a sam dom ma tyle dużych okien, że i tak styl zostanie zachowany. Mam nadzieję, że jest jednak złoty środek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Na takim futurystycznym domku to ja bym widział dach odwrócony i może zielony taras na nim ... - pasuje jak ulał może i by pasował zielony dach, ale kto by o tę roślinność dbał? ja będę zarobiona myciem szyb i na dach siły nie starczy Zresztą te dachy są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.03.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Na takim futurystycznym domku to ja bym widział dach odwrócony i może zielony taras na nim ... - pasuje jak ulał może i by pasował zielony dach, ale kto by o tę roślinność dbał? ja będę zarobiona myciem szyb i na dach siły nie starczy Zresztą te dachy są drogie. A jakie wg projektu ma być wykończenie tego stropodachu - tzn wierzchnie krycie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 19.03.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Piękny dom ale:- drogi w budowie- drogi w eksploatacji (zupełnie mi nie pasuje do tego domu ogrzewanie kominkowe)- zimny - (przeszklenia) Dom z płaskim dachem budował Rydzu - jest tu jego obszerny dziennik z budowy. Miał duże problemy ze stropodachem - poczytaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lettka 19.03.2008 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Na takim futurystycznym domku to ja bym widział dach odwrócony i może zielony taras na nim ... - pasuje jak ulał może i by pasował zielony dach, ale kto by o tę roślinność dbał? ja będę zarobiona myciem szyb i na dach siły nie starczy Zresztą te dachy są drogie. A jakie wg projektu ma być wykończenie tego stropodachu - tzn wierzchnie krycie ?? wiesz nie powiem Ci, bo nie wiem, coś o jakiejś papie mówił architekt jak mąż się pytał, a ja jak to baba bardziej nad wyglądem domu, rozkładem i funkcjonalnością się skupiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 a kto to będzie mył? te okna oczywiśćie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 ja na waszym miejscu wybrałabym projekt z http://www.domyzwizja.pl najnowszy- tam sa projekty super nowoczesne- i bez takiej ilości szkła, koszty potworne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.03.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ogrzać można ogrzewaniem ściennym i podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.03.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ogrzać to się wszystko da - pytanie tylko, za ile Tzn. ile ciepła żeczywiście w domu zostanie? Tutaj raczej problemem nie jest sposób ogrzewania, tylko zapewnienie za sensowne pieniądze małej ucieczki ciepła. W innym przypadku może dojść do tego, że taka ilość ciepłą, która wystarcza do ogrzania w miarę oszczędnego domu tutaj będzie dopiero kompensowała straty cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.03.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Myślę jednak, że można zmienić koncepcję, chociażby tej klatki, np środek domu jakoś ciekawie załamać, zmniejszyć ilość pustego powietrza nad głową, dodać trochę kształtów, a sam dom ma tyle dużych okien, że i tak styl zostanie zachowany. Mam nadzieję, że jest jednak złoty środek.... Tego projektu nie ma sensu zmieniać. To znaczy można go dostosować, ale nie zmieniać. Jak w klatce schodowej nie dasz szyb, to sobie zrobisz bunkier. I załamania nie pomogą... Poza tym ta szyba... Koszmarnie droga. Ale jak jej nie będzie, to wyjdzie coś takiego, co mijam co dzień w drodze do pracy. Dom podobny w kształcie ale bez dużych przeszkleń. Ponury i smutny. Usiłowali mu zmienić charakter przez kolory, teraz jest kolorowy i ponury i smutny. Pod nawisem wieczny cień... Radziłabym ci poprosić architekta od razu o inny projekt po dokładnym przedyskutowaniu priorytetów. Bo na razie mam wrażenie, że "chciałabyś i boisz się". Zapewne w rozmowie przedstawiłaś, że chcesz mieć dom nowoczesny itd. No to ci narysował. To teraz niech ci zaproponuje oszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.03.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Wydaje mi sie ze ogrzanie domu 190m2 gazem ziemnym za 500-600 zł to po ostatnich podwyzkach to jest wogule trudno osiągalne, a w omawianym projekcie domu to granica 1500 zł byłaby dobrym wynikiem . Ale dom jest efektowny i na prawde bardzo fajny. Tak wszyscy dyskutująna kosztami okien i kosztami ogrzewania a mycie okien? . No żeby to jakos ładnie wyglądalo to te okna nie mogą wyglądać jak przystanek autobusowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.03.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 nie wypowiem sie w kwesti ogrzewania ale... sam projekt bardzo ciekawy i interesujacy (nie rozumiem kompletnie ze ktos wyzej w komentarzach nazwal go "biurowcem" - no ale moze mu trudno przelozyc "sucha" i "zimna" wizualizacje na to jak faktycznie moze ten dom wygladac i jaki ma potencjal - albo moze juz tak przesiaknal "typowymi" projektami z katalogow ze juz mu sie trudno otworzyc na cos "innego" wiec moze jest usprawiedliwiony) Tak wiec dom - ogolna jego wizja bardzo mi sie podoba - tyle ze chyba moi przedmowcy maja racje - nie bedzie to praktyczne( i w czyszczeniu ) ani ekonomiczne. (grzeanie, budowa etc) No ale nigdzie nie ma przymusu budowania ekonomicznego domu i "taniego w budowie" Mi sie bardzo podoba (pod warunkiem ze nie "strzelicie " go sobie na jakis swiezo odrolnionych dzialkach powstałych po ornych polach w otoczeniu "katalogowych domkow polskich " - bo tam bedzie pasowal jak piesc do nosa. Ale w takiej zabudowie podmiejskiej i jeszcze na fajnej dzialce ktora osloni od widoku ciekawskich - super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.03.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Wydaje mi sie ze ogrzanie domu 190m2 gazem ziemnym za 500-600 zł to po ostatnich podwyzkach to jest wogule trudno osiągalne (...) Wydaje mi się - a raczej wiem na pewno - że ogrzanie domu o powierzchni ca 190m2 gazem za kwotę 500-600pln miesieczne to nic trudnego do osiągnięcia - wiem to z własnego doświadczenia - albowiem ogrzewam gaziem dom 180m2 + garaż 36m2 ... Apropos - po jakich podwyżkach gazu - o czym Ty piszesz - jak mnie pamięć nie myli to chyba od ponad roku żadnej podwyżki cen gaziu nie było - a i teraz jeszcze nie ma i niewiadomo kiedy i w jakiej wyskokości będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts