Herne 18.03.2002 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Czy bloczki betonowe fundamentowe powinny być pełne, czy drążone? Gość który mi będzie to robil mówi, że na pełnych to stawia się kamienice, do domku wystarczą drążone (choć nie wiem jak wyglądają?I jeszcze jedno, jaką zaprawą muruje się ściany fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 18.03.2002 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Co do bloczków to nie widzę problemu, aby murować z pełnych. Mam wrażenie, że są tańsze bo na chłopski rozum chyba łatwiejsza jest technologia produkcji - choc mogę się mylic. Co do zaprawy to sądzę, iż zwykła cementowa B-15 jest ok. Czyli piasek, żwir, cement, woda w stosunku 1:4 czyli jedna część cementu i cztery części /piasek+żwir/. W Muratorze 7 albo 8 numer opisuja jak zrobic beton na budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.03.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Pelne, zaprawa cementowa z niewielka ilosci wapna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny 19.03.2002 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 myślę, ze w zupełności wystarczą drązone (zobacz ofertę http://www.amerblok.pl)mniej zaprawy lżejsze bloczki i dodatkowo mniejszy współczynnik przenikania niż bloczki pełne. Bloczki te są o różnych wymiarach że możesz dobrać do swojego fundamentu. Obecnie najbardziej stosowanym srodkiem stosowanym do murowania jest cement murarski Reymix który na opakowaniu ma instrukcję tworzenia różnego rodzaju betonu. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 20.03.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Ja murowałam z pełnych. 2 zł za szt. - faktycznie wychodziło to najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Współczynnik przenikania przy bloczkach nie jest tak istotny bo i tak sie fundamenty ociepla, a z drugiej strony nie ma pomieszczenia ogrzewanego (chyba ze jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.06.2002 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Ja pojadę ze stopy fundamentowej THERMOMUREM. Załatwię od razu dwie rzeczy. (mniej betonu lub bloczków, mniej pracochłonne , a od razu ocieplone)WINSTONN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Ja budowałem z pełnych bloczków. Dodatkowo były z B 35. Transport na działkę odbywał się Tatrą, która wykiprowywała je jak piach. Tylko parę sztuk się ukruszyło. Mam teraz świadomość, że mogę na nich postawić blok, a to daje mi nadzieję, że nie będą siadać mi fundamenty. Kiedyś lało się tylko żywy beton dodatkowo zbrojony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts