Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

może ktoś moglby pomoc mi w takiej sprawie.

Kupuje mieszkanie za 2/3 w kredycie, a 1/3 dostałem od rodziców. Rodzice wplacili mi na konto tę kas, a ja to przelalłem na dewelopera.

Moj problem jest teraz taki (mądry Polak po szkodzie... ) : Zawaliłem sprawę (za późno się dowiedziałem szczegółów) bo moglem od razu zglosic do US, że to pozyczka (w ciagu 14dni) i mialbym spokój, a tak zastanawiam się czy zgłaszać teraz ten fakt, choć mineło parę miesięcy od przelewu i liczyć, że moze nie każą mi płacić 2% podatku od ccp czy siedzieć cicho, ale urząd może sprawdzić zawsze moje przychody, a za nieujawnione przychody mogą obłożyc 75% podatkiem! Co byście zrobili w tej sytuacji? Dzięki za rady

https://forum.murator.pl/topic/98509-po%C5%BCyczka-nie-wiem-czy-zg%C5%82asza%C4%87-do-urz%C4%99du-skarbowego/

grave - jeśli dobrze rozumiem to pytasz, czy masz duże szanse, że fiskus Cię nie złapie?

Na takie pytanie nikt przy zdrowych zmysłach (o kwestiach moralnych nie wspomnę) nie udzieli Ci odpowiedzi. Fiskus ma 5 (a własciwie to nawet 6 lat) na sprawdzenie Twoich dochodów.

Wracając do meritum Twojej sytuacj.

Pożyczkę kwoty większej od 9637 zł o członka rodziny z i grupy pokrewieństwa zawsze powinno się zgłosić do US i opłacic podatek od czynnosci cywilno-prawnych.

W twoim przypadku w grę mogła wchodzić darowizna od osoby z kręgu I grupy podatkowej. Gdybyś fakt darowizny zgłosił w terminie jednego miesiaca(a nie 15 dni) to ta darowizna (bez limitu wysokości) byłaby zwolniona od podatku do spadków i darowizn.

Możesz napisać o jaką kwotę chodzi? I czy rzeczywiście musisz zwracać rodzicom te pieniadze?

Najprostsza odpowiedź na Twoje pytanie brzmi:

powinieneś zgłosić fakt pożyczki w US i uiścić sankcyjny 20% podatek pcc.

Inne odpowiedzi będą nakłaniały Cię do omijania prawa... :cry:

Najprostsza odpowiedź na Twoje pytanie brzmi:

powinieneś zgłosić fakt pożyczki w US i uiścić sankcyjny 20% podatek pcc.

Co??? Jaki sankcyjny podatek 20% od pcc ???!!!

Wybacz, może trochę przesadziłem :-? .

Sankcyjna stawka 20% dotyczyła by Cię, gdyby:

ale urząd może sprawdzić zawsze moje przychody, a za nieujawnione przychody mogą obłożyc 75% podatkiem

Wyciąg z ustawy o PCC:

5. Stawka podatku wynosi 20%, jeżeli przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej w toku czynności sprawdzających, postępowania podatkowego, kontroli podatkowej lub postępowania kontrolnego:

1) podatnik powołuje się na fakt zawarcia umowy pożyczki, depozytu

nieprawidłowego lub ustanowienia użytkowania nieprawidłowego albo ich

zmiany, a należny podatek od tych czynności nie został zapłacony;

2) biorący pożyczkę, o którym mowa w art. 9 pkt 10 lit. b, powołuje się na fakt zawarcia umowy pożyczki, a nie spełnił warunku udokumentowania otrzymania pieniędzy na rachunek bankowy, albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym.

Natomiast kiedy zgłosisz taką pożyczkę przed powołaniem się na nią w innym postępowaniu - stawka PCC wyniesie 2% (+ odsetki).

Wybacz, może trochę przesadziłem :-? .

Natomiast kiedy zgłosisz taką pożyczkę przed powołaniem się na nią w innym postępowaniu - stawka PCC wyniesie 2% (+ odsetki).

No właśnie!

Zastanawiałem się jeszcze nad faktem czy na pewno przywalą mi te 2% - mogą, ale czy muszą??

Tak naprawdę to sam powinieneś sobie "przywalić" :wink:

W PCC, jak w więkoszości podatków funkcjonuje zasada samoopodatkowania. Czyli podatnik sam zgłasza fakt zawarcia pożyczki i płaci podatek.

Jeżeli ustalimy, że zawarłeś umowę pożyczki z rodzicami, a termin do bezpodatkowego jej zgłoszenia minął, masz obowiązek ją opodatkować składając deklarację PCC-3. Jeśli tego nie zrobisz to (pozwolę sobie zacytować Wowkę):

grave - jeśli dobrze rozumiem to pytasz, czy masz duże szanse, że fiskus Cię nie złapie? Na takie pytanie nikt przy zdrowych zmysłach (o kwestiach moralnych nie wspomnę) nie udzieli Ci odpowiedzi

Sytuacja jest więc taka, że (mimo zupełnie odmiennego odbioru społecznego tego typu zachowań) - uchylasz się od opodatkowania i popełniasz wykroczenie skarbowe.

Ok, wiem, że muszę się "zgłosić" do US, tylko zastanawiam się ile mogę urwać z całości kwoty?

Rozważałem takie opcje j/n, czy w ich przypadku nie trzeba nic zgłaszać?:

1. darowizna matki,ojca na syna ( 0grupa podatkowa) po 9637 = 19274, tu na pewno nie trzeba zgłaszać, tylko umowa darowizny

2. darowizna teścia,teściowej na synową (I gr.pod) po 9637 = 19274 z przeznaczeniem na nabycie nieruchomosci, tylko czy tu jest obowiazek 1mies.terminu?

3. pożyczka od matki,ojca na syna (0 gr.pod) po 9637 = 19274, niby jest termin 14dni na PCC, ale czy na pewno musze zaplacic 2% czy do tej kowty jest to zwolnione z podatku i oswiadczenia?

4. pożyczka od tescia, tesciowej na synową (I gr.pod.) po 9637 = 19274 bez podatku, nie trzeba nic zglaszac?

Teoretycznie do "uratowania" przed US jest 4 * 19274 = 77096zł... tylko czy trzebaby w takich 4wariantach do 19274 coś zgłaszać, czy wystarczy tylko pisemna umowa dar/poż + dowód przelewu?

Gdybym miał zawodową polisę moglibyśmy ciągnąć to dalej... :wink:

Wchodzisz na grząski grunt i jeśli chcesz fachowej porady proponuję dobrego doradcę podatkowego.

Ja osobiście mam lekkie skrupuły moralne przed takimi obliczeniami. :-?

Pozdrawiam.

Hmm, wiem że takie kwoty można nie zgłaszać, ale które na pewno poza 1) i 4) opcją tego nie wiem... Popełniłem błąd (jak zwykle mądry Polak po szkodzie), że nie doczytałem dokładnie przepisów, a wszystko byłoby takie proste... zgłosiłbym pożyczkę w ciągu 14dni i po sprawie... a tak :x