mariusz12 19.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Dziś dostałem otrzymałem uroczysty list z Poczty Polskiej, że zalegam z abonamentem RTV na kwotę 600 zł i tp bez odsetek.Cztery lata temu sprzedałem mieszkanie w bloku i szczęśliwy zamieszkałem w nowym domu.Błedem było nie wyrejestrowanie książeczki.W nowym domu nie rejestrowałem odbiornika RTV.Normalnie jak nie płacę za wodę, gaz, prąd itp. to wiadomo co się robi z klijentem.Jeśli nie mieszkam w bloku to chyba nie oglądam telewizji.Czy wysłać im jakieś wyjaśnienia (akt notarialny sprzedaży mieszkania)?Pomóżcie, jak to załatwić.Wiem,że w takiej sytuacji jest dużo osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 19.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Miałam podobnie /sprzedaz mieszkania, wyprowadzka/. Nie wyrejestrowałam ksiązeczki bo zgubiłam. Pisemko dostarczył mi nabywca mieszkania /przyszło na stary adres/. W sumie mogłam wyrzucić /nie było polecone/. Ktos mi poradził by napisać do KRRiT pismo z wyjasnieniami i prosba o umorzenie długu. Tak tez zrobiłam. Przyszły jeszcze jeszcze dwa pisma na stary adres. Potem przestały. Odpowiedzi z KRRiTV tez nie ma.Ale sprawa chyba załatwiona....bo rok minął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 19.03.2008 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Podatek od posiadania odbiornika to psychiczny temat i dlatego umieściłem w tym forum.Niech TVP zakoduje programy i po sprawie. Nie płacisz nie oglądasz.Czy rejestracja odbiornika jest formą umowy? Każda podwyżka powinna być poprzedzona aneksem.Gdyby od jutra abonament korztowałby 1000 zł to też musielibyśmy płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 19.03.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Gdyby od jutra abonament korztowałby 1000 zł to też musielibyśmy płacić. Może starczyłoby na odprawy dla prezesunia i członków rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.03.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Miałam podobnie /sprzedaz mieszkania, wyprowadzka/. Nie wyrejestrowałam ksiązeczki bo zgubiłam. Pisemko dostarczył mi nabywca mieszkania /przyszło na stary adres/. W sumie mogłam wyrzucić /nie było polecone/. Ktos mi poradził by napisać do KRRiT pismo z wyjasnieniami i prosba o umorzenie długu. Tak tez zrobiłam. Przyszły jeszcze jeszcze dwa pisma na stary adres. Potem przestały. Odpowiedzi z KRRiTV tez nie ma. Ale sprawa chyba załatwiona....bo rok minął. Nie liczyłbym na to. Mojej matce upomnienia zaczęły przychodzić po 2 latach przerwy, kiedy uszczęśliwiona, że wszystko wyjasniła wyrzuciła resztkę książeczki do smieci. Bo odbiornik wyrejestrowała odpowiednio wcześniej (się zepsuł, i juz nie naprawiała, nowego też nie kupowała). Po jakimś czasie zaczęły przychodzić upomnienia. telefoniczne rozmowy nic nie dawały, wreszcie udało się znaleźć książeczkę ze zgłoszeniem wyrejestrowania i ostatnią opłatą, oraz nr datownika poczty. Pomogło na dwa lata. Po dwóch latach - wezwania zaczęły przychodzić znowu. Tyle, że odsetki wzrosły. Nie muszę chyba mówić ile matce wzrosło ciśnienie, a ja ile wiązanek wypuściłem pod ich adresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.03.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czyli co? Najlepiej wogóle nie zaczynać płacić, to się uniknie takich przykrych sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.03.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 oczywiście. Tym bardziej że zaraz i tak mają likwidować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 21.03.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 znajac zycie, to pewnie ja bym tez musial placic za moj telewizor chociaz zadnej anteny nie mam podlaczonej tylko dvd... wiec sie nie wychylam i nic nie reejstruje niech spadaja nadrzewo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 21.03.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Tak naprawdę to nie jest ważne czy masz antenę czy dvd ,tylko czy telewizor ma techniczną możliwość odbioru TV( głowicę).Monitory np. nie mają możliwości odbioru TV.Opłata RTV nie dotyczy oglądania TV tylko posiadania odbiornika przystosowanego do odbioru TV.Proste i głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciubu 07.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Dziś dostałem otrzymałem uroczysty list z Poczty Polskiej, że zalegam z abonamentem RTV na kwotę 600 zł i tp bez odsetek. Cztery lata temu sprzedałem mieszkanie w bloku i szczęśliwy zamieszkałem w nowym domu. Błedem było nie wyrejestrowanie książeczki. W nowym domu nie rejestrowałem odbiornika RTV.Normalnie jak nie płacę za wodę, gaz, prąd itp. to wiadomo co się robi z klijentem. Jeśli nie mieszkam w bloku to chyba nie oglądam telewizji. Czy wysłać im jakieś wyjaśnienia (akt notarialny sprzedaży mieszkania)? Pomóżcie, jak to załatwić. Wiem,że w takiej sytuacji jest dużo osób.Zadzwoń pod numer kontaktowy na wezwaniu i z przykrością poinformuj że adresat już nie żyje a ty jesteś nowym najemcą lokalu (oczywiście telewizora nie posiadasz) Sprawdzone, działa w 100% ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 07.04.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Na pewno działa? Moja mama też ma ten problem i nie wyrejestrowała odbiornika. Czyli ma do nich zadzwonić i przekonać że nie żyje?? Dobra to tak zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciubu 08.04.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Działa działa tylko podaj się za nowego lokatora nie mającego nic wspólnego z poprzednim co by nie chcieli poczytać sobie aktu zgonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.04.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 mnie to przekonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 15.04.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Fajnie, ale jak zażądają akt zgonu. Tak likwidowałem umowę z telekomunikacją po śmierci rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skasowany1955 18.04.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 List otwarty do Donalda TuskaPremiera Rządu RP Szanowny Panie Premierze, z największym niepokojem przyglądamy się prowadzonym przez rząd działaniom wobec publicznej radiofonii i telewizji. Są instytucje, które niełatwo zreformować, ale bardzo łatwo zniszczyć. Publiczne radio i telewizja należą do tej kategorii. Wieloletnie upolitycznianie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji i smutny spektakl karuzeli niekompetencji obserwowany od lat, a ostatnio za rządów PiS, nie stanowią dostatecznego powodu, by naruszać instytucjonalny dorobek wielu pokoleń ludzi kultury. Panie Premierze, abonament jest najuczciwszym sposobem finansowania mediów publicznych. Jeśli rząd chce ulżyć obywatelom i finansować media publiczne z budżetu Państwa, może pozwolić odpisywać abonament od podatków, zamiast uzależniać publiczne radio i telewizję od rządowej administracji. Jesteśmy też zdecydowanie przeciwni prywatyzacji mediów publicznych. Kulturowa tożsamość narodu, edukacja i ochrona czystości języka to nie są zadania dla wolnego rynku. We wszystkich szanujących swoją kulturę krajach europejskich właśnie media publiczne wyznaczają kulturalne i obyczajowe standardy. Jeśli polskie media publiczne tego nie robią, trzeba je naprawić, a nie prywatyzować, czy też zmniejszać ich zasięg. Panie Premierze! Naszym obywatelskim obowiązkiem jest zaprotestować przeciw planom osłabienia mediów publicznych oraz ich uzależnienia od administracji rządowej. Naszym obywatelskim obowiązkiem jest ostrzec polityków przed fatalnymi skutkami ich działań. To wyłącznie samodzielne działania polityków doprowadziły telewizję i radio publiczne do stanu narastającej degrengolady. Przez kilkanaście lat kolejne rządzące partie próbowały je „ulepszyć” nie pytając nikogo o zdanie. Skutek – widać. Media publiczne trzeba zreformować i odpolitycznić. Ale złymi metodami nie osiąga się dobrych skutków. Dlatego odpolitycznianie trzeba zacząć już teraz – od dialogu społecznego na temat zasad i kierunków reformy. Andrzej Wajda, Krzysztof Penderecki, Julia Hartwig, Stanisław Różewicz, Krzysztof Zanussi, Henryk Mikołaj Górecki, Maja Komorowska, Krzysztof Krauze, Agnieszka Holland, Juliusz Machulski, Jerzy Hoffman, Krystyna Janda, Janusz Głowacki, Daniel Olbrychski, Filip Bajon, Izabela Cywińska, Feliks Falk, Zygmunt Krauze, Magdalena Łazarkiewicz, Antoni Krauze, Piotr Łazarkiewicz, Michał Kwieciński, Jadwiga Rappe, Andrzej Titkow, Maria Zmarz-Koczanowicz, Marcin Kydryński, Artur Barciś, Grażyna Torbicka, Magda Umer, Michał Nekanda – Trepka, Agnieszka Arnold, Przemysław Gintrowski, Ireneusz Engler, Jan Mogilnicki, Allan Starski, Mieczysław Kominek, Krzysztof Kolberger, Anna Romantowska, Olgierd Łukaszewicz, Mieczysław Tomaszewski, Teresa Chylińska Jacek Bromski – prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, Jerzy Kornowicz – prezes Związku Kompozytorów PolskichJanusz Krasiński – prezes Stowarzyszenia Pisarzy PolskichKrzysztof Kumor, - prezes Związku Artystów Scen PolskichEdward Pałłasz - prezes Stowarzyszenia Autorów ZAIKSMaciej Strzembosz – prezes Krajowej Izby Producentów AudiowizualnychKrzysztof Knittel – prezes Polskiej Rady MuzycznejAntoni Wicherek – prezes Stowarzyszenia Polskich Artystów MuzykówKrzysztof Sadowski – prezes Polskiego Stowarzyszenia JazzowegoJerzy Biernat - prezes Związku Polskich Artystów Plastyków, przewodniczący Porozumienia Łazienki KrólewskieBogusław Nowicki - prezes Związku Polskich Kompozytorów i Autorów ZAKR http://publicznemedia.org.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.04.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 abonament jest najuczciwszym sposobem finansowania mediów publicznych. Jeśli rząd chce ulżyć obywatelom i finansować media publiczne z budżetu Państwa, może pozwolić odpisywać abonament od podatków, zamiast uzależniać publiczne radio i telewizję od rządowej administracji. Jesteśmy też zdecydowanie przeciwni prywatyzacji mediów publicznych. Kulturowa tożsamość narodu, edukacja i ochrona czystości języka to nie są zadania dla wolnego rynku. We wszystkich szanujących swoją kulturę krajach europejskich właśnie media publiczne wyznaczają kulturalne i obyczajowe standardy. Jeśli polskie media publiczne tego nie robią, trzeba je naprawić, a nie prywatyzować, czy też zmniejszać ich zasięg. dla mnie to bełkot żadne przymusowe opłaty nie są uczciwe sztywna dotacja z budżetu, reszta abonament - ciekawe jak wyegzekwują sam budżet? hulaj dusza piekła nie ma, róbta co chceta DOPÓKI BĘDZIE 7 KANAŁÓW TV "PUBLICZNEJ" TO NIE MA O CZYM MÓWIĆ, WSZYSTKO TO BEŁKOT PIJAW, NIEUDACZNIKÓW, PASOŻYTÓW NA TKANCE NARODU (nie piszę zdrowej, bo bym kłamał), CWANIAKÓW zrobić max dwa kanały, jak było za nieboszczki komuny, jeden publicystyczno - informacyjny, drugi popularno-naukowy i tyle, a nie pie... że, to zamach na cotam ktoś wymyśli nauczyło się buractwo pasożytowania i chciałoby tak do końca a ustawki na produkcję dla TVP? ha i jeszcze taki filokid Urbański grozi przerywaniem filmów/programów reklamami, no KJM!!! państwo w państwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 01.05.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 abonament jest najuczciwszym sposobem finansowania mediów publicznych. Zgadzam się z tym absolutnie, tylko jeden warunek - w mediach publicznych nie chcę widzieć ani słyszeć żadnych reklam ! Natychmiast biegnę na pocztę i rejestruję swój odbiornik telewizyjny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.05.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 A ja się nie zgadzam mnie nikt ne pytał czy akurat chce dobrowolnie sie opodatkowywać dodatkowo na bande baranów co 4 lata z innego rozdania partyjnego..śmiej ą się w pysk i rządza mediami za moja kase..to jakaś paranoja..i jeszcze na dodatek audyty są tajne no jaja...w biały dzień z ludzi którzy płacą Jeśliby były niezależne konkursy na dyrektorów prezesów, zobaczyłbym że zarządzanie jest mądre, nie z klucza partyjniaków, jest dużo programów ambitniejszych, popularno naukowych na przykład, rozrywki na danym poziomie to nie ma sprawy..ale najpierw jak ktoś chce coś sprzedać( a tu jest jeszcze gorzej bo nie sprzedaż tylko o datek chodzi) to musi udowodnić swoim istnieniem że jest potrzebny i że ma jakas alternatywę dla której warto a przecież wszyscy widzimy od paru lat że raczej nie warto.....bez gruntownej przebudowy tego hmm systemu wyciągnia następnych pieniążków od podatników w imie czegos czego nie chcą i nabijania kabz co rusz innym politykom i ich znajomym nie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 02.05.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A zastanawialiście się, jak to jest, że abonamentowe radio stać na to, aby misję uprawiać? Jak to jest, że w dwojce i trójce radiowej można sobie posłuchać Zeppelinów i Hendrixa, Szymanowskiego i Bacha, mądrych ludzi mówiących spokojnie o ciekawych rzeczach, dyskutujących ze sobą powyżej poziomu emocji? Że jakimś cudem mogą istnieć media, w których dzięki Bogu nie uświadczysz Rubika, Dody, Kombi i Michała Kamińskiego Jak to jest, że TVP musi puszczać kupę reklam i chałę dla mas, a radio może sobie pozwolić na dobre audycje? Abonament dla radia - tak, dla TV - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.05.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Skoro Tobie te dwa kanały radiowe udowadniają że warto to płać wszystko ok...ale tak mnie nurtuje jedno pytanie bo trójki słucham od jakichś 2 lat niezmiernie rzadko dlaczego niedzwiedź poleciał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts