Bartek_Sl 19.03.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 witam i zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 19.03.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 1 - znowu pudło - Ale mi się trafiło Dobry wybór - lepszy niż M08 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 20.03.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Z lekką zadyszką, ale druga!!! Powodzenia, dużo cierpliwości i spełnienia marzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 21.03.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 witam piszesz, że okna koniecznie ze szprosami... ja kiedyś też tak mówiłam ale jak się dowiedziałam ile kosztuje to upiększenie to już nieco zmieniłam zdanie ceny zaczynają się od 15 zł wzwyż od pola, na skrzydle jest co najmniej 6 pół więc rachunek w stosunku do okien w całym domu nieco urośnie będę kibicować Twojej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaDominik 29.04.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 hejka też całkiem poważnie zastanawialiśmy się nad M08a ! ale ostatecznie postawiliśmy na sadybę sentyment pozostał także kibicujemy Wam z całego serca!! POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 07.05.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witam.Moją opinię o m08 wyraziłem już na grupie toruńskiej więc się nie będę powtarzał. Interesuje mnie inna sprawa. Robisz drenaż. Jak wysoko masz wodę gruntową? Robiłeś jakieś badania geotechniczne przed rozpoczęciem budowy?PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 08.05.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Co do wody to jak zapewne czytałeś to jest to problem. Na przełomie marca\kwietnia woda była już na 0,5m Teraz jest lepiej - 1-1,5m i cały czas się obniża. Pod humusem jest piasek z gliną i woda trudno się wchłania. Zapadła decyzja o podniesieniu budynku i całej działki o co najmniej 0,5m. Co do drenażu kierownik zdecyduje dopiero po badaniach geologicznych gruntu, które sam zalecił i które odbędą się w najbliższy poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 25.06.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Witam Ja jestem na etapie adaptacji projektu M08a i załatwiania pozwoleń, do zimy chciałbym zrobic wszystko w ziemi a na wiosnę ruszyc z budową ścian.Dlatego pilnie obserwuje Twój Dziennik Budowy a tym samym szczerze kibicuję w rozwiązywaniu problemów. Jaki był koszt zakupu bloczków fundamentowych bo myślałem też o wylaniu monolitu (nie wiem co tańsze) ? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 04.07.2008 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 za bloczki betonowe płaciliśmy ok. 8-9 tys. PLN (2400 szt. po 3,6PLN z transportem i rozładunkiem), do tego dochodzi beton B-20 na ławy, zbrojenie, chudy beton i mnóstwo podsypki; później lepiki, papy, styropian, siatka, folia, kleje etc. jeśli chcesz lać monolit to musisz wkalkulować dodatkowo drewno na szalunki - trochę tego będzie, a 1m3 tarcicy to 600 PLN, więcej betonu towarowego B-20 - my płaciliśmy 225 PLN za m3, do tego transport i pompa... a i parę stówej na gwoździe bo te wielkie szalunki trzeba zbić dobrze jakbyś mógł skądś pożyczyć gotowe szalunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rossa 08.07.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 WitamPo pierwsze bardzo ładny dom z fajnym rozmieszczeniem po drugie będę śledziła jak się posuwają roboty bo u nas na działce też są wody gruntowe ,które koniecznie chcemy wykorzystać dając pompę ciepła również robiłam badania geologiczne jaka jest nośność gruntu ,i ten drenaż na około domu.A poza tym fajnie się Ciebie czyta więc pisz ,pisz a ja ukradkiem będę tą Twoją wiedzę wykorzystywać (no chyba że nie chcesz być wykorzystany hehe to nie będę) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rossa 08.07.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 mam jeszcze pytanie co to jest za siatka którą ogradzałeś budowę jak się nazywa i jaka jest jej wysokość bo zaczynam poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 08.07.2008 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Rossa witaj! Miło mi, że ktoś mnie czyta i czasami wykorzystuje moje doświadczenia Co do siatki to jest siatka leśna kupiona na allegro po 160 PLN za rolkę 50m. Wysokość to 160cm. Ekipa zamontowała ją odwrotnie mniejsze oczka powinny być na dole, żeby zwierzęta nie przechodziły, ale co tam. Do tego kilka stempli i ogrodzenie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rossa 09.07.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ładniutka ta brama garażowa ,co prawda mam jeszcze czas ale też chyba takowa będę szukała tylko białą (są białe ???i po ile ???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 09.07.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Czesc Bartek,czy mógłbyś w wolnej chwili (choć pewnie nie masz ich zbyt dużo) napisac ile dokladnie zakupiles i ile Ci poszło bloczkow betonowych, suporexu 24 i 12 (bo tez z niego bede budowal), cegly czerwonej, itd. Miło patrzec jak M08a pnie sie w górę i nawet troche zazdroszcze Ci zaawansowania prac.Brama SUPER, kolor tez, jaka cena?Kibicuje i pozdrawiam. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 13.07.2008 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 ładniutka ta brama garażowa ,co prawda mam jeszcze czas ale też chyba takowa będę szukała tylko białą (są białe ???i po ile ???) Są w każdym kolorze... no może prawie każdym Na moją bramę (Hormann lub Normstahl) planuję przeznaczyć 7-8 tys. PLN z montażem, napędem etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 13.07.2008 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Czesc Bartek, czy mógłbyś w wolnej chwili (choć pewnie nie masz ich zbyt dużo) napisac ile dokladnie zakupiles i ile Ci poszło bloczkow betonowych, suporexu 24 i 12 (bo tez z niego bede budowal), cegly czerwonej, itd. Miło patrzec jak M08a pnie sie w górę i nawet troche zazdroszcze Ci zaawansowania prac. Brama SUPER, kolor tez, jaka cena? Kibicuje i pozdrawiam. Tomek Cześć, bloczki betonowe - 1500szt. z ogrodem zimowym, studzienkami i tarasami; zamów 1200 - powinno wystarczyć; patrz na wymiary - ja mam o 2 cm większe od standardu i wyszło o jeden rządek mniej suporexu 24 poszło jakieś 1300 szt., ale podnosiłem o 2 pustaki poddasze suporex 12 - jakieś 400 szt. (jak dotąd) cegły pełnej 4 palety, ale tym się nie kieruj - ja mam tylko jeden pojedynczy komin, za to pod i nad każdą ścianą jest jeden rząd z cegły jakieś 5 palet cementu i 3 wapna...etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 06.08.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Widzę, że powoli się rozkręcacie i co za tym idzie pojawia się coraz więcej problemów . Głowa do góry, każdy budujący musi to przeżyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 28.08.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Czesc Bartek, Twoje zdjęcia z budowy i cała realizacja projektu to dla mnie wielka wartosc i cenna wskazówka, także - jesli mogę prosic - im wiecej zdjęc tym lepiej. Ja powinienem ruszyc za ok. 1.5 miesiaca, ciagle czekam na pozwolenia...Czy nie myslales zeby zrobic garaz z dwoma pojedynczymi drzwiami (tak doradza mi architekt)?Poza tym poszerzam hol o 1m. kosztem tarasu chcąc choc odrobine w jakims stopniu zwiększyc czesc dzienną bo mały salon trochę nie daje mi spokoju, tym samym zrobie chyba (na razie zastanawiam sie) naroznikowy kominek.Czy schody robisz dokładnie takie jak w projekcie? Pozdrawiam serdecznie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekhofman 28.08.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Zaczęlismy budowe M08a wersję lustrzaną i mamy pytanie dotyczące wielkosci okien w "kuchni" ? czy zostawiłes okna w kuchni w takim samym rozmiarze jakie są w projekcie ? bo mamy obawy że mogą być one za duże !? dziękuje z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 23.10.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Bartek co jest? umieram z ciekawosci jak idzie postęp w pracach. Co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts