Tomekb5 09.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Czesc Bartek, caly czas pilnie śledzę Twoje postępy. Mam pytanko odnosnie cegly czerwonej dawanej na bloczek, Ty dales jeden rząd - czy to nie za malo, czy nie powinno byc dwóch?, bo jak mysle na chudziaku na wysokosci cegly bedzie ocieplenie styropianem i wylewka wlasciwa a to zajmie wysokosc wlasnie okolo dwóch rzędów cegły. Na to dam 3,5 pustaka do okna, tak aby od podlogi do okna bylo te 85cm. Czy u Ciebie nie bedzie za nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 09.01.2009 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Hej Tomekb5 My dawaliśmy rząd pełnej cegły jako pierwszy i jako ostatni - dla usztywnienia ścian, bo to z betonem komórkowym różnie bywa (jest miękki i kruchy). Nie miało to związku z wysokością okien czy ocieplenia. Co do podłóg to na parterze będzie 22cm od chudziaka, a na piętrze 12 cm od chudziaka. Wysokość okien jest na 85 cm - ważne w kuchni. U góry wysokość nam się rozjechała w lukarnach, ale to historia związana z podnoszeniem poddasza... Tak więc cały parter jest tak robiony, aby uzgodniło się wszystko z podłogą 22 cm - lepik, papa, 2 X 10 cm styro, styro z ekranem + podłogówka i wylewka. Odpowiednio wysoko są okna, pierwszy stopień schodów i wylewka tarasu. U góry mamy 12 cm - to samo co na dole z wyjątkiem 2 X 10 cm styro. Mam nadzieję, że będzie dobrze - obym się nie pomylił Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 09.01.2009 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 kurcze - nazbierało się trochę komentarzy, a ja wstyd przyznać od pół roku tu nie zaglądałem Odpowiadając na pytania, to okien w kuchni nie pomniejszaliśmy. Dla mnie to zbyt duża ingerencja w bryłę budynku, poza tym okna będą droższe. Nie wie, ale wydaje mi się, że już podniesienie poddasza o 2 pustaki spowodowało zaburzenie charakteru budynku - wydaje się nieproporcjonalny. Za to te poddasze... Bramy podwójnej nigdy nie rozpatrywaliśmy - dla nas cały urok w jednej wielkiej bramie. Wybraliśmy naprawdę ładną. Schody robione po swojemu - mają coś z zabiegowych i coś ze spocznika, ale są wygodne i bezpieczne. Holu nie powiększaliśmy, a salon jest rzeczywiście mały bo jego większą część zajmuje komunikacja. Nam trochę powiększa przestrzeń ogród zimowy, który jest częścią salonu, a ma 16 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikax 29.01.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Cześć Bartek Gratuluje zaawansowania budowy. Z uwagą śledzę Twój dziennik. My z mężem w marcu zaczynamy budowę ( dom w lubczyku 2 pracowni ARCHON+). Marzy nam się pompa ciepła i rekuperacja. Kontaktowaliśmy się z firmą Ciepłodom i podobnie jak w Twoim przypadku odradzają nam reku. Proponują nam pompę NIEBE 1240 lub Danfossa. Co sądzisz o tej firmie, czy dużo można urwać z ich ceny. Jak się spisują. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 31.01.2009 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Hej! Jak miło, że ktoś tu jeszcze zagląda Co do Ciepłodomu, to póki co niewiele u nas zrobili. Z właścicielem mam kontakt już od ponad roku, kiedy to po raz pierwszy pojechałem do nich z prośbą o wycenę. Sam właściciel jeśli chodzi o podejście do Klienta, wiedzę merytoryczną pokazuje naprawdę wielką klasę. To jest najważniejsze. Co do ludzi przez niego zatrudnionych to już jest inna sprawa. Pierwsza ekipa bardzo marudna - to ci od odwiertów. Wszystko im się nie podobało, mieli jakieś spięcia z naszą ekipą budowlaną. Telefon do szefa i sprawa załatwiona. Druga ekipa - ci byli najlepsi - przyjechała zakopać odwierty i bruzdy w działce. Zanim zaczęli pracę to już byli pijani. Później było tylko gorzej. Na szczęście działali tylko jeden dzień i tylko na zewnątrz budynku. Z tą sprawą osobiście pofatygowaliśmy się do Bydgoszczy i jasno postawiliśmy sprawę. Szef obiecał, że sytuacja się nie powtórzy, a ta ekipa nic więcej u nas robić nie będzie. Tak więc myślę sobie póki szef jest OK i chce być fair w stosunku do klienta to wszystko będzie dobrze. Co do reku to nie tak, że Ciepłodom nas odwodził od tego tematu. Z tego co pamiętam, to chodziło tylko o to, że nie ma sensu brać jakiegoś super drogiego reku z odzyskiem rzędu 95% bo oszczędności będą relatywnie małe - samo ogrzewanie będzie tanie. Co do samego systemu wentylacji to na tym etapie budowy jesteśmy już skazani na wentylację mechaniczną. Jeśli chodzi o targowanie się to oczywiście trzeba to robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 13.02.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Bartek, czy schody wewnętrzne robiłeś takie jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 13.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie o podniesienie poddasza. Pisałeś, że podnosiłeś ściankę kolankową o 2 pustaki, czy więc zmieniałeś kąt nachylenia dachu tak aby cała brylą budynku mocno nie ucierpiała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 22.02.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Bartek, czy schody wewnętrzne robiłeś takie jak w projekcie? schody generalnie są takie jak w projekcie - szerokość, co do samego kształtu to już nie są takie same; takie zabiegi niestety przerosły moich magików, ale wyszły im i tak dobrze; poszli na łatwiznę bo spocznik podzielili na dwa kwadraty, a te kolei po przekątnej na dwa trójkąty - dzięki temu wyszły 4 szerokie zabiegowe schody; chodzimy po nich i są wygodne ważne żeby przypilnować wysokość pierwszego i ostatniego schodka, tak aby były równe nawet po ułożeniu podłogi i posadzek, wysokość i szerokość samych stopni też nie jest bez znaczenia bo po schodach powinno się chodzić bezpiecznie i wygodnie, a nie przez resztę życia zwracać uwagę aby z nich nie spaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 22.02.2009 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie o podniesienie poddasza. Pisałeś, że podnosiłeś ściankę kolankową o 2 pustaki, czy więc zmieniałeś kąt nachylenia dachu tak aby cała bryla budynku mocno nie ucierpiała? dachu nie ruszaliśmy, bałem się o efekt końcowy, ale chyba nie jest tak źle bryła jest już inna, ale razi to tylko z przodu, a tam trzeba pamiętać, że teren będzie mocno podniesiony; od strony ogrodowej poziom jest docelowy i bryła budynku nie wygląda źle najlepiej podnosić cały dach i nie kombinować przy więźbie - i tak jest ona bardzo skomplikowana; wszystkie zmiany wymagają dodatkowych przeliczeń, a chcąc zachować pierwotny poziom okapu zwiększa się znacznie jego szerokość; przy lukarnach też bym nic nie kombinował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 24.03.2009 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Hej, czy ktoś tu jeszcze zagląda? Wiem, że w Dzienniku niewiele się dzieje, ale to tylko dlatego, że na budowie cisza, zimno, mokro i wszyscy czekają na lepsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 26.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Czesc, O to czy ktoś tu zagląda mozesz byc spokojny, ja caly czas wiernie Ci kibicuje i czerpie z Twoich doswiadczen.Jak wczesniej pisalem mam dopiero zalane fundamenty i czekam na pogode aby ruszyc ze scianami.I tu pytanko do Ciebie : co sądzisz o puszczeniu komina w salonie w scianie?Pozwoliloby to odzyskac troche powierzchni w i tak małym saloniku.Ze zmian na dole to zamierzam zwiekszyc hol o 1metr kosztem tarasu - wizualnie to tez troche powiekszy przestrzen w czesci dziennej.Troche martwi mnie malutkie wc, czy rozplanowales juz sobie jego wnetrze? zmiesci sie prysznic, kibel i umywalka?No i kotłownia, bedę opalał węglem i miałem (niestety brak gazu) więc mogłaby być trochę wieksza, chociaz po powiekszeniu o garderobe chyba nie bedzie tak żle. Jak sądzisz? Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 27.03.2009 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Hej, Jak miło Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Pewnie można puścić komi w ścianie, zaoszczędzisz 24cm (grubość pustaka), nie wiem jak to konstrukcyjnie jest możliwe - chodzi o oparcie stropu etc. Ja się na tym nie zastanawiałem i pogodziłem się z tym kominem w salonie - u mnie ze względu na brak wentylacji mechanicznej ten komin i tak jest bardzo mały. 2. O powiększeniu salonu myśleliśmy, ale w końcu zrezygnowaliśmy. Nie potrzebujemy jeszcze większej przestrzeni w holu - on ma być tylko komunikacją, a na to jest tam dużo miejsca, jeszcze komoda wejdzie . Za to w tym projekcie bardzo ważny jest dla nas taras - a szczególnie jego zadaszona część. To był jeden z argumentów wyboru tego projektu - niewiele jest takich z zadaszonym tarasem i osłoniętych z trzech stron. Dla nas to taka namiastka patio, mamy już pomysły na zagospodarowanie tego tarasu. Nie mogło więc być mowy o jego spłycaniu. Wiem jednak, że inni Forumowicze tak robili. Salon rzeczywiście jest niewielki - my ratujemy się ogrodem zimowym, którego 16m2 powiększa salon. Tam m.in. będzie stał stół z krzesłami (częściowo w salonie). Zobaczymy jak to wyjdzie z komunikacją, ale ze wstępnych pomiarów powinno być O.K. bp przejście do ogrodu jest szerokie 3. łazienka na dole jest rzeczywiście niewielka, na szczęście jest obstawna. W tej chwili jesteśmy na etapie wyboru ceramiki sanitarnej, baterii i ogólnie wyposażenia łazienek, więc mogę coś o tym powiedzieć. Naszą łazienkę rozplanowaliśmy tak, że przy samych drzwiach będzie szafka z umywalką 60cm, dalej 20cm odstępu, WC kompakt, 20 cm odstępu i brodzik prysznicowy 90X140cm ze ścianką 100cm. Na drugiej ścianie tylko grzejnik łazienkowy. Nie wygląda to źle, jest funkcjonalnie i na początku musi wystarczyć jako jedyna łazienka 4. co do kotłowni to po powiększeniu o garderobę jest ona dość spora. My tam wstawimy (od drzwi) pralkę, wanienkę 100cm, zamrażalkę, ok. 1m wolnej przestrzeni do zagospodarowania i pod ścianą pompa i reku. To właśnie konieczność połączenia pralni z kotłownią zdyskwalifikowała nam ogrzewanie na ekogroszek. Poza tym nie miałem pomysłu na przechowywanie opału. Tak więc będzie PC, która jest nieco droższa, ale za to bezobsługowa, czysta i tania w utrzymaniu. Za to też cieszyć będziemy się dużym pokojem na piętrze (w miejscu pralni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 27.03.2009 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 wmkuba, tak jak obiecałem wrzucam zdjęcia z Terrivą w roli głównej http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000023.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000024.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000025.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000026.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000027.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000028.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000029.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000030.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000031.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000032.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000033.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000034.JPG http://pl.fotoalbum.eu/images/19038/185572/00000035.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 17.06.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Czesc Bartek, Jak tam budowa idzie bo ostatnio troche ociagasz się w prowadzeniu dziennika - a śledzę go na bieżąco. Ze swojej strony to muszę się pochwalić, iż mam zalany strop Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 04.11.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam! Przegladałam dziennik - gratulacje! Dom piekny, fajne pomysły, oby tak dalej! Pozdrawiamy z Wabrzeźna Ania i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.02.2010 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Siemanko po przerwie - dłuugiej przerwie spowodowanej brakiem netu w domu Od kilku dni net jest więc można coś niecoś podrzucić do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 31.03.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Cześć Bartek, ciagle czekamy a Twój dziennik stamął w miejscu - do dzieła!!!! PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 16.04.2010 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 już działa - w wolnych chwilach obiecuję podrzucac kolejne Pozdrawiam i miłego czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viga 31.05.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Cześć Bartek! Przeczytałam Twój Dziennik Budowy i Komentarze. Jutro dam mężowi poczytać to, co napisałeś o pompie ciepła i wentylacji mechanicznej, bo też u nas będzie. A czy z odkurzacza centralnego jesteś zadowolony? Mój salon niestety okazał się również nienajlepiej zaprojektowany i mam ten sam problem - tv trzeba będzie powiesieć na ścianie. I albo na tej co kominek, albo przeciwległej. A jak sprawuje się Twój? Dobrze, że przeczytałam o problemach z oknami w kuchni - czyli nasze muszą być jednak wyżej niż te 85 cm zaprojektowanych przez architekta. A tak a propos - jakie duże są te 2 okna od frontu? Czy to od kuchni? Łazieneczka na dole super! Ci wyszła! A jaka duża jest? Serdecznie pozdrawiam! Fajnie, że podzieliłeś się z nami swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 16.06.2010 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 hej, odkurzacza centralnego jeszcze nie mamy - jest tylko instalacja co do ścianki kominkowo-telewizyjnej to jak na razie wszystko wygląda tak, jak to sobie wymyśliłem co do okien to... cóż, pożyjemy - zobaczymy nasze wszystkie okna na parterze są jednakowe - jest ich 6 szt 90X170cm dolna łazienka ma wymiary 1,5X2,5m czyli coś ok 3,75m2 - wrzucę jeszcze parę fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts