Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M08a - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

Czesc Bartek,

caly czas pilnie śledzę Twoje postępy. Mam pytanko odnosnie cegly czerwonej dawanej na bloczek, Ty dales jeden rząd - czy to nie za malo, czy nie powinno byc dwóch?, bo jak mysle na chudziaku na wysokosci cegly bedzie ocieplenie styropianem i wylewka wlasciwa a to zajmie wysokosc wlasnie okolo dwóch rzędów cegły. Na to dam 3,5 pustaka do okna, tak aby od podlogi do okna bylo te 85cm. Czy u Ciebie nie bedzie za nisko?

Hej Tomekb5 :)

My dawaliśmy rząd pełnej cegły jako pierwszy i jako ostatni - dla usztywnienia ścian, bo to z betonem komórkowym różnie bywa (jest miękki i kruchy). Nie miało to związku z wysokością okien czy ocieplenia.

Co do podłóg to na parterze będzie 22cm od chudziaka, a na piętrze 12 cm od chudziaka. Wysokość okien jest na 85 cm - ważne w kuchni. U góry wysokość nam się rozjechała w lukarnach, ale to historia związana z podnoszeniem poddasza... :evil:

Tak więc cały parter jest tak robiony, aby uzgodniło się wszystko z podłogą 22 cm - lepik, papa, 2 X 10 cm styro, styro z ekranem + podłogówka i wylewka. Odpowiednio wysoko są okna, pierwszy stopień schodów i wylewka tarasu.

U góry mamy 12 cm - to samo co na dole z wyjątkiem 2 X 10 cm styro.

Mam nadzieję, że będzie dobrze - obym się nie pomylił :wink:

Pozdrawiam :D

kurcze - nazbierało się trochę komentarzy, a ja wstyd przyznać od pół roku tu nie zaglądałem :cry:

Odpowiadając na pytania, to okien w kuchni nie pomniejszaliśmy. Dla mnie to zbyt duża ingerencja w bryłę budynku, poza tym okna będą droższe. Nie wie, ale wydaje mi się, że już podniesienie poddasza o 2 pustaki spowodowało zaburzenie charakteru budynku - wydaje się nieproporcjonalny. Za to te poddasze... :lol:

Bramy podwójnej nigdy nie rozpatrywaliśmy - dla nas cały urok w jednej wielkiej bramie. Wybraliśmy naprawdę ładną.

Schody robione po swojemu - mają coś z zabiegowych i coś ze spocznika, ale są wygodne i bezpieczne.

Holu nie powiększaliśmy, a salon jest rzeczywiście mały bo jego większą część zajmuje komunikacja. Nam trochę powiększa przestrzeń ogród zimowy, który jest częścią salonu, a ma 16 m2.

• 3 weeks później...

Cześć Bartek

Gratuluje zaawansowania budowy. Z uwagą śledzę Twój dziennik.

My z mężem w marcu zaczynamy budowę ( dom w lubczyku 2 pracowni ARCHON+).

Marzy nam się pompa ciepła i rekuperacja. Kontaktowaliśmy się z firmą Ciepłodom i podobnie jak w Twoim przypadku odradzają nam reku. Proponują nam pompę NIEBE 1240 lub Danfossa.

Co sądzisz o tej firmie, czy dużo można urwać z ich ceny. Jak się spisują.

Monika :)

Hej! Jak miło, że ktoś tu jeszcze zagląda :D

Co do Ciepłodomu, to póki co niewiele u nas zrobili. Z właścicielem mam kontakt już od ponad roku, kiedy to po raz pierwszy pojechałem do nich z prośbą o wycenę. Sam właściciel jeśli chodzi o podejście do Klienta, wiedzę merytoryczną pokazuje naprawdę wielką klasę. To jest najważniejsze. Co do ludzi przez niego zatrudnionych to już jest inna sprawa.

Pierwsza ekipa bardzo marudna - to ci od odwiertów. Wszystko im się nie podobało, mieli jakieś spięcia z naszą ekipą budowlaną. Telefon do szefa i sprawa załatwiona.

Druga ekipa - ci byli najlepsi - przyjechała zakopać odwierty i bruzdy w działce. Zanim zaczęli pracę to już byli pijani. Później było tylko gorzej. Na szczęście działali tylko jeden dzień i tylko na zewnątrz budynku. Z tą sprawą osobiście pofatygowaliśmy się do Bydgoszczy i jasno postawiliśmy sprawę. Szef obiecał, że sytuacja się nie powtórzy, a ta ekipa nic więcej u nas robić nie będzie.

Tak więc myślę sobie póki szef jest OK i chce być fair w stosunku do klienta to wszystko będzie dobrze.

Co do reku to nie tak, że Ciepłodom nas odwodził od tego tematu. Z tego co pamiętam, to chodziło tylko o to, że nie ma sensu brać jakiegoś super drogiego reku z odzyskiem rzędu 95% bo oszczędności będą relatywnie małe - samo ogrzewanie będzie tanie. Co do samego systemu wentylacji to na tym etapie budowy jesteśmy już skazani na wentylację mechaniczną.

Jeśli chodzi o targowanie się to oczywiście trzeba to robić.

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Bartek,

czy schody wewnętrzne robiłeś takie jak w projekcie?

schody generalnie są takie jak w projekcie - szerokość, co do samego kształtu to już nie są takie same; takie zabiegi niestety przerosły moich magików, ale wyszły im i tak dobrze; poszli na łatwiznę bo spocznik podzielili na dwa kwadraty, a te kolei po przekątnej na dwa trójkąty - dzięki temu wyszły 4 szerokie zabiegowe schody; chodzimy po nich i są wygodne

ważne żeby przypilnować wysokość pierwszego i ostatniego schodka, tak aby były równe nawet po ułożeniu podłogi i posadzek, wysokość i szerokość samych stopni też nie jest bez znaczenia bo po schodach powinno się chodzić bezpiecznie i wygodnie, a nie przez resztę życia zwracać uwagę aby z nich nie spaść

Mam jeszcze pytanie o podniesienie poddasza. Pisałeś, że podnosiłeś ściankę kolankową o 2 pustaki, czy więc zmieniałeś kąt nachylenia dachu tak aby cała bryla budynku mocno nie ucierpiała?

dachu nie ruszaliśmy, bałem się o efekt końcowy, ale chyba nie jest tak źle :) bryła jest już inna, ale razi to tylko z przodu, a tam trzeba pamiętać, że teren będzie mocno podniesiony; od strony ogrodowej poziom jest docelowy i bryła budynku nie wygląda źle :)

najlepiej podnosić cały dach i nie kombinować przy więźbie - i tak jest ona bardzo skomplikowana; wszystkie zmiany wymagają dodatkowych przeliczeń, a chcąc zachować pierwotny poziom okapu zwiększa się znacznie jego szerokość; przy lukarnach też bym nic nie kombinował...

• 1 month później...

Czesc,

O to czy ktoś tu zagląda mozesz byc spokojny, ja caly czas wiernie Ci kibicuje i czerpie z Twoich doswiadczen.

Jak wczesniej pisalem mam dopiero zalane fundamenty i czekam na pogode aby ruszyc ze scianami.

I tu pytanko do Ciebie : co sądzisz o puszczeniu komina w salonie w scianie?

Pozwoliloby to odzyskac troche powierzchni w i tak małym saloniku.

Ze zmian na dole to zamierzam zwiekszyc hol o 1metr kosztem tarasu - wizualnie to tez troche powiekszy przestrzen w czesci dziennej.

Troche martwi mnie malutkie wc, czy rozplanowales juz sobie jego wnetrze? zmiesci sie prysznic, kibel i umywalka?

No i kotłownia, bedę opalał węglem i miałem (niestety brak gazu) więc mogłaby być trochę wieksza, chociaz po powiekszeniu o garderobe chyba nie bedzie tak żle. Jak sądzisz?

Pozdrawiam,

Tomek

Hej,

Jak miło :)

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. Pewnie można puścić komi w ścianie, zaoszczędzisz 24cm (grubość pustaka), nie wiem jak to konstrukcyjnie jest możliwe - chodzi o oparcie stropu etc. Ja się na tym nie zastanawiałem i pogodziłem się z tym kominem w salonie - u mnie ze względu na brak wentylacji mechanicznej ten komin i tak jest bardzo mały.

2. O powiększeniu salonu myśleliśmy, ale w końcu zrezygnowaliśmy. Nie potrzebujemy jeszcze większej przestrzeni w holu - on ma być tylko komunikacją, a na to jest tam dużo miejsca, jeszcze komoda wejdzie :). Za to w tym projekcie bardzo ważny jest dla nas taras - a szczególnie jego zadaszona część. To był jeden z argumentów wyboru tego projektu - niewiele jest takich z zadaszonym tarasem i osłoniętych z trzech stron. Dla nas to taka namiastka patio, mamy już pomysły na zagospodarowanie tego tarasu. Nie mogło więc być mowy o jego spłycaniu. Wiem jednak, że inni Forumowicze tak robili.

Salon rzeczywiście jest niewielki - my ratujemy się ogrodem zimowym, którego 16m2 powiększa salon. Tam m.in. będzie stał stół z krzesłami (częściowo w salonie). Zobaczymy jak to wyjdzie z komunikacją, ale ze wstępnych pomiarów powinno być O.K. bp przejście do ogrodu jest szerokie

3. łazienka na dole jest rzeczywiście niewielka, na szczęście jest obstawna. W tej chwili jesteśmy na etapie wyboru ceramiki sanitarnej, baterii i ogólnie wyposażenia łazienek, więc mogę coś o tym powiedzieć. Naszą łazienkę rozplanowaliśmy tak, że przy samych drzwiach będzie szafka z umywalką 60cm, dalej 20cm odstępu, WC kompakt, 20 cm odstępu i brodzik prysznicowy 90X140cm ze ścianką 100cm. Na drugiej ścianie tylko grzejnik łazienkowy. Nie wygląda to źle, jest funkcjonalnie i na początku musi wystarczyć jako jedyna łazienka :)

4. co do kotłowni to po powiększeniu o garderobę jest ona dość spora. My tam wstawimy (od drzwi) pralkę, wanienkę 100cm, zamrażalkę, ok. 1m wolnej przestrzeni do zagospodarowania i pod ścianą pompa i reku. To właśnie konieczność połączenia pralni z kotłownią zdyskwalifikowała nam ogrzewanie na ekogroszek. Poza tym nie miałem pomysłu na przechowywanie opału. Tak więc będzie PC, która jest nieco droższa, ale za to bezobsługowa, czysta i tania w utrzymaniu. Za to też cieszyć będziemy się dużym pokojem na piętrze (w miejscu pralni)

• 2 months później...
  • 4 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć Bartek!

Przeczytałam Twój Dziennik Budowy i Komentarze.

Jutro dam mężowi poczytać to, co napisałeś o pompie ciepła i wentylacji mechanicznej, bo też u nas

będzie. A czy z odkurzacza centralnego jesteś zadowolony?

Mój salon niestety okazał się również nienajlepiej zaprojektowany i mam ten sam problem -

tv trzeba będzie powiesieć na ścianie. I albo na tej co kominek, albo przeciwległej. A jak sprawuje się Twój?

Dobrze, że przeczytałam o problemach z oknami w kuchni - czyli nasze muszą być jednak wyżej niż te 85 cm zaprojektowanych

przez architekta. A tak a propos - jakie duże są te 2 okna od frontu? Czy to od kuchni?

Łazieneczka na dole super! Ci wyszła! A jaka duża jest?

Serdecznie pozdrawiam! Fajnie, że podzieliłeś się z nami swoimi doświadczeniami. :)

• 3 weeks później...

hej,

odkurzacza centralnego jeszcze nie mamy - jest tylko instalacja

co do ścianki kominkowo-telewizyjnej to jak na razie wszystko wygląda tak, jak to sobie wymyśliłem

co do okien to... cóż, pożyjemy - zobaczymy

nasze wszystkie okna na parterze są jednakowe - jest ich 6 szt 90X170cm

dolna łazienka ma wymiary 1,5X2,5m czyli coś ok 3,75m2 - wrzucę jeszcze parę fotek