Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktory system lepszy do ocieplenia domu STO czy Terranowa

Recommended Posts

Mam zamiar ocieplic dom, taka typowa kostke z lat 80. I tu sie zaczyna problem. Romawiałam z kilkoma ewentualnym wykonawcami i co wykonawca to inne zdanie i opinia :( I co ma powidziec taki laik jak ja, ktoremu ta praca jest zupełnie obca. Jeden z fachowcow polecał materiały do ocieplenia firmy Danachem inny Terranowy a jeszcze inny STO cenny sa rozne, Danachem najtańszy STO najdroższy. Cenna jak dla mnie nie jest naważniejsza, brdziej cenie sobie jakość. A co do tynku to zastaawiam sie na silikatowy lub silionowym. Czy ktos zechciałby mi cos doradzic bądz odradzic w tej kwestii?

Pozdrawiam.

STO jest bardzo dobry i jeszcze bardziej drogi. Poleciłbym ci porównanie cen wiodących producentów np. STO, Baumit, Ceresit, Dryvit, Kreisel, ale także postaraj się zobaczyć na własne oczy strukture kazdego z tych tynków gdyż różnia sie wizualnie bardzo. Polecam tynk silikonowy. Wczytaj się w informacje producentów, ile tej żywicy silikonowej a ile akrylowej w tym tynku jest (bo to jest mieszanka). Porozmawiaj z doradcami technicznymi producentów i nie daj sie spławić.

STO jest bardzo dobry i jeszcze bardziej drogi. Poleciłbym ci porównanie cen wiodących producentów np. STO, Baumit, Ceresit, Dryvit, Kreisel, ale także postaraj się zobaczyć na własne oczy strukture kazdego z tych tynków gdyż różnia sie wizualnie bardzo. Polecam tynk silikonowy. Wczytaj się w informacje producentów, ile tej żywicy silikonowej a ile akrylowej w tym tynku jest (bo to jest mieszanka). Porozmawiaj z doradcami technicznymi producentów i nie daj sie spławić.

tylko nie mów, że chodzi o jedną chałupę, a o co najmniej osiedle

A ja polecam tynki KABE są naprawdę dobre cena również i nie odbiegają od innych firm.

Ceresit zależne od mieszalni w której się zamawia często źle wymieszane, ziarno (kamyk jest miałki) potem efekt tego jest widoczny na ścianie.

Dla samych wykonawców tragedia ten tynk nie mieści się w żadnych normach ponad 3.5kg na metr (1.5 mm) jeśli ktoś się decyduje na ten tynk to niech go zamawia dość późno żeby przyszedł z mieszalni przed samym położeniem na ścianę nawet krótkie składowanie mu nie służy.

Baumit ciężko się go kładzie na ścianę (zaciera) zatem lepiej mieć ku temu dobre warunki atmosferyczne i dobrze jeśli wykonawca miał już doświadczenie z tym tynkiem bo może mieć problem.

Dryvit nie wiele wykonywałem robót tym tynkiem ale moim zdaniem odbiega on jakościowo od pozostałych.

Kreisel dla mnie to produkt II kategorii o klejach nie wspominając które także będziesz musiała stosować do ujednolicenia technologii chyba że są kleje które kraisel zaakceptował do swojej technologi.

Sto (dawniej ispo) tynk naprawdę dobry ale jak dla mnie za drogi nie wiem czy jest sens robić dom tym systemem. Koszty są wysokie lepiej wybierz sobie tańszą firmę a to co zostanie ci w portfelu przeznacz za 6,7,8,9,latek na pomalowanie domu farbą silikatową bądź akrylową będziesz bardziej zadowolona.

Terranova tu za wiele się nie wypowiem wykonywałem kilka robót tym tynkiem ale nie wiem jak wygląda po kilku latach z mojego doświadczenia jest ok.

Atlas polecam wyłącznie na cokoły "mozaika" jest naprawdę dobra chyba że masz inne plany do cokołów budynku.

Radze ci brać pod uwagę opinie wykonawców co do firm tynków związane jest to z tym na czym najlepiej im się robi a to jest ważne jak będzie wyglądała ściana po położeniu. Jeśli wykonawca (jego pracownicy) będą mieli małe doświadczenie w wykonywaniu tynku dana firmą to ty na tym najbardziej ucierpisz źle położą ścianę (zatrą) i efekt końcowy nawet drogiego systemu pozostawi wiele do życzenia co początkowo nie będzie bardzo widoczne a po latach przy zabrudzonej ścianie będzie wyglądać nie zaciekawię.

Tynk silikatowy i silikonowy jeśli twój dom nie jest zagrożony z zewnątrz dużą ilością wilgotności i zanieczyszczeń to uważam że akryl ci stanowczo wystarczy.

• 6 months później...

Poszukaj jakiegoś przedstawiciela tynku Relius (BASF). Tynk silikonowy ma zbrojenie w postaci włókien z czegoś tam i wygląda naprawdę ładnie, a jaki będzie po kilku latach to napiszę za jakiś czas. :-)

U mnie fachowcy kładli ten tynk pierwszy raz i byli zadowoleni, lepszy niż ceresit. Zresztą chyba w wiaderku ceresitu jest 20kg, a relius daje 25kg i jest bardziej wydajny.