Monika81 19.03.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Mam zamiar ocieplic dom, taka typowa kostke z lat 80. I tu sie zaczyna problem. Romawiałam z kilkoma ewentualnym wykonawcami i co wykonawca to inne zdanie i opinia I co ma powidziec taki laik jak ja, ktoremu ta praca jest zupełnie obca. Jeden z fachowcow polecał materiały do ocieplenia firmy Danachem inny Terranowy a jeszcze inny STO cenny sa rozne, Danachem najtańszy STO najdroższy. Cenna jak dla mnie nie jest naważniejsza, brdziej cenie sobie jakość. A co do tynku to zastaawiam sie na silikatowy lub silionowym. Czy ktos zechciałby mi cos doradzic bądz odradzic w tej kwestii? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.03.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 jak masz kasę to daj STO lub Dryvit. To są Mercedesy. Danachem jest przy nich....... rowerkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika81 19.03.2008 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Dzieki za odpowiedz. A co myślisz Terranowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 19.03.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 My robilismy Baumitem. Podobno jest zaraz za STO a jednak nieco tanszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 20.03.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jeśli chcesz dobrej jakości to może system weber SD010 z tynkiem krzemianowo-silikonowym weber TD336 (extra clean).Kilka osób mi juz go polecało - ponoc bardzo dobry. Wykonawca tez sie o nim bardzo dobrze wypowiadał.Jak na razie jest u mnie na 1 miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.03.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 pytanie: czy zamierzasz docieplać budynek? Jeśli tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 21.03.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 STO jest bardzo dobry i jeszcze bardziej drogi. Poleciłbym ci porównanie cen wiodących producentów np. STO, Baumit, Ceresit, Dryvit, Kreisel, ale także postaraj się zobaczyć na własne oczy strukture kazdego z tych tynków gdyż różnia sie wizualnie bardzo. Polecam tynk silikonowy. Wczytaj się w informacje producentów, ile tej żywicy silikonowej a ile akrylowej w tym tynku jest (bo to jest mieszanka). Porozmawiaj z doradcami technicznymi producentów i nie daj sie spławić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 STO jest bardzo dobry i jeszcze bardziej drogi. Poleciłbym ci porównanie cen wiodących producentów np. STO, Baumit, Ceresit, Dryvit, Kreisel, ale także postaraj się zobaczyć na własne oczy strukture kazdego z tych tynków gdyż różnia sie wizualnie bardzo. Polecam tynk silikonowy. Wczytaj się w informacje producentów, ile tej żywicy silikonowej a ile akrylowej w tym tynku jest (bo to jest mieszanka). Porozmawiaj z doradcami technicznymi producentów i nie daj sie spławić. tylko nie mów, że chodzi o jedną chałupę, a o co najmniej osiedle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika81 21.03.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Dziękuje za wszystkie opinie i prosze o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyzu 23.03.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 A ja polecam tynki KABE są naprawdę dobre cena również i nie odbiegają od innych firm. Ceresit zależne od mieszalni w której się zamawia często źle wymieszane, ziarno (kamyk jest miałki) potem efekt tego jest widoczny na ścianie. Dla samych wykonawców tragedia ten tynk nie mieści się w żadnych normach ponad 3.5kg na metr (1.5 mm) jeśli ktoś się decyduje na ten tynk to niech go zamawia dość późno żeby przyszedł z mieszalni przed samym położeniem na ścianę nawet krótkie składowanie mu nie służy. Baumit ciężko się go kładzie na ścianę (zaciera) zatem lepiej mieć ku temu dobre warunki atmosferyczne i dobrze jeśli wykonawca miał już doświadczenie z tym tynkiem bo może mieć problem. Dryvit nie wiele wykonywałem robót tym tynkiem ale moim zdaniem odbiega on jakościowo od pozostałych. Kreisel dla mnie to produkt II kategorii o klejach nie wspominając które także będziesz musiała stosować do ujednolicenia technologii chyba że są kleje które kraisel zaakceptował do swojej technologi. Sto (dawniej ispo) tynk naprawdę dobry ale jak dla mnie za drogi nie wiem czy jest sens robić dom tym systemem. Koszty są wysokie lepiej wybierz sobie tańszą firmę a to co zostanie ci w portfelu przeznacz za 6,7,8,9,latek na pomalowanie domu farbą silikatową bądź akrylową będziesz bardziej zadowolona. Terranova tu za wiele się nie wypowiem wykonywałem kilka robót tym tynkiem ale nie wiem jak wygląda po kilku latach z mojego doświadczenia jest ok. Atlas polecam wyłącznie na cokoły "mozaika" jest naprawdę dobra chyba że masz inne plany do cokołów budynku. Radze ci brać pod uwagę opinie wykonawców co do firm tynków związane jest to z tym na czym najlepiej im się robi a to jest ważne jak będzie wyglądała ściana po położeniu. Jeśli wykonawca (jego pracownicy) będą mieli małe doświadczenie w wykonywaniu tynku dana firmą to ty na tym najbardziej ucierpisz źle położą ścianę (zatrą) i efekt końcowy nawet drogiego systemu pozostawi wiele do życzenia co początkowo nie będzie bardzo widoczne a po latach przy zabrudzonej ścianie będzie wyglądać nie zaciekawię. Tynk silikatowy i silikonowy jeśli twój dom nie jest zagrożony z zewnątrz dużą ilością wilgotności i zanieczyszczeń to uważam że akryl ci stanowczo wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika81 25.03.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Dziekuje za odpowiedzi i prosze o wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 26.03.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A jak w tym zestawieniu ma się Greinplast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr M. Rudnicki 14.10.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Czy ktoś z Forumowiczów pomógłby mi znaleźć solidnego wykonawcę ocieplenia budynku w systemie STO (tynk silikatowy STO Silko MP)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 14.10.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Poszukaj jakiegoś przedstawiciela tynku Relius (BASF). Tynk silikonowy ma zbrojenie w postaci włókien z czegoś tam i wygląda naprawdę ładnie, a jaki będzie po kilku latach to napiszę za jakiś czas. U mnie fachowcy kładli ten tynk pierwszy raz i byli zadowoleni, lepszy niż ceresit. Zresztą chyba w wiaderku ceresitu jest 20kg, a relius daje 25kg i jest bardziej wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr M. Rudnicki 14.10.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Dziękuję za podpowiedź... Spróbuję poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts