Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mogę coś załatwić jeszcze przed aktem własności?

Recommended Posts

Gość niecierpliwy
witam,jestem na etapie umowy przedwstępnej zakupu działki.obecnie geodeta wyodrębnił moją działkę z większego placu,dokumenty podziału czekaja w gminie.Nie wie, jak długo będę czekał na zaakceptowanie podziału, w związku z tym biorąc pod uwagę, że do szczytu góry lodowej mam jeszcze dość sporo-czy mogę już występować o jakieś warynki, pozwolenia itp. nie będąc jeszcze wlaścicielem działki?Mam jedynie mapke od geodety,z podziałem, który składał do UG.Od wiosny chcę rozpocząć budowę.Gdybym rozpoczął wszystko wcześniej, myślę, że wyrobiłbm się z wszystkimi papierami przed wiosną?Dodam, że będę budował bliźniaka (jesli ma to jakies znaczenie).Proszę o poradę.

możesz wystąpić już o warunki zabudowy do gminy (od stycznia do starostwa) Z takim wnioskiem może wystąpic każdy, nawet jeśli nie ma tytułu prawnego do działki. Przy składaniu wniosku o pozwolenie bedziesz musiał dołączyć te warunki zabudowy. Jest to decyzja organu gminy.

A poza tym rozglądaj sie za projektem

Czasu masz sporo, ja zaczynałem 2 miesiące temu i (bez żadnego dawania w łapę!) w tym, najdalej przyszłym tygodniu liczę, że dostanę pozwolenie na budowę!

Fakt, że moja Gmina jest O.K.

Powiem Ci jak ja zrobiłem: spisałem umowę dzierżawy, bo gazownia i elektrownia życzą sobie, żebyś potwierdził prawo do dysponowania gruntem. Masz umowę - możesz już tam uderzać (w elektrowni chcieli jeszcze wypis z planu zagospod. przestrzennego - kosztował 110 PLN w Gminie, był prawie od ręki). Teraz wodociągi - tam nie chcieli potwierdzenia dysponowania gruntem - wystarczył im numer działki.

Kolejne kroki - nie każda Gmina ich wymaga:

Wydział melioracji - uzgodnienia ok. 1 tygodnia, wystarczy numer działki.

Konserwator zabytków - tu nie mam doświadczeń.

Jak będziesz miał podział działki - to geodeta zrobi Ci mapki, muszą Ci jeszcze wrysować dom, wypełnisz wniosek o pozwolenie na budowę oraz złożyć w Gminie świadectwo o dysponowaniu gruntem i czekasz na pozwolenie.

Tempo szybkie, ale kosztowało mnie kilka dni urlopu :D

Pozdrawiam

Umowę dzierżawy poświadczałem w Urzędzie Gminy - muszą się tam stawić dzierżawca i wydzierżawiający, żeby potwierdzić autentyczność podpisów, do tego kupujesz znaczek skarbowy za kilka PLN (już dokładnie nie pamiętam).

Aha, sprawdź jeszcze w swojej gminie, bo niby prawo jest wszędzie takie samo, ale... u mnie nazywało się to Umowa Dzierżawy, znajomy w sąsiedniej gminie nazwał to jakość inaczej (Zgoda na użytkowanie?- tu musiałbym się dowiedzieć, żeby Cię nie wprowadzić w błąd).

Pozdrawiam

Powiat warszawski zachodni.

Po wielu bezsennych nocach :D postanowiłem postawić ścianę tradycyjną 3-warstwową, materiał to biały gazobeton (jest lekki a na mojej działce ma to znaczenie) - patrząc od środka 24 BK + 10 styropian + 12 BK. Ściana 3-w nie jest wcale droższa od 2-w, nie muszę robić tynków zewnętrznych, żeby się wprowadzić, poza tym mniejsza szansa na to, że mi popęka tynk zewnętrzny.

Zastanawiałem się jeszcze nad Fortisem (ściana 1-warstwowa) i cegłą max z Plecewic (maxa ocieplałbym chyba wełną).

Dach zdecydowanie z deskowaniem i 1 warstwą papy, bo: sztywniejsza konstrukcja dachu (później chyba blacha, bo lżejsza od dachówki), a poza tym folia paroprzepuszczalna musi być bardzo uważnie ułożona, jak ci ją w paru miejscach przedziurawią przy montażu to kłopoty gotowe.

Poza tym fundamenty wyleję we wrześniu, z murami chcę ruszyć wiosną.

Tyle w wielkim skrócie.

A Ty gdzie stawiasz i z czego?

hej, jakbym czytał siebie.Miałem i niestety mam to samo. Forum mi w tym jak dotąd nie pomogło. Nadal nie mogę się zdecydować: 2w, czy 3w. Ilu zainteresowanych, tyle opinii.Ostatnio skłaniam się ku 3w (max, styr, cegła modularna).Wspólnie ze znajomą rozpoczynamy inwestycję budowy bliźniaka-głównie chodziło o koszt działki, który przez to jest dzielony na pół, gdyby nie ten pomysł-nigdy bym się na to nie zdecydował(ze względów finansowych oczywiście). Działka jest w gminie Lesznowola (okolice Iwicznej)-ceny bardzo wysokie.Wspólniczka ma juz zakupionego maxa (czeka czyba 10 lat na budowę), może mi go odsprzedać, lecz musimy go przebadać, czy jeszcze nadaje się na budowę(był dobrze zabezpieczony). W tym tygodniu będę zaczynał temat projektu ze znajomym architektem, więc muszę się juz decydować co do technologii. Twoje argumenty o scianie 3w są jak najbardziej uzasadnione, dokładnie tym samym kierowałem się biorąc pod uwagę 3w. Obawiam się jednak, że jest to droższa ściana i czy w przypadku bliźniaka będzie OK?

Co Ty na to?

Jeśli znajoma robi ścianę 2-w, a Ty 3-w, to u Ciebie będzie grubsza, nie możesz pogrubić ściany na zewnątrz bo to bliźniak, tylko musisz uciec do środka, więc zmniejszysz sobie trochę metraż (metrarz? :) ). Hm, faktycznie dylemat.

Co do kosztów, to murarz - przynajmniej mój -niewiele dolicza za ułożenie 3-w, a jak bierzesz fachowców to liczą za: ułożenie styropianu, kosztuje Cię położenie siatki na styropian, no i tynk też droższy (materiał- to zależy, ale robocizna zdecydowanie tak). Liczyłem - cena naprawdę jest zbliżona, no może 3-w ciut droższe, ale zauważ, że b. łatwo jest zchrzanić tynk na styropianie, no i przy 3-w tańszym kosztem się wprowadzasz.

masz racje.3w nie muszę od razu tynkować, a jeśli jest niewiele droższa, to nie jest to aż tak istotne, później za to sprawia mniej kłopotów.Całość chcemy zbudować w jednej technologii.Wspólniczka ma sporo tego maxa,więc mysli jak by go maxymalnie wykorzystać, ale nie spotkałem się z technologią 2maxy+styr w środku-mur zbyt gruby, ciężki itp.Jak myślisz warto to rozważać, czy wybić jej to z głowy?

Przy maxie 3-w będzie już droższa, musisz to policzyć.

Nie wiem jaka jest grubość maxa, ale jeśli max starcza wam np. na całego bliźniaka w 1 warstwie, to może tak: max-styropian-BK. Widziałem i takie rozwiązania. BK jest lekki więc ściana nie będzie już taka ciężka.

Teraz co wewnątrz, a co na zewnątrz.

Ściana wewnętrzna jest nośna, zewnętrzna w zasadzie tylo osłonowa.

Słyszałem o różnych rozwiązaniach, ja bym się skłaniał do BK w środku (zawsze łatwiejsze roboty instalatorskie, ja będę robił wszystko sam, łatwiej powiesić szfkę na ścianie itd, oddychanie ścian to trochę kity, od oddychania jest dobry system wentylacyjny, a nowoczesny BK jest nawet zdrowszy od cegły).

Każde rozwiązanie ma plusy i minusy, nie wiem które jest właściwsze, myślę że dużo tu by zależało od tego jaka jest grubość maxa.

rozważałem taką ściane również tzn. od zewnątrz: max-styropian lub wełna,połowka BK. Myślę, że to dobre rozwiązanie własnie ze względu na ciężar i łatwośc prowadzenia instalacji.Oba materiały mają chyba różną wysokość. Czy podczas murowania nie ma z tym kłopotu (wykończenie, itp)?ile kosztuje połowka BK i jaką ma wysokość. Pustak max to:288*188*220

Wymiary BK:

wysokość-24 cm

grubość połówka - 12 cm

długość - 59-60 cm

Cena połówki waha się od ok. 2,20 PLN do 3,20 PLN.

Różnica w wymiarach to chyba niewielki problem, stawiasz dwie odrębne ściany a przy stropach mogą np. podmurować zwykłą cegiełkę, przyciąć BK, trochę też murarz skoryguje grubością fugi. Mostkami termicznymi nie ma się co za bardzo przejmować bo przecież ściana 3-w.

Co do WZiZT, to niestety nie w kazdym przypadku można się bez nich obejść...

Wszystko zależy od gminy.

Generealnie to prawda, takie było założenie ustawodawcy, aby ułatwić i skrócić procedurę uzyskiwania pozwolenia na budowę. Jeśli plan zagospodarowania przestrzennego w danej gminie uchwalono po 1 stycznia 1995 - to nie ma problemu.

Jednak decyzja o WZiZT jest konieczna, gdy:

1) gmina nie ma aktualnego planu (stary wygasł, a nie uchwalono nowego)

2) gmina jest w trakcie uchwalania nowego planu

Wtedy dopiero na podstawie decyzji o WZiZT można starać się o pozwolenie na budowę ;)

Gdy nie ma planu, obowiazuje zasada tzw. dobrego sąsiedztwa (wzorowana na prawie niemieckim ;) ). Decyzję można otzrymać, gdy:

1) teren ma dostęp do drogi publicznej

2) co najmniej jedna sąsiednia działka (jednak obecnie dokładnie nikt nie wie co to znaczy sąsiednia... :lol: jest kilka interpretacji tego zapisu) dostępna z tej samej drogi publicznej jest zabudowana

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu jest wystarczające dla danej inwestycji

=====

info za GW

Pozdrawiam

Co do styropianu to dałbym min. 8cm - u mnie będzie 10cm - 2 razy po 5.

Co do szczeliny to sam jeszcze nie wiem, ponoć 2 cm wystarczy.

Narazie boli mnie jeszcze głowa (ale na to mam jeszcze pół roku) czy strop lany żelbetowy (monolit) czy teriva.