Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mogę coś załatwić jeszcze przed aktem własności?

Gość niecierpliwy

Recommended Posts

Ok.dzieki za wszystko, gdybyś dowiedział się o pewnych wadach tego rodzaju ściany-będe wdzięczny. Mimo, że czasu przede mna sporo, także szukam juz informacji, które pomogłyby mi w wyborze stropu-podobny dylemat, a do tego chcę zrobić troche zakupów przed nowym vatem. Co do fundamentów tez nie jestem pewien co tańsze-grucha, czy bloczki.Mam nadzieję, że pomożesz mi rozwikłać problem.

Tego czy grucha czy bloczki nie liczyłem bo mam troszkę nierówną działkę i czekam aż geodeta wymierzy mi zarys budynku na działce. Od palików złapię sobie poziom i wtedy zobaczę jak to wygląda. Początkowo chciałem szalować, wypierać szalunek i zamawiać gruchę ale murarze odradzają mi, bo wyjdzie dużo desek na szalunki i dużo z nich poprostu zniszczę przy docinaniu. - tu ponoć zależy -raz taniej jest gruchą, raz bloczkami.

Za fundamenty biorę się za 3-4 tygodnie (to zależy teraz od wydania pozwolenia - 2 tygodnie się uprawomocnia, później powiadamiam Gminę i po 1 tyg wchodzę).

Jeśli będziesz ciekaw, jak mi to wyjdzie, to podaj mi na priva swój e-mail, to Ci napiszę (za te 3 tyg.), jak rozwiązałem sprawę fundamentów.

Aha, jeżeli masz takie zboczonko jak ja :D , że już jeździsz po hurtowniach i oglądasz sobie ceny, to gdybyś znalazł biały BK o grubości 24 cm w cenie poniżej 4,80 to możesz dać mi znać, chcę zrobić trochę zakupów już jesienią.

hej.Owszem bardzo będę ciekaw jak Ci to wszystko pójdzie.wiadomo-chciałbym uniknąć jak najwięcej błędów na kazdym etapie budowy>Rozpocznę wszystko na wiosnę, więc będę o krok za Tobą, a juz wiem, że musze wiedzieć o wszystkim (wykopy, fundamenty, szalunki itp.)Wierzę, że mi w tym pomożesz, dzieląc się swoimi doświadczeniami. Będzie mi bardzo miło jak napiszesz.([email protected]).Co do materiałów-jeszczenie nie odwiedzam hurtowni, choć wiem, że to juz niedługo.

Pozdrawiam i życzę powodzenia we wszystkim co ma związek z Twoją budową.

Czarek

• 1 month później...