Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z14 w technologii szkieletu drewnianego

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam Was serdecznie w coraz liczniejszej rodzinie Zetów Czternastych!

Jak do tej pory jesteście jedynymi znanymi mi osobami, które zdecydowały się na technologię szkieletową, dlatego z uwagą będę śledził Wasze poczynania. Dawno, dawno temu też rozpoczynałem myślenie o domu od drewnianego, ale z czasem postawiłem na tradycyjnie murowany. Nasz Z14 jest wersją podstawową i powstaje w Sandomierzu, ale ponieważ pracuję w Rzeszowie to może kiedyś pozwolę sobie zaprosić się na Waszą budowę żeby zobaczyć jak to samo wygląda w drewnie. Guru budowy Z14 jest na tym forum świercz, który już zamieszkał w nim. Oprócz niego budują nadal lbryndal i maanmy, a wnet mają zacząć kopciuszki i linka91. Wszyscy jednak stawiają wersje murowane.

Twoje spostrzeżenia dotyczące projektu są jak najbardziej trafne. Powiem Ci tak na marginesie, że dzwoniłem w sprawie więźby do Pani Architekt z Z500 (bo nie za bardzo mi ona "siedziała" konstrukcyjnie), która miała być w temacie i na moje pytanie odpowiedziała, że skoro tak jest narysowane to widocznie tak ma być, a wogóle to dzisiaj już nikt nie robi więźby na budowie tylko zleca wyspecjalizowanym zakładom, i tu podał mi namiary na firmę, która według projektu robi wszystko na gotowo. Nie powiedziała tylko, że kosztuje to przynajmniej dwa razy więcej niż normalnie.

Chciałbym jeszcze zwrócić Waszą uwagę na niektóre aspekty tego projektu. Może nie będą one miały dla Was znaczenia, może sami już do tego doszliście, ale wydaje mi się, że warto o tym powiedzieć. Otóż niektóre pomieszczenia ładnie wyglądają na papierze, ale w rzeczywistości już trochę tracą. Spróbujcie sobie wyobrazić rozmiary i ukształtowanie spiżarki. Niby jest, a w gruncie rzeczy jest bardzo mała, wąska, ma skośny sufit i nie ma wentylacji. Jeżeli ktoś myśli o wykorzystaniu jej zgodnie z przeznaczeniem to może się odrobinę rozczarować. Podobnie jest z garderobą, w której trudno będzie rozmieścić półki, szafy (wieszaki) tak aby było pojemnie, wygodnie i bez gniecenia się ubrań. Schody też nie grzeszą szerokością, ale to może kwestia gustu (gdy już wniesie się po nich meble na górę). Przyglądnijcie się też wentylacji. Trochę więcej pisałem o tych sprawach w moim dzienniku, jak również wymienieni przeze mnie inni zetowicze. Jeśli chcecie to poczytajcie. Naprawdę lepiej jest mieć wszystko, w miarę możliwości, przemyślane na początku, niż robić zmiany na szybko w trakcie budowy. Być może projekt drewniany ma trochę inne rozwiązania, ale być może jest jedynie kalką projektu murowanego. Niewątpliwym plusem technologii szkieletowej jest większy metraż pomieszczeń, bo ścianki są cieńsze, a czasem kilka centymetrów może mieć znaczenie.

Ależ się rozpisałem. Nie przynudzam więcej :) Życzę powodzenia i wytrwałości :)

no już rozpoczynam śledzić dziennik, ciekaw jestem jak to wyjdzie w szkielecie zarówno wygląd jak i cenowo.

faktycznie te wydruki w projekcie to jakby nie wiem dla kogo A3 to powinien być minimalny rozmiar tych rysunków, a na A2 to byłoby chyba wszystko widoczne.

Tak jak pisał Aguu spiżarka czy garderoba są bo są, ale z ich funkcjonalnością gorzej dlatego każdy robi po swojemu znaczy się ja zrobiłem po swojemu i inaczej te pomieszczenia rozplanowałem

pozdrawiam

Łukasz

Witam,

Ostatnio nieczęsto tu zaglądam ale jak tylko mogę to będę sie starał. Teraz nie mam komputera w domu i musze pisac w pracy a ostatnio mało czasu.

Jest mi niezmiernie miło za odzew :D Bardzo dużo i wiele razy czytałem wasze wątki, które są kopalnia wiedzy i doświadczenia. Chcę sie też moim doswiadczeniem podzielić.

Steico zrobiło projekt, jest ponoć policzony ale nie mają konstruktora, który by postawił pieczątkę więc dali mi namiar na konstruktora, z którym teraz ustalam szczegóły konstrukcji. W każdym razie konstrukcja jest prawie zupełnie inna niż w Z500. Zainteresowanym pokażę jak tylko uściślę dane. Dotyczy to głównie więźby.

Rozkład pomieczeń w |dolnej (od ściany wejściowej) połowie domu jest zupełnie zmieniony. Postaram się do jutra wstawić obrazki.

Zrezygnowałem ze spiżarki (mała) na rzecz szafy wnękowej - ziemniaki mam zamiar trzymać w małej ziemiance jak to dawno było. Klatka schodowa została przesunięta za drzwi - powiększa to kuchnię, daje mikro garderobę - a pomieszczenie gospodarcze połączyłem z łazienką - piec gazowy.

Jestem jak najbardziej otwarty na kontak i osobiste spotkanie.

Jutro się odezwę!!!!

Piotr

• 4 months później...