Jareq 19.03.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Sporo jest wątków poruszających ten temat, ale ze względu, że mam zamiar rozpatrywać konkretny projekt z konkretnymi rozwiązaniami otwieram nową zakładkę. Jednocześnie proszę osoby chętne do pomocy o wychwycenie słabych stron i podpowiedzenie lepszych rozwiązań. Za co z góry dziękuję. Zaczynam od podania parametrów domu Z 24GL http://www.z500.pl/projekt/z24/podwarianty.html - powierzchnia domu 120m2 - kubatura 340m3- ściana U=0,18- strop U=0,15- podłoga U=0,22 - okna MS rama U=1.1 z szybą U=0.66 Generalne założenie to połączenie;- żwirowego gruntowego wymiennika ciepła - dystrybucji gorącego ( ciepłego) powietrza z kominka z płaszczem wodnym za pomocą rekuperatoraPowietrze przechodzi standartowo przez GWC ( lub czerpnie ścienną – zależności od potrzeby i temperatury na zewnątrz) następnie trafia do rekuperatora skąd jest wtłaczane do obudowy kominka i dalej kanałami DGP rozprowadzane po domu. A teraz szczegóły i objaśnienia wyboru rozwiązań i doboru elementów. GWC - odległość rekuperatora od złoża 8m w linii prostej ok. 2m. od domu - wymiary 3,5x5,5 wysokość 0.7 co daje ok. 13,5m3. objętości. Pytania 1.Czy wymiary i objętość gwc13,5m3 są poprawne i wystarczająca dla tego domu?2. Jakiej mocy, (jaki spręż) powinien mieć wentylator wspomagający, podczas gdy rekuperator http://www.rekuperatory.pl/stork/modeleg90.shtml będzie ciągnął powietrze przez GWC? KominekKominek będzie z płaszczem wodnym, ale z praktyki wiem, że i tak oddaje sporo ciepła . Dla wyrównania temperatury miedzy salonem i pozostałymi pomieszczeniami planuję, więc to ciepło rozprowadzić za pomocą i tak pracującego rekuperatora. Założenia potrzebne do spełnienia poprawnej pracy układu;1.Konieczne jest doprowadzenie powietrza do spalania bezpośrednio do wkładu kominkowego. Oto kominki, które udało mi się znaleźć posiadające tę cechę. Jeżeli ktoś zna inne niech poda linki do nich. - Makroterm – w tym rozwiązaniu użyto wentylatora do regulacji procesu spalania, którego mówiąc szczerze chciałbym uniknąć. http://www.makroterm.pl/turbokominek/turbokominek_i/_/b0f4973209a8c35b/ - Lazar http://www.hkslazar.pl/index.php?s=oferta&p=kominki_wodne - CTM http://www.ctmpolonia.pl/oferta_zeliwny.htm – możliwość zakupu zestawu adaptacyjnego do automatycznego sterowania dopływem powietrza- Inną opcją może być również wykonanie szczelnej podstawy z doprowadzeniem powietrza, na której byłby posadowiony dowolny wkład. Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na CTM 12kw Bez względu na wybór wkładu chciałbym zastosować do regulacji procesem spalania następujące elementy - sterownik http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=1137&topSsid=70f5eea0eb4763f7dc454d009645c13f – pozwala dodatkowo na podłączenie regulatora pokojowego - przepustnica http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=1139&topSsid=70f5eea0eb4763f7dc454d009645c13f2.Szcelna lub prawie szczelna obudowa kominka – konieczność wyeliminowania niezbędnych przecież przerw pomiędzy kominkiem i jego obudową. Nasuwają mi się dwa rozwiązania.- wypełnienie tych szczelin sznurem - uszczelnienie sznurem przylegającym do ściany kominka pracującym elastycznie na sprężynie jak na rysunku poniżej. http://img399.imageshack.us/img399/6743/beztytuuuy1.png Rozkład kanałów wentylacyjnych niebieskie – nawiewczerwone - wyciąg http://img217.imageshack.us/img217/7568/rekuxm3.th.jpg 1 – obudowa kominka2 - rekuperator Sterowanie GWC / czerpnia ścienna Po jednej przepustnicy http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=1139&topSsid=70f5eea0eb4763f7dc454d009645c13f z siłownikiem umieszczone w kanałach doprowadzających powietrze z GWC i czerpni ściennej. Przepustnice te w zależności od temperatury powietrza w czerpni ściennej będą przełączane za pomocą sterownika włączającego przepustnicę A i jednocześnie włączającego przepustnicę B. Dlaczego taki układ? 1. Możliwość rozprowadzenia ciepła za pomocą i tak koniecznej do zbudowania instalacji rekuperatora z obudowy i rury dymowej na resztę domu, dzięki czemu uniknie się (w całości lub częściowo) przegrzewania salonu w stosunku do pozostałych pomieszczeń.2. Wtłaczanie powierza przechodzącego przez rekuperator powinno korzystnie wpłynąć na;- eliminację ( lub zminimalizowanie) efektu przypiekania kurzu – dostarczane będzie przefiltrowane powietrze.- likwidację smug przy wylotach z anemostatów - dostarczane będzie przefiltrowane powietrze.- w razie nieszczelności przewodu dymowego większe ciśnienie w obudowie kominka będzie utrudniać przedostawanie się dymu do pomieszczeń i możliwość zaczadzenia.- zastosowanie automatyki procesem spalania wydłuży pracę kominka i pozwoli utrzymać domu pożądaną temperaturę . Proszę o pomoc w znalezieniu 1. Termoregulatora sterującego pracą przepustnic ( z czerpni GWC lub czerpni ściennej ) – musi przy zadanej temperaturze przełączać pracę z urządzenia A na B dziękuję za rzeczowe uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.03.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 albo kominek z PW albo rekuperator,zastosowanie rekuperatora jest nieefektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 30.03.2008 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 albo kominek z PW albo rekuperator, zastosowanie rekuperatora jest nieefektywne Po pierwsze dzięki za zainteresowanie W stwierdzeniu nieefektywne rozumiem że chodzi Ci o to że kominek = tanie grzanie więc poco udziwnienia skoro i tak jest tanio. - popraw jeśli się mylę W temacie chodzi mi jednak o pomoc w zrealizowaniu takiego połączenia ( lub odwiedzenie od niego ) . Rekuperator chcę porostu mieć nie tylko ze względu na oszczędności w ogrzewaniu lecz również ze względu na skuteczność wentylacji oraz " czystość " powietrza (dzieciak alergik) Sądzę że ten układ będzie działał - po odpowiedzi na parę pytań z pierwszego postu pozdrawiam i liczę na kolejne posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Obawiam się, że za dużo naraz podajesz informacji. Ciężko ogarnąć. Mój projekt, wiesz, znam na wylot, nad obcym projektem kompleksowym jakoś trudno tak dogłębnie się pochylić. Sugerowałbym, byś w poszczególnych działach forum przebadał sprawy cię interesujące, bo inaczej - ciężka sprawa. Ale trzymam kciuki i podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 09.04.2008 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 dzięki za zainteresowanie ja niedawno oglądałem w salonie dospela podobne rozwiązanie, z powodu wysokiej temperatury od kominka uszkodził się rekuperator, po zmianach ciepłe powietrze z kominka nie było już tłoczone do rekuperatora a tylko za pomocą wentylatora przesyłane do innych pomieszczeń, jednym słowem było to coś w rodzaju DGP gdzie dołączono nawiew rekuperatora problem w tym że rura z kwasówki do DGP kosztuje 20zł/mb a rura do rekuperacji 3 zł/mb Właśnie dlatego w moim założeniu rekuperator WDMUCHUJE ciepłe powietrze do obudowy kominka. Sądzę że wentylator wspomagający nie będzie potrzebny ponieważ wkład kominkowy będzie z płaszczem wodnym czyli większość energii odbierze woda z płaszcza kominka. mpoplaw - o co chodzi z tymi rurami do kwasówki i dgp? PeZet - postaraj się wgryżć w temat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 09.04.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 też chciałem zrobić mały kubełek z żeberkami wokół rury z kominka przez który miało przepływac powietrze z reku. Producent powiedział że nie da gwarancji, ze zniszczy wysoka temperatura rekuperator. To takie hybił trafił albo się uda albo nie zamiast gwc mam klimakonwektor który podgrzewa powietrze do reku zimą a chłodzi latem. Nie zamontował bym gwc ze względu na koszty i powierzchnię na działce i w szczegółności dlatego, ze czerpnia to łakomy kąsek dla złodziei z gazem usypiającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 09.04.2008 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 też chciałem zrobić mały kubełek z żeberkami wokół rury z kominka przez który miało przepływac powietrze z reku. Producent powiedział że nie da gwarancji, ze zniszczy wysoka temperatura rekuperator. To takie hybił trafił albo się uda albo nie zamiast gwc mam klimakonwektor który podgrzewa powietrze do reku zimą a chłodzi latem. Nie zamontował bym gwc ze względu na koszty i powierzchnię na działce i w szczegółności dlatego, ze czerpnia to łakomy kąsek dla złodziei z gazem usypiającym Jak może się zniszczyć reku jeżeli swoje już zrobił i wydmuchał powietrze za siebie - coś to dziwne tłumaczenie producenta. A z tą czerpnią i gazem to rzeczywiście problem - nie myślałem wcześniej o tymi - może czujka ruchu do alarmu lub oświetlenia zapobiegnie takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 09.04.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Jak może się zniszczyć reku jeżeli swoje już zrobił i wydmuchał powietrze za siebie - coś to dziwne tłumaczenie producenta. chodziło mi o to aby jeden obieg nawiewu połączyć z ssącą końcówką a pomiędzy nimi ożebrowana rura, taki jak tłumik na rurze z kominka, i to wprowadzić do obiegu reku, ... nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o jakie rozwiązanie mi chodziło - na to producent się nei zgodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 10.04.2008 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Teraz rozumiem - zasysanie gorącego powietrza do reku to rzeczywiście zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 10.04.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Wgryzam się... Tamten post był bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 10.04.2008 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedz Zastanawiam się tylko skąd tam jakieś "żrące powietrze" z kominka albo "ewentualne kwasy"? - może majstry od dospela powiedzieli Ci coś więcej o tym zjawisku? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 11.07.2008 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 majstry od dospela powiedziały tylko że rury od reku nie nadają sie do DGP, i na pierwszy rzut oka widać że rury od reku te po 3 zł/mb to raczej prowizorka niż rury, a z kolei te rury od DGP nie ma sensu stosować do reku bo po co ?? Gdy się kombinuje to może być po co reku do DGP Tak piszę żeby podciągnąć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 15.03.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Podpinam się pod temat, bo kombinuje nad czymś podobnym i zastanawiam się czy ma prawo to działać. tzn: - Powietrze wyciągane z łazienki i kuchni przechodzi przez rekuperator i jest wydalane na zewnątrz. - Świerze powietrze jest pobierane z zewnątrz, przechodzi przez rekuperator, następnie idzie prosto do komory w kominku i dalej jest rozprowadzone z DGP po mieszkaniu. Chciałbym osiągnąć połączenie obu systemów, gdy kominek nie pracuje, lato itp system pracowałby jako najzwyklejszy rekuperator. Powietrze tylko by przechodziło przez kominek, ale i tak nie będzie ogrzewane. W momęcie uruchomienia kominka, powietrze z rekuperatora zostanie dodatkowo ogrzane i rozprowadzone po pomieszczeniach. Zakładam jeszcze możliwość zastosowania przepustnicy sterującej ilością powietrze, która przechodzi przez kominek. Czy to ma prawo działać?? ogólnie jest bardzo mało na ten temat poruszane w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 16.03.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Zasada działania jest taka jaką opisałeś w Swoim poście. Rozmawiałem z dwoma instalatorami Rekuperatorów i mówili że, nie czegoś takiego nie robili i nie wezmą na siebie odpowiedzialności za montaż takiego rozwiązania - chociaż jednocześnie podpytanie mówili że obudowę kominka można traktować jak skrzynkę rozprężną w normalnych instalacjach DGP. Zakładam jeszcze możliwość zastosowania przepustnicy sterującej ilością powietrze, która przechodzi przez kominek. Co chciałbyś osiągnąć przez zastosowanie tej przepustnicy ? wydaje mi się że, zastosowanie jej przed kominkiem to chyba zły pomysł - manipulowanie nią ( przymykanie ) spowoduje zwiększenie oporów powietrza i zakłócanie pracy rekuperatora. Jestem w trakcie realizacji tego rozwiązania czyli połączenia reku z kominkiem z PW. Zainstalowałem już kanały, przepustnice z podejściami do kominka. Problem mam ze znalezieniem kominka z bezpośrednim ( szczelnym ) podłączeniem powietrza do spalania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 16.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Widzę, że nie tylko ja tak kombinuję Przepustnicę miałem zastosować z zamiarem: - przy odpalonym kominku, i jakiejś imprezce w domu robi się ciepło i duszno. Kominek chcemy mieć nadal odpalony dla efektu, ale robi się za gorąco, więc tą przepustnicą powodujemy, że nie całe powietrze z rekuperatora przechodzi przez kominek, a tylko część, dzięki czemu nie jest tak mocno nagrzane. Kominek z bezpośrednim spalaniem to np Hajduk, ja zamówiłem Volcano D I będę chciał aby przy instalacji, pobór powietrza do ogrzewania nie był z salonu, a z rury która schodzi ze strychu, a która później będzie podłączona do rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 16.03.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Przepustnicę miałem zastosować z zamiarem: - przy odpalonym kominku, i jakiejś imprezce w domu robi się ciepło i duszno. Kominek chcemy mieć nadal odpalony dla efektu, ale robi się za gorąco, więc tą przepustnicą powodujemy, że nie całe powietrze z rekuperatora przechodzi przez kominek, a tylko część, dzięki czemu nie jest tak mocno nagrzane. chyba jesteś w błędzie i efekt będzie wręcz odwrotny - przymykając przepustnicę ( i jak dobrze zrozumiałem przekierowując cześć powietrza do innego kanału/ujścia ) powietrze wychodzące po przejściu przez obudowę kominka będzie jeszcze cieplejsze. Dziać się będzie tak z powodu mniejszego przepływu powietrza ( "chłodzenia ") i związanym z tym wzrostem temperatury w obudowie kominka . Ale przecież wpuszczenie trochę chłodu gdy jest zimno na dworze nie jest problemem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 17.03.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Chodziło mi dokładniej o zmianę, obiegu powietrza, równoległa trasa dla dla kominka. Ale chyba masz rację, i sytuacje takie są na tyle rzadkie, że wystarczy uchylić okno Jak widać chyba nie ma osoby która coś takiego połączyła A czy jest ktoś kto ma oba systemy w jednym domu? oddzielnie rekuperacje i DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 17.03.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Może wystarczy w komorze kominka zamontować komorę z możliwie największą powierzchnią odbioru ciepła i przez nią puścić powietrze z rekuperatora. W lato można by zastosować przepustnice i ominąć komore.http://images45.fotosik.pl/86/05b7f7d10662435dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 18.03.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 W lato jak w kominku nie jest grzane to chyba tez niczemu nie przeszkadza, jeśli by tylko przechodziło powietrze, bez podgrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Mi się wydaje,że to całkiem dobre rozwiązanie.A może zamiast tej przepustnicy zbocznikować całkiem kominek. tzn. zamontować jakiś zawór i jak nie ma potrzeby puścić powietrze bez udziału komory kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts