Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC+REKU jako DGP

Recommended Posts

Sporo jest wątków poruszających ten temat, ale ze względu, że mam zamiar rozpatrywać konkretny projekt z konkretnymi rozwiązaniami otwieram nową zakładkę. Jednocześnie proszę osoby chętne do pomocy o wychwycenie słabych stron i podpowiedzenie lepszych rozwiązań. Za co z góry dziękuję. 

Zaczynam od podania parametrów domu Z 24GL http://www.z500.pl/projekt/z24/podwarianty.html

- powierzchnia domu 120m2

- kubatura 340m3

- ściana U=0,18

- strop U=0,15

- podłoga U=0,22

- okna MS rama U=1.1 z szybą U=0.66

Generalne założenie to połączenie;

- żwirowego gruntowego wymiennika ciepła

- dystrybucji gorącego ( ciepłego) powietrza z kominka z płaszczem wodnym za pomocą rekuperatora

Powietrze przechodzi standartowo przez GWC ( lub czerpnie ścienną – zależności od potrzeby i temperatury na zewnątrz) następnie trafia do rekuperatora skąd jest wtłaczane do obudowy kominka i dalej kanałami DGP rozprowadzane po domu.

A teraz szczegóły i objaśnienia wyboru rozwiązań i doboru elementów.

GWC

- odległość rekuperatora od złoża 8m w linii prostej ok. 2m. od domu

- wymiary 3,5x5,5 wysokość 0.7 co daje ok. 13,5m3. objętości.

Pytania

1.Czy wymiary i objętość gwc13,5m3 są poprawne i wystarczająca dla tego domu?

2. Jakiej mocy, (jaki spręż) powinien mieć wentylator wspomagający, podczas gdy rekuperator http://www.rekuperatory.pl/stork/modeleg90.shtml będzie ciągnął powietrze przez GWC?

Kominek

Kominek będzie z płaszczem wodnym, ale z praktyki wiem, że i tak oddaje sporo ciepła . Dla wyrównania temperatury miedzy salonem i pozostałymi pomieszczeniami planuję, więc to ciepło rozprowadzić za pomocą i tak pracującego rekuperatora.

Założenia potrzebne do spełnienia poprawnej pracy układu;

1.Konieczne jest doprowadzenie powietrza do spalania bezpośrednio do wkładu kominkowego. Oto kominki, które udało mi się znaleźć posiadające tę cechę. Jeżeli ktoś zna inne niech poda linki do nich.

- Makroterm – w tym rozwiązaniu użyto wentylatora do regulacji procesu spalania, którego mówiąc szczerze chciałbym uniknąć. http://www.makroterm.pl/turbokominek/turbokominek_i/_/b0f4973209a8c35b/

- Lazar http://www.hkslazar.pl/index.php?s=oferta&p=kominki_wodne

- CTM http://www.ctmpolonia.pl/oferta_zeliwny.htm – możliwość zakupu zestawu adaptacyjnego do automatycznego sterowania dopływem powietrza

- Inną opcją może być również wykonanie szczelnej podstawy z doprowadzeniem powietrza, na której byłby posadowiony dowolny wkład.

Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na CTM 12kw

Bez względu na wybór wkładu chciałbym zastosować do regulacji procesem spalania następujące elementy

- sterownik http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=1137&topSsid=70f5eea0eb4763f7dc454d009645c13f – pozwala dodatkowo na podłączenie regulatora pokojowego

- przepustnica http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=1139&topSsid=70f5eea0eb4763f7dc454d009645c13f

2.Szcelna lub prawie szczelna obudowa kominka – konieczność wyeliminowania niezbędnych przecież przerw pomiędzy kominkiem i jego obudową. Nasuwają mi się dwa rozwiązania.

- wypełnienie tych szczelin sznurem

- uszczelnienie sznurem przylegającym do ściany kominka pracującym elastycznie na sprężynie jak na rysunku poniżej.

http://img399.imageshack.us/img399/6743/beztytuuuy1.png

Rozkład kanałów wentylacyjnych

niebieskie – nawiew

czerwone - wyciąg

http://img217.imageshack.us/img217/7568/rekuxm3.th.jpg

1 – obudowa kominka

2 - rekuperator

Sterowanie GWC / czerpnia ścienna

Po jednej przepustnicy http://kotly.com/product_info.php?cPath=26_69&products_id=1139&topSsid=70f5eea0eb4763f7dc454d009645c13f z siłownikiem umieszczone w kanałach doprowadzających powietrze z GWC i czerpni ściennej. Przepustnice te w zależności od temperatury powietrza w czerpni ściennej będą przełączane za pomocą sterownika włączającego przepustnicę A i jednocześnie włączającego przepustnicę B.

Dlaczego taki układ?

1. Możliwość rozprowadzenia ciepła za pomocą i tak koniecznej do zbudowania instalacji rekuperatora z obudowy i rury dymowej na resztę domu, dzięki czemu uniknie się (w całości lub częściowo) przegrzewania salonu w stosunku do pozostałych pomieszczeń.

2. Wtłaczanie powierza przechodzącego przez rekuperator powinno korzystnie wpłynąć na;

- eliminację ( lub zminimalizowanie) efektu przypiekania kurzu – dostarczane będzie przefiltrowane powietrze.

- likwidację smug przy wylotach z anemostatów - dostarczane będzie przefiltrowane powietrze.

- w razie nieszczelności przewodu dymowego większe ciśnienie w obudowie kominka będzie utrudniać przedostawanie się dymu do pomieszczeń i możliwość zaczadzenia.

- zastosowanie automatyki procesem spalania wydłuży pracę kominka i pozwoli utrzymać domu pożądaną temperaturę .

Proszę o pomoc w znalezieniu

1. Termoregulatora sterującego pracą przepustnic ( z czerpni GWC lub czerpni ściennej ) – musi przy zadanej temperaturze przełączać pracę z urządzenia A na B

dziękuję za rzeczowe uwagi

• 2 weeks później...
albo kominek z PW albo rekuperator,

zastosowanie rekuperatora jest nieefektywne

Po pierwsze dzięki za zainteresowanie

W stwierdzeniu nieefektywne rozumiem że chodzi Ci o to że kominek = tanie grzanie więc poco udziwnienia skoro i tak jest tanio. - popraw jeśli się mylę

W temacie chodzi mi jednak o pomoc w zrealizowaniu takiego połączenia ( lub odwiedzenie od niego ) . Rekuperator chcę porostu mieć nie tylko ze względu na oszczędności w ogrzewaniu lecz również ze względu na skuteczność wentylacji oraz " czystość " powietrza (dzieciak alergik)

Sądzę że ten układ będzie działał - po odpowiedzi na parę pytań z pierwszego postu

pozdrawiam i liczę na kolejne posty

• 2 weeks później...
Obawiam się, że za dużo naraz podajesz informacji. Ciężko ogarnąć. Mój projekt, wiesz, znam na wylot, nad obcym projektem kompleksowym jakoś trudno tak dogłębnie się pochylić. Sugerowałbym, byś w poszczególnych działach forum przebadał sprawy cię interesujące, bo inaczej - ciężka sprawa. Ale trzymam kciuki i podziwiam. :oops:

dzięki za zainteresowanie

ja niedawno oglądałem w salonie dospela podobne rozwiązanie, z powodu wysokiej temperatury od kominka uszkodził się rekuperator, po zmianach ciepłe powietrze z kominka nie było już tłoczone do rekuperatora a tylko za pomocą wentylatora przesyłane do innych pomieszczeń, jednym słowem było to coś w rodzaju DGP gdzie dołączono nawiew rekuperatora

problem w tym że rura z kwasówki do DGP kosztuje 20zł/mb a rura do rekuperacji 3 zł/mb

Właśnie dlatego w moim założeniu rekuperator WDMUCHUJE ciepłe powietrze do obudowy kominka.

Sądzę że wentylator wspomagający nie będzie potrzebny ponieważ wkład kominkowy będzie z płaszczem wodnym czyli większość energii odbierze woda z płaszcza kominka.

mpoplaw - o co chodzi z tymi rurami do kwasówki i dgp?

PeZet - postaraj się wgryżć w temat :-?

pozdrawiam

też chciałem zrobić mały kubełek z żeberkami wokół rury z kominka przez który miało przepływac powietrze z reku. Producent powiedział że nie da gwarancji, ze zniszczy wysoka temperatura rekuperator. To takie hybił trafił albo się uda albo nie

zamiast gwc mam klimakonwektor który podgrzewa powietrze do reku zimą a chłodzi latem. Nie zamontował bym gwc ze względu na koszty i powierzchnię na działce i w szczegółności dlatego, ze czerpnia to łakomy kąsek dla złodziei z gazem usypiającym

też chciałem zrobić mały kubełek z żeberkami wokół rury z kominka przez który miało przepływac powietrze z reku. Producent powiedział że nie da gwarancji, ze zniszczy wysoka temperatura rekuperator. To takie hybił trafił albo się uda albo nie

zamiast gwc mam klimakonwektor który podgrzewa powietrze do reku zimą a chłodzi latem. Nie zamontował bym gwc ze względu na koszty i powierzchnię na działce i w szczegółności dlatego, ze czerpnia to łakomy kąsek dla złodziei z gazem usypiającym

Jak może się zniszczyć reku jeżeli swoje już zrobił i wydmuchał powietrze za siebie - coś to dziwne tłumaczenie producenta.

A z tą czerpnią i gazem to rzeczywiście problem - nie myślałem wcześniej o tymi - może czujka ruchu do alarmu lub oświetlenia zapobiegnie takiej sytuacji.

Jak może się zniszczyć reku jeżeli swoje już zrobił i wydmuchał powietrze za siebie - coś to dziwne tłumaczenie producenta.

chodziło mi o to aby jeden obieg nawiewu połączyć z ssącą końcówką a pomiędzy nimi ożebrowana rura, taki jak tłumik na rurze z kominka, i to wprowadzić do obiegu reku, ... nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o jakie rozwiązanie mi chodziło - na to producent się nei zgodził

• 3 months później...
majstry od dospela powiedziały tylko że rury od reku nie nadają sie do DGP, i na pierwszy rzut oka widać że rury od reku te po 3 zł/mb to raczej prowizorka niż rury, a z kolei te rury od DGP nie ma sensu stosować do reku bo po co ??

Gdy się kombinuje to może być po co :wink: :wink: reku do DGP

Tak piszę żeby podciągnąć temat :roll:

• 8 months później...

Podpinam się pod temat, bo kombinuje nad czymś podobnym i zastanawiam się czy ma prawo to działać.

tzn:

- Powietrze wyciągane z łazienki i kuchni przechodzi przez rekuperator i jest wydalane na zewnątrz.

- Świerze powietrze jest pobierane z zewnątrz, przechodzi przez rekuperator, następnie idzie prosto do komory w kominku i dalej jest rozprowadzone z DGP po mieszkaniu.

Chciałbym osiągnąć połączenie obu systemów, gdy kominek nie pracuje, lato itp system pracowałby jako najzwyklejszy rekuperator. Powietrze tylko by przechodziło przez kominek, ale i tak nie będzie ogrzewane.

W momęcie uruchomienia kominka, powietrze z rekuperatora zostanie dodatkowo ogrzane i rozprowadzone po pomieszczeniach.

Zakładam jeszcze możliwość zastosowania przepustnicy sterującej ilością powietrze, która przechodzi przez kominek.

Czy to ma prawo działać?? ogólnie jest bardzo mało na ten temat poruszane w necie :(

Zasada działania jest taka jaką opisałeś w Swoim poście.

Rozmawiałem z dwoma instalatorami Rekuperatorów i mówili że, nie czegoś takiego nie robili i nie wezmą na siebie odpowiedzialności za montaż takiego rozwiązania - chociaż jednocześnie podpytanie mówili że obudowę kominka można traktować jak skrzynkę rozprężną w normalnych instalacjach DGP.

Zakładam jeszcze możliwość zastosowania przepustnicy sterującej ilością powietrze, która przechodzi przez kominek.

Co chciałbyś osiągnąć przez zastosowanie tej przepustnicy ?

wydaje mi się że, zastosowanie jej przed kominkiem to chyba zły pomysł - manipulowanie nią ( przymykanie ) spowoduje zwiększenie oporów powietrza i zakłócanie pracy rekuperatora.

Jestem w trakcie realizacji tego rozwiązania czyli połączenia reku z kominkiem z PW. Zainstalowałem już kanały, przepustnice z podejściami do kominka. Problem mam ze znalezieniem kominka z bezpośrednim ( szczelnym ) podłączeniem powietrza do spalania.

pozdrawiam

Widzę, że nie tylko ja tak kombinuję :)

Przepustnicę miałem zastosować z zamiarem:

- przy odpalonym kominku, i jakiejś imprezce w domu :) robi się ciepło i duszno. Kominek chcemy mieć nadal odpalony dla efektu, ale robi się za gorąco, więc tą przepustnicą powodujemy, że nie całe powietrze z rekuperatora przechodzi przez kominek, a tylko część, dzięki czemu nie jest tak mocno nagrzane.

Kominek z bezpośrednim spalaniem to np Hajduk, ja zamówiłem Volcano D

I będę chciał aby przy instalacji, pobór powietrza do ogrzewania nie był z salonu, a z rury która schodzi ze strychu, a która później będzie podłączona do rekuperatora.

Przepustnicę miałem zastosować z zamiarem:

- przy odpalonym kominku, i jakiejś imprezce w domu :) robi się ciepło i duszno. Kominek chcemy mieć nadal odpalony dla efektu, ale robi się za gorąco, więc tą przepustnicą powodujemy, że nie całe powietrze z rekuperatora przechodzi przez kominek, a tylko część, dzięki czemu nie jest tak mocno nagrzane.

chyba jesteś w błędzie i efekt będzie wręcz odwrotny - przymykając przepustnicę ( i jak dobrze zrozumiałem przekierowując cześć powietrza do innego kanału/ujścia ) powietrze wychodzące po przejściu przez obudowę kominka będzie jeszcze cieplejsze. Dziać się będzie tak z powodu mniejszego przepływu powietrza ( "chłodzenia ") i związanym z tym wzrostem temperatury w obudowie kominka .

Ale przecież wpuszczenie trochę chłodu gdy jest zimno na dworze nie jest problemem :wink:

pozdrawiam

Chodziło mi dokładniej o zmianę, obiegu powietrza, równoległa trasa dla dla kominka. Ale chyba masz rację, i sytuacje takie są na tyle rzadkie, że wystarczy uchylić okno :)

Jak widać chyba nie ma osoby która coś takiego połączyła :(

A czy jest ktoś kto ma oba systemy w jednym domu? oddzielnie rekuperacje i DGP?