Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RATUNKU - woda pod posadzką !!!

Marc

Recommended Posts

Moi wspaniali hydraulicy zostawili na całą noc węża ogrodowego w domu, z którego lała się woda. Rano wodę trzeba było zbierać łopatami. Ponieważ mam ułożoną folię i styropian a nad tym ogrezwanie podłogowe (w części już zalane) woda dostała się pomiędzy folię a beton (chodzi o pierwszą warstwę betonu a nie jastrych). Żeby było śmieszniej beton jest wodoszczelny, więc nie wypije wody.

Mam pytanie co z tym fantem zrobić? Nie wchodzi w grę ściąganie całej podłogi bo to za duże koszty (część posadzki mam zalaną i trzeba by było kuć). Część wody wypiły już ściany ale co z resztą? Na razie nie będę kładł paneli poczekam do przyszłego lata (po upałach) i gładzi gipsowej (poczekam aż ściany się wysuszą).

Czy macie jakieś pomysły?

Gość bajzi
zbyt dużo wody to tam sięchyba nie dostało (zależy od jakości wykonania), ale na twoim miejscu nie układałabym zwłaszcza paneli na podłodze. myślę, że w miarę upływu czasu wilgoć przejdzie do ścian, bo innej drogi nie widzę. jak otynkujesz, pojawią ci się wykwity z wody. co jakiś czas będziesz je zamalowywać i patrzeć, czy pojawią się nowe.......jak się nie pojawią, wtedy możesz kłaść posadzkę.

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Na razie będę suszył w sposób naturalny (podobno w przyszłym tygodniu ma być cieplej) a później zobaczę jak bardzo ściany piją wodę (mam już tynki cementowo-wapienne, planuję gładź gipsową, która teraz chyba trochę poczeka). Problem polega na tym, że nie wiadomo ile jej jest bo tam gdzie ona się znajduje nie ma dostępu. A z panelami poczekam.

Pozdrawiam

Rozważył bym kupno osuszacza elektrycznego domowego. Przyda się latem w domu. Zmniejszenie wilgotności z 80% do 50% przy temperaturach powyżej 23 stopni daje odczuwalną ulge.

Moc osuszacza około 300W. Ceny nieco powyżej tysiąca.

N.p. http://www.aerial.pl Jest też jakiś polski producent we Wrocławiu.