jacekot 20.03.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 WitamZa jakiś czas będę robił opaskę wokół domu ,ale nigdzie nie znalazłem informacji jaka powinna być jej szrokość . Czy powinna być mniejsza niż nawis dachu czy szersza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.03.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 A co ma nawis dachu / szerokość okapu - rozumiem / do szerokości opaski ?? Ja robię opaskę o szerokości 0,5 metra. Wyłożona będzie kostką brukową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.03.2008 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 No własnie się zastanawiam. Jednum z celów opaski jest ochrona cokołu przed zabrudzeniem ziemią po przez padający deszcz (ale zdanie) . Więc dlatego się zastanawiam czy powinna wystawać poza okap dachy czy nie ? I czy ma to w ogóle jakiś związek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 20.03.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 No własnie się zastanawiam. Jednum z celów opaski jest ochrona cokołu przed zabrudzeniem ziemią po przez padający deszcz (ale zdanie) . Więc dlatego się zastanawiam czy powinna wystawać poza okap dachy czy nie ? I czy ma to w ogóle jakiś związek . Od ochrony przed deszczem ociekającym z dachu są rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.03.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 No własnie się zastanawiam. Jednum z celów opaski jest ochrona cokołu przed zabrudzeniem ziemią po przez padający deszcz (ale zdanie) . Więc dlatego się zastanawiam czy powinna wystawać poza okap dachy czy nie ? I czy ma to w ogóle jakiś związek . Od ochrony przed deszczem ociekającym z dachu są rynny. O - głos rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.03.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 głos rozsądku, ale nie na temat - autor wątku nie obawia się o wodę ściakającą z dachu przecież.... tylko o deszcz odbity od ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 21.03.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 głos rozsądku, ale nie na temat - autor wątku nie obawia się o wodę ściakającą z dachu przecież.... tylko o deszcz odbity od ziemi No przecież jest napisane - jaka szerokość w odniesieniu do okapu - i czy to ma wogóle związek. pablitoo słusznie zauważył, że nie ma to związku. A ja napisałam dlaczego. Może zrobisz jakiś rysunek do tego? Podpowiem, że przy szerokim okapie ciupkę mniej pokapuje przy cokole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 21.03.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Opaska ma chronić elewację budynku przed zachlapaniem i ewntualnie odprowadzic wodę opadową od ściany budynku. Nie spotkałem sie by ktoś robił ja mniejsza od 30 cm. Zwykle robi się ok.50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 czasami też służy do łażenia wokół domu, można to też uwzględnić, moja wtedy musiałaby mieć min. 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 czasami też służy do łażenia wokół domu, można to też uwzględnić, moja wtedy musiałaby mieć min. 1m Bezwzględna racja - dlatego moja opaska wystarczy jak bedzie miała 0,5m Należy też wziąć pod uwagę to że koszta wykonania opaski o szerokości 1m będą dwa razy większe jak koszta wykonania opaski o szerokości 0,5m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.03.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 głos rozsądku, ale nie na temat - autor wątku nie obawia się o wodę ściakającą z dachu przecież.... tylko o deszcz odbity od ziemi to trzeba zrobic 'opaske' z iglakow niskie krzewy zrobia 'kurtyne' i elewacha bedzie suchutka j/k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Należy też wziąć pod uwagę to że koszta wykonania opaski o szerokości 1m będą dwa razy większe jak koszta wykonania opaski o szerokości 0,5m ... "otóż nie zgodzę się z Panią, Pani Nino" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.03.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czyli wg was (większości) nie znaczenia jak szeroka będzie opaska do okoła domu ? Jak będzie miała 5cm , 10 cm lub 60cm będzie spełniała w taki sam sposób swoje zadanie , czyli ochronę cokołu przed pochlapaniem ? I nijak ma to się do wystającego dachu poza obrys budynku( scian ) ? Czyli mogę przyjąć ze jej szerokość zależy od względów estetycznych ? A nie zgadzam się ze opaska 1m będzie dwa razy droższa od opaski 0,5 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 5 cm nie spełni10cm nie spełni60cm powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czyli wg was (większości) nie znaczenia jak szeroka będzie opaska do okoła domu ? Jak będzie miała 5cm , 10 cm lub 60cm będzie spełniała w taki sam sposób swoje zadanie , czyli ochronę cokołu przed pochlapaniem ? I nijak ma to się do wystającego dachu poza obrys budynku( scian ) ? Czyli mogę przyjąć ze jej szerokość zależy od względów estetycznych ?. Na pewno 5cm nie bedzie spełniać swojej roli ... A nie zgadzam się ze opaska 1m będzie dwa razy droższa od opaski 0,5 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.03.2008 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czyli jednak szerokość ma znaczenie ! To od czego ona zależy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.03.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 wg teorii błonowej Prandtla można zacząć od 0,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czyli jednak szerokość ma znaczenie ! To od czego ona zależy ? Zależy od średniej rocznej ilości opadów deszczu w stosunku do współczynnika kąta opadów i prędkości wiejących wiatrów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.03.2008 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czyli jednak szerokość ma znaczenie ! To od czego ona zależy ? Zależy od średniej rocznej ilości opadów deszczu w stosunku do współczynnika kąta opadów i prędkości wiejących wiatrów ... hmm to dość proste myślałem ze może to być bardziej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Kolego - bez jaj - toż to proste jak swiński ogon - Barbossa słusznie napisał - opaska od około 0,5m nie pozwoli podczas intensywnych opadów na chlapanie błotem na elewację ... - pół metra kostki czy czego tam użyjesz jest bezpieczną odległością - natomiast jak opaska ma być jednocześnie komunikacją dookoła domu to może być mało - przyjmij wówczas 1m i po kłopocie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts