Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska - jaka szerokość

Recommended Posts

No własnie się zastanawiam. Jednum z celów opaski jest ochrona cokołu przed zabrudzeniem ziemią po przez padający deszcz (ale zdanie) . Więc dlatego się zastanawiam czy powinna wystawać poza okap dachy czy nie ? I czy ma to w ogóle jakiś związek .

Od ochrony przed deszczem ociekającym z dachu są rynny.

No własnie się zastanawiam. Jednum z celów opaski jest ochrona cokołu przed zabrudzeniem ziemią po przez padający deszcz (ale zdanie) . Więc dlatego się zastanawiam czy powinna wystawać poza okap dachy czy nie ? I czy ma to w ogóle jakiś związek .

Od ochrony przed deszczem ociekającym z dachu są rynny.

O - głos rozsądku :D

głos rozsądku, ale nie na temat - autor wątku nie obawia się o wodę ściakającą z dachu przecież....

tylko o deszcz odbity od ziemi :o

No przecież jest napisane - jaka szerokość w odniesieniu do okapu - i czy to ma wogóle związek.

pablitoo słusznie zauważył, że nie ma to związku. A ja napisałam dlaczego.

Może zrobisz jakiś rysunek do tego? :)

Podpowiem, że przy szerokim okapie ciupkę mniej pokapuje przy cokole...

czasami też służy do łażenia wokół domu, można to też uwzględnić,

moja wtedy musiałaby mieć min. 1m :D

Bezwzględna racja - dlatego moja opaska wystarczy jak bedzie miała 0,5m :D

Należy też wziąć pod uwagę to że koszta wykonania opaski o szerokości 1m będą dwa razy większe jak koszta wykonania opaski o szerokości 0,5m ...

:lol:

Czyli wg was (większości) nie znaczenia jak szeroka będzie opaska do okoła domu ? Jak będzie miała 5cm , 10 cm lub 60cm będzie spełniała w taki sam sposób swoje zadanie , czyli ochronę cokołu przed pochlapaniem ? I nijak ma to się do wystającego dachu poza obrys budynku( scian ) ? Czyli mogę przyjąć ze jej szerokość zależy od względów estetycznych ?

A nie zgadzam się ze opaska 1m będzie dwa razy droższa od opaski 0,5 m .

Czyli wg was (większości) nie znaczenia jak szeroka będzie opaska do okoła domu ? Jak będzie miała 5cm , 10 cm lub 60cm będzie spełniała w taki sam sposób swoje zadanie , czyli ochronę cokołu przed pochlapaniem ? I nijak ma to się do wystającego dachu poza obrys budynku( scian ) ? Czyli mogę przyjąć ze jej szerokość zależy od względów estetycznych ?.

Na pewno 5cm nie bedzie spełniać swojej roli ...

A nie zgadzam się ze opaska 1m będzie dwa razy droższa od opaski 0,5 m .

:lol:

Kolego - bez jaj - toż to proste jak swiński ogon - Barbossa słusznie napisał - opaska od około 0,5m nie pozwoli podczas intensywnych opadów na chlapanie błotem na elewację ... - pół metra kostki czy czego tam użyjesz jest bezpieczną odległością - natomiast jak opaska ma być jednocześnie komunikacją dookoła domu to może być mało - przyjmij wówczas 1m i po kłopocie ...