poldek82 20.03.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Za jakie usługi z chęcią byś zapłącił/a ... aby firma przy budowie domu, w trakcie zalłatwiania papierologii przed budową Ci pomogła, tak aby wszystko poszło sprawniejm szybciej i bez niepotrzebnych stresów. Czy był by to np. : - kosztorys na poszczególne etapy budowy - doradztwo przy zakupie materiałów - pomoc w doborze projektu - wyszukanie dobrego wykonawcy ... ... ... i takie tam Wypowiedzcie sie na ten temat, bardzo mi to pomorze PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.03.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 kurcze .... tak sobie mysle .... za nic chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.03.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 za nic chyba jesteś beznadziejnym targetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.03.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 jak dla mnie "firma" musiałaby umieć jako tako pisać po polsku no i mieć w swych zasobach słownik ortograficzny cały ten sondaż jest raczej kolejną próbą szukania klientów http://forum.muratordom.pl/pomoc-w-budowie-domu,t105518.htm [fajne podsumowanie w tym wątku ] http://forum.muratordom.pl/kosztorysy-kosztorysowanie-tanioooo,t123739.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.03.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 za nic chyba jesteś beznadziejnym targetem no myślę ! ale mowie powaznie: gdybym mial realizowac kolejny domek, to płaciłbym jedynie za robociznę plus oczywiscie wydanie odpowiednich dokumentow, nigdy za wsparcie czy tez dobre słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 20.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Za jakie usługi z chęcią byś zapłącił/a ... aby firma przy budowie domu, w trakcie zalłatwiania papierologii przed budową Ci pomogła, tak aby wszystko poszło sprawniejm szybciej i bez niepotrzebnych stresów. Czy był by to np. : - kosztorys na poszczególne etapy budowy zwykle koszt kosztorysu wykonawca wlicza w cenę usługi Jak chciałbyś uodpowiedzialnić samodzielnego kosztorysanta za rzetelność ? - doradztwo przy zakupie materiałów Zwykle wliczone jest w cenę materiałów (pytania do sprzedawcy) pomoc w doborze projektu Jeśli biorę architekta to pomoc jest w cenie projektu. Nawet można powiedzieć że jest to idea projektu na zamówienie. Przy powtarzalnym o koszcie ok 2 tys zł ile chciałbyś zarobić na doradztwie ??? - wyszukanie dobrego wykonawcy robi to każdy większy producent za darmo (tzw. autoryzowana ekipa) ... ... ... i takie tam Wypowiedzcie sie na ten temat, bardzo mi to pomorze PZDR Oprócz częściowych doradztw które opisałem na czerwono, kompleksowe doradztwo przed budową jest wliczone w cenę dewelopera, który załatwia mi wszystko w/w. No, oprócz wyboru projektu. Zapłaciłbym za wszystkie wymienione przez Ciebie usługi. Pod warunkiem wpłacenia przez Ciebie kaucji, z której mógłbym potrącać za stres związany z Twoimi pomyłkami. Wysokość kaucji obawiam się byłaby porównywalna z kosztem budowy bo na każdym etapie może wyjść jakiś problem z okresu planowania. Mogą być inne porównywalne rozwiązania. Stoi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.03.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 rozmawiałem kiedyś z podobną firmą, która doradzała i budowała jako inwestor zastępczy (tak to się jakoś nazywało). przygotowali mi ładny kosztorys ile zapłacę i ile zaoszczędzę na vacie i na tym że oni wybudują mi dom.ostatnio wpadł mi na ekran przypadkiem ten kosztorys za same papierkowe prace liczyli od 6k do 24k pln ja za to zapłaciłem 2kpln ale na vacie (7% przy całkowitym wykonastwie) oszczędziłbym 40k pln wg ich wyliczeń.z tym że i tak odzyskam okolo 20k jak złożę papiery do US (na te materiały które jest ulga w vacie) trochę ten ich kosztorys był niespójny bo raz wyliczał mi że za SSO zapłacę 270kpln a raz, że 210k pln - pewnie ta pierwsza wartość była prawdziwa ja na SSO wydałem około 190kpln budując z ekipami które sobie sam znalazłem i wykonując drobne prace z ojcem - samemu organizując materiały... w tej cenie mam zrobione pewne rzeczy które oni planowali w innych etapach więc nie były zawarte w cenie SSO - np wylane schody czy tarasyalbo wszystkie możliwe przyłącza do domu (prąd,woda,kanalizacja) ale jak ktoś nie ma czasu żeby samemu stanąć niekiedy przy łopacie albo biegać za materiałem to jest jakieś wyjście - niestety dość kosztowne pomimo wyliczonych "oszczędności" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts