Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za ilę wybuduję ten domek?

fonia

Recommended Posts

Witam,jestem po raz pierwszy na tym forum.Przymierzamy się z mężem do kupna działki i budowy domu w okolicach Wejherowa.

Prosiłabym o orientacyjną wycenę budowy tego domu do stanu "pod klucz",(łacznie z wykończeniówką),myślimy o zatrudnieniu jednej ekipy.

Niestety mam problem z wklejeniem linka,projekt jest ze strony Muratora,dom jest z poddaszem.Nazwa projektu to AKURATNY(Murator c175).

Bardzo dziękuję za pomoc.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=584&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=akuratny&symbol=&x=0&y=0&nr=0

Masz link.

Mój domek jest dość podobny, bez garażu. Budowa systemem gospodarczym, dużo pracy własnej szczególnie przy wykończeniu. W zasadzie prawie całkowicie praca własna.....

Na razie wydałam ok 270 tyś. Bez działki ale z mediami. Do stanu zamieszkania. Muszę jeszcze zrobić tynki zewnętrzne, zagospodarować działkę, zrobić taras.

Wykończenie na poziomie "marketowym", bez mebli, ale z kuchnią i łazienkami.

taniej można by - może ze 20 -30 tyś, ale ja się spieszyłam. Zawsze szybko = drożej... Ale z drugiej strony cegłę i dach miałam kupione przed tym ubiegłorocznym szaleństwem cenowym. Więc może wyjść na jedno... Do garażu dołóż sobie min 15 tyś. Czyli bez 300 nie ma co myśleć, jeżeli nie masz ojca murarza, teścia hydraulika i prywatnej hurtowni budowlanej 8)

Acha, zatrudnienie ekipy pod klucz podniesie koszt. Wykończeniówka jest mordercza finansowo. Za głupią ściankę z gips-katronu z półeczkami - tysiąc, za gres 30m2 - tysiąc itd.

Prosiłabym o orientacyjną wycenę budowy tego domu do stanu "pod klucz",(łacznie z wykończeniówką),myślimy o zatrudnieniu jednej ekipy.

Zepsuła mi się szklana kula i ciężko mi zgadnąć ile krzyknie ekipa którą sobie wybierzesz. Nie ułatwia też wyceny brak wiedzy z jakich materiałów masz zamiar wykańczać dom - czy masz zamiar kłaść na podłogach lenteks czy może jakieś deski z drewna egzotycznego, okna z Drutexu czy może jednak Oknoplastu-Kraków... itd, itp

Jak ja szukałem ekipy do dachu to wyceny robocizny wahały się między 40zł/m2 a 100zł/m2

A to był tylko dach czyli jakieś 1/4 kosztu stanu surowego otwartego.

przy budowie "pod klucz" liczy sie średnio 3,5k pln /1m2 więc 400k pln powinno Ci starczyć +- 60k pln w zależności od materiałów.

fonia

jeśli myślicie o zatrudnieniu jednej ekipy - to zróbice wywiad wśród ekip - a raczej firm, które takie budowanie oferują. Na forum nikt Ci nie odpowie na to realnie! No chyba, że interesują Cie odpowiedzi typu +- 100 000PLN

Kup projekt - spotkaj sie z kilkoma firmami i bedziesz wiedziała.

przy budowie "pod klucz" liczy sie średnio 3,5k pln /1m2 więc 400k pln powinno Ci starczyć +- 60k pln w zależności od materiałów.

pierwek

1. średnio ... to wiesz co możesz sobie policzyć.

2. Powierzchnia netto tego domu 176,3 m2 a z Twoich obliczeń per m2 wynika że domek ma 114m2 - różnica raptem 62 m2 :)

Nawet biorąc te 60k co dorzuciłeś.

wiesz, ja mam w swoim nowym domku garaż + kotłownię o powierzchni 50m2

w kotłowni rzucę jakiś tanie płytki na ścianę i na podłogę po to by nie malować tego co chwilę ale garaż będzie surowy - podłogę być może pomaluję a może nawet nie -

Pomaluję tylko ściany. Wykończenie tych 50m nie będzie bardzo kosztowne...

to nie pokój czy łazienka...

a tych powierzchni nie zalicza się chyba do powierzchni użytkowej

liczenie po powierzchni użytkowej nie jest takie złe choć zgadzam się, że obarczone dużym błędem - ale na tym etapie bez danych nie da się tego sensownie policzyć.

można to tylko oszacować zgrubnie