Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planuję położyć podłogówke w całym domu i do tej pory widziałam ja zasilaną gazowym kotłem kondensacyjnym. Obecnie mój zapał nieco zbladł i zastanawiam się czy przy obecnych i przeszłych zapędach gazowni do podnoszenia cen nie będę musiała kupować kolejnego kotła na drewno czy cos innego, żeby móc ogrzać sie zimą? Gdybyz chociaż ten kociał kondensacyjny był tańszy...

No i moje pytanie, wiem, że jest sposób na ogrzewanie podłogowe w połączeniu z kotłem na paliwa stałe, ale czy rzeczywiścię to się sprawdza. Ma ktoś taki układ? Jak to wpływa na odczuwanie temperatury? Czy rzeczywiście jest taniej niz gazem?

https://forum.murator.pl/topic/98563-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-a-kocio%C5%82-na-paliwa-sta%C5%82e/

A nie ma jakichś "zawirowań" temperatury, gdyby kocioł nagle nie wytrzymał i nagrzał za dużo? I czy taki kocioł nie wyekspolatuje się szybciej?

znaczy da sie zrobic - ale instalacje trzeba wykonać tak, zeby instalacje zabezpieczyc przed niekontrolowanym wzrostem temperatury, a na dodatek kocioł trzeba zabezpiczyc przez zbyt chłodnym powrotem.

Zrealizowac to mozna na 2-3 sposoby z różnym stopniem komplikacji ;)

Prawde mowiac kotły na paliwo stałe nie są 'stworzone' do obsługi teo typu instalacji preferujacych niskie temp zasilania - ale wykonac taka instalacje sie da - jak wspomniał kolega.

I oczywiscie prawidłowo wykonana instalacja pracowała będzie tak samo jak zasilana PC lub kondensatem - no oprócz tego ze do pompy ciepła wungla nie dorzucamy codziennie ;)

Przy inastalowaniu ogrzewania podłogowego przy piecu na opał stały przydatny jest zbiornik akumulacyjny no i oczywiście odpowednio zrobiona instalacja c.o. przez dobrego instalatora. Przy zastosowaniu ogrzewania podłogowego trzeba dobrze dobrac kocioł na opał stały zeby nie był przewymiarowany.

wystarczy dobry kocioł z podajnikiem i układ mieszający,

bufora nie trzeba, wystarczy zasobnik ciepłej wody o pojemności minimum 120l.

Ja mam kocioł kondensacyjny Beretty"Kompakt Green" w całkiem przyzwoitej cenie. Generalnie kocioł na paliwo stałe i niskotemperaturowe ogrzewanie to nie najlepszy pomysł. Powstaje szereg problemów technicznych i eksploatacyjnych. Musisz zastosowac wymiennik ciepła + dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem podłogówki. Zalacany byłby też duży zasobnik (bufor) szeregowo wpięty w instalację. Sprawnosc tego kotła w tej instalacji będzie niwielka. To tak jagbys poszła z tygrysem na spacer.

Ja mam dom 140m2 (bet. komórkowy 24, styro 14cm, stropodach 25 cm)niskotemperaturowe ogrzewanie, kocioł j.w. i na dzień dzisiejszy zapłaciłem 1200-1250 zł za ogzrewanie. Przy przeliczeniu paliwa weż pod uwagę że taki kocioł węglowy jak bedzie miał sprawnosc realną 50% to jest dobrze.

Ja kontrolnie sprawdzam kondensat(nie mam jeszcze wykonanego odpływ, wiec spuszczam go do wiadra) i z m3 gazu uzyskuję 1,35 l kondensatu (maksynalna 1,49-1,53l/m3) co wskazuje na średnią sprawność na poziomie 103-105%.

co wskazuje na średnią sprawność na poziomie 103-105%.

eeerm a kto dodaje Dżule za darmo ?

licz ze jest to 95-97% ;)

dyskusji na temat sposobu liczenia spawnosci pewnie juz było pare...

i na dzień dzisiejszy zapłaciłem 1200-1250 zł za ogzrewanie. Przy przeliczeniu paliwa weż pod uwagę że taki kocioł węglowy jak bedzie miał sprawnosc realną 50% to jest dobrze.

gaz masz z rury czy z butli?

sprawność nowoczesnego pieca na paliwo stałe jest na poziomie 85%

W kotłach z podajnikiem to się zgadza piec nam sam będzie utrzymywał temperaturę wystarczy zawór mieszający , ale w kotłach zwykłych możemy mięć problemy z wykorzystaniem nadmiernej temperatury i zawór mieszający już może nie wystarczyć.

brzoza dlatego że w zwykłym kociołku którym nie możemy tak płynnie regulować, trzeba dobrze dobrać jego moc do instalacji żeby się nie okazało że będziemy musieli w nim palić na przyduszonym płomieniu. Zawór mieszający nie puści nadmiaru mocy na podłogówkę i temperatura na piecu może zbytnio rosnąć. Wiec w tym momęcie będziemy zmuszeni na dławienie płomienia w piecu żeby ograniczać temperaturę wody dlatego przydatny w tego typu instalacjach jest bufor który będzie magazynował nadmiar mocy, lub odpowiednio dobrana moc pieca. Przypomnę że utrzymywanie zbyt niskiej temp. wody w piecu powoduje wytwarzanie się kondensatu który w przeciągu kilku lat może doprowadzić do jego korozji!

Nie wiem czy Was zrozumiałam :(

Da się zrobić, ale najlepiej mieć kocioł z podajniekiem i zasobnikiem wody, tak? Czy ten zasobnik będzie mieszał wode wyłącznie do ogrzewania czy można też z niej korzystać w wannie?

i na dzień dzisiejszy zapłaciłem 1200-1250 zł za ogzrewanie.

Za rok, sezon czy miesiąc?

W kotłach z podajnikiem to się zgadza piec nam sam będzie utrzymywał temperaturę wystarczy zawór mieszający , ale w kotłach zwykłych możemy mięć problemy z wykorzystaniem nadmiernej temperatury i zawór mieszający już może nie wystarczyć...

Blady

w kotłach bez podajnika, nadmuchu i automatyki czyli "zwykłych " jak je nazywasz mozna równiez regulowac temperature czynnika grzewczego

do regulacji mozna użyc tzw. "miarkownik ciagu" (taki automatyczny palacz:)) lub wystarczy przymknąc drzwiczki ...

(jest jeszcze szyber przed czopuchem przymykany np. przy dużych wiatrach)

w kotłach "zwykłych" da sie sterowac temperaturą i jest to prosta czynnosc

natomiast jesli dobierzesz kocioł "na styk" zmuszony będziesz palic paliwem wysokokalorycznym typu dobry węgiel czy koks

z drewnem mozesz (przy niskich temperaturach na zewnatrz) miec kłopoty aby uzyskac minimalne teperatury w domu

a mała pojemnośc komory załadowczej spowoduje, ze czestotliwośc podkładań zniecheci do stosowania tego opału ...

Ja mam kocioł kondensacyjny Beretty"Kompakt Green" w całkiem przyzwoitej cenie. Generalnie kocioł na paliwo stałe i niskotemperaturowe ogrzewanie to nie najlepszy pomysł. Powstaje szereg problemów technicznych i eksploatacyjnych. Musisz zastosowac wymiennik ciepła + dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem podłogówki. Zalacany byłby też duży zasobnik (bufor) szeregowo wpięty w instalację. Sprawnosc tego kotła w tej instalacji będzie niwielka. To tak jagbys poszła z tygrysem na spacer.

Ja mam dom 140m2 (bet. komórkowy 24, styro 14cm, stropodach 25 cm)niskotemperaturowe ogrzewanie, kocioł j.w. i na dzień dzisiejszy zapłaciłem 1200-1250 zł za ogzrewanie. Przy przeliczeniu paliwa weż pod uwagę że taki kocioł węglowy jak bedzie miał sprawnosc realną 50% :o to jest dobrze.

Ja kontrolnie sprawdzam kondensat(nie mam jeszcze wykonanego odpływ, wiec spuszczam go do wiadra) i z m3 gazu uzyskuję 1,35 l kondensatu (maksynalna 1,49-1,53l/m3) co wskazuje na średnią sprawność na poziomie 103-105%.

a Ja wykonuję te rzeczy i Ja widzę że piszesz głupstwa

niestety :-?

podsmowanie:

wystarczy dobry kocioł z podajnikiem i układ mieszający,

bufora nie trzeba, wystarczy zasobnik ciepłej wody o pojemności minimum 120l.

A co w wypadku ,gdy nie ma ktoś kotła z podajnikiem?Pytam teoretycznie,z ciekawości gdyby taka sytuacja miała miejsce?Da rady?

Pewnie da ,tylko trzeba poświęcić temu więcej czasu?

wszystko da radę

zawsze jest coś za coś,

trzeba się trochę bardziej postarać :lol:

tutaj rzeczywiście przydał by się bufor,

tak że, trzeba rozważyć czy inwestować w mądrzejszy kocioł czy też w bufor,

cenowo wyjdzie podobnie,

wszystko da radę

zawsze jest coś za coś,

trzeba się trochę bardziej postarać :lol:

tutaj rzeczywiście przydał by się bufor,

tak że, trzeba rozważyć czy inwestować w mądrzejszy kocioł czy też w bufor,

cenowo wyjdzie podobnie,

czyli albo bufor,albo kocioł z dobrą automatyką,Dzięki za pomoc.

• 2 weeks później...

theodolit napisał:

Licz ze jest to 95-97%.

Przedstawione przeze mnie wyliczenie jest prawidłowe.

Poczytaj sobie o liczeniu sprawności kotła.

1950 napisał

a Ja je projektuję i widzę że wiesz jak to działa tylko nie wiesz dla czego.

Jak na razie nie wykazałeś błędu w moim myśleniu.

theodolit napisał:

Licz ze jest to 95-97%.

Przedstawione przeze mnie wyliczenie jest prawidłowe.

Poczytaj sobie o liczeniu sprawności kotła.

caloroczna sprawność :o :o producenci by cię ozłocili,

1950 napisał

a Ja je projektuję i widzę że wiesz jak to działa tylko nie wiesz dla czego.

Jak na razie nie wykazałeś błędu w moim myśleniu.

tak, zwłaszcza o 50 % sprawności kotła na paliwo stałe