Zołza 21.03.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 założyłam kratkę ściekową w pomieszczeniu gospodarczym, ot na wszelki wypadek awarii pralki i smierdzi mi z tej kratki jak ch..... i wsypuję jakieś bakterie do szamba, wywożę szambo i mam może spokój dwa dni i znowu cuchnie syfon podobno jest ok ma ktoś pomysł co może byc przyczyną?? załozyliśmy też jakiś kominek na szambie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.03.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 a czy przez przypadek syfon w kratce nie wysycha ? jak stoi nieuzywany wlanie np kubka wody raz na jakis czas powinien pomoc w tym przypadku... ew zastosowanie kratki z zabezpieczeniem -ale to juz pewnie po ptokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 (...) załozyliśmy też jakiś kominek na szambie A założyliście też jakąś wentylację pionów kanalizacyjnych ?? a czy przez przypadek syfon w kratce nie wysycha ? jak stoi nieuzywany wlanie np kubka wody raz na jakis czas powinien pomoc w tym przypadku... ew zastosowanie kratki z zabezpieczeniem -ale to juz pewnie po ptokach... Często sie tak zdarza - zwłasza jak w pomieszczeniu gospodarczym jest ogrzewanie podłogowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.03.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 podobno olej wlany do takiej kratki (tylko troszeczkę żeby rozlał się po powierzchni wody) ogranicza parowanie... jeżeli śmierdzi a woda jest w syfonie - może tak też sie zdarzyć - to coś tam gnijewtedy wsypać tam sody i zalać wrzątkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 21.03.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 wentylacja pionów kanalizacyjnych jest zrobiona wlewam do tej kratki co drugi dzień 5 litrów wody i wtedy mam spokój na trochę ale wystarczy że raz zapomne to jak rano wstaję to smród czuć wszędzie spróbuję tę sodę ale mam tak dosyć tek kratki że ją chyba zlikwiduję płytką aha i w pomieszczeniu gospodarczym nie mam podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.03.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 mamy to samo - poprostu paruje woda z syfonu po wlaniu oleju problem się skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.03.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 wentylacja pionów kanalizacyjnych jest zrobiona wlewam do tej kratki co drugi dzień 5 litrów wody i wtedy mam spokój na trochę ale wystarczy że raz zapomne to jak rano wstaję to smród czuć wszędzie spróbuję tę sodę ale mam tak dosyć tek kratki że ją chyba zlikwiduję płytką aha i w pomieszczeniu gospodarczym nie mam podłogówki HMm to moze wygladac na to ze kratka jest tak nieszczesliwie włączona do instalacji (miejsce i przekroje przewodow), ze np spuszczenie wody w kibelku 'wysysa' wode z syfonu ... a jezeli zadne z powyzszych nie jest prawda - to naprawde zadziwiająca kratka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 21.03.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 spróbuję sprawdzic jak to jest z tym spuszczaniem wody w kibelku i wczoraj po wywiezieniu szamba wlałam troche wody do kratki i przestało cuchnąć wziełam prysznic i zaczęło znowu śmierdzieć (z kratki oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.03.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 a czujesz że dmucha zimne powietrze z tej kratki? czy tylko śmierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 21.03.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 nie wiem czy dmucha bo się nie nachylałam, przy wlewaniu wody nie czułam sprawdzę (jak wróce do domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 21.03.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 A czy takie smrody to standard ? Myslałem kiedyś o kratce w garażu. Odradził mi ją hydraulik. Twierdził, że jeśli co jakiś czas nie będe zalewał kratki wodą to własnie pojawi się smród. Z kratki zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 21.03.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 A czy takie smrody to standard ? Myslałem kiedyś o kratce w garażu. Odradził mi ją hydraulik. Twierdził, że jeśli co jakiś czas nie będe zalewał kratki wodą to własnie pojawi się smród. Z kratki zrezygnowałem. do tego typu pomieszczeń mozna zastosować kratki z dodatkowym zamknięciem - na zasadzie klapy zwrotnej - ktore doszczelnia i nie przepuszca zapachow.. Jak ja to mowie - jest sporo miejsc w domu i innych budynkach, gdzie jak kratka jest to wydaje sie nei potrzebna, a jak jej nie ma to wyraznie widac jej brak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 A czy takie smrody to standard ? Myslałem kiedyś o kratce w garażu. Odradził mi ją hydraulik. Twierdził, że jeśli co jakiś czas nie będe zalewał kratki wodą to własnie pojawi się smród. Z kratki zrezygnowałem. Ja mam kratkę ściekową i w garażu i w pralnio/kotłowni - i absolutnie nie żałuję że je tam zamontowałem - spełniają znakomicie swoją rolę - zwłaszcza w garażu / mam garaż dwustanowiskowy / jak parkuję dwa auta obsypane śniegiem ... Nalać wody i dolać oleju - nie ma kłopotu ze smrodem - ja uzupełniam wodę w kratkach / jak jest taka konieczność / może raz w miesiącu ... Oczywiście jakość odpływów z syfonami też ma znaczenie - ja montowałem odpływy VIEGA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.03.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Chciałbym dodać, że ten olej to raczej spożywczy, a nie silnikowy. I nie za dużo - wystarczy kieliszeczek, co jakiś czas jednak przelać gorącą wodą z detergentem, bo olej może zjełczeć i...też śmierdzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 21.03.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Miałem takie problemy kilka miesięcy temu. Dolewałem wody i pomagało przez kilka dni i syfon był suchy. Rozebrałem kratkę i dokładnia umyłem ( czego tam nie było, włosy piasek itd.)Teraz uzupełniam wodę raz na kilka tygodni.Uważam, że ten brud, a zwłaszcza włosy wyciągały wodę kapilarnie z syfona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 22.03.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 a czujesz że dmucha zimne powietrze z tej kratki? czy tylko śmierdzi? U mnie dmucha . Co to oznacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.03.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 A czy takie smrody to standard ? Myslałem kiedyś o kratce w garażu. Odradził mi ją hydraulik. Twierdził, że jeśli co jakiś czas nie będe zalewał kratki wodą to własnie pojawi się smród. Z kratki zrezygnowałem. A czy kratka w garazu nie powinna isc do deszczowki,burzowki zamiast do kanalizy albo szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 23.03.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Boże co za metody dolać oleju .Np. firma Kessel produkuje kratki suche. Jest zamknięcie na zasadzie przeciwagi i otweira się dopiero jak woda nacieknie do kratki. Również mają w ofercie same wkłady tego typu. Wystarczy sprawdzić czy wkład będzie pasował i zamontować go w kratce. A dla tych co jeszcze kratek nie zamontowali polecam kratki tego typu. i nie ma problemu. Patent sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.03.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 a czujesz że dmucha zimne powietrze z tej kratki? czy tylko śmierdzi? U mnie dmucha . Co to oznacza ? to oznacza że w syfonie nie ma wody... jak taka kratka jest podłączona do kanalizacji to ma prawo z niej śmierdzieć - działa wtedy wraz z systemem wentylacyjnym domu jak nadmuch smrodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 25.03.2008 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam dziękuje za odpowiedzi i szczere zaintersowanie moim problemem Przyczyna smrodu niestety była prosta Nasi kochani malarze, płytkarze wlali nam do tej kratki resztki wody z fugą klejem , i to wszystko się niestety osadziło w syfonie. Nasz hydraulik jak to to zobaczył to się przeraził, syfon został wyczyszczony i po wlaniu wody ten "cudny" zapaszek wreszcie się ulotnił. Nie przyszło nam do głowy sprawdzać syfonu bo my nigdy tam nic nie wlewaliśmy (poza wodą żeby "zabić" smród) a śmieci zmiatam na szufelkę. Pozdrawiam wszystkich zmagających się z różnego rodzajami doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts