Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smród z kratki ściekowej

Recommended Posts

założyłam kratkę ściekową w pomieszczeniu gospodarczym,

ot na wszelki wypadek awarii pralki

i smierdzi mi z tej kratki jak ch.....

i wsypuję jakieś bakterie do szamba, wywożę szambo i mam może spokój dwa dni i znowu cuchnie

syfon podobno jest ok

ma ktoś pomysł co może byc przyczyną??

załozyliśmy też jakiś kominek na szambie

(...)

załozyliśmy też jakiś kominek na szambie

A założyliście też jakąś wentylację pionów kanalizacyjnych ??

a czy przez przypadek syfon w kratce nie wysycha ? jak stoi nieuzywany

wlanie np kubka wody raz na jakis czas powinien pomoc w tym przypadku...

ew zastosowanie kratki z zabezpieczeniem -ale to juz pewnie po ptokach...

Często sie tak zdarza - zwłasza jak w pomieszczeniu gospodarczym jest ogrzewanie podłogowe ...

wentylacja pionów kanalizacyjnych jest zrobiona

wlewam do tej kratki co drugi dzień 5 litrów wody i wtedy mam spokój

na trochę :x

ale wystarczy że raz zapomne to jak rano wstaję to smród czuć wszędzie

spróbuję tę sodę

ale mam tak dosyć tek kratki że ją chyba zlikwiduję płytką

aha i w pomieszczeniu gospodarczym nie mam podłogówki

wentylacja pionów kanalizacyjnych jest zrobiona

wlewam do tej kratki co drugi dzień 5 litrów wody i wtedy mam spokój

na trochę :x

ale wystarczy że raz zapomne to jak rano wstaję to smród czuć wszędzie

spróbuję tę sodę

ale mam tak dosyć tek kratki że ją chyba zlikwiduję płytką

aha i w pomieszczeniu gospodarczym nie mam podłogówki

HMm to moze wygladac na to ze kratka jest tak nieszczesliwie włączona do instalacji (miejsce i przekroje przewodow), ze np spuszczenie wody w kibelku 'wysysa' wode z syfonu ... a jezeli zadne z powyzszych nie jest prawda - to naprawde zadziwiająca kratka ;)

A czy takie smrody to standard ? Myslałem kiedyś o kratce w garażu. Odradził mi ją hydraulik. Twierdził, że jeśli co jakiś czas nie będe zalewał kratki wodą to własnie pojawi się smród. Z kratki zrezygnowałem.

do tego typu pomieszczeń mozna zastosować kratki z dodatkowym zamknięciem - na zasadzie klapy zwrotnej - ktore doszczelnia i nie przepuszca zapachow..

Jak ja to mowie - jest sporo miejsc w domu i innych budynkach, gdzie jak kratka jest to wydaje sie nei potrzebna, a jak jej nie ma to wyraznie widac jej brak ...

A czy takie smrody to standard ? Myslałem kiedyś o kratce w garażu. Odradził mi ją hydraulik. Twierdził, że jeśli co jakiś czas nie będe zalewał kratki wodą to własnie pojawi się smród. Z kratki zrezygnowałem.

Ja mam kratkę ściekową i w garażu i w pralnio/kotłowni - i absolutnie nie żałuję że je tam zamontowałem - spełniają znakomicie swoją rolę - zwłaszcza w garażu / mam garaż dwustanowiskowy / jak parkuję dwa auta obsypane śniegiem ...

Nalać wody i dolać oleju - nie ma kłopotu ze smrodem - ja uzupełniam wodę w kratkach / jak jest taka konieczność / może raz w miesiącu ...

Oczywiście jakość odpływów z syfonami też ma znaczenie - ja montowałem odpływy VIEGA .

Miałem takie problemy kilka miesięcy temu. Dolewałem wody i pomagało przez kilka dni i syfon był suchy.

Rozebrałem kratkę i dokładnia umyłem ( czego tam nie było, włosy piasek itd.)

Teraz uzupełniam wodę raz na kilka tygodni.

Uważam, że ten brud, a zwłaszcza włosy wyciągały wodę kapilarnie z syfona.

A czy kratka w garazu nie powinna isc do deszczowki,burzowki zamiast do kanalizy albo szamba?

Boże co za metody dolać oleju :o .Np. firma Kessel produkuje kratki suche. Jest zamknięcie na zasadzie przeciwagi i otweira się dopiero jak woda nacieknie do kratki. Również mają w ofercie same wkłady tego typu. Wystarczy sprawdzić czy wkład będzie pasował i zamontować go w kratce. A dla tych co jeszcze kratek nie zamontowali polecam kratki tego typu. i nie ma problemu. Patent sprawdzony.

Witam

dziękuje za odpowiedzi i szczere zaintersowanie moim problemem

Przyczyna smrodu niestety była prosta

Nasi kochani malarze, płytkarze wlali nam do tej kratki resztki wody z fugą klejem :evil: , i to wszystko się niestety osadziło w syfonie.

Nasz hydraulik jak to to zobaczył to się przeraził, syfon został wyczyszczony i po wlaniu wody ten "cudny" zapaszek wreszcie się ulotnił.

Nie przyszło nam do głowy sprawdzać syfonu bo my nigdy tam nic nie wlewaliśmy (poza wodą żeby "zabić" smród) a śmieci zmiatam na szufelkę.

Pozdrawiam wszystkich zmagających się z różnego rodzajami doświadczeniami