Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy poprawnie zestawiłam koszta?

nely

Recommended Posts

Pierwszy raz na forum.

Witam!

Oczywiście czytałam forum juz od dawna, teraz czas na konfrontację ;)

dom murowany, 150 m2 użytkowej, 180 pow. netto, 120 zabudowa

strop teriva

Kalkulacja kosztów (na podstawie wykonanych telefonów i zasięganych opinii oraz szacowania pracy własnej (tatko budowlaniec) w regionie – zachodniopomorskie.

Dom bez piwnicy, ogrzewanie – kocioł na paliwo stałe, gazu brak, kanalizacja gminna ok. 30 m.

Projekt, adaptacja i pierwsze wykopy są zrealizowane.

Pierwsza pozycja to MATERIAŁY druga to ROBOCIZNA

STAN ZERO 26 000 zł

Fundamenty i roboty ziemne

13 000

13 000

STAN SUROWY 141 000 zł

1. ŚCIANY KONSTRUKCYJNE

17 000

11 000

2. ŚCIANKI DZIAŁOWE

5 000

11 000

3. STROPY, BALKON, TARAS

14 000

7 000

4. SCHODY

5 000

2 000

5. DACH – KONSTRUKCJA, OCIEPLENIE

12 000

18 000

6. DACH – POKRYCIE, OBRÓBKI

14 000

7 000

7. STOLARKA OKIENNA I DRZWIOWA

16 000

2 000

STAN WYKOŃCZENIOWY 60 000 zł

1. PODŁOGI I POSADZKI

19 000

12 000

2. TYNKI WEWNĘTRZNE, OKŁADZINY

4 000

6 000

3. MALOWANIE

1 000

3 000

4. ELEWACJA

7 000

8 000

INSTALACJE WEWNĘTRZNE 34 000 zł

1. WODNO KANALIZACYJNA + podstawowa armatura

5 400

3 000

2. CO

17 000 (JUŻ Z KOTŁEM)

2 000

3. ELEKTRYCZNA

3 400

3 200

PRZYŁĄCZA DO BUDYNKU 12 000 zł

1. WODNO-KANALIZACYJNE

7 000

3 000

2. ENERGETYCZNE

1 500

500

POZOSTAŁE (NADZÓR, ODBIORY ITP.) 5 000 zł

INNE (BRAMA OGRODZENIE POLBRUK WIATA ZAGOSP. , ALARM) 25 000 zł

WYPOSAŻENIE DOMU (KOZA, ŁAZIENKA, KUCHNIA, POKOJE) - 37 000 zł

OGÓŁEM 340 000 zł

Wychodzi mi, że muszę wziąć 280 000 zł kredytu (na tę część prac, które są minimum do odbioru przez bank).

Czy są jakieś luki w moim kosztorysie?

Czy może coś pominęłam?

Jak mogłabym zredukowac koszta?

Może jakieś zmiany w projekcie?

Pozdrawiam!

Nely

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kredyt łatwo wziąć, trudniej spłacić. 280 tyś to kupę kasy i jak dobrze wszystko zorganizujesz i nie będziesz szaleć starczy według mnie na stan deweloperski. Buduje dom o podobnym metrażu i przy zainwestowaniu kwoty, o której piszesz, mam zamiar się wprowadzić. Co do wspomnianych tynków to są chyba trochę niedoszacowane, chyba że znajdziesz naprawde tania ekipę. Dach też policzyłaś bardzo tanio.

Kredyt może i łatwo wziąć - też nie zawsze :) Ja mam taki kredyt właśnie i zastój na budowie, bo mimo oszczędzania, nie ma jeszcze stanu deweloperskiego (brak kotłowni na przykład). Kasy brak i kombinowanie co dalej. Nie jest to najmilsze i nikomu tego nie życzę. Wiele osób na tym forum każe się innym rzucać z motyką na słońce. Są też na szczęcie głosy rozsądku. Lepiej być pesymistą....

Po śniadanku i święceniu jajek zasiedliśmy do liczenia i wyszło, że koszta wykonania elewacji, dachu i tynków są poprawnie policzone (będzie to w częsci robił tato). Może to kwestia regionu, w którym się buduje?

Dziekuję za odpowiedzi i prosze o podpowiedzi w kwestii - na czym mozna zaoszczędzić? Jak zredukowac jeszcze koszta? Może warto coś zmienić w projekcie?

Nely, u mnie też większość prac wykonuje tato. To naprawde spora ulga. Jeśli nie będziesz musiała brac do wszystkiego mega drogich ekip, to jestem przekonana, że realnie oceniasz koszty i uda Ci sie zmieścić w tej kwocie. Zresztą, ogrodzenie, meble (oprócz kuchennych), bramę garażową można zrobić później.

Kredyt może i łatwo wziąć - też nie zawsze :) Ja mam taki kredyt właśnie i zastój na budowie, bo mimo oszczędzania, nie ma jeszcze stanu deweloperskiego (brak kotłowni na przykład). Kasy brak i kombinowanie co dalej. Nie jest to najmilsze i nikomu tego nie życzę. Wiele osób na tym forum każe się innym rzucać z motyką na słońce. Są też na szczęcie głosy rozsądku. Lepiej być pesymistą....

Z tym każe to ja bym nie przesadzała.

Każdy decyduje sam czy go stać czy nie na budowę domu - i nikt tu nikomu nie przystawia pistoletu do głowy.

Trzeba myśleć. Równiez po to by nie zostać z ręką w nocniku - co się niestety zdarza - i tylko sobie sami możemy za to podziękować , prawda ? :)

powtorze po raz kolejny na forum:

m2 pow. uzytkowej x 3500zl,

zgrubne (i prowokacyjne) liczenie, wiem, ale na tyle nalezy sie przygotowac ....

uda sie za mniej ? super ! kupisz sobie nowy wypoczynek ....

zabraknie ? to znaczy, ze poniosla cie lekko fantazja i pojechalas na wykonczeniowce .... ale na pewno sie wprowadzisz do domku ;-)

powtorze po raz kolejny na forum:

m2 pow. uzytkowej x 3500zl,

zgrubne (i prowokacyjne) liczenie, wiem, ale na tyle nalezy sie przygotowac ....

uda sie za mniej ? super ! kupisz sobie nowy wypoczynek ....

zabraknie ? to znaczy, ze poniosla cie lekko fantazja i pojechalas na wykonczeniowce .... ale na pewno sie wprowadzisz do domku ;-)

Jacek zgadzam sie z tobą w 100% powierzchnia razy 3500,sam sie przekonalem,aktualnie wydalem juz 395000 a jak liczę sobie ile jeszcze muszę wydać to wychodzi mi że ok 150000 i napewno sie nie oszukuję tylko może to być niedoszacowane czego bym nie chcial.

Wydawało mi się, iz przy prostych domach i założeniach:

- dach dwuspadowy,

- max 4 okna dachowe,

- kominy w ścianach zewnętrznych,

- brak lukarn itp,

- tylko jedna krótka ścianka nośna (dla schodów)

- wiata zamiast garażu

cena za m2 jest dużo niższa niż przy innych..

Tak został dom skonstruowany, z nadzieją na tańsza realizację.

A teraz mysle, że gdybym miała te lukarny i dach czterospadowy czy więcej okien dachowych i może więcej kominów, albo więcej ścian nośnych.. i garaż.. np. na dwa samochody.. to musiałabym liczyć (przy nadal wyposażeniu marketowym i ogromnym wkładzie pracy własnej) wedle powyższej koncepcji jakies 4500/m2

Kogo stać na takie domy?

10 okien dachowych, fakt- prosty dach, garaż na dwa samochody 263 + 36 garażu - myślę , że 3500 spokojnie :):)

Znam się na badaniach rynku, nie na budowaniu, więc własnej pracy - brak :)P.S. nikogo nie stać - każdy bierze kredyt :)

Nefer,

na kredyt tez nie każdego stać

gdybym liczyć 3500/m2 musiałabym wziąc jakieś 600 tys.

600 000 na 30 lat to rata z ubezpieczeniami ponad 3000 zł

do tego opłaty wynajmu..

wypłaty nie starczy :)

zaczynam miec watpliwości z tym /m2

u nas mieszkanie mozna kupic za 3500/m2

a gotowe domy kosztują niewiele ponad 600 tys.

No właśnie. U nasz mieszkania powyżej 7.000 :(

Dlatego bardziej sie opłaca postawić dom :)

Budowa domu to zwykły projekt :) Jesli jesteście w stanie zrobić wiele sami - bo umiecie, macie znajomych, rodzinę, ktora Wam pomoże i umie - będzie taniej. Ale to wszystko trzeba po prostu dokładnie policzyć. Materiały musicie kupić tak czy inaczej. Ale zawsze można położyć blachodachówkę zamiast ceramiki, nie ?

A więc kartka, długopis i do dzieła.

Przeciez nie możecie zacząć budowy i jej nie skończyć, bo to tragedia jakaś...

Oczywiście, nawet nieskończony dom można sprzedać jak nóż na gardle, ale raczej nie po to sie zaczyna budowę :)

MOże mniejsza powierzchnia, może bez garażu..

Powierzchnia jest minimalna dla nas wszystkich (5 osób, może kiedyś 6)

garazu nie mamy, tylko 10m2 kotłownię na paliwo stałe i w planach wiata.

Oczywiście wszystko liczyłam z kartką i długopisem - telefony i szacowanie przez cały tydzień.

Jak jeszcze mogę ograniczyć koszta? bo kombinuję i nic mądrego wymyslić nie mogę.

Nely, dasz radę, budując prosty dom, bez udziwnień i przy pomocy rodziny. Jestem o tym przekonana. My wydaliśmy do tej pory 170 tyś, a mamy stan surowy zamknięty. Moglibyśmy sporo zaoszczędzić nie kładąc karpiówki na dachu, zastępując ytonga tańszym materiałem, wstawiając okna pcv białe. Mamy też garaż na dwa auta, dom jest z dwoma lukarnami, okna nietypowe (trójkaty), balkon itp. Z tym, że dużo robimy sami, zawsze negocjuje ceny i sprawdzam pięć razy zanim coś kupię. Oczywiscie, że można wydać dużo więcej. Sama mam znajomych, krórzy są na tym samym etapie co my i wydali juz 350 tyś. My rezygnujemy, z wszelkich nowinek w stylu solary, rekuperatory itp. bo nas na to nie stać. Jedyne szaleństwo to w przyszłości odkurzacz centralny.

Powierzchnia jest minimalna dla nas wszystkich (5 osób, może kiedyś 6)

garazu nie mamy, tylko 10m2 kotłownię na paliwo stałe i w planach wiata.

Oczywiście wszystko liczyłam z kartką i długopisem - telefony i szacowanie przez cały tydzień.

Jak jeszcze mogę ograniczyć koszta? bo kombinuję i nic mądrego wymyslić nie mogę.

nely,

primo - nie ma czegos takiego, jak koszta :evil: sa koszty lub koszt .... ;-)

secundo - powinnas twardo stanac na ziemi - tego domu nie zbudujesz i wykonczysz za 340 tys, ja nie myslalbym gdzie obciac wydatki, ale jak powiekszyc swoje zasoby,

tych, ktorzy juz zbudowali i wykanczaja domki, nie przekonasz swoimi argumentami - siebie moze tak, wiem ze optymizm przenosi gory,

niestety, wg mnie obudzisz sie z reka w nocniku ....