Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy poprawnie zestawiłam koszta?

nely

Recommended Posts

jak kupisz powiedzmy 100m2 parkietu to placisz taka sama cene jak za 150m2 ?

za metr pewnie tak

sorki, to nienajmadrzej kupujesz ;-)

może i tak

cena m2 jest raczej nizsza (do zbicia) przy wiekszych zakupach wiec finalny koszt m2 podlogi maleje ....

do zbicia może i jest ... ciekawe

rozumiem, że idziesz do sklepu/hurtowni/ekipy i mowisz

- panie mam w domu do zrobienia 100m2 podłogi - placę za towar i robote, ile?

- dobra to kosztuje 15000 (150PLN/m2)

- aaaaaaa, nie, tak naprawdę to będę potrzebowal 150m2 ale tylko wtedy jak to zrobi mi to Pan taniej za m2.....

- tak tak oczywiście te 150m2 to damy Panu zniżkę i zrobimy za 19000 (126PLN/m2) taki klient to dla nas SKARB czyli damy upust na towarze i 4 ludzi bedzie robilo 2 dni za darmo......

:D

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Habier,

nie chce mi sie polemizowac na tym poziomie ;-)

znam takie dyskusje i wiem, ze do niczego nie prowadza, nie dam sie wciagnac ....

nie przyjmujesz / akceptujesz / rozumiesz tzw. efektu skali ? OK, twoja broszka ;-)

wg ciebie, kazdy kolejny m2 powinien byc drozszy .... ja tego nie kupuje ;-)

bloki mieszkalne bylyby drozsze od domkow jednorodzinnych (za m2) ....

pozd.

ide spać, zły jestem .... zero do trzech z USA :evil:

Jak pisali inni - niedoszacowane tynki wewnętrzne. Według mnie też stolarka okienna i drzwiowa, instalacje.

Jesienią sporządzałam kosztory na potrzeby kredytu (stan surowy otwarty już stał). Rzeczoznawca budowlany w banku ocenił go jako "niski ale realny przy budowie systemem gospodarczym". Kredyt dostaliśmy.

dom murowany, 150 m2 użytkowej, 180 pow. netto, 120 zabudowa

strop teriva

no, troszkę tego jest....

Ja się odniosę tylko do materiałów w kilku punktach

Pierwsza pozycja to MATERIAŁY druga to ROBOCIZNA

STAN ZERO 26 000 zł

Fundamenty i roboty ziemne

13 000 + 13 000

wg mnie materiały troszkę droższe będą

Zbrojenie

Beton B-20

Wynajęcie pompy

Bloczki betonowe

Piach

Cement

Styropian

Siatka na styropian

Dysperbit

klej do styro

folia budowlana/papa - hydroizolacja

Podsypka piaskowa

Chudy beton

Czy na to starczy 13k?

5. DACH – KONSTRUKCJA, OCIEPLENIE

12 000

18 000

Na kostrukcję dachu to pewnie wystarczy ale i ocieplenie (wełna, płyty, profile)?

Czy deskowanie (folia), łaty i kontrłaty są w cenie konstrukcji czy w pokryciu?

6. DACH – POKRYCIE, OBRÓBKI

14 000

7 000

To nie będzie dachówka ceramiczna, prawda??

A cena rynien też jest ujęta w tych 14k?

INSTALACJE WEWNĘTRZNE 34 000 zł

3. ELEKTRYCZNA

3 400

3 200

Może być troszkę mało. Czy w tej cenie jest też osprzęt elektryczny?

Czy są jakieś luki w moim kosztorysie?

Czy może coś pominęłam?

Wyjdzie w czasie budowy.

Jest ogromna liczba róznych rzeczy, które się pomija - bo się nie ma o tym pojęcia....

Jak mogłabym zredukowac koszta?

Może jakieś zmiany w projekcie?

Cokolwiek byś nie zrobiła - będzie to kosztować (materiały).

Wg mnie teraz wybudowanie domu za mniej niż 300 - 350k to duży sukces. Ty masz tę przewagę nad innymi, że część rzeczy będzie robiona tanio lub prawie za darmo.

Pozdrawiam!

Nely

Powodzenia

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
powtorze po raz kolejny na forum:

m2 pow. uzytkowej x 3500zl,

zgrubne (i prowokacyjne) liczenie, wiem, ale na tyle nalezy sie przygotowac ....

uda sie za mniej ? super ! kupisz sobie nowy wypoczynek ....

zabraknie ? to znaczy, ze poniosla cie lekko fantazja i pojechalas na wykonczeniowce .... ale na pewno sie wprowadzisz do domku ;-)

130*3500=455 000 - 200 000 które wydałem o jezu dajcie mi te 255 tysięcy a kupię sobie samochód co tam żonie też kupię wybuduję sobie garaż na te dwa duuuże samochody, basen dla synka, kino domowe, zbuduję ogród i jeszcze go obsadzę , :lol: za resztę trochę pozwiedzamy, elita forum, litości

130*3500=455 000 - 200 000 które wydałem o jezu dajcie mi te 255 tysięcy a kupię sobie samochód co tam żonie też kupię wybuduję sobie garaż na te dwa duuuże samochody, basen dla synka, kino domowe, zbuduję ogród i jeszcze go obsadzę , :lol: za resztę trochę pozwiedzamy, elita forum, litości

Za 200k w tych czasach? od fundamentu, przez przyłącza, aż po elewację i wykończenie tarasów?

Pochwal się proszę swoim domkiem (jakies zdjęcie) i ile wydałeś na robociznę dla "fachofcóf".

Gratuluje domku. :)

Jednak nie powinieneś tutaj zabierać głosu i mieszać innym inwestorom. Już piszę dlaczego:

Z Twojej historyjki obrazkowej (podpartej kilkoma tekstami) wybrałem co najważniejsze:

1. (początek) dwa lata temu czerwiec 2006 !!!

2. Fundamenty klasycznie z betoniareczki

3. strop też klasycznie z betoniareczki ???

marzec 2007 podsumowanie stan surowy to co widać wyniosło w przybliżeniu 52000; nie liczyłem: nieocenionej pomocy teścia ,szwagra ,wuja kuzynów żony(zalewanie fundamętów i stropu)swojej roboty, projektu 2000; przyłączy prąd 2200; woda i kanaliza 2400;

4. Wszystko robiłeś SAM (z pomocą rodziny) natomiast 90% inwestorów nie kwinie palcem na swojej budowie - więc lekką rękąponad 100k zostało u Ciebie w kieszeni.

Teraz mój komentarz: O wykończeniu i gustach się nie dyskutuje. Jednak ze zdjęć wnioskuję, że na wykończeniówce mocno oszczędzałeś (np. cegła rozbiórkowa w środku). Nie wszyscy budując dom chcą oszczędzać. Dlatego ludzie płacą dużo więcej za dom niż Ty. Niestety jesteś w ogromnej mniejszości, więc nie jesteś "miarodajny". No chyba, że chciałeś się wszystkim pochwalić swoją zaradnością....

Oczywiście nie powinienem zabierać głosu, przepraszam, przeczytaj sobie tylko jeszcze raz co napisałeś i zastanów się nad tym "Nie wszyscy budując dom chcą oszczędzać. Dlatego ludzie płacą dużo więcej za dom niż Ty"

Że o gustach się nie dyskutuje to wiedziałem ale o wykończeniu ?!?

Pozdrawiam niemiarodajny

Oczywiście nie powinienem zabierać głosu, przepraszam,

Nie przepraszaj. Nie chciałem Ciebie atakować (tak jak TY zaatakowałeś cytat:"elita forum, litości" w swoim poście tych, co twierdzą, że 3500/m2 jest miarodajne) a jedynie zwrócić uwagę, że to co osiągnąłeś jest nie do zrobienia dla 99% inwestorów.

przeczytaj sobie tylko jeszcze raz co napisałeś i zastanów się nad tym "Nie wszyscy budując dom chcą oszczędzać. Dlatego ludzie płacą dużo więcej za dom niż Ty"

Może nie do końca precyzyjnie napisałem.

Powinno być: "Nie wszyscy budując dom chcą i mogą NA WSZYSTKIM oszczędzać".

Że o gustach się nie dyskutuje to wiedziałem ale o wykończeniu ?!?

tak, wykończenie domu to tylko i wyłącznie gust tego co bedzie tam mieszkał. Nie chciałem tego tematu zgłębiać ale nie każdy chce mieć w domu cegłę rozbiórkową, panele.... itd.

Miałem nadzieję, że to jest w miare jasne w kontekście Twojej budowy i tej ceny.

w dziale galeria domów założyłem taki temat; ”na co wydaliśmy 200 000”

ja chyba zaloze tamat

na co wydalismy 230 tysiecy :wink:

3 poziomowy wraz z piwnica, calkowita ponad 200m, uzytkowa 127

mieszkamy od miesiaca

1. pocztek 2 kwietnia 2007 roku

2. lawy z gruchy, stropy z terivy i betoniareczki - dom mam wymiary okolo 9x9 wiec nie bylo problemu

robocizna typowo murarska kosztowala nas z 12-15 tysiakow (w tym mury, tynki, ocieplenie, podwieszane sufity, czesc glazurowania)

normalnie za robotr placilismy: posadzki maszynowo, dach, hydraulika

do skonczenia:

plot od frontu, zjazd do garazu, chodnik, posadzka i ogrodzenie tarasu

system mocno gospodarczy

sciany BK24, dach ceramika, kominy cegla klinkier, brama segment z pilotem, brazowe okna - mozna bylo zrobic taniej :wink:

robocizna typowo murarska kosztowala nas z 12-15 tysiakow (w tym mury, tynki, ocieplenie, podwieszane sufity, czesc glazurowania)

no wlasnie, tak sie z niektórymi rozmawia: robota czysto murarska - tynki, ocieplenie, sufit, glazury :)

Ale dla przykładu - w 2007 roku zapłaciłem:

25k - murowanie i więźba

10k - pokrycie

15k - tynki

10k - glazury (z montażem wszystkiego)

system mocno gospodarczy

czyli samemu :)

Wniosek jest prosty. Jeśli dużo, lub wszystko robi się smemu można zaoszczędzić kupę kasy. My też budujemy systemem gospodarczym i powinniśmy zmieścić się w 280 tyś. W naszym przypadku bedzie to nawet mniej niż 2 tyś za metr, przy kupnie materiałów dobrej jakości. Gdybym miała zlecić wszystkie prace to pewnie i 3 tyś za metr by nie starczyło. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy mogę i chcę potyrać sam lub z pomocą rodziny na własnej budowie.

Wniosek jest prosty. Jeśli dużo, lub wszystko robi się smemu można zaoszczędzić kupę kasy. My też budujemy systemem gospodarczym i powinniśmy zmieścić się w 280 tyś. W naszym przypadku bedzie to nawet mniej niż 2 tyś za metr, przy kupnie materiałów dobrej jakości. Gdybym miała zlecić wszystkie prace to pewnie i 3 tyś za metr by nie starczyło. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy mogę i chcę potyrać sam lub z pomocą rodziny na własnej budowie.

i wszystko w tym temacie :)

Do Habiera

Może nie do końca precyzyjnie napisałem.

Powinno być: "Nie wszyscy budując dom chcą i mogą NA WSZYSTKIM oszczędzać".

no więc dla tych co nie mogą a co gorsza nie chcą wyczytałem na forum taki prosty wzór

„powtorze po raz kolejny na forum:

zgrubne (i prowokacyjne) liczenie, wiem, ale na tyle nalezy sie przygotowac ....

zabraknie ? to znaczy, ze poniosla cie lekko fantazja i pojechalas na wykonczeniowce .... ale na pewno sie wprowadzisz do domku ”

Każda budowa jest inna zależy od wielu czynników ; projektu, powierzchni domu, rejonu itd.

Więc nie mówiłem nigdy że ktoś może wybudować za tyle a tyle sam pomysł żeby liczyć koszt razy jakąś tam sumę jest faktycznie zgrubny i prowokacyjny .moim zdaniem można to sobie podzielić po zakończeniu budowy w ramach ciekawostki.

Dlatego twoje przykładowe zestawienie kosztów jest tak samo miarodajne jak moja historyjka obrazkowa. zwłaszcza że nie widziałem twojego domu ani projektu.

zabraknie ? to znaczy, ze poniosla cie lekko fantazja i pojechalas na wykonczeniowce .... ale na pewno sie wprowadzisz do domku ;-)

200 000 które wydałem elita forum, litości

zobacz co napisałeś w swoich postach

Do Habiera

jestem :D

Każda budowa jest inna zależy od wielu czynników ; projektu, powierzchni domu, rejonu itd.

eureka

Więc nie mówiłem nigdy że ktoś może wybudować za tyle a tyle

ale napisałeś, że wybudowałeś za 200k, wiec inni (elita forum) sie nie znają bo wybudowałeś

Dlatego twoje przykładowe zestawienie kosztów jest tak samo miarodajne jak moja historyjka obrazkowa. zwłaszcza że nie widziałem twojego domu ani projektu.

jakie moje przykładowe zestawienie?

Ta dyskusja nie ma sensu. Wybudowałeś sam - tanio. Super. Gratulacje. Koniec tematu.

no wlasnie, tak sie z niektórymi rozmawia: robota czysto murarska - tynki, ocieplenie, sufit, glazury :)

Ale dla przykładu - w 2007 roku zapłaciłem:

25k - murowanie i więźba

10k - pokrycie

15k - tynki

10k - glazury (z montażem wszystkiego)

system mocno gospodarczy

czyli samemu :)

system mocno gospodarczy to dla mnie akurat nie znaczy samemu

zalewanie z grychy law, kopanie dziury pod dom, wykonanie wiezby, deskowanie, papowanie, obrobki blacharskie, ukladanie ceramiki, veluzy, wylaz, stopnie i lawa kominiarska, szalunkow do schodow lanych, hydraulika, wod-kan, posadzki maszynowe, glazura w kuchni, ukladanie paneli, montaz okien, bramy garazowej panelowej, personalizacja alarmu - za to placilismy NORMALNE rynkowe ceny

tesc jest murarzem od urodzenia i nie ma w tym mojej winy, ze nie wzial ani grosza, nawet na paliwo

mial tylko 1 pomocnika gdyz wiecej nie chcial a on robil za 6-7-8 zeta na godzine. na strop oczywiscie bylo wiecej ludzi - podajac cene metra o tym wspominam. zanotowany mam koszt nawet wkretow za 2,45 ktore kupowalem wczoraj

jakbym nic nie robil sam, zaufal ekipie ktora dowala do cen materialow z 20%, wynosi z budowy co sie da i jeszcze trzeba poprawiac marnujac material to pewnie i ponad 2 kola za metr by mi wyszlo. jakbym zamontowal PC, kominek z PW czy DGP, reku, klime i inne wynalazki to z 4 kola by wyszly. wtedy pewnie bym sie dziwil jak mozna tak tanio posatawic dom - NIEMOŻLIWE. moze nawet i bym sie zastanowil czy gdzies nie popelnilem bledu, moze jednak na taki drogi mnie nie stac, moze trzeba bylo czegos zrezygnowac ...

wszystko co jest potrzebne mam, materialy dobrej jakosci, na waznych elementach nie bylo oszczednosci, dom wyglada ladnie (nam sie podoba i kazdy kto przyjezdza rowniez podziela nasze opinie - choc oczywiscie zawsze ktos moze napisac ze pewnie nasi znajomi nas oklamuja co by nam przykro nie bylo :wink: )

metr powierzchni calkowitej kosztowal pewnie kolo 1200 zeta (dokladnie liczylem piszac wczesniejsze posty) i naprawde mozna by zrobic to i za 1000

nie mamy jeszcze wykonczonej jednej lazienki ale nie mamy na nia koncepcji wiec nie ruszamy - o tym pewnie nie wspomnialem wczesniej.

Jeszcze jedno ale chyba wazne

Zostalo nam jeszcze sporo kasy gdyz na dom przewidzielismy wiecej niz wydalismy - a to dlatego ze naczytalismy sie w muratorze tematy w stylu:

"dom 125m uzytkowej, wydalem juz 200 tysi i mam surowy zamkniety, brak kasy, pomocy, co robic?"

nie zalezy mi aby kogokolwiek przekonac ze mozna - jednak skoro mozna to czemu o tym nie napisac ...