Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pokrycia dachu

Recommended Posts

Wymieniam pokrycie dachowe z blachy na dachówkę. Była słaba izolacja, deski, papa jak i blacha. Potrzebuję zerwać deski i wymienić izolację. Pytanie brzmi : czy lepiej położyć ponownie deski, papę, łaty i dachówki czy bez desek folię, łaty i dachówkę. Z góry dzięki za wszelkie opinie.

Wyjaśniam. Napotkałem się na kilka teorii jak i dlaczego się deskuje pod papę_gont bo taki wariant przyjąłem.Jedni mówią że deski bite stroną dordzeniową do góry jak wyschną to się mogą tak wygiąć ( w kierunku rdzenia) że potrafią "wyłazić z gwożdziami .Znalazłem nawet taki film instruktażowy chyba icopal-a który mówi jak te deski bić.Zaznaczam że ma to znaczenie gdy mamy za szerokie deski takie pow.13-14 cm. Pozdrawiam

tylko która strona to prawa :lol: :lol:

mam 320 m2 dachu za deskowanego jak leciało , deski różne od 10cm do 28cm włącznie , jeśli ktoś uważa że wykonawca będzie zwracał na to uwagę to może sie mylić

u siebie sam deskowałem i nie zwróciłem na to uwagi , w sumie to pierwszy raz słyszę o takiej głupocie , no ale czego to ludzie nie wymyślą

No DOCENT56 pisał że prawa to dordzeniowa.Dla mnie to też wsio ryba dlatego żuciłem pytanko bo mnie zdiwił jeden cieśla który się do tego przyczepił. Jakby to miało większe znaczenie od szerokości desek , które jak będą przybite mokre to sie naprawdę wyginają schnąc.Pozdrawiam

No DOCENT56 pisał że prawa to dordzeniowa.Dla mnie to też wsio ryba dlatego żuciłem pytanko bo mnie zdiwił jeden cieśla który się do tego przyczepił. Jakby to miało większe znaczenie od szerokości desek , które jak będą przybite mokre to sie naprawdę wyginają schnąc.Pozdrawiam

Ten cieśla, to jakiś dziwny majster!! Większość wykonawców chce zrobić swoje w jak najkrótszym czasie, wziąść kase i przeskoczyć na kolejną budowę. Dziwny gość. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu. :wink: