invx 14.02.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 a jak to jest zsieciowane ? jakis komputer jest serverem druku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 14.02.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 zsieciowane jest to mocno platajac bo: wszystko jest do switch`a podlaczone a switch do drukary wiec jako tako zaden komp nie jest bezposrednio do drukary wpietya cala siec to ok. 30kompow podzielone na jakies 8 biur kazdy pokoj tworzy wlasna grupe urzytkownikow i nie wiem jak to ugryzsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 14.02.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Czyli te 30 kompów ma kabelki z portów równoległych podłączone to switcha, a ten dopiero obsługuje drukarkę? Ło matko! A co z odległościami? Kable drukarkowe mają swoje limity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 14.02.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 zle odpowiedzialem %-) wglada tak ze wszystkie sa kompy w sieci i kazdy kazdego widzi w odpowiedniej grupie server jest tam gdzies sobie ktory jest hmm powiedzmy przez 5 domoroslych informatykow ustawiany i nikt nic nie wie ;/ale mnie interesuja tylko te 3 kompy bo one sa do niej podlaczone jest odpowiednio 1x1,5m 2x4m kabla 1x win xp i 2x w98se i tylko te kompy sa do switch`a rozdzielajacego sygnal do drukarki podlaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 14.02.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 dalej niebardzo wiem co jest jak (i niezaciekwaie te laczenia wygladaja), ale wsadz jeszce jednego i zrob z niego server druku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 14.02.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 oko sproboje %-)no nie wesolo nie wesolo to wyglada kilometr skretki za biurkami %-) no ale niestety tak jest i nie chcetnie chca to zmienia %-) bynajmniej fajnie to wyglada jak chlopaki zgaduja ktora wtyczka jest od kogo hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 14.02.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 zzzZZZzzz: a masz ustawione buforowanie zadań drukowania w dos'ie? i sprawdzanie dostępności drukarki przed drukowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 14.02.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 ale mnie interesuja tylko te 3 kompy bo one sa do niej podlaczone jest odpowiednio 1x1,5m 2x4m kabla 1x win xp i 2x w98se i tylko te kompy sa do switch`a rozdzielajacego sygnal do drukarki podlaczone Teraz rozumiem konfigurację, ale na odległość trudno coś doradzić. Te automatyczne switche potrafią sprawiać problemy. To stary patent, obecnie rzeczywiście zastępowany serwerem drukarki. 1. Czy ten drugi komp, który się blokuje, to dowolny, czy jakiś konkretny? Jeśli konkretny, może spróbuj pozamieniać porty na tym switchu. Są chyba równorzędne. 2. Czy coś było zmieniane w konfiguracji softwaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 14.02.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 1. dowolny 2. w tych 3 raczej nic nie bylo zmieniane bynajmniej zaden koles nie grzebal a babki mowily/i widac ze nie mieszaly nica jezeli chodzi o zmiane po stronie server tam jak w kalejdoskowpie sie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 14.02.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Mógł ten switch nawalić. Jego pieskim obowiązkiem jest odbieranie danych z kompa i przesyłanie ich do drukarki. I to chyba robi poprawnie. Ale jeśli drukarka już drukuje, powinien albo mieć bufor i odbierać dane do kolejki, albo jakoś zasygnalizować temu następnemu komputerowi, że jest zajęty. I to nie działa poprawnie. Albo swich źle sygnalizuje, albo komp tego nie rozumie. Tyle tylko, że jeden komputer mógł "zgłupieć", ale wszystke trzy?? Piszesz, że dowolny "drugi" ma kłopot. Czyli logicznie rozumując, może switch coś się wygłupia. Jest on jakoś konfigurowalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 14.02.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 nie to stary przelacznik automatyczny sproboje cos z nim zrobic i wtedy zobacze dziex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.02.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 U mnie tak było, że jak próbowałam drugować faktury to zwieszało mi np. neostradę. Okazało się, że korzystały z tego samego portu. Z tego co wiem mąż ustawił wydruki "spod dosa" - tak nazwał I działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 14.02.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 i teraz mi przyszlo prosic o rade Znacie jakies dobre emulatory, zeby program pod wina (szczegoly czyt. nizej) poszedl na linuxie ?. Mam Linuxa'a Fedore Core 2, i chce zanstalowac program ehurtownia ( http://www.ehurtownia.pl ). Pod windowsem program przed instalacja wymaga zainstalowania dodatkowo: servera Fire Bird, msXML oraz InstMsiA,. Moje pytanie, czy da się to zainstalowac pod linuxem? ,jesli tak to jakich czy emulatrow uzyc ? i czy jes szansa ze to zadziala ?, bo puki co poleglem jak ciotka w czechach EDIT: po calen nocy, spedzonej nad kompem, jako tako poradzilem sobie WINEX, ale jak byscie znali cos lepszego to powiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 15.02.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam speców od komputerów !! Czy możecie mnie oświecić jak mogę adres zdjęć mojego domku (widoczny poniżej) zamienić tylko na napis Mój domek , tak aby klikając w niego zdjęcia się otwierały. Dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 15.02.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 1. 10 lutego ponury63 podawał w tym wątku na to "przepis".2. Gdy piszesz wiadomość, masz do wykorzystania przyciski. Naprowadź na nie kursor - wyświetlą ci się podpowiedzi ze składnią.3. Spróbuj opowiedzieć (nie musisz odpowiadać, tylko spróbuj) na jakąś wiadomość, gdzie to zastosowano - koniecznie z wykorzystaniem cytatu. W tym cytacie zobaczysz składnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.02.2005 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Baru, kliknij w tym moim poście po prawej na górze "odpowiedz z cytatem". Wytnij link u dołu od [url... aż do .../url] (z nawiasami). Wejdź w swój profil i wklej to na miejsce starego linku. Mój domek lub wersja rodzinna Nasz domek Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 15.02.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Juuuż!! Dzięki wielkie!!!! Nooo doobraaa, już zmieniam na NASZ!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 17.02.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Nie moge wpisywać (na innym kopmuterze) znaku ć.Instalowałem kiedyś jakiś program, który, jako skrót klawiszowy korzystał z kombinacji Alt (prawy) + c. Zezwoliłem mu na to. Później program odinstalowałem z Paneu Sterowania a kombinacja Alt c jest w jakiś sposób zarezerwowana. Jaki to był program - nie pamiętam. Teraz w czasie edycji tekstu nie wstawia się żaden znak.Jak to odkręcić? (System XP Home Edition) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.02.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 załóż nowego administratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 17.02.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 1. P: Nie mogę napisać małego ł O: Odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest skrót (hotkay), jaki rezerwuje sobie sterownik karty graficznej intela, w celu rozwiązania problemu należy zastosować się do rad opisanych poniżej (są dwie do wyboru): 1) wyłączyć funkcję skrótów klawiszowych w ustawieniach sterownika graficznego 845G-"Graphics Properties | Hot Keys | Disable". Skróty klawiszowe są włączone domyślnie. 2) alternatywnie na w/w stronie dostępna jest "latka" do rejestru, która należy wgrać. Pozwala ona na równoczesne używanie funkcji skrótów klawiszowych sterownika graficznego, jak i polskiego ł. ftp://download.intel.com/support/graphics/fix-polish.reg <- łatka:-) Rozwiązanie to jest zaczerpnięte z wątku zamieszczonego poniżej: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=9574 Oficjalny opis i rozwiązanie intela: http://support.intel.com/support/graphics/intel845g/sb/CS-004713.htm 2. P: Nie mogę napisać małego ć O: Tak jak w przypadku powyżej winne jest oprogramowanie do karty graficznej tym razem ATI, w celu rozwiązania problemu należy odznaczyć w Ati Control Center, zakładka Hotkeys "ptaszka" przy "LaunchDashboard". Problem ten niestety występuje po ponownym uruchomieniu komputera (podobno w nowej wersji oprogramowania został już naprawiony), jedynym skutecznym wyjściem jest odinstalowanie Ati Control Center lub zmiana po każdym uruchomieniu komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts