Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zniknął mi album w onecie, wyświetlał się komunikat że nie ma albumu takiego autora.

Założyłem nowy album z trzema zdjęciami.

Dwa zdjęcia znikły.

Co to ma oznaczać? :o czasoprzestrzeń może jakaś?

(chodzi o album którego adres jest w mojej stopce)

Po ponownym umieszczeniu zdjęcia utrzymały się kilka dni i dwa z nich ponownie zniknęły :o :o :o

Czy ktoś słyszał? czy ktoś wie? co to za chochlik

Miałem identyczny problem z albumami na onecie -najpierw znikały z nich zdjęcia a po paru dniach całe albumy. :(

Wysłałem e-maila do admina i po chyba dwóch tygodniach przysłali mi w odpowiedzi link do regulaminu albumów, nic więcej. :evil: :evil: :evil:

Podejrzewam, że jedyny pkt. pod który mogli usunięcie moich albumów podciągnąć to mówiący o tym, że mogą je usuwać kiedy chcą!!!!!!!!!

witajcie ja troche z innej beczki

potrzebuje zakupic notebooka nowego w cenie ok. 3000 patykow

i mam dylemat bo szukam szukam znalazlem kilkanascie modeli ale nie wiem ktory z tych wybrac, wiekszosc ma podobne parametry

ale ktory wlasnie ?

Sprzet bedzie wykrozystany glowie odbierz/wyslij poczte/, polacz sie z bankiem, jakis autocad, dokumenty tekstowe, excelowskie, zalezy mi na WIFI i bluetooth

bateria, waga itp maja 2 rzedne znaczenie bo i tak praktycznie nonstop pod siecia bedzie sprzet pracowac

ma to byc typowy wol roboczy bez wodotryskow

znalazlem troche tych sprzetow ale mam wlasnie problem roznia one sie naprawde szczegolami cena wszystkich oscyluje kolo 3000 patykow

i pytanie do was moi eksperci

na ktorego sie decydowac ?

ktore odrzucic ? i na co zwrocic uwage [procz gwarancji 24msc ]

Modele:

FUJITSU SIEMENS LIFEBOOK E4010

Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2010

FujitsuSiemens AMILO Pro V2000

ARISTO SLIM 240 / 245110

ARISTO Slim 240 C-M

ACER seria TravelMate 291LCi

ACER TRAVELMATE 4050

Asus z9122N

ASUS M2400N

Dell D600

Dell D400

DELL INSPIRON 8600

Toshiba Tecra Centrino 1,5 G

TOSHIBA TECRA S1 PT831E-126PQ

Toshiba Satellite Pro M15-S405

TOSHIBA Satellite M45-S351

CLEVO M360C

Optimus MXM1400

HP NX9020

Hp Compaq NX 9030

uzbieralo sie tego troche 5-)

wielkie dzieki pzdr

Niedawno miałem podobny dylemat. Wybrałem Toshibe, po rozmowach z informatykami, internautami oraz znajomymi, którzy od lat pracuja na laptopach. Podobno dobry sprzet i mało awaryjny (no i markowy). Serwis Techmex podobno też jest OK.

Rozważałem głównie Toshibe i Fujitsu Siemens. Wybrałem tego pierwszego (zależało mi na technologii centrino, nagdywarce DVD i dobrej karcie graficznej). Podobał mi się tez IBM z tytanowa obudową, ale cena zbyt wysoka i konfiguracja nie taka jaką potrzebowałem. Dell zbyt drogi.

Nt Aristo słyszłem wiele złych komentarzy. CA (California Acess) to kompromis między sprzetem dobrym i markowym a ceną i wyposażeniem czyli dobre konfiguracje w dostepnej cenie (to polska firma składajaca notki)

• 2 weeks później...

Proszę o pomoc w zmniejszeniu „gifa” – tak, by obrazek nadal się poruszał a był ciut mniejszy ... chętnie dowiem się, jak to się robi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

http://212.244.189.200/pics/aniolki__28.gif

Jeśli ktoś potrafi - proszę o zmniejszenie dla mnie tego gifa... dziękuję.

Wysypał mi się Windows XP Professional.Postanowiłem zainstalować od nowa. Ponieważ dysk miałem podzielony na 4 dyski, chciałem usunąć wszystkie i podzielić to od nowa tylko na, dwa (bo drugi dysk zakupiłem). Użyłem FDISK’a żeby je usunąć, i tu zaczęły się problemu. FDISK widział jakimś cudem tylko jedna partycję. Ale zacząłem instalację, i jakież moje zdziwienie gdyż zawiesza się po naciśnięciu F8.

Prosze o pomoc!

podaj wiecej informacji, bo to podstawa diagnozy :)

- jaki duzy masz dysk ?

- jakiej wielkosci byla ta partycja to usunoles ja Fdiskiem ??

- jakie milaes partycje czy NTFS czy FAT ?? (bo przy FAT i partycji wiekszej niz 32 gb, moga sie rozne historie dziwne tworzyc :))

- czy usunoles ta partycje podstawaowa ?? czy teraz win (ten stary sie nie wlancza)

- w jaki sposob prubujesz instalowac (z dyskietek czy z bootowalnej plytki)

- jaka wersje SP instalujesz?

- i wreszccie jak objaiwa sie zawieszenie instalacji ? czy jakis czarny ekran? czyt komp sie restartuje ?

Mam jeden dysk w komputerze 80GB, ale teraz drugi chciałem domontować. Niestety nie wiem, jaki był system plików. Nie wiem, czym się to różni. Instaluje z CD, jest to SP1. Zawiesza się i czarny ekran, czekałem 15 min i nic. Usunołem ta partycje z Windowsem, tak ze po uruchomieniu Windows się nie ładuje. Myślę, że to wina, że część partycji pousuwałem, a część została.

Dzięki za zainteresowanie invx :) !!

juz co nieco wiecej wiem :)

Z podlanczaniem drugieo HDD narazie sie wstrzymaj, zrob porzadek z jednym :)

jak piszesz ze usunoles ta z windowsem, to zapewne byla to partycja podstawowa?, zdefinowana jako aktywna ? a skoro byla to podstawowa i ja usunoles jako jedyna, to zostala Ci rozszerzona i dyski logiczne. Tak ze syf kompletny. DOS'owski FDISK, jest jak by nie patrzec slabym programem jest i to z tad te bledy, a jak jeszce uzyles tego z dyskietki startowej z WIN98 to wogule ... :wink: Ale to nic groznego, da sie to wyprostowac mysle latwo. Musisz uzyc tylko jakiegos konkretnego programu do zarzadzania partycjami. np Partition Magic dla dos'a

mozesz go sciagnac chociazby z => http://www.vojtas.fr.pl/cgi-bin/load.cgi?http://www.csk.pl/~cichon/files/Cichy_BootDisk22.zip.

razem z kilkoma przydatnymi programami

a tutaj masz roznice pomiedzy FAT a NTFS => http://www.xp.net.pl/art/ntfs_czy_fat.html

usun wszystko z dysku

i wybierz co Ci sie podoba i w takim systemie nowe patycje utworz :)

FAT32 - 4 partycje C / 8 GB D / 32 GB E / 32 GB F / 8 GB

NTFS - 3 partycje C / 10 GB D / 35 GB E / 35 GB

przy FAT C: ma tylko 8gb ze wzgledu na osiagniecie najmniejszych klastrow o rozmiarze 4kb.

oczywisice jak chcesz mozesz to inaczej podzielic :)) to taka moja mala sugestia

a potem windows powinien pujsc, a jak nie :-? to masz dysk podpiety do kontrolera ktorego winda SP1 nie wykrywa poprawnie. Ale i na to sa sposoby :))

nie wiem nie potafie tego wytlumaczyc racjonalnie, moze napisz do adminow z onetu. :wink:

Jak i w przypadku starego i też po około dwóch tygodniach dostałem taką odpowiedź;

"Zdjęcia" nie spełniają warunków określonych w Regulaminie i dlatego są

usuwane.

Zapraszamy do regulaminu Albumów:

http://foto.onet.pl/1064661,0,824,porady.html

invx stajesz się gu

tfó guru :p

• 3 weeks później...

witam, mam taki problem z komputerem: wywalilem jakis stary program antywirusowy, zainstalowalem nowy - antivir personal - i okazuje sie ze winda xp wywala sie po ok 5 min pracy. pojawia mi sie niebieska plansza , ze winda sie wylaczyla, kaze mi instalowac i deinstalowac ostatnio zainstalowane programy. pojawia sie komunikat DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR EQUAL oraz jeszcze: alcxwdm.sys - adress FA6D835B base at FA6B3000 datestamp 403e23dd. prosze o pomoc o co w tym wszystkim moze chodzic? domyslam sie ze razem ze starym programem antywirusowym wywalilem jakiegos waznego drivera, ale pewnosci nie mam, dodam tylko ze ten wywalony program byl zainstalowany w momencie kupna nowego komputera.

jeszcze raz prosze o pomoc i pozdrawiam

wert

A ja mam nastepujący dylemat:

zakupiłem w br notebooka Toshiba z programem antywirusowym Norton Internet Security 94. Niestety jest to wersja 90 dniowa i za parę dni już jej nie będzie :cry:

Pojawia się okno z informacja aby podać klucz (domyślam sie, że otrzymam go po zakupie aktualizacji :cry: :cry: :cry: a raczej pełnej wersji programu) aby odnowić subskrypcję.

Pytanie:

- co najlepiej zrobić z tym fantem aby znów mieć program antywirusowy (dobry, o nortonie słyszałem różne opinie, choć mi sie podoba... wiem nie o podobanie tutaj chodzi :wink: ) razem z firewall oraz antyspamem.

Co radzicie?

Co i jak instalujecie?