Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

Chciałbym zaprenumerować jakieś czasopismo komputerowe (mam spore braki w tym zakresie wiedzy :cry: ; możliwość poznania nowych programów; porady, itd, itd).

Na rynku jest ich dosyć dużo (Chip, PC World Komputer, Enter, itd) - Jakie czasopismo warto zaprenumerować, co polecacie?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poczytaj o nich w Sieci, zobacz które jest dla Ciebie najodpowiedniejsze. Porady są wszędzie, nowinki techniczne też. Niemal każde ma rozbudowany dział download, własne Forum - sporo można się stąd dowiedzieć.

Mi osobiście zupełnie wystarcza dolna półka:

Komputer ŚWIAT oraz Ekspert

Zdawkowo kupuję niektóre inne pozycje z tych 'poważnych':

PC World [chyba najlepsze forum]

Enter

Chip

Wydawnictwa prowadzące w/w pisma wydają również poradniki na różne tematy, wszystko masz na podanych stronach.

Majka, Ty chyba nie przechodzisz na DOSa ? :o

autoexec.bat

Plik systemowy używany przez MS-DOS. Za jego pomocą można uruchamiać automatycznie przy starcie komputera inne programy czy sterowniki (np. do myszki lub napędu CD-ROM). autoexec.bat można modyfikować za pomocą edytora tekstu. Windows 95 i nowsze systemy operacyjne nie potrzebują tego pliku do poprawnego działania - jego funkcje przejął rejestr Windows. Por. config.sys. [źródło]

Ghost chyba nie jest darmowy :wink:

Ale w necie nie brak dobrych ludzi :D oto Norton Ghost 7.0 polecany gratis :o

miły ten gościu jest na tyle uprzejmy, że.... :D [klikasz jego fotę, tam masz e-mail]

I jeszcze instrukcja Obraz partycji dyskowych... od Agnieszki 8) :p

To całkiem fajna stronka porad bardzo przystępnie podanych.

hmmm, zalezy jaka obecnie masz wersje windows ?? czy bez SP, czy z SP2. ?? Jak chcesz ainstalowac program i monituje on o SP1, to zapewne bedzie tez dzialal na SP2, wiec zakladam ze nie masz SP2 :wink: a skoro nie masz ... nalezy zainstalowac, tutaj sie pojawia dylemat, bo sa zwolennicy instalacji sp2 i przeciwnicy, ja jestem zwolennikiem, pozatym :) Instalacja jest banalna, choc jesli masz pirata :wink: moze trzeba bedzie numer seryjny windowsa "przebic". Sam plik sp2, mozna pobrac ze strony microsoftu, albo z download.com

=> http://www.download.com/Windows-XP-Service-Pack-2/3000-2098_4-10308947.html?tag=lst-0-1

zajmuje on 266mb wiec przy slabym laczy pobranie troszke zajmnie. :)

jaki masz sp mozesz sprawdzic wchodzac w =>panel sterowania=>system=>i zakladka ogolne

no to milego sciagania SP2 :), a jak by byly problemu przy instalacji to pisz, bo moze microsoft znowu cos wymyslil, o czym jeszce nie wiemy :D

a co do wczesniejszych postow: :wink:

do robienia obrazow dyskow, jako kopii polecam powerquest drive image, program jest dosc prosty w obsludze, :wink: jako glowne zabezpieczenie maja to w szkolnej prcowni (14 pc) od ponad roku, i sprawdza sie bardzo dobrze, przywrucenie systemu (win 98) trwa pare minut :)

do kupowania gazetek roznego rodzaju o kompach, to jestem sceptykiem, w wiekszosci, nie ma co czytac ..., czasami jakis artykul trafi sie w CHPI'e (i go sporadycznie kupuje :) ) ale bron boze prenumerata ... Jesli cos nas interesuje, chcemu sie cos dowiedziec, o wiele lepiej skorzystac z google, czy popytac na jakims forum, i w tedy znajdziemy co nas interesuje, a gwarantuje, ze bedzie to wiedza duzo szersza, i bardziej praktyczna :wink: Bo jak widze w kiosku tytul "1000 porad ..." to mnie ku***ica bierze, bo ile mozna tych porad wymyslac ?? :wink:

no to milego sciagania SP2 :), a jak by byly problemu przy instalacji to pisz, bo moze microsoft znowu cos wymyslil, o czym jeszce nie wiemy :D

a co do wczesniejszych postow: :wink:

do robienia obrazow dyskow, jako kopii polecam powerquest drive image, program jest dosc prosty w obsludze, :wink: jako glowne zabezpieczenie maja to w szkolnej prcowni (14 pc) od ponad roku, i sprawdza sie bardzo dobrze, przywrucenie systemu (win 98) trwa pare minut :)

do kupowania gazetek roznego rodzaju o kompach, to jestem sceptykiem, w wiekszosci, nie ma co czytac ..., czasami jakis artykul trafi sie w CHPI'e (i go sporadycznie kupuje :) ) ale bron boze prenumerata ... Jesli cos nas interesuje, chcemu sie cos dowiedziec, o wiele lepiej skorzystac z google, czy popytac na jakims forum, i w tedy znajdziemy co nas interesuje, a gwarantuje, ze bedzie to wiedza duzo szersza, i bardziej praktyczna :wink: Bo jak widze w kiosku tytul "1000 porad ..." to mnie ku***ica bierze, bo ile mozna tych porad wymyslac ?? :wink:

Czy ten program jest darmowy? Gdzie jest dostępny?

Nigdy nie robiłem obrazu dysku, nie znam tych programów, ale niedawno znajomy mnie przekonywał, że warto.