Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

no takich rzeczy to jeszce nie slyszalem :D :D

ale skoro z przodu, to niech odlaczy w srodku te wszytskie porty z przodu. Moze jakies zwarcie ... i jak sie zagrzeje to szuszarka, to cos sie rozszerza i zwarcia nie ma ...

komputery to raczej zimno lubia a nie cieplo :)

a jak sie objawia nie wlanczanie ? wogule nie startuje, czy odpala, migaja diody ? ekran czarny ?

w okolicy sa tez zapewne przyciski reset i power, mozna i je odlaczyc, i sprubowac odpalic kompa na ostro zwierajac na moment styki na plycie od wyl. power, beda zreszta opisane (powinny byc :) ). Mozna tez kabelki przy wylaczniku odpiac, jesli sie dadza i je zewrzec, bedzie bezpieczniej. :) a reset do startu zbedny. I metoda eliminacji, dojsc co wadliwe. A jak by po w/w czynnosciach nie startowal napisz, bedziemy myslec dalej :wink:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki za odzew.

Objawy sa nastepujace:

po wcisnieciu guzika start,Vaio zaczyna zyc.Diody zaczynaja migac,ekran robi sie niebieski.Nie wiem,czy wentylator rusza,bo to b.cichy komputer.Trwa to ok.30sek,po czym sie wylacza.Windows nie rusza.

Nastepnie 15min grzania i disco.

Dziala.

Mozna go zrestartowac.Wlaczy sie.

Po kilkunastominutowej przerwie - tylko grzanie.

a jakies dzwieki z glosniczka systemowego ida ?? Cos na tym ekranie oprucz niebieskiego jest ? i jaka jest sekwencja zapalania sie diod, bo to zapewne jakis komunikat :wink: I jaka plyta glowna ?. Najlepiej i najprosciej to na pocztaek poodlanczac wszytsko co zbedne, czyli ozstawic tylko, plyte glowna + zasilacz + pamiec RAM + grafike. I zobaczyc czy odpala BIOS, jak odpali, to po kolei wsadzac podzespoly i sprawdzac czy sie uruchomi. No i te porty z przody trzeba poodlanczac. :wink:

Ja bym zaczał od najprostszej sprawy, odłączenia portów usb, tych wlasnie z tej dolnej czesci obudowy.. robota na 20 sekund, odkrecasz obudowe lokalizujesz kabelek wychodzacy z obudowy i wlaczony w płytę główna, na 95% w dolnej czesci płyty głownej i wtedy mozna zrobić test...

ja to nie zadziala to trzeba bedzie myslec dalej.. daj znac jak stoją sprawy

pozdr

m.

• 2 weeks później...

jak zwykle mam problem :oops:

moja sieć w biurze /zmieniana z powodu znikniecia jednostek centralnych/ składa się na dzień dzisiejszy z:

- 2 jednostki centralne z XP h.e.

- router

- drukarka laserowa HP, kombajn HP

stałe łącze /neostrada/ jest podpieta pod router.

jak włączamy rano kompy, to okazuje się, że albo neo nie startuje, albo co gorzej nasze kompy się nie widzą :evil: pare restartów, odłaczanie kabelka napiecia i ................się widzą.

Shit - gdzie szukać błędu? Ja jeszcze coś kompie pogrzebię, ale pracownik od razu rozkłada ręce i nie pracuje :roll:

Problem może brać się stąd, że komputery w sieciach Microsoftu są równouprawnione (sieć peer-to-peer), automatycznie wybierają tzw. przeglądarkę główną (i ewentualnie zapasowe), która przechowuje informacje o nazwach komputerów i ich adresach IP. Czasem wystarczy wyłączyć jeden losowo wybrany komputer, by sieć (albo jej część) na jakiś czas „zniknęła”. Zazwyczaj nie wiadomo bowiem, który system pełni rolę tej przeglądarki – jeśli zostanie wyłączony, komputery na pewien czas tracą łączność. Ze względu na określone limity, wybór kolejnej przeglądarki może odbywać się nawet po kilkudziesięciu minutach, dopiero wtedy sieć odzyskuje pełną stabilność.

Prostym rozwiązaniem problemu w małej sieci jest wykorzystanie serwera plików, który będzie zawsze włączony i będzie zawsze działał w roli przeglądarki. Systemy z rodziny Windows Server z założenia mają większe szanse na wybór do roli przeglądarki, ale również można to wymusić w Windows XP – warto zwrócić uwagę na klucz rejestru:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Browser\Parameters\MaintainServerList

Klucz ma wartość Auto, co oznacza, że może przechowywać listę pozostałych komputerów, ale nie musi. Zmiana parametru na Yes zwiększy wagę tego systemu - Windows XP staje się „prawdziwym” serwerem plików, z dużym prawdopodobieństwem właśnie on stanie się przeglądarką sieci. Dobrze byłoby zatem, gdyby ten system pracował cały czas. Analogicznie zmiana wartości klucza na No w systemach pozostałych komputerów spowoduje, że nie będą one rywalizowały między sobą podczas wyboru przeglądarki. Pozwoli to nie tylko zachować stabilność sieci, ale też zmniejszy jej obciążenie związane z ciągłą wymianą danych między komputerami.

i napisz jakie efekty

Kolega jak sie dowiedzial,ze chce to wszystko co pisales Ty i Maksiu,poodlaczac,to sie przestraszyl i zaniosl komputer do sklepu.Zostalo komputerowi jeszcze 1,5 mca gwarancji.Wiec z niej skorzystal.

Tak na marginesie,to w sklepie w kaciku service stalo kilka Vaio.

A drozszego komputera ,jak kumpel swojego kupowal,nie bylo.

Dzieki

Czym podzielić ściągnięte filmy np. 800 Mb by przegrać na płytę(y)

niezły: lekko mało precyzyjne pytanie.. chcesz nagrac na płytke aby przeniesc i w domu złożyć do kupy i obejrzeć czy też nagrac na plyte tak aby odtwarzac z plyty? o jaki format filmowy chodzi? divx ? dvd?

Mam ściągnięty film mułem który ma 800MB w formacie avi i chciałbym go zachować sobie na płytce niestety nie mogę go skopiować na płytę bo płyta ma pojemność 700 MB

najprostszym rozwiązaniem bedzie kupienie plytki o pojemnosci 800 MB... naprawdę są takie :D :D :D

Najpierw przeskanuj kompa na obecnosc ad-awerow, spywerow, wirosow, i innego syfu. :wink:

P.S.

wiecie co moze zrobic burza i brak zabezpieczen ?

- 4 komputery

- switch

- drukarka laserowa

- sterowanie regalem chlodniczym

- 2 kasy fiskalne

- 2 UPS'y

- monitor

- 2 monitory do kamer

- modem

- 2 telefony

- faks

to bilans po dzisiejszym nocnym piorunie w jednym sklepie, na szczescie bylo ubezpieczone :wink: