Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Macie może namiary na darmowy open-office /w. j. polskim/.

?

Majko, i co? Skorzystałaś ? Czy możesz podzielić się opinią - jak Ci to działa? Czy jesteś zadowolona?

Może ktoś z pozostałych forumowiczów ma jakieś doświadczenia lub zdanie na temat nadciągającej nowinki http://pl.openoffice.org/ ?

Czy warto się tym zainteresować, jeśli dość istotna jest niezawodność ? (Tzn. nie moge sobie pozwolić, że np. coś mi zniknie, albo wysłany do kogoś plik nie da się otworzyć)

Czy możecie mnie oświecić co to są "łatki", jak się je pobiera i wogóle czym to się je?

I jeszcze jedno - mam dużo różnych skrótów na pulpicie - co mam zrobić/gdzie wejść żeby te wszystkie programy się nie uruchomiały przy starcie?

Jestem taka zielona..... :( :( :(

łatki - windows update. Jak nazwa wskazuję łataja dziury w systemie.

W biurze używam chyba regcleanera do ustawiania co mi się ma otwierac, a co nie. a najłatwiej zadbać o to przy instalacji kolejnego programu.

Bratki - uzywam openoffice - word lepszy, ale drogi 8)

Majko, a ta "gorszość" to na czym polega? Czego brakuje?

Wybacz, że Ci wiercę dziurę w brzuchu, ale nie moge chwilowo przetestować sama.

on zapisuje pliki nie w doc tylko w jakis sxw :roll: Ale mozna sobie z nim dac radę. Ogólnie - ja umiem na nim pracować, więc mi wystarcza :wink:

Majko, a ta "gorszość" to na czym polega? Czego brakuje?

Wybacz, że Ci wiercę dziurę w brzuchu, ale nie moge chwilowo przetestować sama.

on zapisuje pliki nie w doc tylko w jakis sxw :roll: Ale mozna sobie z nim dac radę. Ogólnie - ja umiem na nim pracować, więc mi wystarcza :wink:

A jeśli wyślesz taki sxw do kogoś mailem to co? Odczyta go? I czy to dotyczy tez arkuszy kalkulacyjnych?

A jeśli wyślesz taki sxw do kogoś mailem to co? Odczyta go?

Zawsze mozna wysłać rtf'a, a jesli nie zyczymy sobie zeby ktos nam edytowal plik to pdf'a (open office ma wbudowana od razu obsluge tego formatu). Co by nie mowic o OO - jest DARMOWY i w uzytku domowym w niczym nie ustepuje Wordowi. Gdyby nie powszechne u nas piractwo to wlaśnie ten program byłby najpopularniejszym edytorem! Jeśli komuś nie podoba sie interface - proponuję zainstalować betę OO 2 - to juz bardziej 'Wordowo' wygląda.

UWAGA - nowość.

Pojawił mi sie przed chwilą komunikat:

"minimalna wartość pamięci wirtualnej jest za niska, windows zwiększy rozmiar pliku stronicowania pamięci wirtualnej" :o :o :o :o

Co to znaczy? Czy to jest normalna przypadłość?? :o

Powinno wystarczy zwiększenie ilości wolnego miejsca na dysku C

Dzięki Heath :D

Komputer jakoś "wyszedł na prostą" i hula, ale przed chwilą po skanowaniu Spybotem pojawił się komunikat:

"Błąd podczas skanowania!

Xuron55(Datei C:\WINDOWS\win.ini kann nic..."

co to znaczy i jak to naprawić?

a pod spodem:

"nie znaleziono żadnego szpiega".

Czy ten błąd mam zignorować?

• 2 weeks później...
uzywa ktos z was moze zabawek z tymi systemami

palmos albo jakies ppc ?

pzdr

Ostatnio wziąłem zabawkę Pocket PC firmy Eten bardziej do testów niż użytkowania. Nie jest to najnowsze ale i baardzo kiepskie rozwiązanie. Częste resety zawartości potrafią wqrzyć i to bardzo. Nie dość że zeruje podstawową pamięć to potrafi czyścić i głowny katalog na karcie SD.

Robi to mi obecnie za telefon czasami odbieram pocztę i najważniejsze

jako czytacz plików PDF przed snem czyli różnych dokumentacji itp.

Bateria trzyma 1 dzień.

Ogólnie szmelc i nie ma wbudowanego GPS-a.

A jeśli wyślesz taki sxw do kogoś mailem to co? Odczyta go?

Zawsze mozna wysłać rtf'a, a jesli nie zyczymy sobie zeby ktos nam edytowal plik to pdf'a (open office ma wbudowana od razu obsluge tego formatu). Co by nie mowic o OO - jest DARMOWY i w uzytku domowym w niczym nie ustepuje Wordowi. Gdyby nie powszechne u nas piractwo to wlaśnie ten program byłby najpopularniejszym edytorem! Jeśli komuś nie podoba sie interface - proponuję zainstalować betę OO 2 - to juz bardziej 'Wordowo' wygląda.

Po pierwsze to nie ma żadnego problemu aby PDF'a przerobić na plik np. wordowy czyli edytowalny. Pod drugie radzę każdemu porównać OO z MS Office'm pracując z tym samym tekstem tabelą itp itd. potem pogadamy.

Ja również jestem za antymonopolem ale ... jeden i drugi potrafi doprowadzić do ... serca ale OO 4 x szybciej

o ile system pracuje stabilnie i komunikat nie pojawia sie ponownie to jest OK

start => uruchom wpisz msconfig i zakladka uruchamianie, odznacz co niepotrzebne

masz zainstalowany dodatek SP2 ? jesli nie koniecznie zainstaluj

invx dziwi mnie twoja rada :wink: Nie bedę wchodził w szczegóły, ale instalowanie SP2 nie wpływa na zwiększenie pamięci ani operacyjnej ani virtualnej tzw pliku wymiany czy też stronicowania. Windows to jest take cóś co nie bardzo radzi sobie ze zwalnianiem pamięci, a właściwie to nie windows tylko programiści, którzy piszą różne programiki. Jak pamięć operacyjna nie wyrabia to system do pomocy bierze sobie kawałek "twardziela". Jak się dzieje jeszcze bardziej "nie tak" to system bierze więcej twardziela, potem jeszcze więcej aż zgłupieje i zwisa.

SP2 jest pamięciożerny okrutnie przez uruchamianie dodatkowych usług i serwisów. Co z tego że wywalimy ręcznie startujące programy przy boocie kompa z rejestru jak instalacja SP2 "połknie" o wiele więcej pamięci operacyjnej.