Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

Używam oczywiście Firefoksa a nie Explorera

A co jest nie tak z Explorerem ? .. Co trace ?

Ano tracisz sporo, bo IE jest strasznie zapóźniony w stosunku do Firefoksa i Opery. Przede wszystkim, jak napisała Trini, zakładki, bez których ja np. surfowania sobie już nie wyobrażam. Raz, że nie musisz otwierać kilku instancji programu żeby otworzyć kilka stron WWW, dwa - oszczędzasz sobie miejsce i masz porządek na pasku zadań Windows. Co więcej, jedna z wtyczek (Session Saver) pozwala np. zapamiętywać otwarte w zakałdkach strony w czasie zamknięcia przeglądarki, tak, że po ponownym jej uruchomieniu masz cały zestaw stron WWW (choćby i kilkunastu), które przeglądałeś przed zamknięciem. Nie musisz dzięki temu nic tymczasowo sobie zapamiętywać w Ulubionych i robić znowu tam bałaganu itd.

Kolejna rzecz - rozszerzenia. Jedno już wymieniłem (Session Saver). Explorer ma zamkniętą architekturę i nie pozwala na instalowanie praktycznie żadnych dodatków (z wyjątkiem pasków wspomagajacych wyszukiwanie i "dużych" nakładek, diametralnie zmieniających jego funkcjonalnośc, jak Avant Browser i Maxton, ale nie o nich mowa). Do Firefoksa są już setki rozszerzeń - m.in. doskonałe prognozy pogody, adblockery, obsługa gestów myszy (bardzo wygodna rzecz) - lista tutaj:

http://mozillapl.org/katalogi_i_bazy/baza_dodatkow/rozszerzenia

Kanały informacyjne RSS. Sam Explorer ich nie widzi, więc jeśli ktoś nie używa przy nim dodatkowego czytnika RSS, nawet nie wie co traci..

No i bezpieczeństwo. Explorer jest o wiele bardziej dziurawy niż inne przeglądarki a i to, że używa go nadal (sam się zastanawiam dlaczego) ok. 90% internautów i to, że pochodzi od M$ powoduje, że jest głównym celem ataków.

Są jeszcze motywy, czyli swego rodzaju skórki zmieniające wygląd interfejsu ale to już dla maniaków. No i kupa drobiazgów, jak choćby czyszczenie prywatnyuch danych jednym przyciskiem, menedżer pobierania plików. No i oczywiście Firefoks jest po polsku i za darmo.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a dodatkowo Opera jest jeszcze 2 w 1 ;)

przegladarka + klient poczty

w Operze jeśli np. jest rozjechana strona można dostosować ja do szerokosci okna i nie męczyć się z przewijaniem w te i nazad tekstu czy zdjecia w celu ich obejrzenia

Funkcja wklej i przejdź w pasek adresu, nie trzeba latać łapą i wciskać enter aby przejsć na żądana stronę

odświeżanie można sobie ustawić od 5 sekund do 10 minut - automatycznie się sama strona odświeża - fajna rzecz w przypadku forum, jeśli prowadzi się dłuższą dyskusje na bieżąco

plus wszystkie funkcje firefoxa

i naprawdę mnóstwo innych funkcji o których ie nie ma nawet co marzyć :lol:

tylko ff albo opera :)

Kurcze . Piszecie odrobine zawile , jak dla mnie .

Przypomina mi to cykl artykulow w Komputer Swiat , gdzie porownywano procesor Intel do Athlona . No i wyszlo , ze chyba to to samo . Bo czasem Intel lepszy , a czasem Athlon wygrywa . Kupilem komputer HP z Athlonem inside . I totalna kicha . Mialem w tym samym czasie w innym komputerze Intela i on zdecydowanie dzialal lepiej .

Ciagle nie wiem , dlaczego Firefox jest lepszy niz Explorer .

Przypomina mi to cykl artykulow w Komputer Swiat , gdzie porownywano procesor Intel do Athlona . No i wyszlo , ze chyba to to samo . Bo czasem Intel lepszy , a czasem Athlon wygrywa . Kupilem komputer HP z Athlonem inside . I totalna kicha . Mialem w tym samym czasie w innym komputerze Intela i on zdecydowanie dzialal lepiej .

No gdzie zawile? Przecież głównie wymieniliśmy przewagi funkcjonalne odnoszące się do "zwykłego" przeglądania stron. Czego tu nie rozumiesz? Możliwości przeglądania w zakładkach, czyli oddzielnych kartach w głównym oknie programu a nie w oddzielnych oknach z całym zwielokrotnianym w ten sposób interfejsem programu jak w IE? Możliwości szybkiego i wygodnego powiadamiania o nowych informacjach na róznych stronach za pomocą RSS? Do ktorych bez tego trzeba np. przebijać się przez zawalone reklamami strony główne portali. Możliwości dołożenia do przeglądarki fajnych i pożytecznych rzeczy za pomocą rozszerzeń (jak np. pokazywania prognozy pogody, dopisywania notatek, przypomnień, blokowania wszelkaich reklam, których jest juz zatrzęsienie czy obsługi gestów myszy)? Wygodniejszego ściagania plików? Wszystko to masz w zasięgu ręki, a jeśli nawet z większości rzeczy nie skorzystasz, to i tak pozostanie "goła" przeglądarka, która będzie co najmniej bardziej bezpieczna niż Explorer zarówno, jeśli chodzi o złośliwe kody jak i prywatne dane.

Zainstalowalem Firefoxa . Pierwsze wrazenia : dziala chyba rzeczywiscie szybciej niz IE . Nie wyswietla reklam . Na razie nie odinstalowuje IE .

Żebyś nawet bardzo chciał, to i tak niestety tego w XP nie zrobisz - IE jest tak zrośnięty z systemem. Wystarczy go nie uruchamiać, tylko wyczyść w nim na koniec tymczasowe pliki bo zbierają się ich tysiące, w tym i złośliwe badziewia.

O prosze anie Luc :lol: Kogo my tu widzimy;) Widzę, ze jest to świetne miejsce żeby się odegrać na Twoje opluwanie na wątku szkieletowym...

No gdzie zawile? Przecież głównie wymieniliśmy przewagi funkcjonalne odnoszące się do "zwykłego" przeglądania stron. Czego tu nie rozumiesz? Możliwości przeglądania w zakładkach, czyli oddzielnych kartach w głównym oknie programu a nie w oddzielnych oknach z całym zwielokrotnianym w ten sposób interfejsem programu jak w IE? Możliwości szybkiego i wygodnego powiadamiania o nowych informacjach na róznych stronach za pomocą RSS? Do ktorych bez tego trzeba np. przebijać się przez zawalone reklamami strony główne portali. Możliwości dołożenia do przeglądarki fajnych i pożytecznych rzeczy za pomocą rozszerzeń (jak np. pokazywania prognozy pogody, dopisywania notatek, przypomnień, blokowania wszelkaich reklam, których jest juz zatrzęsienie czy obsługi gestów myszy)? Wygodniejszego ściagania plików? Wszystko to masz w zasięgu ręki, a jeśli nawet z większości rzeczy nie skorzystasz, to i tak pozostanie "goła" przeglądarka, która będzie co najmniej bardziej bezpieczna niż Explorer zarówno, jeśli chodzi o złośliwe kody jak i prywatne dane.

:-? no prosze, przecież to takie proste...

ps.Co do Firefoxa mają rację, zresztą się o tym przekonasz...

Trochę OT, ale dla mnie bomba:

Kierownik do sekretarki:

Pani Zosiu, czy moze Pani przegrac naszym partnerom wyniki za kwiecien,

oni zaraz podejda.

Dzien dobry, czy to Panom mam przegrac wyniki miesieczne?

Dzien dobry, tak, nam, gdyby byla Pani uprzejma, tu mamy czysta dyskietke.

- Alez oczywiscie

Wkłada dyskiete do napedu i...

# mkfs -t vfat -c /dev/fd0h1440

# mount -t vfat -o iocharset=iso8859-2,codepage=852 /dev/fd0 /mnt/floppy

# find / -noleaf -type f -name Wyniki_Kwiecień.[a-zA-Z] -exec cp '{ }' /mnt/floppy \;

# ls -la /mnt/floppy/Wyniki_Kwiecień.[a-z][A-Z] && sync && sleep 3

wyciaga dyskiete i podaje.

Partnerzy: o k..a!

Sekretarka: oj, znowu odmontowac zapomniałam

a jak się ustawia tam konta pocztowe? znaczy co z tym uwierzytelnieniem co było w outloocku :oops:

Jeśli Ci chodzi o Firefoksa, to on nie ma wbudowanego klienta pocztowego. Używając go można pozostać przy Outlooku. Lub wybrać z tej samej stajni Thunderbirda.

http://www.thunderbird.pl/

do czego służy kurier poczty w Mozilla 1.7.12?

a jak się ustawia tam konta pocztowe? znaczy co z tym uwierzytelnieniem co było w outloocku :oops:

Jeśli Ci chodzi o Firefoksa, to on nie ma wbudowanego klienta pocztowego. Używając go można pozostać przy Outlooku. Lub wybrać z tej samej stajni Thunderbirda.

http://www.thunderbird.pl/

do czego służy kurier poczty w Mozilla 1.7.12?

"Duża" Mozilla to nie to samo, co Firefox, choć jak pewnie mało kto pamięta Mozilla Navigator była w ogóle pierwszą przeglądarką internetową na świecie. Firefox to tylko i wyłącznie przeglądarka i o tym cały czas mówiliśmy. Natomiast Mozilla, od kilku dni już jako SeaMonkey 1.0, to cały pakiet - przeglądarka (Navigator właśnie), klient mail i news, chatzilla, bugzilla i kilka innych zilli :wink: Jak ktoś chce, może sobie tego poużywać, ja jeszcze nie próbowałem. Acha, no i jak pisałem wcześniej, "partnerem" pocztowym dla Firefoksa jest Thunderbird, ale jako zupełnie niezależny program. I chwała mu za to, choćby dlatego, że nie trzeba naraz zmieniać 2 największych przyzwyczajeń, związanych z korzystaniem z Internetu.

hmmm. Od wczoraj mam problem z łącznościa pomiędzy komputerem a routerem.

windows HP he, zainstalowany Kasperski /wczoraj pobierałam klucz do niego/. Na tym kompie był zainstalowany router, działalo bez najmniejszych problemów przez 8 miesięcy. Teraz ucina połączenie bez powodu. Dalej sie świecą 2 diody, ale nie da się go nawet wypingowac :( Komp przeskanowany, router wypinany z instalacji i resetowany, nawet zaporę windows wyłączałam. Co gorsze, zainwestowałm w kolejny router, którego nie udało się wpisac w tamten komp :o

Zainstalowałam go więc na drugim kompie, odrobiłam się w zaleglościach , no i zastanawiam się, czy jak włącze tamtego pechowca to wszystko padnie

:roll: Czy będzie działa.

Może ma ktoś pomysł co mnie blokuje? :(