Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

dzięki Pawson - sprawdzę. mam od kilku dni neo i ściągam jak szalony (dzień i noc :lol: więc komp chodzi i chodzi. rozbiorę go i zobaczę.

szczerze pisząc najbardziej obawiam się że może to być pamięć - pierwszą mi wymienili bez problemu a jak się znowu pojawię to pewnie :o :o :o

komp mam z 2002 r. z zintegrowaną kartą graficzną chyba 32mb. a z nowych urządzeń to dołożyłem tylko twardziela i nagrywarkę dvd obok nagrywarki cd.

btw. na maxtora kupiłem kieszeń z własnym wiatrakiem ale jeszcze jej nie podłączyłem.

no to może być zasilacz

w starym kompie masz pewnie jakieś dno działające OK przy małej ilości urządzeń, teraz dołożyłeś 2 urządzenia: DVD i HD i zasilacz nie daje rady.

Jak ja robiłem identyczną rozbudowę w domu (dołożyłem nadrywarkę DVD obok CD i HD w kieszeni to mi informatycy kazali dokupić i wymienić zasilacz na lepszy/mocniejszy (koszt ok 100-150 zł) bo bali się że może sie wieszać i wyłączać).

W tej sytuacji zdjemowanie obudowy nic ci nie da ...

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trochę się zgubiłem albo cosik niejasno napisałem. miałem komp pentium4 256 pamięci z 40gigowym hd a teraz mam tę samą płytę głównę i procesor tylko z większą pamięcią (1gb) i drugim hd 160gb (jako masterem).

zanim wydam kaskę na zasilacz to trochę przewietrzę :wink: sprzęt jak radził Pawson.

chyba że to ta cholerna kość 1gb :evil: :evil: nic na to nie poradzę ale jak ją wymieniłem to jest to najczęśćiej podejrzewany przeze mnie element (mimo że kingstone :lol: )

Joshi ... az tak to sie nie znam :oops: wiec racje przyznaje ci

a w tym przypadku (jednak nie bylo wymiany procka) to jednak stawiam na zasilacz...

W tej sytuacji to moze byc zasilacz...

Mialam ostatnio takie zdarzenie. Naprawialam kompa kolezanki. Wlasnie sie tak dziwnie restartowal. Okazalo sie, ze od poczatku mial zle zainstalowanego procka. 2 z czterech zaczepow byly nadlamane. Z biegiem czasu procek przestal dobrze przylegac i w zaleznosci od pogody i obciazenia kompa restartowal sie nawet co kilka minut. Wymienilam uchwyt radiatora i jak reka odjął. O wyczyszczeniu radiatora z filcu nawet nie wspomne ;)

Nie pisze tego, zeby sie upierac przy swojej racji. Poprostu mi sie przypomniala taka dziwna historia. Bo to mocowanie procka mimo, ze uszkodzone przez kilka lat dzialalo.

słuchajcie, wczoraj wieczorem zdjąłem jedną boczną płytę w tower mojego kompa. wywaliło mi tylko raz :wink: pracując od 18 wczoraj do 9 rano dziś.

tak sobie pomyślałem - mam w towerze miejsce na dwa wolne wiatraki (jeden poniżej zasilacza a drugi przy windzie hd) - może jakbym coś takiego zamontował to nie trzeba byłoby wymieniać zasilacza. nie wiem o czym piszę :lol: bo nigdy nie korzystałem z takich wiatraków i nie wiem nawet ile coś takiego kosztuje więc może ktoś mi poradzi czy to dobry pomysł .

Instalowalam oprogramowanie od Orange do laptopa .

Myslalam , ze juz jestem podlaczona .

Internetu jednak nie bylo i postanowilam zobaczyc czy moze zadziala na karcie kolegi .Komputer po tym umarl.

Na szczescie byl to stary laptop , ale najbardziej go lubilam i chcialabym go naprawic.

Czy to twardy dysk mi siadl?

Jak myslicie?

Instalowalam oprogramowanie od Orange do laptopa .

Myslalam , ze juz jestem podlaczona .

Internetu jednak nie bylo i postanowilam zobaczyc czy moze zadziala na karcie kolegi .Komputer po tym umarl.

Na szczescie byl to stary laptop , ale najbardziej go lubilam i chcialabym go naprawic.

Czy to twardy dysk mi siadl?

Jak myslicie?

Myślę, że to niezwykle mało prawdopodobne. A jakie są oznaki śmierci u laptopa?

Mam pytanie - czy możliwe jest zniszczenie komputera i danych na twardym dysku na skutek przebicia napięcia, spowodowanego domniemaną wadliwą instalacją elektryczną?

W SEP-ie twierdzą że nie, poszkodowany że tak - a Wy jak uważacie?

myśle że tak, pamiętajmy ze stykiem elektrycznym komputera jest zasilacz, jesli jest kiepskiej jakości i nastąpi przebicie to może dojść do uszkodzenia zasilacza i ten może np. przepuścić dalej prąd o innych parametrach niż te właściwe. Dysk twardy jest zasilany napięciem 5V i 12V, jesli popłynie inne napięcie spalenie dysku twardego gotowe. MIałem taki przypadek... udalo sie dysk twardy udalo sie odzyskac przekładając elektronike z innego, takiego samego modelu

pozdrawiam

m.