Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

help.

czym otworzyć plik DRW???????

musze zmienić go na Tiv

ratujcie

Micrografx Designer

pozdrawiam

m.

jest darmowa choćby jednodniowa wersja? :(

Majeczko, spróbuj tego http://www.soft32.com/Download/free-trial/AmeriImager/4-9925-1.html

czyta wiele formatow, m.in. drw no i jest shareware

pozdrawiam

m.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam mały problem z komputerem, bo formatowałem dysk i przeinstalowywałem system z Linuxa na Windowsa XP i teraz nie mam polskich liter tzn nie moge napisać "ć" lub "ś" (teraz piszę z innego komputera) może problem nie jest wielki jednak nie wiem jak go rozwiązać, jeśli ktoś wie to proszę o rade...

Pozdrawiam.

Kolega nabył całkiem fajny sprzęt - najwyższy model laptopa sony vaio VGN-AR21S.

Problem w tym, że sprzet miał xp media center po niemiecku. Dał to komuś do przeinstalowania

i wrócił do niego sprzet bez systemu. Zaczałem się tym bawić - i mały zonk . Instalacja XP idzie do

momentu wyszukiwania dysków twardych - potem stwierdza, że nie znaleziono dysków.

Sterowniki sata trzeba podać na dyskietce - stacji dyskietek w laptopie niet .

Pozyczyłem flopa pod USB i instaluje ponownie - tym razem instalacja łyka sterowniki,

formatuje dyski, dogrywa cos tam jeszcze i potem daje komunkat "przygotowanie

listy plików do kopiowania" (jeszcze w trybie tekstowym) i po chwili prosi o włozenie

do flopa tej samej dyskietki ze sterownikami do dysków. Problem w tym, ze stacja dyskietek

jest juz w tym momencie "martwa" - nie ma reakcji i nie ma szans by ja w jakikolwiek sposób obudzic

Ma ktoś jakiś pomysł jak to cholerstwo przejść? :x

dzieki i pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witajcie

rozglądam się za nie drogim routerem WiFi do domu

http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=316 taki D-Link DI-524 kosztuje kolo 180zl i ma 4xLan (akurat mam 4gniazdka w domu)

brac go czy doradzicie cos lepszego lub tanszego?

Dzieki z gory!

Z moich doświadczeń wynika, że jeśli ktos lubi walczyć z konfiguracją to spokojnie może zainwestować w dlink'a. My z mężem już z różnymi routerami mięlismy do czynienia dlatego zdecydowaliśmy się na zakup U.S.Robotiss do domu. Wprawdzie trochę kosztuje (zapłaciliśmy koło 400 PLN plus 180 za wtyczkę Wi-Fi do kompa, może teraz jest taniej), ale łączy w sobie:

1. modem adsl (np. do neostrady)

2. printserwer (drukarka nie wisi na żadnym kompie tylko bezposrednio na routerze)

3. switch na 4 kable i kilkaset Wi-Fi

4. Wbudowany firewall

Nie pamiętam co tam jeszcze, bo jak go ponad rok temu uruchomiliśmy tak nie zaglądamy w ogóle do niego. Konfiguracja jest banalna i nie trzeba jej powtarzać w przypadku podłączenia nowej maszyny, jak to często w innych routerach bywa. Tylko antenkę musimy sobie zorganizować większa, bo mamy grube ściany i na tej antenie, która teraz jest nie mam zasięgu na ogrodzie.

Witajcie

rozglądam się za nie drogim routerem WiFi do domu

http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=316 taki D-Link DI-524 kosztuje kolo 180zl i ma 4xLan (akurat mam 4gniazdka w domu)

brac go czy doradzicie cos lepszego lub tanszego?

Dzieki z gory!

Z moich doświadczeń wynika, że jeśli ktos lubi walczyć z konfiguracją to spokojnie może zainwestować w dlink'a. My z mężem już z różnymi routerami mięlismy do czynienia dlatego zdecydowaliśmy się na zakup U.S.Robotiss do domu. Wprawdzie trochę kosztuje (zapłaciliśmy koło 400 PLN plus 180 za wtyczkę Wi-Fi do kompa, może teraz jest taniej), ale łączy w sobie:

1. modem adsl (np. do neostrady)

2. printserwer (drukarka nie wisi na żadnym kompie tylko bezposrednio na routerze)

3. switch na 4 kable i kilkaset Wi-Fi

4. Wbudowany firewall

Nie pamiętam co tam jeszcze, bo jak go ponad rok temu uruchomiliśmy tak nie zaglądamy w ogóle do niego. Konfiguracja jest banalna i nie trzeba jej powtarzać w przypadku podłączenia nowej maszyny, jak to często w innych routerach bywa. Tylko antenkę musimy sobie zorganizować większa, bo mamy grube ściany i na tej antenie, która teraz jest nie mam zasięgu na ogrodzie.

modemu do neo nie potrzebuje (bo net będzie chyba z Radionetu), z printserverem to zastanawiam się, ale dzięki za odp :)

ja mam D-linka. Przy konfiguracji trzeba trochę pomysleć, ale da się.

A jak sie chce dołozyc kompa to jak z konfiguracja, bo ja zakończyłam swoja przygodę z dlinkiem na etapie, kiedy każdy dodatkowy komp wymagał konfiguracji.

qrcze, o ile pamietam - skonfigurowałam go tylko na jednym kompie. A mam podłączone 2 w biurze. W domu mam starszą wersję i też jest na jednym kompie.

Drukarka nie jest podłączona do routera, tylko do kompa. Internet do routera.

Miałam pewne problemy po awarii, wtedy pomógł mi ich serwis.

• 1 month później...

Mam problem z laptopem.

Instalowalam karte do internetu takiego z komorki , nie przeczytalam instrukcji przed zainstalowaniem przed tylko po .

Tyle , ze po okazalo sie , ze zanim wlozy sie karte to trzeba zainstalowac to co na CD jest .

Jesli zrobi sie tak jak ja zrobilam to to grozi uszkodzeniem laptopa .

I uszkodzil sie wlasnie .Moze ktos mial podobna przygode i sobie uszkodzil i wie co bylo uszkodzone w zwiazku z tym .Chcialabym go naprawic .

Nie sama oczywiscie , ale lubie wiedziec co jest do zrobienia.

Podejrzewam , ze to jakas typowa przypadlosc , bo kto czyta instrukcje bslugi ? :oops: :roll:

JoShi nie wiem jak to .Bylo napisane , ze uszkodzeniem .

Laptop nie dziala , wyglada to mniej wiecej tak , ze nie da sie uruchomic Windowsa.

Probowalismy przeinstalowac , ale tez nie wiem nawet czy to tedy droga :oops:

Wyswietla sie napis , ze Windows nie moze wystartowac , bo potrzebne files sa zagubione lub uszkodzony jest WINDOWS/system32/comfig/system

Dalej sie wyswietla , zeby wlozyc oryginal cd rom i wybrac r i ma ruszyc , rusza , ale zatrzymuje sie jak w Windowsie ruszaja takie paski .Przy ktoryms tam zatrzymuje sie.

Mam nadzieje , ze cos zrozumialas :oops:

Po włożeniu płyty z windowsami zamiast wybierać opcję r (repair) wybierz opcję instalacji nowego systemu (niestety nie pamiętam jakim klawiszem się to robi, ale pewno łatwo znajdziesz jak się wczytasz w komunikaty). Wtedy padnie pytanie, czy sformatować dysk i trzeba potwierdzić.