JoShi 18.02.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 jedno pytanko.Co to skanowanie ma na celu i w konsekwencji co zrobi?? To tylko sprawdzanie, czy nie ma błędów na dysku twardym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.02.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 JoShi a co rozumiec przez uczciwa? Jesli chodzi o legalnosc Windowsa to mamy 4 legalne i z kazdym juz probowalismy. Ja mysle , ze to zadanie dla informatyka To tak po calym dniu meczarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 jedno pytanko.Co to skanowanie ma na celu i w konsekwencji co zrobi?? To tylko sprawdzanie, czy nie ma błędów na dysku twardym. Powiedz mi o jakie błedy idzie.Tylko prosto bez tej filozofii komputerowej. Podane przeze mnie wyżej oprogramowanie dokładnie określa co sie dzieje z twardzielem czyli" bat sektoty- bat bloki".Np."partytion magic", oddzielam bat sector i powinno być OK tez tak mozna. Troche dziwnie to tłumaczysz i ja ciemna mogiła nic nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.02.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 JoShi a co rozumiec przez uczciwa? Jesli chodzi o legalnosc Windowsa to mamy 4 legalne i z kazdym juz probowalismy. Macie 4 legalne wersje windows, czy 4 różne płyty typu recovery disc ? Jeśli to drugie to tylko jedna (albo żadna) jest odpowiednia dla tego laptopa, ale i tak polecam zwykłą płyte z instalacja windows. Jeśli zaś próbowałaś z płytą instalacyjną windows i sie nie dało, to może należy najpierw przywrócić domyślne stawienia biosu, tylko trzeba najpierw do niego wejść (naciskanie klawisza del podczas startu komputera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.02.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 JoShi no legalne mamy , bo jak sie kupuje w Ameryce kompa to razem z Windowsem i ta cala reszta Do biosa wchodzimy juz bez problemu i mamy do wyboru w biosie safe mode safe with networking safe mode with command prompt last known good configuration start windows normally Wybieram last good configuration i wtedy do wyboru jak wcisne R to bedzie 1 screen do start repaire , ale sie nie otwiera To juz nie wiem gdzie zle robie Moge wejsc do dosa i napisac mu komende ale nie wiem jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.02.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Powiedz mi o jakie błedy idzie.Tylko prosto bez tej filozofii komputerowej. Różne błędy . 1. Większość plików na dysku nie jest przechowywana w jednym kawałku tylko w kilku. Czasem coś sie schrzani i jakiś kawałek się zgubi (najczęściej podczas 'brutalnego' restartowania komputera awarii zasilania i takie tam). No i taki zagubiony kawałek jest traktowany jako błąd na dysku, bo system nie potrafi go z niczym połączyć ani normalnie odczytać. Skanowanie dysku wyławia te zagubione fragmenty i pokazuje jako specjalne pliki (np file0001.chk), z których doświadczony user moze odzyskać dane. Czasem skaner potrafi sam coś z tych kawałków odzyskać. Niedoświadczony moze wyrzucić jako śmiecie. 2. Inny rodzaj uszkodzenia to tzw bad sector, czyli fizyczne uszkodzenia fragmentu dysku. Nie da sie na nim zapisac ani z niego odczytac. Skanowanie pozwala zaznaczyć te fragmenty dysku, żeby system je omijał i nie próbował niczego na nich zapisywać bo grozi to utrata danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.02.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 JoShi no legalne mamy , bo jak sie kupuje w Ameryce kompa to razem z Windowsem i ta cala reszta I tak i nie. Niektórzy cwani handlarze sprzedaja z płyta typu recovery disc, która zawiera po prostu obraz dysku a nie wersje instalacyjną systemu. Do biosa wchodzimy juz bez problemu i mamy do wyboru w biosie safe mode safe with networking safe mode with command prompt last known good configuration start windows normally To nie jest bios... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.02.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 I tak i nie. Niektórzy cwani handlarze sprzedaja z płyta typu recovery disc, która zawiera po prostu obraz dysku a nie wersje instalacyjną systemu. .... To nie jest bios... Jak sie kupuje w Best Bayu to niemozliwe Sadzilam , ze to bios bo jest napis phoenix bios setup utility Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 JoShi no legalne mamy , bo jak sie kupuje w Ameryce kompa to razem z Windowsem i ta cala reszta I tak i nie. Niektórzy cwani handlarze sprzedaja z płyta typu recovery disc, która zawiera po prostu obraz dysku a nie wersje instalacyjną systemu. Do biosa wchodzimy juz bez problemu i mamy do wyboru w biosie safe mode safe with networking safe mode with command prompt last known good configuration start windows normally To nie jest bios... Wybacz moja ciekawość.Czarujesz swoja wiedza ,ktora jest dla mnie niezrozumiała.Mówie to nie po to ,żeby sie kłócic tylko ,że troche gadasz dziwacznie. Drive Image 2002 np. tez daja do tego obrazu dysku??? I tak i nie. Niektórzy cwani handlarze sprzedaja z płyta typu recovery disc, która zawiera po prostu obraz dysku a nie wersje instalacyjną systemu. .zapytam jakiego dysku i jaki obraz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.02.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 I tak i nie. Niektórzy cwani handlarze sprzedaja z płyta typu recovery disc, która zawiera po prostu obraz dysku a nie wersje instalacyjną systemu. .... To nie jest bios... Jak sie kupuje w Best Bayu to niemozliwe Kto tak twierdzi ? Sadzilam , ze to bios bo jest napis phoenix bios setup utility Bios uruchamiasz za pomocą klawisza del lub F2 (powinno sie wyświetlic na samym początku zanim zaczną sie ładować windowsy). Zwyczajowo aplikacja do obsługi biosa, która sie wtedy uruchamia jest kostropata aplikacja dosową w szaro-niebieskich barwach. Należy znaleźć opcje przywracania ustawien domyślnych i ją uruchomić. No a potem spróbować jeszcze raz formatowanie dysku i instalacji windowsów z plytki instalacyjnej. Czyli wybierasz nie naprawę systemu ani żadne odzyskiwanie tylko instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Prosze nie zwlekaj długo z odpowiedzia bo zaraz ide lulu a jak nie usne bedzie to twoja wina.Może lepiej zapytaj małża niech dokładnie ci wytłumaczy a potem ty wytłumaczysz nam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.02.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Wybacz moja ciekawość.Czarujesz swoja wiedza ,ktora jest dla mnie niezrozumiała.Mówie to nie po to ,żeby sie kłócic tylko ,że troche gadasz dziwacznie. Drive Image 2002 np. tez daja do tego obrazu dysku??? 1. Dobra. Zacznę od początku. Jeśli ktoś poznał już dobrze system Windows to wie o nim kilka rzeczy. Między innymi to, że - często się w nim coś wali i nie da się tego odkręcić - z niezrozumiałych względów system puchnie zajmuje coraz wiecej miejsca i pracuje coraz wolniej 2. Są ludzie, którzy lubią mieć sprawne windowsy i maja dwie rzeczy do wyboru: - co jakis czas zainstalować system od nowa - skorzystać z metody tworzenia obrazu dysku 3. Pierwsza metoda jest upierdliwa i czasochłonna, bo po zainstalowaniu systemu trzeba jeszcze wrzucić oprogramowanie i wszystko skonfigurować (kraty graficzne, dźwiękową sieciową itp). 4. Metoda tworzenia obrazu dysku polega na tym, ze odpowiednim programem kopiujemy (sektor po sektorze) zawartość dysku i trzymamy w specjalnym pliku. Jak chcemy odświeżyć system to tym samym programem odczytujemy ten plik (obraz) i wgrywamy sektor po sektorze na nasz dysk (operacja trwa najwyżej 20-30 minut). Oczywiście nie da się tego zrobić na innym kompie i na innym dysku, tylko na tym z którego obraz zdjęliśmy. 5. Są różne programy do tworzenia obrazów. Min Drive Image 2002. System windows ma zwój własny program. Można za jego pomocą stworzyć specjalną płyte z obrazem, która się sama uruchamia (tzw płyta bootowalna). 6. Nieuczciwi sprzedawcy często robią tak, że zamiast sprzedwać komputer z wersją instalacyjna systemu na płycie, sprzedają komputer z zainstalowanym systemem i dodaja do komputera dysk z obrazem, a nieświadomy klient mysli, że ma instalkę. Tymczasem nieuczciwy sprzedawca może ten sam system sprzedać wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.02.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Prosze nie zwlekaj długo z odpowiedzia bo zaraz ide lulu a jak nie usne bedzie to twoja wina.Może lepiej zapytaj małża niech dokładnie ci wytłumaczy a potem ty wytłumaczysz nam. Ale jesteś złośliwy. Małża to ja muszę pytac o skomplikowane aspekty relacyjnych baz danych, bo sie jeszcze słabo łapię w tym temacie a nie o instalację systemu hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Prosze nie zwlekaj długo z odpowiedzia bo zaraz ide lulu a jak nie usne bedzie to twoja wina.Może lepiej zapytaj małża niech dokładnie ci wytłumaczy a potem ty wytłumaczysz nam. Ale jesteś złośliwy. Małża to ja muszę pytac o skomplikowane aspekty relacyjnych baz danych, bo sie jeszcze słabo łapię w tym temacie a nie o instalację systemu hi hi hi Zaznaczyłem wczesniej ,że bez kłótni no i złosliwości co idzie prawie w parze. Przytaczasz mi jakies ksiażki????Wiedze teoretyczna masz ale tylko taka.Bez urazy. Powiem ,że chciałbym ,żebys miała mozliwosc naprawienia tego laptopa i chyba nie dałabys sobie rady. Mam w domy trzy kompy i trzy obrazy dysku po to ,żeby jak ktos z domowników nawywija to przywracam winde z obrazu i po kłopocie.To bardzo proste.Problemu nie rozwiazalaś a i ja spac nie bede. Nie bierz tego dosłownie...rozmawiaz przecież z NS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 19.02.2007 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! Po tym jak zapoznałem się z tym o czym piszecie, aż strach zadać następujące pytanie, mimo to zaryzykuję. Myślę o kupieniu niedrogiego kompa głównie do współpracy z internetem. Czy jest sens brać pod uwagę markowe polisingowe firmy: Dell, IBM,Compaq. Zaznaczam,że w moim przypadku gry nie wchodzą w rachubę, na pewno jakaś muzyka, być może film. Jaką konfigurację polecacie, zaznaczam,że nie chcę wydać znaczącej kwoty. Zaryzykowałem teraz mi się dostanie! [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 19.02.2007 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Janusz_21 zobacz tutajhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63502&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.02.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! Po tym jak zapoznałem się z tym o czym piszecie, aż strach zadać następujące pytanie, mimo to zaryzykuję. Myślę o kupieniu niedrogiego kompa głównie do współpracy z internetem. Czy jest sens brać pod uwagę markowe polisingowe firmy: Dell, IBM,Compaq. Zaznaczam,że w moim przypadku gry nie wchodzą w rachubę, na pewno jakaś muzyka, być może film. Jaką konfigurację polecacie, zaznaczam,że nie chcę wydać znaczącej kwoty. Zaryzykowałem teraz mi się dostanie! [/url] Moim skromnym zdaniem konfiguracja takiego własnie sprzetu jest łatwa w zrobieniu a to dlatego ,że (jak zaznaczyłeś) nie bedziesz grał.Obecnie ,żeby zagrac w wypasiona gierke ,karta graficzna musi być odlotowa jak mówi moj synio.Tobie jest to niepotrzebne i bardzo ok. Zeby ci to wszystko hulało wystarczy procek AMD-ka 600-800,RAM-512(może być mniej tylko te antyvirusy i firewolle bo to przecież mus),naped wedle życzenia,Twardziel wedle życzenia,płyta głowna tak co obsługuje oba rodzaje pamieci(DDR,SDDR).Moja małża ma taki podobny w gabinetcie i XP hula jej wzorcowo. Dałem za niego 250 zyla bez monitora. a np takie zestawienie ma moja studentka(bo jej tylko GG i net) -system 98se -internet exsplorer 6.0 -płyta główna Jetway 9BXAN/AS -pamieć fizyczna w starych kosciach 352 SDRAM -procek pentium III 500MHz -bios award modular 03/24/00 -karta wideo NVIDIA geforce mxmx400 -akcelerator 3D NVIDIA geforce mxmx400 -karta dźwiekowa c-media cmi 8738/c3dx audio device -karta sieciowa d-link dfe-528tx PCI adapter. -naped GENERICK IDE DISK TYPE46(takie combo DVD) Oprogramowanie na bogato z firewollem i nodem 32 pod 98se Bez czarowania aplikacje startują szybciej jak na XP-ku. Kiedyś mówiono ,że jest nie stabilny ,że sie buraczy (98se oczywiście)to nie prawda.Po sieci hula jak tralala i nic sie nie dzieje.Neta ma ze skretki w LIVEBOXIE. Takie zestawienie 300 zyla. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.02.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zaznaczyłem wczesniej ,że bez kłótni no i złosliwości co idzie prawie w parze. Przytaczasz mi jakies ksiażki????Wiedze teoretyczna masz ale tylko taka.Bez urazy. 1. Nie przytaczam książek, tylko pisze z głowy 2. Dlaczego uważasz, że mam wiedze wyłącznie teoretyczną? Wszystkiego o komputerach nauczyłam się droga praktyki... Powiem ,że chciałbym ,żebys miała mozliwosc naprawienia tego laptopa i chyba nie dałabys sobie rady. Nie przechwalam się, ale dałabym radę. Poprostu trudno mi tłumaczyć komus co ma robić, jeśli nie widzę tego co on ma na monitorze... Mam w domy trzy kompy i trzy obrazy dysku po to ,żeby jak ktos z domowników nawywija to przywracam winde z obrazu i po kłopocie.To bardzo proste.Problemu nie rozwiazalaś a i ja spac nie bede. Nie rozwiązałam, ale to dlatego, ze nie wiem jakimi płytami dysponuje rrmi. Nic na to nie poradze. Mając ten komp w ręku i mije narzędzia zrobiłabym to bez problemu. Oczywiście możesz mi nie uwierzyć, ale to juz Twoja sprawa. Ja nie traktuje tego ambicjonalnie. Chciałam pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.02.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 1. Nie przytaczam książek, tylko pisze z głowy 2. Dlaczego uważasz, że mam wiedze wyłącznie teoretyczną? Wszystkiego o komputerach nauczyłam się droga praktyki... Robisz takie wrażenie.Masz bardzo bogate słownictwo co jak wiesz czasami nie idzie w parze z praktyką.Jeżeli juz praktyka to co rozumiesz przez to określenie? Nie przechwalam się, ale dałabym radę. Poprostu trudno mi tłumaczyć komus co ma robić, jeśli nie widzę tego co on ma na monitorze... Będe szczery aż do bólu.Z tym akurat się zgodze bo konkretnie brzmi. Nie rozwiązałam, ale to dlatego, ze nie wiem jakimi płytami dysponuje rrmi. Nic na to nie poradze. Mając ten komp w ręku i mije narzędzia zrobiłabym to bez problemu. Oczywiście możesz mi nie uwierzyć, ale to juz Twoja sprawa. Ja nie traktuje tego ambicjonalnie. Chciałam pomóc... nie gniewaj się ale mam powody by ci nie wierzyć bo nie widzialem cie w akcji.Teorie to kazdy może miec i ty się w niej troche gubisz ,,ale przecież nie o to chodzi. Chcieliśmy pomóc ale wyszło inaczej. poczekamy co powiedzą jak naprawią. i pamietaj prosze ,że tylko rozmawiamy i wymieniamy poglady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.02.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 u nas czasami sprzędają kompa z windą oemową. Co oznacza, że nie chce sie wgrać na inny dysk Ja zrobiłabym formatowanie. Po zainstalowaniu porobiłabym partycje. Mogłyby sie przydać przy kolejnym padnięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts