txk 20.11.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 hejka jaka powinna być max szeroka strona www w pikselach ofkors? monitory 15stki jeszcze istnieją, czy już robi sie pod 17stki i większe? Kiedyś wszystkie strony optymalizowano pod rozdzielczość 800 x 600px. W tej chwili taką rozdzielczość można potraktować jako archaiczną i strony robi się pod 1024 x 768px. Niektóre strony internetowe są tak skonstruowane że automatycznie dostosowują się do rozdzielczości monitora, w całości wypełniając jego przestrzeń. To rozwiązanie ma swoich zwolenników ale i zasadniczą wadę - texty się strasznie "rozjeżdżają" i wobec tego źle się je czyta. Generalnie najlepszym rozwiązaniem są strony zoptymalizowane pod 1024px, ale odpowiednio zmniejszające swoją szerokość przy mniejszych rozdzielczościach - ale niewielu webmasterom (w tym mnie nie chce się komplikować kodu strony. I jeszcze jedno - szerokość "sztywnej" strony powyżej 1024px (a dokładnie 1000px - tyle zajmuje wewnętrzna tabelka nie powodujaca pojawiania się pasków przewijania) - jak narazie zabroniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 monitory 15stki jeszcze istnieją, czy już robi sie pod 17stki i większe? Istnieją i mają się dobrze szczególnie w tak popularnych ostatnio laptopach. Nie da się zrobić skalowalnej? jest taka w html'u? bo mi tylko pływająca ramka wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 hejka jaka powinna być max szeroka strona www w pikselach ofkors? monitory 15stki jeszcze istnieją, czy już robi sie pod 17stki i większe? Kiedyś wszystkie strony optymalizowano pod rozdzielczość 800 x 600px. W tej chwili taką rozdzielczość można potraktować jako archaiczną i strony robi się pod 1024 x 768px. Niektóre strony internetowe są tak skonstruowane że automatycznie dostosowują się do rozdzielczości monitora, w całości wypełniając jego przestrzeń. To rozwiązanie ma swoich zwolenników ale i zasadniczą wadę - texty się strasznie "rozjeżdżają" i wobec tego źle się je czyta. Generalnie najlepszym rozwiązaniem są strony zoptymalizowane pod 1024px, ale odpowiednio zmniejszające swoją szerokość przy mniejszych rozdzielczościach - ale niewielu webmasterom (w tym mnie nie chce się komplikować kodu strony. I jeszcze jedno - szerokość "sztywnej" strony powyżej 1024px (a dokładnie 1000px - tyle zajmuje wewnętrzna tabelka nie powodujaca pojawiania się pasków przewijania) - jak narazie zabroniona na czym to polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txk 20.11.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 jest taka w html'u? bo mi tylko pływająca ramka wychodzi Myślę że chodzi Ci o tabelkę - ramki w HTML'u to coś innego. Aby tableka nie zmieniała swoich rozmarów, trzeba ustalić parametr width w tagu . Ostawienie tylko szerokości komórce tabelki nie uodparnia jej na zmiany szerokości spowodowane ograniczonym rozmiarem okna przegladarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txk 20.11.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Generalnie najlepszym rozwiązaniem są strony zoptymalizowane pod 1024px, ale odpowiednio zmniejszające swoją szerokość przy mniejszych rozdzielczościach - ale niewielu webmasterom (w tym mnie nie chce się komplikować kodu strony. na czym to polega? Na takim ustawieniu parametrów wyświetlania tabelek aby działały zgodnie z zamerzeniem autora W praktyce, gdyby któryś z moich klientów uparł się na takie rozwiązanie, zrobiłbym to w oparciu o skrypt php, sprawdzający rozdzielczość monitora, na którym strona się wyświetla, i ustawiający odpowiednie szerokości tablek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak chyba mam ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu ale pewnie to tylko w php'ie mam teraz wsadzić wyszukiwarkę na swoją stronę, potrzebuję dla niej szerokości 700dpi. Pozostaje mi, albo skasować boczną ramkę, albo, poszerzyć stronę. No i nie wiem, czy czegoś nie zawalę jak macie chwilę to zerknijcie, potem wykasuję nazwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txk 20.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Na takim ustawieniu parametrów wyświetlania tabelek aby działały zgodnie z zamerzeniem autora W praktyce, gdyby któryś z moich klientów uparł się na takie rozwiązanie, zrobiłbym to w oparciu o skrypt php, sprawdzający rozdzielczość monitora, na którym strona się wyświetla, i ustawiający odpowiednie szerokości tablek. Mozna oczywiście zastosować także inne rozwiązania, jak np JavaScript Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txk 20.11.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 mam teraz wsadzić wyszukiwarkę na swoją stronę, potrzebuję dla niej szerokości 700dpi. Pozostaje mi, albo skasować boczną ramkę, albo, poszerzyć stronę. No i nie wiem, czy czegoś nie zawalę Tak na szybko aby obejść Twoje problemy to proponuję zastosowanie ramek (nie mylić z tabelkami!!!) Efekt będzie podobny jak po wybraniu linków do stron innych biur podróży - tzn wyszukiwarka będzie się wyświetlała w "wewnętrznym oknie" ograniczonym suwaczkami. Ale generalnie już dawno się odeszło od ramek i nie stosuje się ich na nowo tworzonych stronach. Tutaj można to potraktować jako rozwiązanie prowizoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.11.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Majka a czego te zoptymalizowane fotki ładują sie w czasie zaskakiwania strony - Zoptymalizuj tę fotkę do minimum - zrobisz to np Ninja foto Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Majka a czego te zoptymalizowane fotki ładują sie w czasie zaskakiwania strony - Zoptymalizuj tę fotkę do minimum - zrobisz to np Ninja foto Sebo8877 po polskiemu proszę piszesz o tych na stronie głównej? One przepadną, narazie grzeja miejsce pod wyszukiwarkę ninja jest za free? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.11.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak chyba mam ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu ale pewnie to tylko w php'ie Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak chyba mam ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu ale pewnie to tylko w php'ie Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css. prawdopodobnie, ale ja nie mam tyle kasy. A mnie samej zdolności nie staje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.11.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak chyba mam ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu ale pewnie to tylko w php'ie Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css. prawdopodobnie, ale ja nie mam tyle kasy. A mnie samej zdolności nie staje To nawet nie jest trudne. Trzeba tylko chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 20.11.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 tak chyba mam ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu ale pewnie to tylko w php'ie Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css. prawdopodobnie, ale ja nie mam tyle kasy. A mnie samej zdolności nie staje A to akurat jest za darmo! Style można sobie zrobić w każdym edytorze HTML, albo w tekstowym. Może czegoś nie załapałem (nie widziałem strony), ale dlaczego nie zastosujesz tabelek z szerokością określoną w %? W ogóle to zły zwyczaj przewidywać, że użytkownik będzie miał przeglądarkę rozpostartą na całą szerokość ekranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.11.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 tak chyba mam ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu ale pewnie to tylko w php'ie Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css. prawdopodobnie, ale ja nie mam tyle kasy. A mnie samej zdolności nie staje A to akurat jest za darmo! Style można sobie zrobić w każdym edytorze HTML, albo w tekstowym. Może czegoś nie załapałem (nie widziałem strony), ale dlaczego nie zastosujesz tabelek z szerokością określoną w %? W ogóle to zły zwyczaj przewidywać, że użytkownik będzie miał przeglądarkę rozpostartą na całą szerokość ekranu. jak to sie wpisuje w html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txk 21.11.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jak to sie wpisuje w html? Toż to pytanie na poziomie - jak zrobić sobie dziecko Ale skoro pytają to odpowiadam 1) W tagu, np 2) W zewnętrznym pliku CSS - dodajemy link do pliki w nagłówku strony: 3) Właściwości styli CSS zapisujemy w nagłówku - też tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.11.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jak to sie wpisuje w html? Toż to pytanie na poziomie - jak zrobić sobie dziecko wiśnia pewnie powinnam spytać się syna, ale wstyd mi było , że nie wiem, jak są procenty I faktycznie będzie się na wszelkich monitorach otwierało OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 21.11.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Nie wiem co chcesz osiągnąć, więc trochę abstrakcyjnie:określając wielkości za pomocą jednostek % a nie px osiągniesz to, że elemant (np. tabela) będzie się skalować do innego elementu (np. ekranu). Można to zastosować do szerokości i wysokości, ale dla tabelek najlepsze to pierwsze.A jeśli planujesz nie poprzestać na redakcji jednej strony, zainteresuj się stylami CSS. Przy ich pomocy można narzucić jednolity wygląd całemu zestawowi stron, a potem zmieniać go do woli w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 31.12.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Tak przy okazji, style polecam stosować nie tylko w HTML, ale np. w Wordzie. Trafiła mi się ostatnio robota; przygotowanie do publikacji pracy w Wordzie, ok. 300 stron. Pisały to różne osoby, niemal każdy paragraf ma inny format. W Wordzie jest coś takiego jak konspekt, od którego trzeba zacząć, i style, które również od początku trzeba użyć. Uzyskujemy spójny wygląd. Jakakolwiek korekta czcionki, marginesów, numeracji itp. przeprowadzana jest wtedy raz, a nie na każdej stronie. Warto się z tym zapoznać. Użytkownicy tego edytora boją się uczyć czegoś nowego bo "nie mają czasu", a ile go marnują podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.12.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Trafiła mi się ostatnio robota; przygotowanie do publikacji pracy w Wordzie, ok. 300 stron. 300 stron w Wordzie? Czy Ci ludzie nie słyszeli o texu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts