Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

hejka :D

jaka powinna być max szeroka strona www w pikselach ofkors? monitory 15stki jeszcze istnieją, czy już robi sie pod 17stki i większe?

Kiedyś wszystkie strony optymalizowano pod rozdzielczość 800 x 600px. W tej chwili taką rozdzielczość można potraktować jako archaiczną i strony robi się pod 1024 x 768px.

Niektóre strony internetowe są tak skonstruowane że automatycznie dostosowują się do rozdzielczości monitora, w całości wypełniając jego przestrzeń. To rozwiązanie ma swoich zwolenników ale i zasadniczą wadę - texty się strasznie "rozjeżdżają" i wobec tego źle się je czyta.

Generalnie najlepszym rozwiązaniem są strony zoptymalizowane pod 1024px, ale odpowiednio zmniejszające swoją szerokość przy mniejszych rozdzielczościach - ale niewielu webmasterom (w tym mnie ;-) nie chce się komplikować kodu strony.

I jeszcze jedno - szerokość "sztywnej" strony powyżej 1024px (a dokładnie 1000px - tyle zajmuje wewnętrzna tabelka nie powodujaca pojawiania się pasków przewijania) - jak narazie zabroniona :evil:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hejka :D

jaka powinna być max szeroka strona www w pikselach ofkors? monitory 15stki jeszcze istnieją, czy już robi sie pod 17stki i większe?

Kiedyś wszystkie strony optymalizowano pod rozdzielczość 800 x 600px. W tej chwili taką rozdzielczość można potraktować jako archaiczną i strony robi się pod 1024 x 768px.

Niektóre strony internetowe są tak skonstruowane że automatycznie dostosowują się do rozdzielczości monitora, w całości wypełniając jego przestrzeń. To rozwiązanie ma swoich zwolenników ale i zasadniczą wadę - texty się strasznie "rozjeżdżają" i wobec tego źle się je czyta.

Generalnie najlepszym rozwiązaniem są strony zoptymalizowane pod 1024px, ale odpowiednio zmniejszające swoją szerokość przy mniejszych rozdzielczościach - ale niewielu webmasterom (w tym mnie ;-) nie chce się komplikować kodu strony.

I jeszcze jedno - szerokość "sztywnej" strony powyżej 1024px (a dokładnie 1000px - tyle zajmuje wewnętrzna tabelka nie powodujaca pojawiania się pasków przewijania) - jak narazie zabroniona :evil:

na czym to polega?

:D

jest taka w html'u?

bo mi tylko pływająca ramka wychodzi :roll:

Myślę że chodzi Ci o tabelkę - ramki w HTML'u to coś innego.

Aby tableka nie zmieniała swoich rozmarów, trzeba ustalić parametr width w tagu

. Ostawienie tylko szerokości komórce tabelki nie uodparnia jej na zmiany szerokości spowodowane ograniczonym rozmiarem okna przegladarki.

na czym to polega?

:D

Na takim ustawieniu parametrów wyświetlania tabelek aby działały zgodnie z zamerzeniem autora :lol:

W praktyce, gdyby któryś z moich klientów uparł się na takie rozwiązanie, zrobiłbym to w oparciu o skrypt php, sprawdzający rozdzielczość monitora, na którym strona się wyświetla, i ustawiający odpowiednie szerokości tablek.

tak chyba mam :roll: ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu :roll: ale pewnie to tylko w php'ie :(

mam teraz wsadzić wyszukiwarkę na swoją stronę, potrzebuję dla niej szerokości 700dpi. Pozostaje mi, albo skasować boczną ramkę, albo, poszerzyć stronę.

No i nie wiem, czy czegoś nie zawalę

jak macie chwilę to zerknijcie, potem wykasuję nazwę :roll:

Na takim ustawieniu parametrów wyświetlania tabelek aby działały zgodnie z zamerzeniem autora :lol:

W praktyce, gdyby któryś z moich klientów uparł się na takie rozwiązanie, zrobiłbym to w oparciu o skrypt php, sprawdzający rozdzielczość monitora, na którym strona się wyświetla, i ustawiający odpowiednie szerokości tablek.

Mozna oczywiście zastosować także inne rozwiązania, jak np JavaScript :lol:

mam teraz wsadzić wyszukiwarkę na swoją stronę, potrzebuję dla niej szerokości 700dpi. Pozostaje mi, albo skasować boczną ramkę, albo, poszerzyć stronę.

No i nie wiem, czy czegoś nie zawalę

Tak na szybko aby obejść Twoje problemy to proponuję zastosowanie ramek (nie mylić z tabelkami!!!)

Efekt będzie podobny jak po wybraniu linków do stron innych biur podróży - tzn wyszukiwarka będzie się wyświetlała w "wewnętrznym oknie" ograniczonym suwaczkami.

Ale generalnie już dawno się odeszło od ramek i nie stosuje się ich na nowo tworzonych stronach. Tutaj można to potraktować jako rozwiązanie prowizoryczne.

Majka a czego te zoptymalizowane fotki ładują sie w czasie zaskakiwania strony - Zoptymalizuj tę fotkę do minimum - zrobisz to np Ninja foto

Sebo8877

po polskiemu proszę :lol:

piszesz o tych na stronie głównej? One przepadną, narazie grzeja miejsce pod wyszukiwarkę :roll:

ninja jest za free?

tak chyba mam :roll: ale przydałoby mi się, aby strona dopasowywalam się do wielkości ekranu :roll: ale pewnie to tylko w php'ie :(

Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css.

prawdopodobnie, ale ja nie mam tyle kasy. A mnie samej zdolności nie staje :(

Tabelki to dopiero archaizm... Eleganckie strony robi się wykorzystując DIV oraz style css.

To nawet nie jest trudne. Trzeba tylko chcieć :)

A to akurat jest za darmo! Style można sobie zrobić w każdym edytorze HTML, albo w tekstowym.

Może czegoś nie załapałem (nie widziałem strony), ale dlaczego nie zastosujesz tabelek z szerokością określoną w %? W ogóle to zły zwyczaj przewidywać, że użytkownik będzie miał przeglądarkę rozpostartą na całą szerokość ekranu.

A to akurat jest za darmo! Style można sobie zrobić w każdym edytorze HTML, albo w tekstowym.

Może czegoś nie załapałem (nie widziałem strony), ale dlaczego nie zastosujesz tabelek z szerokością określoną w %? W ogóle to zły zwyczaj przewidywać, że użytkownik będzie miał przeglądarkę rozpostartą na całą szerokość ekranu.

jak to sie wpisuje w html? :D

Toż to pytanie na poziomie - jak zrobić sobie dziecko :lol: :lol:

Ale skoro pytają to odpowiadam 8)

1) W tagu, np

2) W zewnętrznym pliku CSS - dodajemy link do pliki w nagłówku

strony:

3) Właściwości styli CSS zapisujemy w nagłówku

- też tak można

Toż to pytanie na poziomie - jak zrobić sobie dziecko :lol: :lol:

wiśnia :lol:

pewnie powinnam spytać się syna, ale wstyd mi było 8) , że nie wiem, jak są procenty :oops: I faktycznie będzie się na wszelkich monitorach otwierało OK?

Nie wiem co chcesz osiągnąć, więc trochę abstrakcyjnie:

określając wielkości za pomocą jednostek % a nie px osiągniesz to, że elemant (np. tabela) będzie się skalować do innego elementu (np. ekranu). Można to zastosować do szerokości i wysokości, ale dla tabelek najlepsze to pierwsze.

A jeśli planujesz nie poprzestać na redakcji jednej strony, zainteresuj się stylami CSS. Przy ich pomocy można narzucić jednolity wygląd całemu zestawowi stron, a potem zmieniać go do woli w jednym miejscu.

• 1 month później...

Tak przy okazji, style polecam stosować nie tylko w HTML, ale np. w Wordzie.

Trafiła mi się ostatnio robota; przygotowanie do publikacji pracy w Wordzie, ok. 300 stron. Pisały to różne osoby, niemal każdy paragraf ma inny format.

W Wordzie jest coś takiego jak konspekt, od którego trzeba zacząć, i style, które również od początku trzeba użyć. Uzyskujemy spójny wygląd. Jakakolwiek korekta czcionki, marginesów, numeracji itp. przeprowadzana jest wtedy raz, a nie na każdej stronie. Warto się z tym zapoznać. Użytkownicy tego edytora boją się uczyć czegoś nowego bo "nie mają czasu", a ile go marnują podczas pracy.