Majka 30.10.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 powiedz, gdzie on jest /zanim pójdę szukać do sąsiada / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.10.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Jaką masz windę ? Spróbuj kliknąć prawym guziorem myszy na swoim dysku (po otworzeniu "Mój komputer") i z wyświetlonego menu kontkstowego wybierz "Właściwości". Przy odrobinie szczęścia na zakładce "Ogólne" będziesz mieć guzior "Oczyszczanie dysku" albo jakoś tak podobnie - jak go wciśniesz wówczas winblows pousuwa wszystko co jego zdaniem usunąc można. Jeśli nie masz tej opcji lub nic to nie da to będzie trzeba trochę pogrzebać w podrobach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.10.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Nie mam szczęścia. Nie ma guziora. Znalazłam to temp, ale tam są same "robaczki" Winda baaardzo leciwa '95 /do systemów rezerwacyjnych bardzo dobra / Nie lubię podrobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.10.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Na swoim dysku otwórz foldery (jeśli takie masz): TEMP TMP WINDOWS\TEMP WINDOWS\TMP Po otworzeniu każdego z nich (tylko się nie pomyl - nazwa folderu jest na pasku tytułowym okienka) wciśnij klawisze: Ctrl+A : zaznaczy wszystko co jest w folderze Shift+Del : usunie ostatecznie wszystko co było zaznaczone Potem odpal InternetExplorerra i z wybierz "Opcje internetowe" z menu "Narzędzia". Na zakładce "Ogólne" w ramce "Tymczasowe pliki internetowe" wciśnij guzik "Usuń pliki" i w wyświetlonym okienku zaznacz "[x] Usuń całą zawartość offline" i wciśnij guzik "OK" To wszystko co można zrobić w miarę bezpiecznie - reszta to nielubiane przez ciebie grzebanie w podrobach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.10.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Jasiu, a napewno wyrzucę tylko tymczasowe pliki? Czy unieruchomię sobie programy? Wyrzucic łatwo, wrócić trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.10.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Żaden normalny program ani uzytkownik nie wtyka nic ważnego do folderów TEMP (Temporary - tymczasowe). W nowszysch windowsach są programy, które automatycznie czyszczą te foldery. Oczywiście jest możliwe, że ktoś zapisał coś ważnego w tym katalogu - tak samo jak możliwe jest że na drodze jednokierunkowej ktoś pojedzie pod prąd. Dlatego tym bardziej powinnaś wszystko z nich wykasować, aby się nauczyć więcej tego nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.10.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 A po wszystkim opróżnij kosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.10.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Zawsze wolałam uczyć się na cudzych błędach Zrobię jak mówisz. I niech się dzieje wola..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.10.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Jasiu, a napewno wyrzucę tylko tymczasowe pliki? Czy unieruchomię sobie programy? Wyrzucic łatwo, wrócić trudno Dlatego wymyślono ten "kosz". Najpierw kasujesz do kosza (z niego można jeszcze łatwo odzyskać). Nie zmienia ci to niestety zajętości dysku, ale możesz sprawdzić (np. przez jakiś czas), czy niczego ci nie brakuje i wszystko działa. Jak jest OK, opróżniasz kosz. I dopiero wtedy zwalnia się miejsce na dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.10.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 To co pozwolilo się wyrzucić to wyrzucilam. Część niestety strasznie zaprotestowała Więc się ostała, zwolnilo mi sie troche miejsca. mam nadzieję, że wszystko jeszcze działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 31.10.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Majka, nawet jak protestuje, mozesz wywalić. Ja tez miewam takie problemy, czyszczę wtedy co się da. Bezkarnie mozesz jeszcze opróżnić katalogi: Recent, Cookies, jeśli używasz Worda, to w jego katalogu też jest katalog TMP, możesz go opróznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.10.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Byłam bezlitosna Wyrzucałam, wyrzucałam, zlitowałam sie nad zdjęciami ze spotkań forumowych Mam 406MB wolnej przestrzeni. Dziękuje Wam za pomoc /mam co prawda "prywatnego" informatyka, czyli mężą, ale on jest trudno dostepny / Pozdrowienia. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.11.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Teraz pytanie ode mnie. Boje się, że nie takie łatwe - do kogoś, kto obrabia grafikę. Pracuję przy komputerach od lat, ale grafiką nigdy się nie zajmowałem. Mieczotronix jest specem, ale ma teraz swoje kłopoty (dach).Mam do zeskanowania rysunek dość dużego formatu (ponad A3). Skanerem A4 muszę go podzielić na 3 części, a potem jakoś złożyć? Czy jest jakiś automat w Gimpie albo Photoshopie, który to ułatwi? Perspektywa ręcznego składania (przesuwanie i obracanie) nie jest zachęcająca. Kiedyś, gdy były takie ręczne rolkowe skanery obsługujące tylko połowę kartki A4, było to jakoś możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 19.11.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 jest taki program, który zrobi sam, to co chceszale:- jest dość trudny w obsłudze- cała dokumentacja jest po angielsku nazywa się Panorama Tools (czasem Pano Tools) i potrzebny do niego jest program PTAssembler. Ten program działa tak: na wejściu jest kilka zdjęć, które mogą być poobracane względem siebie. Te zdjęcia muszą mieć części wspólne. W programie zaznacza się na częściach wspólnych sąsiadujących ze sobą zdjęć te same punkty (co najmniej 3, a najlepiej z 10). A potem program sam obraca zdjęcia, skaluje je i wykonuje inne deformacje związane z optyką aparatu, żeby te punkty się pokryły i produkuje zdjęcie będące mozaiką zdjęć wejściowcyh.Czyli dokładnie to, o co ci chodzi. W dodatku bardzo dokładnie. Jeśli ten ci się wyda zbyt skomplikowany, poszukaj innych programów freewareowych czy sharewarowych do robienia panoram z fotografii. Ja tego programu używam do składania w jedno zdjęcie panoramiczne kilku zdjęć z aparatu cyfrowego, bo do tego został wymyślony. tu jest kilka moich panoram:http://www.pbase.com/miecz/panos A teraz linki do programu. Najpierw trzeba z dzień to wszystko czytać, potem popróbować, a na koniec się umie. tu jest strona autora (po angielsku i wszystko dalej po angielsku będzie)http://www.path.unimelb.edu.au/~dersch/ tu jest strona programu PTAssembler, który ułatwia korzystanie z PAnorama Toolshttp://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm i tutorial do niegohttp://www.tawbaware.com/ptasmblr_tutorial.htm tu jest jakiś inny tutorial http://epaperpress.com/pano/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 19.11.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Piękne dzięki, że w tym całym dachowym zamieszniu znalazłeś chwilę. Ten software jest ciekawy. To, że po angielsku, żaden problem. Prawie wszystko w mojej pracy jest po angielsku, choć oczywiście polski znam zdecydowanie lepiej. Trochę mnie tylko martwi konieczność przećwiczenia tego. Mam zaledwie kilka rysunków. Jak stwierdzę, że to za dużo ćwiczeń, pójdę do Copy General i tam albo mi zeskanują, albo skopiują w kolorze (bo to niestety kolorowe jest) na A4 i to sobie zeskanuję. Choć nie wiem, co na to powie moja ambicja. Czy tak, czy siak, dokładam do tego interesu, bo to dla pewnej placówki oświatowej, gdzie i tak pieniędzy nie mają - muszę sam zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 19.11.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 E, nie jest tak żle. Drobna godzinka i DZIAŁA. Może do opanowania wszystkich możliwości jeszcze daleko, ale obrazki złożyć się da. Jeszcze raz piękne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 19.11.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 zapomniałem powiedzieć - u mnie ten program PT Assemblernie chciał działać dopóki nie zmieniłem w systemie operacyjnym kropki dziesiętnej z przecinka na kropkę (żeby było jak po amerykańsku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Hej komputerowcy. Przy otwieraniu kompa pojawia mi się napis "importowanie C/windows.000/system/OSA.DL nie jest mozliwe, nie jest systemem rejestru. Importować mozna tylko pliki rejestru."To pewnie jakis robal, skanuję komp, kasuję zarazony plik, a rano znowu ten komunikat. Macie jakąś metodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.11.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Co to za Windows ?Co to za "robal" ?Jaki plik kasujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.11.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 1. 95 2. Jscript.Fortnight - o ile pamietam, przeciez wyrzucilam 3. klikam w usuń plik /na skanerze/ Usunęłam też pamieć stron w internecie, więc może juz nie wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts