Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ctrl+Alt+Del, czyli KOMPUTERY i problemy z nimi

ponury63

Recommended Posts

A tak poważnie, przestaw męża na liska lub operę - wygodniej i bezpieczniej. ulubione można spokojnie zassać do FF - menu plik i funkcja importuj.

ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) - straciłam multum ważnych informacji przy przesiadce. Do dziś się nie mogę pozbierać.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) - straciłam multum ważnych informacji przy przesiadce. Do dziś się nie mogę pozbierać.

Jeszcze jeden powód do nieużywania IE :)

Kiedyś siedziałem na Operze, od kilku lat FF - polecam także dodatek FEBE, archiwizuje wszystko z FF włącznie z hasłami, ma automatyczne backupy w określonych odstępach czasowych itd.

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/2109

Jeszcze jeden powód do nieużywania IE :)

hmm, dla mnie to jedyna funkcja, ktorej mi brak odkąd porzuciłam IE (ten program do zciągania FF). :)

I jeszcze: czy w nowym FF będzie trochę łatwiej można organizować zakładki ulubione? Na razie jest to dość up-iwe :oops:

I jeszcze: czy w nowym FF będzie trochę łatwiej można organizować zakładki ulubione? Na razie jest to dość up-iwe :oops:

Za 47minut (o 19:00) będzie oficjalna wersja 3.0 :D. Na RC3 nie działają niektóre pluginy oraz skórki, jednak praktycznie codziennie do której jest dostępny update.

Organizacja ulubionych jest moim zdaniem wygodna.

19:00 mineła i nie popisali się, finalna wersja to tak naprawdę RC3 dostępna od kliku dni - zmienili tylko nazwę pliku. RC3 mam już od soboty i testuję, opis nowości masz tutaj

ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania)

Bo to nie bookmarki tylko historia.

Nie JoShi. To nie jest to samo.

Nie wiem czy aktualne wersje IE to mają, ja miałam jakąś starszą a porzuciłam ją 2-3 lata temu.

Były w niej osobne zakładki dla "history", "favorites" i "bookmarks". Bookmarki tym się różniły od favourites i historii, że zostawały na zawsze w tej formie jak były zapisane, ale można było je organizować (od razu, bez przechodzenia do menu), a ich link był jednak aktywny (tzn. po "refresh" można było zobaczyć aktualną wersję strony, jeśli uległa zmianie pomiędzy zapisaniem a momentem sprawdzenia) a potem można było wrócić do tej zapisanej w bookmarku.

Bardzo to była wygodna funkcja. Brakuje mi jej w FF i operze. teraz muszę robić pdf-y, ale wtedy trzeba już ręcznie wpisywać adres do porównań, albo grzebać w kilku tysiącach favourites o kiepskiej organizacji. Jedno lepiej działa w FF drugie w Operze. Ciekawa jestem czy nowy FF jest wygodniejszy, ale jeszcze poczekam - bo boję się bałaganu przy przesiadce, a mam kupę roboty na ostrzu noża :)

Nie wiem czy aktualne wersje IE to mają, ja miałam jakąś starszą a porzuciłam ją 2-3 lata temu.

Były w niej osobne zakładki dla "history", "favorites" i "bookmarks".

Może miałaś wersję IE z nakładką ?

tu jest starsze info, na dole linki do nowszych wiadomości

http://www.zoom.idg.pl/ftp/pc_255/Private%20Bookmarks%203.3.html

oraz tutaj

http://www.searchengines.pl/Zarzadzanie-Ulubionymi-Bookmarkami-t21221.html

ja już mało co zapisuję w zakładkach przeglądarki

zamiast tego - Opera, strona, Ctrl+S, ostatnio wybrany folder jest pamiętany, więc tylko wybieram "Archiwum strony www" [plik. mht] i mam zapisany na zawsze plik ze stroną; w przypadku ultraważnych stron trzeba tylko sprawdzać, bo nie zawsze działa idealnie [zwłaszcza w przypadku stron z logowaniem], ale w 99% przypadków się sprawdza

a propos - jest nowa Opera 9.5 - istny demon szybkości

gdyby nie to, że mi sie notorycznie wieszała, juz bym na niej pracował ;)

aha, jakby ktoś chciał sprawdzić, to nie polecam aktualizacji, tylko odinstalowanie starej wersji [po zapisaniu sobie zakładek itp. info osobistych] i wgranie Opery 9.5 od nowa

na razie wersja jest raczej brzydka, kanciasta i w dość ponurych kolorach, ale za to na wskroś nowoczesna [m.in. pamięta to, że ostatnio zapisywane było mht i nie trzeba rozwijać menu]

no i ta zabójcza szybkość :o

dlatego też nie nalegam ;) na zmianę, bo ta wersja ma chyba nie tylko u mnie niejakie problemy

nie nalegam, bo straciłem wczoraj sporą część dnia na ganianie po forach i szukanie odpowiedzi, czemu niby msimg32.dll nie jest tą właściwą biblioteką i co też jeszcze programiści pozmieniali wobec innych dll-ek

ja tez nie mam czasu, dla mnie net to jak traktor dla rolnika ;)

za parę tygodni wyjdzie jakies 9.5.1 i będzie można śmielej zasysać ;)

• 1 month później...

jest już od jakiegoś czasu wersja 9.51

na razie u mnie stable ;)

a przy okazji polecam gratisowy regularnik w formacie pdf

http://wnet.helion.pl

Magazyn w.Net to próba zainicjowania regularnego, bezpłatnego biuletynu informacyjno-poradnikowego [...] dla przeciętnego internauty.

Ambicją biuletynu jest przybliżenie narzędzi, które pozwolą aktywniej uczestniczyć w życiu Internetu

• 2 weeks później...

Zagadnień sieci komputerowych za bardzo nigdy nie zgłębiałem i teraz nie wiem jak się za to zabrać. W domu są dwa komputery stacjonarne podpięte pod router linksysa wag200g (kabel) oraz notek przez wifi. Internet działa, jednak chciałbym aby ruszyć chociaż udostępnianie plików i drukarki.

Od strony systemowej:

1. pierwsze pudło - winXP pro

2. drugie pudło - winXP home

3. notek vista premium

Zmiany systemów nie wchodzą w grę - wszystkie systemy były zakupione.

Proszę o dokładne instrukcje co i jak skonfigurować, aby zrobić z tego sieć domową lub gdzie szukać rozwiązania.

Działa :) Skonfigurowałem wcześniej połączenia poprawnie (winxp pingował do visty), ale w drugą stronę nie. Odpowiedzialny był firewall kerio, który pomimo wpisu udostępniającego IPka notka nadal blokował połączenie. Na razie wyleciał i korzystam z systemowej pseudo zapory, ale jakby ktoś polecił lekką sprawną zaporę do xp'ka będę wdzięczny. Od razu zaznaczam że nortony odpadają :)

Psioczenie na windowsową zapore jest czystym mitem i powielaniem opini amatorów, do prawidłowej i bezpiecznej pracy wystarcza aktualizacja wondowsa, wwdc oraz w miare sprawny antywirus czyli najlepiej skorzystac z kasperskiego, jeśli chcesz koniecznie inną zapore skorzystaj z kaspersky inernet security tam jest oprócz dobrego antywirusa także zapora a sieć pracuje prawidłowo.

Z pakietów typu "Internet security" (antywirus, zapora itp.) najmniej pamięciożerny i najszybszy jest ESET Smart Security. Przy okazji chyba najdroższy, niestety.

Rzeczywiście zapora Windows nie chroni przed nieautoryzowanymi działaniem z wewnątrz, czyli przez różne trojany i tego typu draństwo. A to jest coraz bardziej istotne. Mamy na świecie coraz więcej komputerów "zombie" mogących na żądanie wykonywać różne zadania.

Dla zwolenników Kerio jest forum

angielskie: http://forums.kerio.com/

i polskie: http://forum.kerio.pl/

W razie problemów czy wątpliwości można liczyć na pomoc.

A pełna wersja komercyjna kosztuje ok 73 zł rocznie.

• 5 weeks później...

No szszlag mnie trafia. Dokupiłem drugi HDD (250Gb ATA), podłączyłem i ... NIC.

BIOS rozpoznaje, a Winda (XP Home) nie. W Menedżerze Urządzeń system widzi ten dysk, a w Moim Komputerze ani widu, ani słychu. Komunikat po odpaleniu pokazał że owszem wykryto nowe urządzenie :o

Zworka na Slave, kabel też prawidłowo. Na drugim kablu mam dwa napędy DVD (jeden z nagrywarką) - też odpowiednio Master i Slave.

Kontroler może obsłużyć do 4 urządzeń IDE, a więc akurat. Czy kontroler FireWire na PCI nie zajmuje przypadkiem jednego kanału IDE? Nie chcę go wyjmować, bo potrzebuję.

To może dać oba twardziele jako Mastery, a DVD jako Slave'y?

Nie pierwszy raz robię takie sztuki, ale dziś się poddaję - więc pytam.