bratki 17.06.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 A tak poważnie, przestaw męża na liska lub operę - wygodniej i bezpieczniej. ulubione można spokojnie zassać do FF - menu plik i funkcja importuj. ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) - straciłam multum ważnych informacji przy przesiadce. Do dziś się nie mogę pozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 17.06.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) - straciłam multum ważnych informacji przy przesiadce. Do dziś się nie mogę pozbierać. Jeszcze jeden powód do nieużywania IE Kiedyś siedziałem na Operze, od kilku lat FF - polecam także dodatek FEBE, archiwizuje wszystko z FF włącznie z hasłami, ma automatyczne backupy w określonych odstępach czasowych itd. https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/2109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 17.06.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) - straciłam multum ważnych informacji przy przesiadce. Do dziś się nie mogę pozbierać. Jeszcze jeden powód do nieużywania IE hmm, dla mnie to jedyna funkcja, ktorej mi brak odkąd porzuciłam IE (ten program do zciągania FF). I jeszcze: czy w nowym FF będzie trochę łatwiej można organizować zakładki ulubione? Na razie jest to dość up-iwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 17.06.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 I jeszcze: czy w nowym FF będzie trochę łatwiej można organizować zakładki ulubione? Na razie jest to dość up-iwe Za 47minut (o 19:00) będzie oficjalna wersja 3.0 . Na RC3 nie działają niektóre pluginy oraz skórki, jednak praktycznie codziennie do której jest dostępny update. Organizacja ulubionych jest moim zdaniem wygodna. *********************** 19:00 mineła i nie popisali się, finalna wersja to tak naprawdę RC3 dostępna od kliku dni - zmienili tylko nazwę pliku. RC3 mam już od soboty i testuję, opis nowości masz tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.06.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) Bo to nie bookmarki tylko historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.06.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 ale uwaga!: nie zassie bookmarków (tych nie updatujących się, tylko zachowanych w formie z daty zapisania) Bo to nie bookmarki tylko historia. Nie JoShi. To nie jest to samo. Nie wiem czy aktualne wersje IE to mają, ja miałam jakąś starszą a porzuciłam ją 2-3 lata temu. Były w niej osobne zakładki dla "history", "favorites" i "bookmarks". Bookmarki tym się różniły od favourites i historii, że zostawały na zawsze w tej formie jak były zapisane, ale można było je organizować (od razu, bez przechodzenia do menu), a ich link był jednak aktywny (tzn. po "refresh" można było zobaczyć aktualną wersję strony, jeśli uległa zmianie pomiędzy zapisaniem a momentem sprawdzenia) a potem można było wrócić do tej zapisanej w bookmarku. Bardzo to była wygodna funkcja. Brakuje mi jej w FF i operze. teraz muszę robić pdf-y, ale wtedy trzeba już ręcznie wpisywać adres do porównań, albo grzebać w kilku tysiącach favourites o kiepskiej organizacji. Jedno lepiej działa w FF drugie w Operze. Ciekawa jestem czy nowy FF jest wygodniejszy, ale jeszcze poczekam - bo boję się bałaganu przy przesiadce, a mam kupę roboty na ostrzu noża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.06.2008 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Nie wiem czy aktualne wersje IE to mają, ja miałam jakąś starszą a porzuciłam ją 2-3 lata temu. Były w niej osobne zakładki dla "history", "favorites" i "bookmarks". Może miałaś wersję IE z nakładką ? tu jest starsze info, na dole linki do nowszych wiadomości http://www.zoom.idg.pl/ftp/pc_255/Private%20Bookmarks%203.3.html oraz tutaj http://www.searchengines.pl/Zarzadzanie-Ulubionymi-Bookmarkami-t21221.html ja już mało co zapisuję w zakładkach przeglądarki zamiast tego - Opera, strona, Ctrl+S, ostatnio wybrany folder jest pamiętany, więc tylko wybieram "Archiwum strony www" [plik. mht] i mam zapisany na zawsze plik ze stroną; w przypadku ultraważnych stron trzeba tylko sprawdzać, bo nie zawsze działa idealnie [zwłaszcza w przypadku stron z logowaniem], ale w 99% przypadków się sprawdza a propos - jest nowa Opera 9.5 - istny demon szybkości gdyby nie to, że mi sie notorycznie wieszała, juz bym na niej pracował aha, jakby ktoś chciał sprawdzić, to nie polecam aktualizacji, tylko odinstalowanie starej wersji [po zapisaniu sobie zakładek itp. info osobistych] i wgranie Opery 9.5 od nowa na razie wersja jest raczej brzydka, kanciasta i w dość ponurych kolorach, ale za to na wskroś nowoczesna [m.in. pamięta to, że ostatnio zapisywane było mht i nie trzeba rozwijać menu] no i ta zabójcza szybkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 ponury63, kolejną zmianę to ja już chyba na emeryturze Po tym sajgonie jaki mialam ostatnio, to boję się cokolwiek tykać, a czasu brak żeby się przyuczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.06.2008 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 dlatego też nie nalegam na zmianę, bo ta wersja ma chyba nie tylko u mnie niejakie problemy nie nalegam, bo straciłem wczoraj sporą część dnia na ganianie po forach i szukanie odpowiedzi, czemu niby msimg32.dll nie jest tą właściwą biblioteką i co też jeszcze programiści pozmieniali wobec innych dll-ek ja tez nie mam czasu, dla mnie net to jak traktor dla rolnika za parę tygodni wyjdzie jakies 9.5.1 i będzie można śmielej zasysać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 19.06.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 no to będziemy orać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.08.2008 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 jest już od jakiegoś czasu wersja 9.51 na razie u mnie stable a przy okazji polecam gratisowy regularnik w formacie pdf http://wnet.helion.pl Magazyn w.Net to próba zainicjowania regularnego, bezpłatnego biuletynu informacyjno-poradnikowego [...] dla przeciętnego internauty. Ambicją biuletynu jest przybliżenie narzędzi, które pozwolą aktywniej uczestniczyć w życiu Internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.08.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Zagadnień sieci komputerowych za bardzo nigdy nie zgłębiałem i teraz nie wiem jak się za to zabrać. W domu są dwa komputery stacjonarne podpięte pod router linksysa wag200g (kabel) oraz notek przez wifi. Internet działa, jednak chciałbym aby ruszyć chociaż udostępnianie plików i drukarki. Od strony systemowej:1. pierwsze pudło - winXP pro2. drugie pudło - winXP home3. notek vista premium Zmiany systemów nie wchodzą w grę - wszystkie systemy były zakupione. Proszę o dokładne instrukcje co i jak skonfigurować, aby zrobić z tego sieć domową lub gdzie szukać rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachmachdach 16.08.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 http://support.microsoft.com/kb/922120/plhttp://www.microsoft.com/poland/technet/bazawiedzy/centrumrozwiazan/cr137_06.mspxhttp://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=udost%C4%99pnianie+vista+xp&lr=lang_pl&btnG=Szukaj+w+Google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.08.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Działa Skonfigurowałem wcześniej połączenia poprawnie (winxp pingował do visty), ale w drugą stronę nie. Odpowiedzialny był firewall kerio, który pomimo wpisu udostępniającego IPka notka nadal blokował połączenie. Na razie wyleciał i korzystam z systemowej pseudo zapory, ale jakby ktoś polecił lekką sprawną zaporę do xp'ka będę wdzięczny. Od razu zaznaczam że nortony odpadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachmachdach 16.08.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Psioczenie na windowsową zapore jest czystym mitem i powielaniem opini amatorów, do prawidłowej i bezpiecznej pracy wystarcza aktualizacja wondowsa, wwdc oraz w miare sprawny antywirus czyli najlepiej skorzystac z kasperskiego, jeśli chcesz koniecznie inną zapore skorzystaj z kaspersky inernet security tam jest oprócz dobrego antywirusa także zapora a sieć pracuje prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.08.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Mit, mitem, ale jednak zewnętrzne zapory filtrują w dwie strony. Parę razy kerio zablokował zapędy jakichś programików... Niestety z tego co doczytałem kerio dopiero w pełnej wersji pro umożliwia poprawną pracę w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 17.08.2008 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 spróbuj Sygate http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=19&id=140&Sygate+Personal+Firewall+5.6 to właśnie Norton ich wykupil w 2005 i unicestwił rozwój SPF, promując własny pamięciożerny produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.08.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Z pakietów typu "Internet security" (antywirus, zapora itp.) najmniej pamięciożerny i najszybszy jest ESET Smart Security. Przy okazji chyba najdroższy, niestety.Rzeczywiście zapora Windows nie chroni przed nieautoryzowanymi działaniem z wewnątrz, czyli przez różne trojany i tego typu draństwo. A to jest coraz bardziej istotne. Mamy na świecie coraz więcej komputerów "zombie" mogących na żądanie wykonywać różne zadania.Dla zwolenników Kerio jest forum angielskie: http://forums.kerio.com/i polskie: http://forum.kerio.pl/W razie problemów czy wątpliwości można liczyć na pomoc.A pełna wersja komercyjna kosztuje ok 73 zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 17.09.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 No szszlag mnie trafia. Dokupiłem drugi HDD (250Gb ATA), podłączyłem i ... NIC. BIOS rozpoznaje, a Winda (XP Home) nie. W Menedżerze Urządzeń system widzi ten dysk, a w Moim Komputerze ani widu, ani słychu. Komunikat po odpaleniu pokazał że owszem wykryto nowe urządzenie Zworka na Slave, kabel też prawidłowo. Na drugim kablu mam dwa napędy DVD (jeden z nagrywarką) - też odpowiednio Master i Slave. Kontroler może obsłużyć do 4 urządzeń IDE, a więc akurat. Czy kontroler FireWire na PCI nie zajmuje przypadkiem jednego kanału IDE? Nie chcę go wyjmować, bo potrzebuję. To może dać oba twardziele jako Mastery, a DVD jako Slave'y? Nie pierwszy raz robię takie sztuki, ale dziś się poddaję - więc pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 17.09.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Podłącz dyski pod osobne taśmy i na każdą z nich: Dysk - master; napęd - slave powinno działać i posprawdzaj zworki - 2 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts